bisquit
bisquit (üye)
Antalya / Meraklı

Şarjlı Piller Hakkında. (önemli)

Arkadaslar bir forum sitesinde dolasırken yine insanların hep sordugu hangi şarjlı pil hangi şarj aleti daha iyidir sorusu sorulmus ve bir arkadas böyle bir yazı yazmış,aramızda bu konularda yeterli bilgi sahibi arkadas varsa bunların dogruluk payını bize anlatabilir mi?

"Yıllardır enerji kaynakları üzerinde çalışmış biri olarak haddim olmayarak bazı tavsiyelerde bulunacağım.
Her piyasaya çıkan her şarj aletini, ya satın alarak, ya da firmalardan temin ederek testini yaparım,
Size fiyat/performans olarak tavsiye edebileceğim şarj cihazı ATABA AT-998 Digital şarj cihazıdır. Ankara'da Ulus' ta ve Konya sokakta pazarlıkla 24-30 YTL arası temin edebilirsiniz. Akıllı tabir edilen bir alettir. Ni-Cd ve Ni-MH pilleri ayırt ederek şarj eder, Problemli pilleri Flash ederek sizi uyarır. Kapasite tespiti yapar ve gerekli şarj akımını ideal olarak tespit eder, Pilin hızlı şarja uygun olup olmadığını tespit eder,(Bu çok önemli, bir çok firma Rapid Charge veya Fast Charge'ye uygun olduğunu belirtir. Ve bu pillerin ancak %10' u uygundur. Hızlı şarja uygun olmayan pilleri hızlı şarja tabi tutarsanız yaklaşık 200-250 şarj sonrası, pil plakaları delinir ya da kısa devre nedeniyle pil kullanılamaz hale gelir. veya anormal kapasite düşüklüğüne neden olur) Pil uygunsa "Hızlı Şarj" a geçer, Değilse Trickle şarja devam eder. Pil kapasitesine uygun şarjı otomatik olarak tespit eder ve bu aynı zamanda kapasite doğruluğunu ya da sahteliğini ortaya çıkartır. Bu şartlar altında yaklaşık 1.5 yıl içinde belki 2000 adedin üstünde ve Türkiye'de bulunabilen Ni-MH ve Ni-Cd, AA ve AAA pili test ettim.
Sonuç şu:
1. Varta-Philips-KODAK - AA için - Fiyat/Performans: Kötü - Kapasite doğruluğu :%90-%88
2. Duracell - AA için - Fiyat/ Performans: Kötü - Kapasite doğruluğu:%85
3. Camellion AA için - Fiyat/Performans:Orta - Kapasite doğruluğu:%85
4. GP AA için - Fiyat/Performans:Çok İyi - kapasite doğruluğu %85 - BENİM TERCİHİM.
5. Panasonic AA için Fiyat/Performans: Kötü - Kapasite doğruluğu %85 (Hızlı Şarja Uygun değil, en azından benim temin edebildiklerim için)
6. UniRoss AA için Fiyat/Performans:İyi - Kapasite doğruluğu %80 (Hızlı Şarja uygunluğu Tartışmalı, grup içinde olanı da çıkıyor olmayanı da)
Bunun dışında özellikle fiyat cezbedici bir marka DIGIMAX pillerden uzak durun kapasiteleri sahte 1000 mA yazıyorsa da çoğu 350 mA' i zor veriyor. ATABA işte bunu belirleyebiliyor.
Ayrıca bu şarj cihazı deşarj işlemi yapabiliyor ve bu işlemi yaparken de pilin cinsine ve kapasitesine uygun boşaltma işlemi yapıyor.
Bu işlemi gerek Ni-Cd veya Ni-MH piller için ortalama 20-25 şarj işleminden sonra mutlaka yapmalısınız. Sebebi şu. Zaman içinde mecburiyetler sonucu pilleri tamamen deşarj olmadan şarj edersiniz. Ve bu durum defalarca tekrar eder ve uzun sürerse pillerin hafıza özelliği nedeniyle şarj gerilimleri 1.28 volt'tan aşağıya düşer ve pil daha düşük gerilimde şarj oldum demeğe başlar. Bunun diğer bir anlamı kapasite kaybıdır. Eğer bu şarj-deşarj işlemini yapmaz iseniz, bir süre sonra alıştığınız şarj süresinden daha kısa sürede pillerin şarj olmaya başladığını ve dolayısıyla daha evvelce tek şarjla 300-400 resim çekerken, aynı şartlarla çekim sayısının gittikçe azalmaya başladığını, Pil , cep telefonundaysa daha kısa bekleme süresi veya daha az süre konuştuğunuzu farkedersiniz. Eğer bu deşarj işlemini sık sık yaparsanız (En az pilin durumuna göre 2, veya daha fazla) , pilinizin standart şarj ömrü olan 1000 defanın bir kaç misli üstüne çıktığını göreceksiniz. (Ataba, tüm bu özellikleri karşılıyor)
GP'nin ve piyasada bulunan şarj cihazları ile Varta,Duracell ve hatta Lexus,Uniross gibi şarj aletlerine kesinlikle kötü demiyorum ve yanlış anlamayın. Bu aletlerin, ya Fiyat/Performans oranları çok kötü ya da otomatik şarj kesme ve/veya akıllı şarj özelliği bulunmuyor,yada sabit akımla şarj yapıyor ve fiyatı malesef isim belirliyor. Ataba'nın bu modeli aynı zamanda otomatik olarak dolan pilin şarjını keser ve pili şarjda unutursanız, pilin iç dire

