ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

Galeriye Konulan Fotoğraflar

Benim galeriye konulan fotoğraflarla ilgili bi sıkıntım var.
galerilere fotoğraf kabul edilirken az da olsa estetik kaygısı güdülmeli. seçici davranılmalı. dikkat ediyorumda önüne gelen yollamış. kedisinin resmini, köpeğinin resmini, çiçek böcek fotoğrafları... anlıyorum herkes profesyonel değil burda ama insanları motive etmek ve daha iyi fotoğrafçekmesini sağlamak adına bence seçicilik şart.

Tarih: 2 Temmuz 2005, 17:39 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selam centurion..
guzel sozlerin icin ne kadar tesekkur etsem az herhalde.. ben daha yeni baslayan birisiyim fotografa; kazara birkac hos yerde bulunup birseyler yapmaya calistim.. begendigine gercekten cok mutlu oluyorum.. tesekkurler yine..
fotograflarin gercekten de hepsine bakabilme sansini bulabilmek zor.. cok fazla fotograf var.. ama iste hadi koyma demek de olmaz; thalassa'nin da dedigi gibi bir karmasa var, deneyimli deneyimsiz fotografcilar gonderdikleriyle olmuyor.. ama dur demek de olmaz, insanlari sogutur, yine thalassa'nin dedigi gibi..
ne yapmak gerekir bilemiyorum aslinda.. nasil basariya gidilebilir.. sanirim insanlar biraz daha secici davranmaya ozendirilmeli ceko'nun da vurguladigi gibi.. biraz daha gorsel baglamda hos olanlarini gondermeli insanlar.. ama bu sefer de kafama su soru geliyor; acaba zaten secici olmuyorlar mi? olmadan gonderdiklerine de inanmiyorum gerci.. kimse cektigi berbat fotografi digerleri gorsun istemez sanirim.. herkes cektigi ile ovundugu fotografini gonderecektir galeriye.. iste o zaman da thalassa'nin dedigine geliyoruz yine..
ama thalassa, gruplari ikye ayirma fikrine katilmiyorum dogrusu.. bu da insanlarin forumdan sogumalarina neden olur.. ayrica biri pro fotografcilardan digeri amatorlerden olusan sergi olsaydi, kimler amatorlerin sergilerine bakacakti? bana daha cok pro olanlar ne cekmisler diye bakilir gibi geliyor..
bence simdi icin boyle kalinmasi sart gibi.. ama insanlara, cektikleri fotograflar hakkinda yorum yazarken daha gercekci olunmasi gerekir.. bu da insanlari daha iyiyi bulmaya yoneltecektir..
...

bir gorus acisi daha..
mesela fred miranda'nin sayfalarindaki fotograflara bakinca ben sahsen uzuluyorum.. ama suysal'in da dedigi gibi ben ve benim gibilerin en azindan 5 seneye daha ihtiyaci var ki biraz daha gorsel acidan hos kareler yakalayabilelim.. diger yandan, sitemizdeki galerideki fotograflar aslinda beni sevindiriyor; cunku goruyorum ki diger yeni baslayanlar da benimle ayni seviyede.. yani bir anda harikalar yaratmaliyim hissini uzaklastiriyor benden..
demeye calistigim; forum uyeleri kendileriyle ayni seviyede olanlari gordukce daha da fotografa isinacaktir.. sizlerde biliyorsunuz ki; yeni bir kamera alan hemen bir husrana ugruyor, ne yapacagini bilemiyor ve sonunda da ben yapamiyorum diye soguyor..
acaba sitedeki galeri sayesinde herkes, herkesin harika olmadigina da taniklik mi etmis oluyor?..
..
sistemi yavaslatma konusunda birsey diyemeyecegim dogrusu..
..
birsey daha aklima geldi..
neden bir yarisma duzenlenmiyor? yarisma duygusu insanlari daha iyiyi bulmaya sevk edecektir.. herkes 10-10-10-10, 40 puanla sampiyon olamaz boylelikle.. kazanana da bir hediye verilir..
herkes ellerinden gelenin en iyisini yapmaya calismayacak mi boylelikle?.. evet calisacak.. erkayalar gibi sirketler de sponsor olamazlar mi boyle bir yarismaya mesela?
ne dersiniz?

