tnole
tnole (üye)
İstanbul / Amatör

Full Frame Aldatmacası

Arkadaşlar full frame desteğini makine mi veriyor yoksa lensler mi sağlıyor...

Tarih: 27 Aralık 2007, 11:31 - İp: 85.***.**3.133
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

"Aldatmaca" da nerden çıktı?

FF (Full Frame) dediğimiz 24*36mm boyutu. Bu boyut gerek 35mm filmli, gerekse FF dijital makinelerde lensten gelen görüntünün kayıpsız bir şekilde üzerine düşeceği alandır. APS-C boyutunda üretilen sensörler ise bu boyuttan daha küçüktür. (Yaklaşık 1.5x oranında) Bu nedenle, FF film/sensör üzerine düşen görüntü, APS-C sensör üzerine düştüğünde, kenarlardan kesilme olur (krop faktörü dediğimiz olay gerçekleşir)

Lens üreticileri de, "madem APS-C sensör üzerine düşen görüntü kenarlardan kesiliyor, biz de öyle lensler üretelim ki, bu lensler sadece APS-C sensörlü makineler ile kullanılabilsin, sadece bu boyuttaki sensörlere görüntü düşürebilsin, daha dar çaplı mercekler kullanalım, hem daha hafif hem de daha ucuz olsun" demişler ve ortaya sadece APS-C sensörlere sahip makineler ile kullanabilen lensler çıkmış.

Bu nedenle, hem FF, hem de APS-C sensörler ile kullanabilen lensler var, bir de sadece APS-C sensörler ile kullanabilen lensler var. Lens üreticilerinin seçimine bağlı olarak bu tür lensler, DC, DX, DT gibi kodlar ile belirtiliyor. Bu lensler, filmli veya FF sensörlü dijital makineler ile kullanılırsa; görüntüyü daha dar bir açıda düşürdükleri için, köşelerde kararmalar olacaktır.

 

Tarih: 27 Aralık 2007, 13:10 - İp: 212.***.**5.84
mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı




Ocaklılar ustam, gayet güzel açıklamış.. genede bu fotoğrafı eklemek istedim.. 10-22 canon EF-s lens kullanılmış.. en ortadaki diktörtgen, Aps-c makinelere ( 40d, 400d gibi) ... aradaki dikdörtgen, Aps-h formatındaki 1D serisine ait..

 

Tarih: 27 Aralık 2007, 14:28 - İp: 88.***.**7.170
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

aldatmaca tanımını anlayamadım?
neden aldatmaca?
sekille ve ocakliların acıklamasıyla ıyı bır cevap verilmiş.

 

Tarih: 27 Aralık 2007, 15:49 - İp: 88.***.**8.216
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Full frame aldatmacası şöyle oluyor tahminimce. Aps-c sensörlü bir makineyi birisi size full frame diye satarsa bu "full frame aldatmacası" olur.

 

Tarih: 27 Aralık 2007, 17:37 - İp: 213.***.**5.242
ocant35
ocant35 (üye)
İzmir / Amatör

Arkadaşlar, Fullframe aldatmacası sözü maalesef forumu açan arkadaşımızın bilgi noksanlığından doğuyor.
Hem biliyormuş gibi davranıp, hem soran enterasan bir tavır.
Başka bir site de daha aynı başlıkla açılan ve son derece heer sorulan soruya net cevaba karşılık, güvensizlikle tekrar açılan bir konu.
Değerli kardeşim, anlatılanları anladığını umarım. Oradaki kişilermi değersiz? yoksa size bir düğme çevirip makineyi full frameden aps-c crop faktörlü hale dönüştürdüğünü söyleyenlermi?
Lütfen bilmediğinizi düzgün sorun, biliyormuş gibi davranıp, bilen ve dürüstçe size yardımcı olmaya çalışanları alaya almayın, etrafa ve bilgiye en azından saygılı olun.

Aşagıda diğer açılan konuyu görüşünüze arz ediyorum.

http://www.fotokritik.com/forum/54898

Ya bu forum önemsenmiyor ya da diğeri.
Bilgi bu kadar hafife alınmamalı. Adres sorar gibi birkaç yere sorulmamalı.

Değerli arkadaşlarımın takdirlerine arz ediyorum.

Saygılarımla.

 

Tarih: 27 Aralık 2007, 18:15 - İp: 88.***.**8.85
tnole
tnole (üye)
İstanbul / Amatör

sayin ocant35 kardes, ben kimseyi kucumseyi dusunmedim bu soruyu sorarken... sadece kendimin emein olmadigim bir konuda size danismak istedim...
ayni konuy baska bir yerde daha acmamnin sebebi daha cabuk cevaplar alamabilmektir... ki nitekimde oyle oldu... fotokritikten daha cabuk bir cevap aldim...
ayrica ben soruyu sorarken bu ozellik makineden mi yoksa lensten mi yoksa her ikisinden de mi kaynaklaniyor diye soru sormstum... soru basliginda sadece "mı?" eki eksik...

 

Tarih: 27 Aralık 2007, 21:07 - İp: 88.***.**5.210
onuraltan
onuraltan (üye)
Trabzon / Amatör

Bir kere full-frame, APS formatına göre birçok yönden avantajlıdır.
Mercek çarpan katsayısı x1(crop factor) dir. APS formatı ise 1 den büyük çarpan(22mm ise 35/22 çarpan)getirir.Dolayısı ile, full-frame de , gemiş açı kullanımı sınırlanmaz. Alan derinliği detayı APS ye göre çok iyidir. Dynamic range daha iyidir(pixel ölçüleri açısından). Ancak görüntü keskinliğini arttırmak için, full-frame sensörlerin pixel sayısını APS sensörlerden daha büyük yapmak gerekir.

Mecek kaliteside doğal olarak işin bir parçası. Geniş açıda kaliteli mercek kullanılmadığında(MTF eğrilerinde düşüm eğini az olan)analog makinalarda bile kenar kararması(vignetting) olur. Sayısal kameralarda istendiğinde yazılımla kenar kararmalarının düzeltilmesi de mümkün(bu sayısal olmanın getirdiği bir çok avantajdan sadece biri). Ayrıca Canon kenar bozulmasını azaltmak için 14mm merceği yeniledi( EF 14mm f/2.8L II USM). Diğer taraftan 28MP cameralar pazarlandığında , mevcut merceklerin yeniden tasarlanarak üretilmesi gerekeceği iddia edilmektedir. Bu bağlamda özellikle Canon ve Nikon yeni mercek yenilemeleri yapmaya başlamışlar bile.

Teknolojik gelişmeleri, kandırmaca olarak yorumlamak çok doğru değil.




#onuraltan' tarafından 27.01.2008 18:10:29 tarihinde düzenlendi.


#onuraltan' tarafından 27.01.2008 18:17:46 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 27 Ocak 2008, 18:01 - İp: 193.***.**8.93
  • 1