eraycanli
eraycanli (üye)
Ankara / Amatör

Uv - Polarize Farkı Nedir?

arkadaslar yeni aldigim makine ve objektif icin filtre almak istiyorum. almak istedigim filtre asiri isik patlamalarini onleyen filtre ama hangisi bunu yapiyor bilmiyorum. yani mesela gokyuzu ve bir binayi ayni karede cekecegim zaman pozlamayi gokyuzune gore yaparsa bina karariyor, binaya gore yaparsa gokyuzundeki bulutlarin detaylari gidiyor, patliyor. derdimi anlatabildim heralde
yani hangi filtreyi kullanmaliyim? hangi marka alayim? nereden alayim?

Tarih: 27 Ağustos 2006, 11:56 - İp: 81.***.**7.8
didan
didan (üye)
Yurtdışı / Amatör

selam
uv filtre adındanda anlasilacagi gibi uv isinlarinin yaraticagi fazla kontrast veya istenmeyen renklerin fotograflariniza yansimasini engeller.. ayrica uv filtre genelde makinenin objektifini koruma amaclida kullanilir.. ucuzdur.

polarize filtre iste parlak yuzeyleri yok etmeye calisir.. kontrasti arttirir (mesela gokyuzu mavisi daha mavi deniz daha mavi vs.. gibi)

mesela bi cam veya suyun uzerindeki yansimayi yok edip daha guzel fotograflar elde etmenizi saglar...
polarize filtre genelde gunese karsi cekilen fotolarda pek basarili degildir gunesi sag capraz veya sol carpaziniza almaniz gerekir.

objektife takarsiniz ve filtreyi dondurursunuz yansimanin yok oldugu yerde durdurur ve fotonuzu cekerisniz.

auto focus makinelerde circular tipi kullanilir..
bu filtre fotograflari karartir.

binayi aydinlik gok yuzunu karanlik veya bunun tam tersini yapmak bi tarafi normal cam bi tarafi nd olan filtre kullaanabilirsiniz.. mesela gok yuzu cok aydinliksa nd kapli bolumunu gok yuzune denk getirir diger tarafinida binaya boylece cekersiniz. .tabi ne kadar iyi olur bilemem.

genelde bunun icin uygun gunesi yakalamaniz daha guzel sonuclar vericektir..

 

Tarih: 27 Ağustos 2006, 12:42 - İp: 81.***.**0.82
  • 1