other-side
other-side (üye)
Eskişehir / Amatör

Fotoğraf Yorumları

Bu konuyu burada yazmak en doğrusu sanırım. Bu siteye epeyce bir süredir üyeyim ve ilk üye olduğum zamandan bu güne kalitede tabiki farklılıklar var fakat bu heryerde söylendiği için benim söylemek istediğim asıl konu biraz daha fotoğraflara yapılan yorumlar ve tıklanma / yorum oranındaki dengesizliklerle alakalı. Ben bu sitede birçok güzel fotoğrafların harcandığını düşünüyorum, bunun da genelde belli kullanıcılar arasında gruplaşma tarzı oluşmuş bir birlik duygusundan ileri geldiğini gördüm, çünkü dikkat ediyorum bir kullanıcının fotoğrafı temel kriterleri bile karşılayamayacak derecede kötü olsa bile yine aynı kullanıcılar tarafından kısa kelimelerle övülerek yorumlanıyor, öte yandan çok kaliteli bir fotoğraf bu kullanıcı grubuna dahil olmayan bir kullanıcı tarafından yüklendiğinde tıklanma sayısı yüksek olsa bile yapıcı veya övücü hiçbir yorum almıyor, buda doğal olarak insanların şevkini kırıyor ve şahsen benim de sanat anlayışımı zedeliyor ki forumda da iyiye iyi kötüye kötü demeyi bilmek diye çok okunan bir konu da mevcut. Yanlış anlaşılmasın ben bu konuyu kendim için veya benimle aynı statüde olanlar için açmadım, tabiki herkesin sanat anlayışına saygım sonsuz ama bu sitede böyle birşeyin olmadığını söylemek anlamsız, ben sadece bunun daha çok dile getirilmesini ve siteye eski tadının kazandırılması amacını güdüyorum. Sürç-i lisan ettimse affola..Vesselam...

#other-side' tarafından 15.03.2010 19:27:23 tarihinde düzenlendi.


#other-side' tarafından 15.03.2010 19:28:50 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 15 Mart 2010, 19:26 - İp: 193.***.**0.106
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

İyi olmayan fotoğraflara iyi denmesine , arkadaş grubu arasında övgü dolu yorumlar ve yüzlerce tık almasına aldırmasın kimse , moralini de bozmasın . O gruplarda kimse kötü niyetli değil , o da bilinsin...Insan psikolojisi böyle . Istendiği zaman da öyle gruplara girmek mümkün - istenen sadece çok tık almak ise .

Bildiğini uygulasın herkes . Fotoğrafı , tanımadığı bir kaç kişinin dikkatini çekmiş , 3-5 yorum ve ilk 1-2 günde 60-70 tık aldıysa kendisini başarılı saysın . O fotoğraf her gün eklenen 200 fotoğraf arasından beğenmiş 70 kişi var demek ki ....Ortalamada bir üyenin bir oturuşta 10-15'den fazla fotoğraf açmadığını tahmin edilirse - demek ki en az 70 kişi ilk %5' e sokmuş o kişiyi .

Ben şahsen öyle yapıp , gerçekte hangi fotoğrafımın iyi hangisinin kötü olduğunu anlıyorum . Arkadaş olduklarım , yorumlaştıklarım da var ama iyiyse iyi , kötüyse kötü yazıyorum ; karşılığında da kimse bana iltimas yağdırmıyor hak etmediğimde . Yüzlerce tık almış , üst bant olmuş fotoğraflarım da var , yüklendikten sonraki 1-2 günde 30-40 tıkı aşamayan da ....Demek ki onlar iyi değilmiş diyorum . Çünkü sonuçta iyiyse bir şekilde dikkat çekiyor .

-------------------------

Bunları yazdıktan sonra sizin portfolyonuza baktım .Sizin de ilk bakışta beğendiğim bir kaç SB'niz 200-300 tık almış . 80-150 tık arasında da olanlar var . Ote yandan vasat olan az miktardaki 30 tık ve altında kalmış . Hiç de kötü bir tıklanma oranı değil .

Mutlu olmalısınız ki sizin de fotoğraflarınız gerçekten iyiyse hak ettiği tıkı alıyor - değilse alamıyor . Aksini , her fotoğrafa onlarca yorum,yüzlerce tık almayı mı tercih ederdiniz - neyi iyi neyi kötü yaptığınızı anlamadan ?

Kafayı başkalarının aldığı tıklamalara , hak edip etmediklerine takmasın kimse , bir yararı olmaz . Kendi işine baksın , ilk 2 günde 50-60 tıkı görünce doğru yolda olduğunu anlasın ....




