suzuki
suzuki (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

Nikon Dx Af-s Nıkkor Lens Ayarları

Arkadaşlar merhabalar.Nikon d80 üzerinde kullandığım Nikon DX AF-S NIKKOR 18-105mm 1:3.5-5.6G ED lensim var.Bu lens artık istediğim pozları elde edememe me sebep oluyor.Yeni bir lens almak istiyorum fakat seçimi hangi değerlere göre yapacağımı bilmiyorum.Bu aralar MAKRO ve GENİŞ açılı çekimler yapmak istiyorum.Sormak istediğim sorunun özü şu ; En iyi makro çekimi yapabilen lensin hangisi olduğunu anlayabilmek için lensin fiyatıyla değil de özellikleriyle anlamak istiyorum.Yukarıda vermiş olduğum lensimin üzerinde bazı rakamsal ifadeler var ve ben bunların ne anlama geldiğini bilmiyorum.Mesela 18-105mm 1:3.5-5.6G ED gibi ifadelerde anlatılmak istenen şey nedir?
Buradaki 18 neyi 105 neyi ifade etmektedir? Mesela bu rakamlar neyi ifade etmektedir 1:3.5-5.6G ED ?Bazen nette okuyorum değişik değişik ifadeler kullanılıyor.Bunlardan birtanesi de şu Nikon AF-S Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6 G DX VR burda farklı değerler var.İyi bir makro fotoğrafın çekilebilmesi için lensin hangi değerinin ne kadar yüksek yada nekadar düşük olması gerekir?Ya da geniş açılı veyahut TELE lens seçiminde hangi değerlere önem vermeliyim.Rakamların büyülü sırrını anlatacak birilerini arıyorum Bu sorunun cevabını vermeye çalışacak olanlara şimdiden teşekkür ediyorum.

Tarih: 28 Mart 2011, 17:54 - İp: 88.***.**7.28
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Yapmayın Sevgili Suzuki , insan bunca zaman DSLR ile çeker de daha lenslerin üzerindeki ifadeleri,diyaframı bilmez mi ?? Ne diyeyim , iyi çıkmışsa tesadüfen çıkmış o zaman fotoğraflarınız . Diyaframın pozlamaya, alan derinliğine, görüntü kalitesine etkilerini bilmeden fotoğraf çekip sonra lenste suç bulmak olur mu ?

Bu durumda iken de 18-105mm lens bana yetmiyor denebilir mi ? - daha lensinizin sınırlarını deneyecek bilgiyi edinmemişken ... Macro lens nasıl kullanacaksınız bu durumda ?

 

Tarih: 28 Mart 2011, 18:11 - İp: 96.***.**4.180
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

papaerman dogru demiş,
daha lensin uzerindeki degerlerin ne oldugunu bilmeden lensin size yetmeyecegini belirlemenize imkan dahi yok. bosa harcama yapmamanızı tavsiye ediyorum.

 

Tarih: 28 Mart 2011, 19:13 - İp: 217.***.**1.230
suzuki
suzuki (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

Hocam paperman ve gaijin vereceğim cevabı kesinlikle küstahlık ya da sinirle yazılmış bir cevap olarak algılamamanızı diliyorum.Şunu söylemek istiyorum.Ben uzun zamandır makinayı kullanıyorum ve benim mesleğim fotoğrafçılık değil.O açıdan fotoğraf çekebilmek için illede fotoğraf makinasının üzerinde yazan her değeri ya da her yazıyı bilmek zorun da değilim.Bilmediğim bir şeyi sadece öğrenmeye çalışıyorum.Siz bilenlerden yardım istiyorum.Bu değerlerin ne olduğu bilinmeden çekilen fotoğrafın kaliteli olup olmadığını gözle anlamak mümkündür.Yani iyi bir otomobil kullanıcısı olabilmek için illede aracın mühendislik kısmının nasıl olduğunu bilmeye gerek yok ve iyi kullanmak için illede ehliyet sahibi olmaya da gerek yok.İnternetten fotoğraflara bakınca çoğu zaman benim çektiklerimin eksik kaldğını görüyorum.Fotoğraflarımın dar açılı kaldığını görüyorum geniş açılı bir lense göre.Makro çekimlerimin çokta keskin olmadığını görüyorum netten fotoğraflara bakınca.Yeni bir lens almak istiyorum ve neye göre almam gerektiğini bilmek istiyorum.Yardım ederseniz seviniyorum ,etmezseniz de kalın sağlıcakla diyorum.Saygılar

