bisquit
bisquit (üye)
Antalya / Meraklı

Şarjlı Piller Hakkında. (önemli)

Arkadaslar bir forum sitesinde dolasırken yine insanların hep sordugu hangi şarjlı pil hangi şarj aleti daha iyidir sorusu sorulmus ve bir arkadas böyle bir yazı yazmış,aramızda bu konularda yeterli bilgi sahibi arkadas varsa bunların dogruluk payını bize anlatabilir mi?

"Yıllardır enerji kaynakları üzerinde çalışmış biri olarak haddim olmayarak bazı tavsiyelerde bulunacağım.
Her piyasaya çıkan her şarj aletini, ya satın alarak, ya da firmalardan temin ederek testini yaparım,
Size fiyat/performans olarak tavsiye edebileceğim şarj cihazı ATABA AT-998 Digital şarj cihazıdır. Ankara'da Ulus' ta ve Konya sokakta pazarlıkla 24-30 YTL arası temin edebilirsiniz. Akıllı tabir edilen bir alettir. Ni-Cd ve Ni-MH pilleri ayırt ederek şarj eder, Problemli pilleri Flash ederek sizi uyarır. Kapasite tespiti yapar ve gerekli şarj akımını ideal olarak tespit eder, Pilin hızlı şarja uygun olup olmadığını tespit eder,(Bu çok önemli, bir çok firma Rapid Charge veya Fast Charge'ye uygun olduğunu belirtir. Ve bu pillerin ancak %10' u uygundur. Hızlı şarja uygun olmayan pilleri hızlı şarja tabi tutarsanız yaklaşık 200-250 şarj sonrası, pil plakaları delinir ya da kısa devre nedeniyle pil kullanılamaz hale gelir. veya anormal kapasite düşüklüğüne neden olur) Pil uygunsa "Hızlı Şarj" a geçer, Değilse Trickle şarja devam eder. Pil kapasitesine uygun şarjı otomatik olarak tespit eder ve bu aynı zamanda kapasite doğruluğunu ya da sahteliğini ortaya çıkartır. Bu şartlar altında yaklaşık 1.5 yıl içinde belki 2000 adedin üstünde ve Türkiye'de bulunabilen Ni-MH ve Ni-Cd, AA ve AAA pili test ettim.
Sonuç şu:
1. Varta-Philips-KODAK - AA için - Fiyat/Performans: Kötü - Kapasite doğruluğu :%90-%88
2. Duracell - AA için - Fiyat/ Performans: Kötü - Kapasite doğruluğu:%85
3. Camellion AA için - Fiyat/Performans:Orta - Kapasite doğruluğu:%85
4. GP AA için - Fiyat/Performans:Çok İyi - kapasite doğruluğu %85 - BENİM TERCİHİM.
5. Panasonic AA için Fiyat/Performans: Kötü - Kapasite doğruluğu %85 (Hızlı Şarja Uygun değil, en azından benim temin edebildiklerim için)
6. UniRoss AA için Fiyat/Performans:İyi - Kapasite doğruluğu %80 (Hızlı Şarja uygunluğu Tartışmalı, grup içinde olanı da çıkıyor olmayanı da)
Bunun dışında özellikle fiyat cezbedici bir marka DIGIMAX pillerden uzak durun kapasiteleri sahte 1000 mA yazıyorsa da çoğu 350 mA' i zor veriyor. ATABA işte bunu belirleyebiliyor.
Ayrıca bu şarj cihazı deşarj işlemi yapabiliyor ve bu işlemi yaparken de pilin cinsine ve kapasitesine uygun boşaltma işlemi yapıyor.
Bu işlemi gerek Ni-Cd veya Ni-MH piller için ortalama 20-25 şarj işleminden sonra mutlaka yapmalısınız. Sebebi şu. Zaman içinde mecburiyetler sonucu pilleri tamamen deşarj olmadan şarj edersiniz. Ve bu durum defalarca tekrar eder ve uzun sürerse pillerin hafıza özelliği nedeniyle şarj gerilimleri 1.28 volt'tan aşağıya düşer ve pil daha düşük gerilimde şarj oldum demeğe başlar. Bunun diğer bir anlamı kapasite kaybıdır. Eğer bu şarj-deşarj işlemini yapmaz iseniz, bir süre sonra alıştığınız şarj süresinden daha kısa sürede pillerin şarj olmaya başladığını ve dolayısıyla daha evvelce tek şarjla 300-400 resim çekerken, aynı şartlarla çekim sayısının gittikçe azalmaya başladığını, Pil , cep telefonundaysa daha kısa bekleme süresi veya daha az süre konuştuğunuzu farkedersiniz. Eğer bu deşarj işlemini sık sık yaparsanız (En az pilin durumuna göre 2, veya daha fazla) , pilinizin standart şarj ömrü olan 1000 defanın bir kaç misli üstüne çıktığını göreceksiniz. (Ataba, tüm bu özellikleri karşılıyor)
GP'nin ve piyasada bulunan şarj cihazları ile Varta,Duracell ve hatta Lexus,Uniross gibi şarj aletlerine kesinlikle kötü demiyorum ve yanlış anlamayın. Bu aletlerin, ya Fiyat/Performans oranları çok kötü ya da otomatik şarj kesme ve/veya akıllı şarj özelliği bulunmuyor,yada sabit akımla şarj yapıyor ve fiyatı malesef isim belirliyor. Ataba'nın bu modeli aynı zamanda otomatik olarak dolan pilin şarjını keser ve pili şarjda unutursanız, pilin iç dire

