profesor
profesor (üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı

Lens Grafikleri Hakkında

Arkadaşlar lens incelemelerinde lens grafikleri nasıl değerlendiriliyor. Bir objektifi inceliyorum fakat grafiklerin ne manaya geldiğinide bilmek istiyorum. ( Bu adresteki ) sayfadan tarif ederek belki yardımcı olacak birisi vardır. Birde karşılaştırma siteleri varmı.

Tarih: 27 Temmuz 2005, 18:26 - İp: yok
fotoman
fotoman (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Sevgili Kobra,
"Canon haricinde hiç bir firma f8 performansını vermiyor" demişsin ama bunu veren kaç tane lens var ve fiyatları nasıl ulaşılmaz biliyorsun. Önemli olan normal (ulaşabileceğimiz) lenslerin kalitesi.

Herkesin alabileceği lensler arasında Nikon, Canon, Minolta, Pentax gibi markaların lensleri yaklaşık aynı performansta. hatta Canon o kadar çok lens çıkarmışki, birçoğu standardın altında kalmış. (Bir örnek : Popular Photography'nin lens testlerinde aynı sınıf lensler arasında Nikon 28-100 en iyi sonucu vermiş, ardından Minolta 28-100 geliyor. canon 28-105 ise 3. sırada kalmış) Daha buna benzer bir çok test var. Bazılarında Canon, bazılarında Nikon, bazılarında Minolta üstün gelmiş. yani bir markanın mutlak bir hakimiyeti yok.

Yanlış anlaşılmasın, Canon yada her hangi bir markayı övmek veya yermek gibi bir niyetim yok. Ben sadece insanların Canon'un bütün lenslerinin diğer markalardan üstün olduğu gibi bir yanlış algılamada bulunmalarını istemem. Olayı tek tek her bir lens bazında değerlendirmek daha doğru olur diye düşünüyorum.

Bu arada sevgili Dadanagast, epeydir yoktun, hoş geldin aramıza.

 

Tarih: 29 Temmuz 2005, 17:39 - İp: yok
kobra
kobra (üye)
Sakarya / Meraklı

Sevgili Fotoman sanırım yanlış anladın ben Canon haricinde hiçbir firma vermiyor derken MTF grafiğinde f8 ölçüm sonucunu vermiyor demek istedim çünkü diğer firmalar sadece en açık diyafram ölçümünü veriyor

 

Tarih: 29 Temmuz 2005, 21:13 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

cok ilginc aslinda; neden diger lens ureticileri de f/8'deki degerleri vermiyorlar?... en genis acidaki degerler tam olarak lensin 2-3 stop kisildigindaki performansini vermezler.. veya en cok kisildiginda lens..
luminous-landscape adresindeki mtf charts'in anlatildigi sayfada leica'nin da mtf grafiklerinin tanitildigi, almanca bir pdf'nin adresi verilmis.. almanca bilemedigim icin tam olarak neler yazildigini bilemiyorum fakat grafikleri inceledigimizde, leica'nin da aslinda "optimal" diye belirttigi 2-3 stop kisilmis halinde lensin basarisini mtf'de gostermisler.. butun lensleri f/8'e kadar kismamislar; mesela f/1.4 gibiyse f/4'e kadar kisip da mtf degerlerini vermisler.. ama her iki halikarda da basarili leica.. mesela meshur 35mm tri elmar-m f/1.4 lensinde.. sonuclar hep yukarida..
tabii luminous-landscape adresinde de soylendigi gibi mtf charts yalniz baslarina pek de birsey anlam ifade etmiyorlar.. onemli olan tam test raporlarini bilmek lenslerin.....
...
fotoman hangi lensleri aldin? soyle hadi..

 

Tarih: 30 Temmuz 2005, 11:33 - İp: yok