 

Tarih: 7 Temmuz 2005, 19:59 - İp: yok
ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

Ddanagast olayı çok güzel açıklamışsın. Sölediklerinin çoğuna katılıyorum. Yalnız insanların zaten beğendikleri fotoğrafları gönderdikleri konusuna katılmıyorum. Maalesef insanlar beğendikleri fotoğrafları göndermiyolar, beğendikleri şeyin, nesnenin, her neyse artık onun resmini gönderiyolar. Örnek; adam bi kedi görüyo, çiçek görüyo, çok seviyo, hoşuna gidiyor, pat çekiyo fotoğrafını gönderiyo buraya. Yani fotoğrafı değil kediyi, çiçeği paylaşıyo bizlerle. Burası da bi fotoğraf sitesi, bi paylaşım sitesi değil. Burda fotoğraf üzerine konuşup, fotoğraf üzerine yazıyoruz. kedi, köpek, çiçek, böcek üzerine değil. oysa gördüğü o kediyi pata küte çekmeyipte, biraz daha uğraşarak güzel bi şey yaratmaya çalışarak çekse o zaman fotoğraf oluyor. Öbür türlü anı yakalayıp paylaşmaktan başka bi şey olmuyor. Yanlış mı düşünüyorum arkadaşlar. Benim sıkıntım bu konuda zaten, kimseyi soğutmak, amatör diye aşağılamak gibi asla bi düşüncem yok.

Milleti soğutmayalım derken ben soğudum valla fotoğraftan. siteye girim iki yorum yazim iki fotoğraf gönderim diyorum. O kadar kalabalığı görünce soğuyorum.

sevgiler saygılar...

 

Tarih: 7 Temmuz 2005, 20:42 - İp: yok
ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

Başka bi bakış açısıda şöyle olabilir. Dediğim gibi iki tane arkadaşımızı üzmeyelim derken, bi çok profesyoneli de kaybetmiş oluyoruz haberiniz olsun. Geçenlerde gerçek anlamda profesyonel fotoğrafçı abilerimle hocalarımla görüşme imkanı yakaladım ve bu siteden bahsettim. Siteye üye olunda bi kaç bi şeyler yazın yorum atın eleştri yapın dedim. valla size söliyim bu fotoğraf kalabalığını görünce hiç de sıcak bakmadılar, aynı hayıflanmayı onlarda yaptılar. Ama forumları beğenmelerine rağmen o kısma yönelik de eleştirilerde bulundular.

 

Tarih: 7 Temmuz 2005, 20:48 - İp: yok
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

sayın dada,
Çok güzel ve şeker bir anlatımla yazmıssınız yazınızı.İnanın keyifle okudum. Bir olay anlatmak istiyorum. !997 kasım 20 sinde işim nededini ile Norveç Oslo'ya gitmiştim. Oslo şehrinin en ünlü parkında da - 15/20 derecelerde gelmişken fotoğraf için de bir günümü ayırmıştım..Yanımda İşyaptığım firma sahibi de bana eşlik ediyordu. Parkın içinde fotoğraflar çekerken küçük bir modern heykel dikkatimi çok çekmişti.Onu fotoğraflayabilmek için kadrajı da ayarlamak maksadı ile arkama bakmadan geri geri yürüyordum ve o sırada arkamdan iki küçük köpeği ile gezintiye çıkmış birine çarptım. Aamcağız epey yaşlı idi ve benden yüzlerce kez özür diledi. Şşırdım açıkçası, yanımdaki işyaptığım arkadaşa ,'' yahu ben çarptım, adam benden özür diliyor'' dedim.. Başladı gülmeye ve o bizim kralımız dedi..Biraz bu gözle bakmak gerekiyor sanıyorum.Dünyanın yıkılmayacağı bir yerde , bir sebepde; keskinlikler zarar verir düşüncesindeyim. Bahsettiğiniz gibi inanın hiç bir yerde topluca çok ama çok iyi binlerce fotoğrafçı hiç çıkmayacaktır..Aralardan birileri sıyrılacaktır.Birilerinin daha yaratıcı,daha gelişmiş fotoğraflar sunacağına hiç süphe etmeyelim.. Ama kıstaslar , %yüz doğru elden olmayan eleştiriler, heleki ;ibire bir tanımadığımız insanların neyi neden ve niçinlerini bilmediğimiz gönderilmiş fotoğrafları hakkında keskin eleştirilere süpheyle bakıp gereksiz bulmaktayım.