Tarih: 7 Ocak 2007, 00:11 - İp: 88.***.**9.155
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

sevgili biquit bu yazının kaynağını buraya link olarak verir misin?

 

Tarih: 7 Ocak 2007, 01:26 - İp: 85.***.**2.156
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

buldum burası tıklayın

 

Tarih: 7 Ocak 2007, 01:45 - İp: 85.***.**2.156
bisquit
bisquit (üye)
Antalya / Meraklı

Evet oraydı abi

 

Tarih: 7 Ocak 2007, 15:10 - İp: 88.***.**4.247
droral
droral (üye)
Ankara / Amatör

Ben de kişisel tecrübelerime dayanarak birşeyler eklemek istiyorum;
GP markası için söylenenlere sonuna kadar katılıyorum. 3 yıldan fazladır çok sık kullandığım pillerim neredeyse hala ilk günkü gibi şarj tutuyor.
Şimdi söyleyeceğim, yukarıda hiç bahsedilmemiş bir markadan ise kesinlikle uzak durun:
ENERGIZER!
Bir yıl kadar önce aldığım bu marka piller, Japon malı olmalarına rağmen, ilk günden beri çok sıkıntılı. Şarj edip kenara koyduğunuz ENERGIZER piller 1-2 (yazıyla bir-iki) gün sonra bomboş! Pil durduk yerde kendini boşaltıyor. Doldurup hemen kullandığınızda ise çok düşük amperli cihazlarda bile 2-3 gün gidiyor. Bu sadece bendeki pillerin sorunu değil, bir arkadaşım da ENERGIZER pillerden benzer sebeplerden dolayı şikayetçi...

 

Tarih: 7 Ocak 2007, 21:54 - İp: 195.***.**1.31
yolgiden71
yolgiden71 (üye)
Aydın / Stüdyo Fotoğrafçısı

bilgilendirmen için teşekkürler bisqud hele bjk için yazdıkların müthiişş

 

Tarih: 9 Ocak 2007, 11:11 - İp: 88.***.**4.49
sayman
sayman (üye)
Afyonkarahisar / Amatör

İşte olay bu.Arkadaşımızın eline sağlık baya emek çekmiş.herşeyi en ince ayrıntısına kadar yazmış.Teşekkürler

 

Tarih: 10 Ocak 2007, 19:47 - İp: 85.***.**9.110
bisquit
bisquit (üye)
Antalya / Meraklı

Teşekkürler sayman ama yazmadım kopyala yapıştır yaptım başka bi siteden

 

Tarih: 10 Ocak 2007, 23:23 - İp: 88.***.**9.23
golge2
golge2 (üye)
Denizli / Stüdyo Fotoğrafçısı

çok teşekkür ederim bisguit paylaşımın için bence önemli bilgiler

 

Tarih: 11 Ocak 2007, 16:04 - İp: 85.***.**4.138
sezerx
sezerx (üye)
İstanbul / Amatör

Arkadaşlar gittigidiyorda GP V800C HI SPEED piller var. 15 dakikada şarj diye yazıyor. Fiyat 79 YTL bu alet nasıl birşeydir. Tavsiye edermisiniz. http://www.gittigidiyor.com/php/urun.php?id=3393372
Saygılar

 

Tarih: 15 Ocak 2007, 10:45 - İp: 88.***.**8.126
bisquit
bisquit (üye)
Antalya / Meraklı

hızlı şarj edenler pilin ömrünü daha cabuk bitiriyor diye biliyorum fakat ne kadar sürede şarj edilmesi normal onu bilmiyorum..

ama duracellin hızlı şarj için çıkarttıgı piller vardı normal şarjlı pillerinden farklı olarak

 

Tarih: 5 Şubat 2007, 19:20 - İp: 88.***.**8.202