cancaner
cancaner (üye)
Yurtdışı / Firma

Nereye Kadar Photoshop ?


Uzun zamandir meslekteki arkadaslarimizla tartistigimiz konu,photoshop'un fotograf uzerinde nereye kadar etkili olabilecegi veya ne kadar siklik ile kullanabilinecegi idi.Yaz aylarinda turkiyede ki calismalarimizda,ozellikle ciddi aile ve dugun fotograflarinda bu konunun cok fazla one cikmadigina sahit olmustum.Ne varki yurt disi calismalariz icerisinde,musteri kitlesinin ozellikle ciddi calismalarda, tamami ile photoshop karsiti oldugu ve hatta fotografi satin almamaya kadar goturdugu,ozel studyolarda da fotografta ne kadar photoshop kullanildigini arastirdiklarina sahit olmustum.Bu nedenle photoshop'u kucuk hatalarimizi ortmekten oteye kullanmaz olduk.Photoshop'a koru korune karsi olmadigim icin ,bu tartismanin gercek profesyonel fotografcilik dunyasinda ki yansimalarini her zaman merak etmistim.
Ne var ki bugun HABERTURK.COM da okudugum bir haberi asagida sizlerin fikirlerinize sunmak istedim.Bilmiyorum gercekten acilmasi gereken bir konumu,yoksa bosu busuna yer kapladim ama benim musterime karsi takinacagim tavrimi,bundan sonra ki meslek hayatim acisindan belirlemis oldu.saygilarimla. Reuters, Hajj ile çalışmaktan vazgeçtiğini açıkladı. Reuters, Adnan Hajj’ın İsrail’in Beyrut’a düzenlediği hava operasyonu sonrasında photoshop ile dumanları daha kara gösterdiğini belirledi. 2 Ağustos günü Nebatiye’de hava operasyonu sırasında çekilmiş fotoğraflarla da oynandığı ortaya çıktı. F-16’dan o sırada bir bomba atıldığı halde Hajj’ın iki ekleme daha yaptığı anlaşıldı.

Tarih: 9 Ağustos 2006, 00:13 - İp: 172.***.**4.97
mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı

cancaner.. selam arkadaşım..

Tam yerine parmak basmışsın... aktardığın haber bize belki uzak gibi.. Stüdyoda iyi bir dekor yapıp, rötüş miktarınıda en aza indirmek aklımızdan geçen şeyler.. Biz stüdyocuların, kendimizi geliştirmemiz gereken yön; müşterilerimize daha iyi ve seviyeli pozlar verdirmek olmalı.. Ama etrafdan gelen talebe öyle kendimizi kaptırıyoruzki.. örneğin arkadaşım iki sene öncesine kadar Kadıköyde çalışıyordu.. hiç montaj veya fon değiştirme tarzı poz uygulamaksızın düğün albümlerini yapıyordu.. şu an gebzede kendi işyerini çalıştırıyor.. tahmin edileceği üzere; talebe uymuş boyuna montaj tarzı işler teslim ediyor.. Müşteriye istediğini vermek esnaflık gereği.. Fakat "bu adamın sanatı bu" dedirtdiğimizi hiçbirzaman unutmayıp seviyemizi korumamız gerkiyor.. Diyeceksinizki; senin internet sitendeki fotoğraflardada bu tarz çalışmalar var.. ne demeli; ekmek parası..

Tez zaman içinde, stüdyoların kendini revize edeceğini ve bilgisayar başından kalkıp.. Poziyörlüğe ağırlık verileceğini umuyorum.. Saygılarımla.. mete..

 

Tarih: 9 Ağustos 2006, 09:35 - İp: 85.***.**7.89
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

mete cok iyi ifade etmisin. hemen bend ebri sey eklemek istiyorum. Stduyoculara bu yuzden 2.sınıf fotografcı muamelesi yapılıyor. bu gizliden gizliyede olsa boyle. Bu konuda ne dusunursun=?

