behri
behri (üye)
İstanbul / Amatör

Dslr Den Daha Mühim:distorsiyon

Herkese merhaba,

Objektiflerdeki distorsiyon konusu bemim için önemli bir konu. Belgeleme fotoğrafçılığı açısından distorsuyon performansı en iyi objektif hangi odak uzaklığındaki objektiftir? (Tabi keskinlik kalitesi de göz önünde tutulmalı.)

İkinci olarakta aynı kategoride sıralama yapılacak olsa hangi marka önde gelir.

İlgilenecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

Tarih: 14 Ağustos 2006, 14:30 - İp: 85.***.**4.25
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

merhaba,
50mm den yukarı gittiğinizde dediğniz gibi perspektif farklılıklar başlar. Odak uzaklığı arttıkça nesneler birbirine daha yakın görünür. Amacınızı bilmediğim için daha fazla bir şey söylemem zor, bu istediğiniz bir şey olabilir.
Belki fotograflamak istediğiniz konu, boyutları ve ışık şartları hakkında bilgi verirseniz, daha işinize yarayacak yönde lens bilgileri bulabiliriz.
Sözgelimi binalar için çoğu zaman 50mm ideal gibi görünmakle beraber diğer binalar, telefon direkleri, ağaçlar.. gibi nesneler yüzünden gerekli mesafeyi elde etmenin imkanı yok. Geniş açı kullanmak zorunda kalıyorsunuz. Resim gibi şeylerde hızlı lens hiçbirşey ifade etmiyor, çok keskin ve perspektif hatası minimum lens lazım, hareketli şeylerde hızlı lens lazım ..

 

Tarih: 17 Ağustos 2006, 12:23 - İp: 85.***.**8.220
behri
behri (üye)
İstanbul / Amatör

Merhaba,
Daha önce de belirttiğim gibi benim çalışma alanım kısa mesafeler.(max. 4-5m.)
Ayrıca hıza da ihtiyacım yok. Tablo resimliyorum (yani düzlem çekiyorum)diyebilirim. İstediğim tablo kenarlarının ve köşelerinin vede iç detayların deformasyonsuz ve keskin fotoğrafını alabilmek.

Işık konusuna şimdilik girmiyorum. İmkanlar elverdiğince gün ışığını kullanıyorum.

İlgilerinize içten teşekkürler.

 

Tarih: 17 Ağustos 2006, 13:55 - İp: 85.***.**2.137
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Sanırım isteğinize en iyi cevap verecek şey 50mm prime lens olur. ister full frame, ister crop makine olsun çok fazla fark etmeyecektir, hatta crop makinelerde merceğin sadece ortası kullanılacağı için daha iyi netice bile alırsınız. 50mm en bol bulunan ve en çok yapılan lens olduğu için optik tasarım sorunları uzun seneler önce çözülmüş bir mercek. f5.6 gibi bir ayarda maksimum keskinliği verir. Bu keskinliği alabilmek için tripod kullanmanız iyi olur.

 

Tarih: 17 Ağustos 2006, 14:59 - İp: 85.***.**8.220