ozanerkmen
ozanerkmen (üye)
Adana / Amatör

Fotoğrafçının İhtiyaçları

Arkadaşlar merhaba,

Ben uzun zamandır ilgi duyduğum fotoğrafçılığa D3100 ile geçen günlerde bir başlangıç yaptım. Ancak sitede ki fotoğraflara bakınca kendimi çok kötü hissediyorum. Kullanabileceğim basit çaplı programlar veya çekim modu önerseniz süper olur.

Şimdiden herkese teşekkürler..

Tarih: 3 Şubat 2013, 16:32 - İp: 85.***.**9.147
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

makinenizi kullanma klavuzundan iyice okuyun anlayın. deneme yanılma yapın. yani bişeyler yapmak için çabalayın.

program konusunda photoshop veya ligtroom uygun olabilir.
ayrıca sadece bir işe yarayan pluginler veya programlarda mevcuttur. mesela kar yağdırma programı, fotoğrafın renkleriyle oynama pluginleri..

ben şahsen programlar vasıtasıyla yapılan müdahalelerin kendisini belli ettiğini ve gerçeğe uygun olmadığını ve u nedenle bariz sırıttığını savunuyorum. benim tavsiyem programlara fazla dalmadan esas işi yapmanızdır; yani fotoğraf çekmek.

fotoğraf çekmek derken;
- iyi bir bakış açısı
- iyi bir zamanlama (gün doğumu gün batımı, an'ı yakalamak vs)
- iyi bir ışık yönetimi (doğal kurgu)

program fotoğrafçıları köhne yapar. nasıl olsa photoshop yapar zannetmesine neden olur. yeteneğinizi köreltir. ben bu yüzden işi fotoğraf çektiğiniz an ve makine üzerinde o anda bitirmenizi öneririm. geriye kalan ufak tefek kırık kıçıklar yazılımla cilalanabilir.

---------
hr makinenin bir sınıfı vardır. her makinenin belli kitlesi vadır. buna göre makine özellikleri konur. her ne kadar bu siyah ve beyaz kadar net belli olmasada temelde makineleri farklı kılan bu mantıktır.
bide lensler vardır. her lensin bir yeteneği vardır. her lensin bir hedeflediği özel alan vardır. lenslerde buna göre şekillenir.

bu yüzden ne çekeceğinizi bileceksiniz, buna uygun makine ve lensler ve ışık, refleftör tripod vs alacaksınız. sonra çekilen fotoyu yazılımarla cilalayacaksınız. en son aşama sunum aşamasıdır. bu gibi sitelerde veya sitenizde çok iyi sunacaksınız. veya satacaksınız para kazanacaksınız.
----------

bi çok insan bu mantığı kaçırır. veya anlamaz. örneğin; iyi bir fotoğrafı sadece burada sergilemek pek bişey olmayabilir. yarışmaya göndermek veya iyi bir tasarımlı siteye logo renk vs hazıarlanmış siteye eklemek onun değerine değer katar.


yani, ne makine, ne yazılım, ne lens, ne tripod, ne bu sitede sergilemek nede yarışmaya göndermek.. hiçbirisi tek başına yeterli değil. iyi sonuç için veya şöyle diyeyim, insanları etkilemek için benim anlattığım çizgiyi iyi bir şekilde yapmak gerek. bazen bu bile yeterli olmaz.

mesela iyi bir ışıkta iyi bir lensle ve makine ile iyi bir taş fotoğrafı çekseniz bunu sergileseniz bişey anlam ifadet etmeyebilir. tüm bu aşamaları yaparken fotoğrafı unutmayın. içerik kraldır!

 

Tarih: 4 Şubat 2013, 03:31 - İp: 24.***.**5.226
  • 1