#paperman' tarafından 16.03.2010 06:38:29 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 16 Mart 2010, 06:28 - İp: 96.***.**4.180
other-side
other-side (üye)
Eskişehir / Amatör

Değerli ilgi ve cevabınız için çok teşekkür ederim Uğur bey, yazdıklarınız gerçekten çok dikkate alınıp, hüsrana düşen arkadaşların okuması gereken şeyler. Söyledikleriniz ve psikolji hakkında yaptığınız tespit gerçekten çok doğru. Fakat yanlış anlaşılmasın ben konuyu kendim için açmadım, gördüklerimi söylemek istedim sadece ve tabiki yanlışlarımızı görmeye olan ihtiyacımız en önemlisi bu konuda, yoksa bir adım bile ilerleyemeyiz. Tekrar teşekkür ediyorum saygılar..

 

Tarih: 16 Mart 2010, 09:02 - İp: 193.***.**0.106
mavi_izci
mavi_izci (Objektif)
Ankara / Amatör

İşin kötüsü fotoğraf eleştirileriyle ünlü bir başka sitenin şu anda içler acısı halde olması. O durumlara dönmesini engellemek için sıcak bir site ilişkisi önemli.

İnsanların birbirlerini favori gibi ekleyip yorumlaması, istediğine - arkadaşlarına yorum yapmak istemesi hakları.

Ancak iş saçmalamaya binerse bu kötü. Örneğin biraz alkışlanmış bir fotoğrafın altına hayır öyle değil böyle derseniz ve bu durum pohpohlanan kullanıcıyı kızdırırsa bu benim için kabul edilemez bir durum. Bu siteye inancım da burada böyle insanların bulunamayacağıdır...

Bunun dışında siteye bir değişiklik yapmaya kalksak kötü bir şeyle de sonuçlanabilir. Aşağı tükürsen sakal yukarı tükürsen bıyık hesabı olabilir.

Bir de bazı site içi normlar oluşabilir. Ben mesela fotoğraf sayımla yaptığım eleştiri sayımın arasında 1 e 5lik bir oran korumaya çalışıyorum. Hem çok yorum yazarak saçmalamamış ya da kendime göre baştan savma bir ifadeden kaçıyorum hem de kendi fotoğrafıma yapmalarını isteyebileceğim yorum sayısını bırakmış oluyorum.

Hoş bu aralar hiç aktif değilim galeride ama

 

Tarih: 16 Mart 2010, 21:33 - İp: 88.***.**3.86
kumköy34
kumköy34 (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Galeride de ilgi azaldı,,ilk yirmibir kare dönüp dolaşmakta zira..Eskiye natık fotoğrafların içerikleri hususunda eski ama yeni üyelerinde eklediği nice güzel çekilmiş karelerde var,, onlarada bir bir bakmak lazım ..

 

Tarih: 23 Mart 2010, 21:02 - İp: 88.***.**6.135
kumköy34
kumköy34 (Objektif)
İstanbul / Meraklı
rekton
rekton (üye)
İstanbul / Meraklı

Bu sitede gerçekten çok aklı selim insan fotoğrafçılarda var, kraldan çok kralçı çeteçi prehistorik tiplerde var. Birde bunların arasına sıkışmış binlerce garip durumlar var. Kolay gelsin.

 

Tarih: 15 Nisan 2010, 01:43 - İp: 88.***.**7.165
mete_
mete_ (üye)
Yurtdışı / Amatör

Bende bu konuda bir eksiklik görüyorum, yorum alan fotoğraflarımın çok az bi kısmı en son yorum alanlar sayfasına çıkıyor. Ben nerde eksiklik yapıyorum bunları görmek için fotoğraf yüklüyorum, en son yorum alanlar sayfasıda bence en çok gezilen sayfa. Bu sorunun sebebi nedir? iki gündür dikkat ediyorum acaba ben mi kaçırdım diye, dün e-mail gelir gelmez girdim baktım yine yok Tıklanma çabasında değilim, pozitif yorumlarda güzel ama sadece eksiklerimi gösteren yorumlar lazım bana, bunun içinde o fotoğrafların yorum aldıktan sonra o sayfaya taşınması gerek. Sadece sebebini merak ettim bazı fotoğraflar son yorum alan sayfasına taşınmıyor mu

 

Tarih: 23 Mayıs 2010, 17:45 - İp: 78.***.**1.107
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

NF'den mesaj 15-20 dk gecikmeli gelebiliyor ; o sürede de üst bant ilerlemiş oluyor - özellikle yoğun saatlerde.

Yorumun saatiyle ,size gelen e-mail geldiği saati karşılaştırın, görürsünüz.

 

Tarih: 23 Mayıs 2010, 22:50 - İp: 96.***.**4.180
mete_
mete_ (üye)
Yurtdışı / Amatör

1 Dk önce tam olarak emin oldum çıkmıyor o sayfaya...

 

Tarih: 24 Mayıs 2010, 12:32 - İp: 78.***.**1.107
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Ben denemek için şimdi yorum yaptım (19:21 sizin saatle ) ve anında ana sayfada çıktı .

 

Tarih: 24 Mayıs 2010, 19:23 - İp: 96.***.**4.180