klikklik
klikklik (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Sitenin Ve Bölümlerin Amacı Nedir?

Sayın fdiker (netfotograf site sahibi)

Ben bu sitede yeniyim. Henüz sitenin pek az özelliklerini biliyorum.
Acaba sitenin bir vizyonu, bir misyonu var mı? Sitenin amacı nedir? Bölümlerin amacı nedir? Belki gözümden kaçtı, ben göremedim.

Gördüğüm kadarı ile “Fikir Kulubü” ve “Öneri ve Görüşleriniz” bölümlerinde büyük polemikler yapılıyor. Bunun bir sebebi de sitenin ve bu bölümlerin amaçlarının kesin olarak belirtilmiş olmaması diye düşünüyorum. Hiç değilse ben bilmiyorum.

Bence sanatçı hür olmalı ama çizgiyi de aşmamalı. İşe din, siyaset, kişisel egolar girince sitenin amacı değişir.
Amaç sanatsal fotoğraf ise (ben o düşünce ile katılmıştım), herşeyden önce, herkes pat diye bir resim sergileyememeli. Sitenin bir seçici kurulu/gurubu vs. olmalı ki farklı amaçlı veya sanat değeri olmayan fotoğrafları ayıklayabilmeli, bunlar sergilenmemeli. Tıpkı bir yarışmaya girdiğiniz zaman ilk eleme kurulu olduğu gibi. Bunlar gönüllü arkadaşlar bile olabilir.

Doğal olarak bunu yapabilmek için site olarak kıstaslarınızı belirlemeniz, kurallarınızı, tariflerinizi koymanız gerek.

Fotoğrafların izleyiciler tarafından kritik edilmesine gelince:

Sanırım bu kavram “güzel sanatlar kritiği”nden bir hayli uzaklaşmış.
Sitede birçok kez “Filanca Bey/Hanım veya Ağabey, çok güzel olmuş, ellerinize sağlık” gibi yorumlar gördüm.
Bu arkadaşlar ne yapıyorlar? Söyledikleri ne işe yarıyor? Ben senin fotoğraflarına şak-şak, sende benim fotoğraflarıma şak-şak... oh ne güzel mi? Yoksa “ben şu kadar beğeni aldım” diye gururlanabilmek çabası mı? Amaç bu mu?

Eğer siz fotoğraflarınızı bir arkadaşııza veya ahbabınıza gösteriyorsanız, ona “ben senden yorum veya kritik beklemiyorum sadece bunları seninle paylaşıyorum ” diyebilirsiniz. Çektiğiniz fotoğraflara birlikte bakabilirsiniz.

Öte yandan, siz bir fotoğrafçı olarak fotoğraflarınızı sergileyerek başkalarının izlemesini istiyorsanız, bu sizin en doğal hakkınız. Belli ki bir şeyler söylemek, anlatmak istiyorsunuz. İyi... güzel de sizin bunları yapmak hakkınız olduğu gibi, benim de fikrimi söylemek hakkım olmalı. Eğer iyi veya kötü bir yorum almak istemiyorsanız, o fotoğrafı sergilemeyin, izleyiciye sunmayın.

Son bir nokta: "Fotoğraf kritiği" her yerde olduğu gibi bizde de yanlış anlaşılıyor ve yanlış kullanılıyor. Günlük hayatta, alıştığımız kullanımı ile “Kritik yapmak” hep “kötü”, “yanlış”, “eksik”likleri belirtmek gibi yorumlanır. Bunun fotoğrafçıya pek faydası olmaz.

Kritik “yapıcı” olmalı. Kritik “Fotoğrafçıya yardımcı olmalı”. Ben bunu yıllardır çevremdeki çeşitli amatör kulüplerde yapıyorum. Bir fotoğrafı kritik etmek, ayak üstü hüküm vermek, kendi içindeki olumsuzluğu sert kelimelerle fotoğrafçının yüzüne vurarak, kendi egonu tatmin etmek değildir.

Bunlar benim kişisel düşüncelerim. Gocunan olmasın.
Herkese iyi günler.

Tarih: 23 Mart 2014, 16:23 - İp: 98.***.**2.190