 

Tarih: 28 Mart 2011, 19:38 - İp: 88.***.**7.28
bep
bep (üye)
Yurtdışı / Amatör

- Yani iyi bir otomobil kullanıcısı olabilmek için illede aracın mühendislik kısmının nasıl olduğunu bilmeye gerek yok ve iyi kullanmak için illede ehliyet sahibi olmaya da gerek yok-

Burada bahsettiğiniz konu düz vitesli arabada şanzımanı ve debriyaj gaz arasındaki ilişkiyi bilmemek gibi bir şey oluyo desek daha doğru olur paperman çok haklı sizin yeni bir lense ihtiyacınız yok kaldıki lensinizde günlük kullanım için gayet ideal geniş aralıklı bir lens. . Lensinizin özelliklerini öğrenin, diyafram enstantane ilişkisini öğrenin hatta bol bol fotoraf çekin sonra kendiniz lensinizi ihtiyacınıza göre belirlersiniz

 

Tarih: 28 Mart 2011, 21:44 - İp: 88.***.**8.46
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

siz de bizim yazdıklarımızı üç beş bişey bilen adamların ukalalıkları degilde,sizi hiç tanımayan ama zaman ayırıp faydalı olmaya calısan birilerinin tavsiyeleri olarak gorun.

evet bilincli fotograf cekmek için o lensin uzerinde yazanlar ne demek bilmeniz gerekiyor.
ben fotograf cekiyorum diyebilmeniz için bu şart.
enstantane ve diyaframın fotograf uzerindeki etkilerini bilmeden cektiginiz her fotograf otomatik modda cekilmiş bir fotograftan farksızdır.

bu rakamların ne oldugunu ogrenmek istiyorsanız forumdaki arama kutucugunu kullanın, karsınıza daha once acılmıs benzer konular ve yine orada verilmiş cevaplar cıkacaktır.

alfabeyi bilmeden roman yazmak gibi bir sey bu.
ya da sizin orneginiz uzerinden konusursak o arabayı kullanırken onunuzdeki ibrelerin ve pedalların ne işe yaradıgını bilmemek gibi.
durayım derken duvara tam gaz girebilirsiniz, gideyim derken silecekleri calıstırabilirsiniz. ya da yeterince sanslıysanız gidebilirsiniz.

önüne daktilo koyulan maymunun sonsuz sayıda vurusla bir shakespeare romanı yazabilme olasılıgı hakkındaki hipotezi hatırlattı durumunuz bana (teşbihte hata olmaz yanlış anlaşılma olmasın lutfen)


*******************************************************

internette gordugunuz ornek fotograflarda kullanılan makinelerin cogu d90 kadar teknolojik olmayan, ve uzerindeki lens 18-105 kadar kaliteli olmayan lenslerle cekilmiştir cok buyuk bir ihtimalle.
d90 + 18-105 gibi bir ikili tatmin edicilikten uzak sonuclar veriyorsa bunun sprumlusu olarak lensi gormek yanlıs bir tutum.





bu asamada lens almamanızı tavsiye ediyorum ısrarla.
fotografcılık teknik bilgisi edinip cekim teknikleri hakkında yazılar okumanızı tavsiye ederim.