 

Tarih: 7 Temmuz 2005, 20:56 - İp: yok
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

devam>>Dikkat ederseniz fotoğraf yorumlarına , bazen öyle güzel fotoğraflar var ki insanın aklı duruyor ama kimse hiç bişi yazmıyor. bazen de tam tersi oluyor.gelen 15 bın insanın fotoğrafı yayınlayanlar kadar onlara da bakanlar gelişmektedir.Bence ikincisi çok daha önemli.Gerçi Jim Morrison un şu ünlü sözü de kulaklara küpe olmalıyla birilikte '' sanatın varolabilmek için seyirciye ihtiyacı olduğu yalnıştır.O oradadır çünkü.'' Kulağı gelişmiş biri ile gelişmemiş biri arasında genelde tek fark vardır kendini zorlamamıştır anlamaya, görsel sanat faliyetleri için de bu geçerlidir.YAni bizlere zaman lazım.. saygı ve sevgiler..

 

Tarih: 7 Temmuz 2005, 20:58 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selam ceko..
ceko haklisin o noktada aslinda.. o sekilde hic dusunmemistim dogrusu..tabii ki paylasim fotograf ama kedimiz degil.. o sekilde dusunen varsa zaten basta yanlis yapiyorlar..
ama bir yerde soyle de dusunmek lazim; fotografi guzel anlarimizi goruntulemekte kullaniyorduk, birden insanlar digital ile birseyler yaratmaya calismaya basladilar.. cunku maliyet dustu..ki eskiden olsa, ben de dahil; 36 karelik bir filmle sanat degil de ailemi, guzel anlarimi goruntulemeye calisiyordum.. yani kedimi, esimi, cocugumu..vs..
bu acidan bakilacak olursa da, insanlarin kedilerini bizlerle paylasmaya calistiklarina hak vermiyor degilim.. cunku kedisinin ilginc anini yakalayip fotografliyor..
ama bilemiyorum, birseyler de ters geliyor dogrusu.. haklisin.. paylasilan kedi degil fotograf olmali.. ozel birsey yakalanmaya calisilmali.. hicbir ozelligi olmayan fotografi paylasmakta neden goremiyorum dogrusu..
...
arkadaslarin neler dediler forum hakkinda?
fotograf kalabaligi olmasi oyle insanlari kaciracaktir tabii.. ama yapilabilecekler pek de fazla degil..
........

selam thalassa..
haklisin; elestriyi kimler yapacak degil mi? bende gereksiz diye dusunuyorum.. ayrica kimseyi tanimiyoruz burada gercektende; kime nasil davranmakla nasil bir sonuc alinir bilinemez.. sadece birbirini kirmakla kalir olay..
ama ceko'nun dedigine kulak vermek gerekir ayrica diye dusunuyorum; kediyi degil fotografi paylasmak onemli.. siz de mi ayni sekilde dusunuyorsunuz; insanlar fotografi fotograf oldugu icin degilde oylesine kedisinin fotografini paylasmak icin mi yapiyorlar?

 

Tarih: 7 Temmuz 2005, 21:48 - İp: yok
wholusee
wholusee (üye)
İzmir / Amatör

selamlar
evet bence bazı arkadaşlar kedisinin fotograflarını yoluyo yada babasının yada kardeşinin normal çay içerkenki resmini hiç bişey anlatmıyor yada fotograf kendisine bir sure baktırmıyo, bunu fotoğraf kötü oluyo diye soylemiyorum sadece anı paylaşmak ve burası bunun yeri değilki en azından bukadar basit değil bence birazcıkta olsa sanatsal bir kaygı taşımalıyız içimizde (en azından bi baktırsın kendine yanılıyormuyum?)

ayrıca küçük bi önerim var saçma olabilir ama soylicem
kendi galerimizdeki 3 4 ayı geçmiş çok az bakılmış pek ilgi gorneyen fotolarımızı silmemiz, herkes duyarlı bir şekilde bunu uygularsa belki birazcık temizlenir galeri diye düşünüyorum..
yanlış düşünüyo olabilirim bağışlayın...
sevgiler saygılar -_-

 

Tarih: 8 Temmuz 2005, 00:09 - İp: yok
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

Selamlar herkeslere..
Sayın dadanagast ,
ben bu olaya bir kaç yönden bakıyorum, yani ; adamın bir kedisi var ,onu da çok sevebilir, hatta sevgilisini de , annesini de.. Ama buraya yollarken hangi düşünceyle yolladığını eğer bilmiyorsak, o fotoğraf bize hatıra fotoğrafı gelebilir. Fakat ona; sadece gösterime açılacak bir fotoğraf olarak görülebilir.
Bir evelki mesajımda bunu anlatmak istemiştim.Bu farklılığı,onun da farkındalılığına eklemek istiyorsak ,Site sahiplerinin elemesinden de geçiyorsa , demek ki fotoğrafın yayınlanmasında bir mahsur olamaz.Üstelik de; yarına bir kişi daha fotoğrafla uğraşacağından fotoğrafın tabandan desteklenmesine yardımcı olacağını düşünüyorum.Bir örnekle ; fotoğrafı bilmeyen fotoğraf ne satın alır,ne fotoğraf malzemesi alır, ne fotoğraf sitesine üye olur, ne de bu site ayakta kalabilir.Her kazanılmış insan gözlediği, aklı yettiği, kültürel birikimi kadar fotoğrafa , fotoğrafçıya, belki de sanatçıya daha da yakınlaşacaktır, hatta anlayacaktırı var sayıyorum.