 

Tarih: 9 Ağustos 2006, 09:54 - İp: 85.***.**8.167
imajfoto
imajfoto (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

müşteri stüdyomuza geldiği zaman şunu diyebiliyor çiçek böcek istemiyoruz bizde ona göre daha sade fonlarla hazırlıyoruz ama diğer müşterimizse çiçek böcek gördüğü zaman bayılıyor ne yapalım sınıflanalımmı çiçek böcek li hazırlayanlar sade hazırlayanlar photoshop 10 yıllık bir olay biz daha iyi neler yapabiliriz hangi programlar fotoğrafımıza bişeyler katar falan diye araştırıp ve bulduklarımızıda uygulamaya çalışırken bişeyler çıkarma adına.. tartışmanın ne anlamı varki ve türkiyede fotoğraf sektörü için yapılmış hangi ürün varki zaten herşey yurtdışı deyilmi bizim yaptığımız müşteriye sahtekarlık deyil ki zaten gördüğü beğendiği birşeyi alıyor veya eliyor yani bildiği bişeyle karşı karşıya 2 tane daha bomba ekleyip vermiyoruzbiz kandırmaya değil beğendirmeye çalışıyoruz hem sizin bakış açınız bu olaydan sonra değişmişse sol elinizle sağ kulağınızı tutmuşsunuz siz ayrıca size bir formül verim müşterim belirtmemişse şayet şöyle bir analiz yapıyorum hımm bunlar sadeci yada çiçek böcekçi yada anlayamamışsam her türlü fondan atıyorum en az ve en az 30 poz hazırlıyorum seçerlerken eliyorlar mutlu son...

#imajfoto' tarafyndan 09.08.2006 10:23:33 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 9 Ağustos 2006, 10:18 - İp: 85.***.**7.36
can4435
can4435 (üye)
İzmir / Stüdyo Fotoğrafçısı

merhaba o kadar güzel bir konuya temas edilmişki 15 yaşındaki bir öocuk 35 yıllık bir fotoğrafçıyla aşık atmaya başladı.
Eğer müşterini isteklerini yerine getireceksek öncelikle müşteriyi bilinçleştirmek lazım bu görevde bize düşüyor.
Ama dersekki kardeşim müşteri gelsin biz para kazanalım ne olursa olsun biz böyle düşünürsek bir zaman gelirki fotoğrafçı nasıl fotoğraf çekeceğini şaşırır duruma gelir bıda işin içinden çıkılmaz bir hal alır
SAYGILARIMLA
FEYZİ ÖZTAN

 

Tarih: 9 Ağustos 2006, 16:04 - İp: 85.***.**8.103
cancaner
cancaner (üye)
Yurtdışı / Firma


Evet burada mete arkadasima katilmak ve onu desteklemek zorundayim.Eger taleb var ise,musteri bu sekilde arzu ediyorsa bizim yapacagimiz da bu yonde olacaktir.Unutulmamasi gereken bizler bu isten hayatimizi kazanan,her seyden once karnimizi doyurmasi gerek kisileriz ki baska bir meslegimiz yok, bildigimiz is bu.
Yalniz Reuters'in haberini okuduktan sonra,durmadan bu isin uzerine gittim.Ozellikke fotograf dunyasina yon veren kuruluslari AP , AFP ve REUTERS i inceledim, diyecegim sudur ki kucuk oynamalar haricinde PHOTOSHOP uygulamalari kesinlikle kabul edilmiyor hatta fotografcinin isine son vermeye kadar ulasiyor.

Buradan cikarabildigim sonuc;bu devlerin bir gun musteri kesimimizide etkileyecegi ki bugun avrupada bunu goruyoruz,musteri Photoshop la bezenmis islere sicak bakmiyor.
Fotografin ozu ve temeli dogal olani kagit uzerine dokmesi ve bir daha yasayamiyacagimiz bu anin dogal olarak saklanmasidir.Benin kisisel fikrim ustalarimizdan aldigimiz gercek fotograf sanatini gelistirerek musteriye sunmamiz olacaktir.yoksa bilgisayarin hazirladigi grafik tasarimlarini 0.15 kurusa satmaya devam ederiz cunku emek yok.
sevgilerle

 

Tarih: 9 Ağustos 2006, 16:21 - İp: 172.***.**9.138
denizdemirbas
denizdemirbas (üye)
Yalova / Reklam Fotoğrafçısı

musterılerı bız gozu doymaz yaptık bunu gerı cevırmemız ımkansız .oysa dogal resımler daha ıyı ama gelde musterıle anlat.bu konuya degındıgın ıcn sagol.