 

Tarih: 28 Mart 2011, 22:01 - İp: 217.***.**1.230
suzuki
suzuki (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

Sevgili gaijin ve yorumuna destek veren sevgili bep öncelikle zaman ayırıp yorum yaptığınız için canı gönülden teşekkür ederim.Yanlız teşekkürümü ederken inceden inceye bir sitemde de bulunmak isterim.Yanlış anlamamanız dileğiyle.Sevgili arkadaşlar özellikle sevgili gaijin bu kadar uzun bir cevap yazmak yerine sorduğum sorunun ufak bir özetini çıkarsaydınız çok mu yorulurdunuz? Ya da hakikaten çok mu zor geldi şöyle yazmak; Sevgili acemi dostumuz suzuki sormuş olduğun sorudaki (Nikon DX AF-S NIKKOR 18-105mm 1:3.5-5.6G ED ) rakamlardan 18 kısmı lensin kendi hacmini 105mm ise ne bileyim lensin yaklaşma mesafesini gösterir.Onu dışında ki rakamlarda anlatılmak istenen şeyler de şunlar veya bunlar dır! Böyle bir cevabı yazsaydınız seviyenizden ,fotoğrafçılık hevesinizden yada yeteneğinizden ne kaybetmiş olurdunuz? Saygılar sevgiler...

 

Tarih: 28 Mart 2011, 22:32 - İp: 88.***.**7.28
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

peki bir soru da ben sorayım.
siz bu konuyu acmadan once forumu arastırsaydınız ne olurdu?

forum kuralları bunu ongoruyor.

**
mesela lensin üzerindeki sayılar yazıp aratsaydınız, bir ihtimal sizden once aynı soruyu soran baskalarınında oldugunu bilirdiniz. terimler sozlugu bolumunde arastırma yapsanız bu sorduklarınız hakkında geniş bilgi sahibi olurdunuz.

bana balık verme balık tutmayı ogret derler hani

size bilgiye ulasmanın yolunu gosteriyorum ben de.
sag ustte onunde google sonunda ara yazan bosluk...
arama kutusu

 

Tarih: 28 Mart 2011, 22:39 - İp: 217.***.**1.230
suzuki
suzuki (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

Dostum gaijin söyleyecek birşey bulamıyorum.Yardımların için teşekkür ediyorum diyeyim aydınlatıcı bilgilerinden dolayı

 

Tarih: 28 Mart 2011, 22:44 - İp: 88.***.**7.28
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

bakın tam 2 yıl 26 gun once sordugunuz bir soruya cevaben yazdıgım bir cevap



photoshoptan cıkmıs gibi canlı fotografların sırrı photoshop, yada makinenizdeki saturatıon kontrast vs gibi ayarları en uste dayamanız.. makinenizi tanımadan ne yaparsanız yapın istediginiz gibi bir fotograf elde edemezsiniz, fotografın temel noktalarını bilmiyorsanız verecegimiz tavsiyeler hiçbir işe yaramaz. yapmanız gereken, dıyafram, enstantane, ilişkisini tam anlamıyla ogrenmek, ısıgı kullanmayı ogrenmek... işte ozaman, istediginize yakın sonucları makineniz ve lensinizin performansı kadarıyla elde edersinz

2 SENE 26 GUN sonra hala aynı tavsiyeleri veriyorsak, kendinize bir eleştirel gozle bakın derim.

 

Tarih: 28 Mart 2011, 22:47 - İp: 217.***.**1.230
suzuki
suzuki (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

Dostum gaijin ben ozaman sorumdan vazgeçeyim.Yoksa benim bu sorum daha çok uzayacak.Benim lensim Nikon DX AF-S NIKKOR 18-105mm 1:3.5-5.6G ED bana bu lensin kabiliyetinden biraz daha kabiliyetli fotoğraf çekebilen bir lens önerirmisin? Açısı daha geniş ve şuan ki saçma makro yeteneğinden daha keskin makro çekime sahip bir lens.

 

Tarih: 28 Mart 2011, 23:06 - İp: 88.***.**7.28