#thalassa' tarafından 08.07.2005 03:15:29 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 8 Temmuz 2005, 02:57 - İp: yok
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

devam>>Düşünelim ki sayın ceko bir haber fotoğrafı çekti , o fotoğraf haber fotoğafı niteliği ile fotoğraf olarak da iyi fotoğraf olsun.O fotoğrafa bakanların bunu algılama yetisine sahip olmasının bir yoludur o kedi fotoğrafları ya da diğerleri.. Çünkü fark açık net olarak ortaya çıkar.Yani aslında ne kadar çok insan bu konuyla ilgilenirse o kadar proflara, hem de amatör fotoğrafçılara yarayacaktır..Ama ya tersini yaparsak?
Birileri hadiiii lemmmm der bence..Onların fotoğrafçılık konusunda uzman değil ama başka bir işlerde mutlaka uzman olduklarını ,onlarla fotoğrafçılar arasındaki tek farkın fotoğraftan bir haber oldukları olarak kalır.Bizim de onların bildiklerini bilemeyebileceğimizi unutmayalım tabii..Siteye üye olanların çoğu hiç de boş tipler değil..en azından internet kullanmaktalar.Yani bu bile yok kardeşim senin fotoğrafını beğenmedim koymayalım demeden önce düşünmeyi gerektirmez mi? Umarım saçmalamıyorumdur .FAkat böyle düşünmeme sebep yine sitedeki fotoğraflardır..Bir amatör gözü ile tabiinki.. sevgiler..

#thalassa' tarafından 08.07.2005 03:18:13 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 8 Temmuz 2005, 02:59 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

hayir tabii ki sacmaliyorsun thalassa; cok guzel bir sekilde aciklamissin ne demek istedigini.. bence de bir kedisinin fotografi, o kisi icin galeriye konulacak nitelikte olabilir.. herkes ayni sekilde dusunemez, kareleyemez.. bu bir gercek.. ama eger ki sirf fotograf koymak icin galeriye eklemelerde bulunuyorlarsa -ceko'nun da dedigi gibi- bu da cok yanlis.. sadece site onla, bunla dolar..ama yine senin de dedigin gibi dur da diyemezsin.. yani yapilacak pek de birsey yok bu durumda.. zaten onemli olan burada bulunmak degil mi?...
wholusee, bence fotograf silme isi cok da iyi olmazmis gibime geliyor.. fotograf kalicidir, silindiginde anlamini da yitirir.. dedigin sekilde yapilacak olursa; ki az puan alinanlari silmekle, yine insanlarin tepkilerini toplarsin diye dusunmekteyim.. 3-4 ay eskimis fotograflari silmek sadece sitenin bandwidht problemini dusunmekten dolayi yapilir bence.. bunu da site sahip(ler)i dusunmesi gerekir, eger gerekli ise zaten bizlerin soyleyecegi pek de birsey olamaz.. ha ama hepsini silsen, o da iyi olmaz degil mi? yani birini sil digerini silme bana biraz ters geliyor..
birakin, thalassa'nin da cok guzel isaret ettigi gibi herkes gondersin yine; burada bulunma amacimiz birarada olmak, paylasmak.. eger sen bir fotografini kotu dahi olsa paylasmak istiyorsan, paylasabilmelisin.. ayni bir arkadasini, o gun cok bunalmis gorup dinlemek zorunda kalmak gibi olsun.. (kotu bir espri oldu, ama sonucta kotu bir fotograf da gorsek sitede birakin olsun sitede demek istedigim.. ama yorum yazarsin ama yazmazsin..)
tabii diger yandan ceko'nun soyledigi diger konu da hakli; cok kalabalik bir fotograf surusu olmasi gelenleri caydiracak.. ama 15bin insanin uye oldugu bir forumda bu da normal; ne olsa yine thalassa'nin belirttigi gibi esas sorun profesyonel ve profesyonel olmayan kesimlerin birarada olmasindan kaynaklaniyor bu....

 

Tarih: 8 Temmuz 2005, 09:19 - İp: yok