Tarih: 7 Ocak 2007, 00:11 - İp: 88.***.**9.155
baycep23
baycep23 (üye)
Elazığ / Amatör

bisguit bu konuyu paylaştığın için teşekkür ederim fakat kendi tecrübelerimide paylaşmak isterim. yukarda bahsi geçen ataba at-998 sarj makinasını 2,5 yıl önce aldım ve kullandım denildiği gibi akıllı sarj edebilen bir makina özellikler baktığınız zaman harika fakat makinanın kalitesinden ve denildiği kadar akıllı olduğundan emin değilim aynı markadan 2 tanesini çöpe atmış durumdayım belkide benim şansımdır bilemiyorum şunu söyleyebilirim 2700 lük bir pili aklına esince 1,5 saatte canı sıkılınca 3 saate sarj ediyor ve aşırı ısınma problemi var (herzaman için pili ısıtmayan ve ağır şarj eden makinaları tercih edin...) eğer eklediğin yazıda ki piller hakkındaki bu yorumlar bu makinaya dayanılarak yazılmışsa geçerliliğinden şüphe ederim saygılar....

 

Tarih: 25 Nisan 2008, 15:39 - İp: 85.***.**0.136
mat_67
mat_67 (Objektif)
Kastamonu / Amatör

bisquit arkadaş, "camellion" pile fiyat performans olarak orta vermişsin, acaba bunun nedeni performansının yeterli seviyede olmaması mı?

ben bir yerde çifti 6,5 YTL'ye 2700 mAh pil fiyatı gördüm de... almalı mıyım

 

Tarih: 30 Nisan 2008, 20:57 - İp: 88.***.**1.56
extreme90
extreme90 (üye)
İstanbul / Amatör


Size bu konuyu detaylı bir şekilde aktardığınız için kendi adıma çok teşekkür ediyorum.
Çok ama çok yararlı bilgiler vede Güncelliğini halen korumakta olan bir konu (eminim çoğu kişinin bu konuda bilgileri yetersizdir).
2007 yılında paylaşılmış bilgiler , umarım herkes okuyup faydalanmıştır...

 

Tarih: 1 Mayıs 2008, 16:20 - İp: 81.***.**5.169
bora3479
bora3479 (üye)
İstanbul / Amatör

herkese selam

yaklaşık 2 ay önce nisan başlarında Fujifilm s5800 marka digital kamera aldım amacım amatör olarak fotografçılık ile uğraşmak..

Makinayı aldığımda üstünde 4 adet energizer +AA size -X91 lr6 am3-1,5 v alkalin pil vardı tabiiki bu sürede yaklaşık 75 kare çekim yapıp bunun yanında uzun süre gösterimler falan yaptım

1.sorum alkalin piller şarj olurmu
2.sorum klavuz da 4 X AA Ni-MH doldurulabilir 2500mAh pille 500 kare çekimi yapılabilir demiş ben geçen hafta 2000mAh lık energizer rechargeable nıckel - metal hybdre piller aldım ve bu pillerde (nh15-AA 1,2 V Ni-Mh HR6) açıklaması var bu pilleri makinamda kullanmam bir sakınca doğururmu? illa ki 2500 mAh pil almam gerekirmi

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim...

 

Tarih: 13 Temmuz 2008, 21:37 - İp: 85.***.**7.239
reventon
reventon (üye)
İstanbul / Amatör

Merhaba Bora3479,

1)Alkalin piller şarj olmazlar.Ni-CD ya da Ni-MH piller şarj edilebilir pillerdir.Ni-CD eskiden çok yaygındı fakat artık daha uzun süre giden Ni-MH piller var.

2)Orada yazan değer size vermiş olduğu 500 kare çekim için gerekli miliamper değeridir.Siz ister 1800 koyun ister 2200, makinenizi rahatlıkla kullanabilirsiniz.Tabii bu sizin tek şarjla çekim sayınızı(belirttiğiniz 500 kare) düşürecektir.

 

Tarih: 17 Temmuz 2008, 02:27 - İp: 195.***.**4.117
gallifrey
gallifrey (üye)
İçel / Meraklı

Bendeki S2950'de pilleri boşaltma seçeneği de var.acaba işe yarıyormu? :/

 

Tarih: 11 Haziran 2011, 14:03 - İp: 88.***.**2.165