 

Tarih: 9 Ağustos 2006, 16:37 - İp: 85.***.**8.141
mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı

Kontrast.. Bahsettiğin şey üzerine pek yorum yapamıyorum.. Objektif olamayacağımı bir kenara bırakalım.. Aksini ispat eden en iyi örnek sensin diyebiliyorum.. Doğa fotoğrafçılığındada başarılı olabilen bir stüdyocusun.. Birde yakışıklısın.. Millet tabi uyuz olacak sana.. Şaka tabi.. konuyu dağıtmakda üstüme yok...

Cancaner'in bahsettiği gazeteci için ; badana boya uzmanı benzetmesini yapabiliriz..

Mustafa arkadaşımızın (mustafa86) açtığı "ösym nin vesikalık çekme isteği" konusunda Fdiker'in iyi bir yorumu olmuştu; tanınmaz hale getiren rötüş ve 100 usd lik yazıcılara yaslanan arkadaşlara, geçmiş olsun diliyordu.. (bakmadan yazıyorum, yanlışım varsa bağışlayın)

Cancaner son noktayı koymuş aslında..

Fotoğraf; anı , doğal olanı yakalamaktır...

Saygılarımla.. mete..

 

Tarih: 9 Ağustos 2006, 20:25 - İp: 85.***.**7.215
sarper1981
sarper1981 (üye)
İzmir / Meraklı

Photoshop programını bulan ve geliştirenler hayatlarının en doğru işlerini yapmışlar bence bugüne kadar hiçbir program kendi dalında bu kadar başarılı olmadı bu kadar çok kullanılmadı profesyonelden amatöre her kullanıcıya göre hazırlanmış emsalsiz bir program ayrıca kimsenin parasında da gözü yok photoshop'un....

 

Tarih: 10 Ağustos 2006, 03:09 - İp: 81.***.**2.29
zortlak
zortlak (üye)
Ankara / Amatör

bir de şöyle düşünün benim elimde ki makine hiç isteklerimi karşılayamıyor renkleri falan ayarlayamıyorum. kafamda tasarladığım şekli fotoğraflara geçiremiyorum ve slr makinelere verilecek kadar da param yok, ama fotoğrafı seviyorum. o zman ne yapabilirim ?

 

Tarih: 12 Ağustos 2006, 00:00 - İp: 85.***.**4.176
cancaner
cancaner (üye)
Yurtdışı / Firma

Sevgili arkadaslar
Dikkat ederseniz konu icinde hitap ettigim kisimprofesyoneller veya bu meslegi yapip para kazananlardi.Amatorler icin bulunmaz firsat photoshop,bende size katiliyorum.

Amac sudur ki; profesyonelim diyen insan photoshop programi ile oynayip bizim karsimiza amator cekimle ayni seviyede kalite sunuyorsa bu bizim meslek icindeki guvenimizi sarmaya baslar.Gecmiste de siyah beyaz dan renkliye,manuel makinadan AF makinalara gecerken, bu isin hakkini vermek isteyen insanlar kalitesini hep korumuslardi.Benimde actigim konunun ozu bu , ne olursa olsun fotograf sanati icerisinde kalitenin korunmasi ve grafik tasarimina donusturulmemesi.

NOT : Kesinlikle photoshop'a karsi degilim, karsi oldugum abartilmamasi.Nasil yurtdisinda fotografin onune gecmesine izin verilmiyorsa,turkiyede insanlarin profesyonellere karsi bu tavri almalarini isterim.

saygilar

 

Tarih: 12 Ağustos 2006, 00:31 - İp: 195.***.**2.73