korfezzzzz
korfezzzzz (üye)
Kocaeli / Amatör

Dikey Çekerken Net, Yatay Çekerken Flu

Canon 350 D makinam ve Canon EF 70-300mm f4.5-5.6 DO IS USM lens'im var.

Yaklaşık 1 yıl 3 ay kadar oldu bu lensi alalı.
Futbol maçlarında saha içerisinde kullanıoyorum. İlk zamanlar karşı kalede ki bir enstantaneyi çektiğimde onu kesip kullanırken , şimdi flu çıkıyor. Şuan sadece Dikey olarak fotoğraf çektiğimde çok net çekiyor ve bunu kesip kullanabiliyorum. Ama yatay yani normal çektiğimde orta sahadaki pozisyonu bile flu çekiyor. Bu sorunu nasıl çözebilirim.


1.Örnek fotoğraf geçen yıl çekilmiştir. Pozisyon karşı kalenin çizgisinde olmaktadır ve bunu kestiğimde ki görüntü kalitesi bu




2.Örnek fotoğraf ise geçtiğimiz günlerde çekilmiştir. Nerdeyse orta sahadaki pozisyonda fotoğrafın kalitesizliğini görüyorsunuz.

Tarih: 3 Ağustos 2009, 22:12 - İp: 85.***.**4.5
deck
deck (üye)
Kocaeli / Amatör

lensinizde uv filtre varmıdır? var ise markası nedir? is özelliğini kapatıp çekim yapmayı denedinizmi?

 

Tarih: 3 Ağustos 2009, 23:29 - İp: 88.***.**6.225
korfezzzzz
korfezzzzz (üye)
Kocaeli / Amatör

uv filtre yok, is olmadan denemedim hep is açık olarak çekiyorum.Yarın öyle denerim ama sanmıyorum, çünkü vizörden bakarkende netliği anlayabiliyorum oradan bakıncada böyle bulanık görünüyor, ama dikey baktığmda da net görünüyor ve çektiğimde de net zaten.

Yarın is olmadan deneme yaparım.

 

Tarih: 3 Ağustos 2009, 23:40 - İp: 85.***.**4.5
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Lensinizde oluşan problemi daha önce duymadım ama analiz edebilmek için biraz daha kapsamlı denemeler yapmanız ve sorunun kaynağını bulmaya çalışmanız lazım .

Bunu yaparken de 1 yıl once yatay çektiğiniz karşı kaleyi fokus almış bir dik kadrajla , yeni çektiğiniz daha yakındaki kişilerin yatay kadrajını kıyaslamanız dogru olmaz ...Kıyaslarsınız ama sorunu bulmanızda faydası olmaz . Belki birini f5.6'da çektiniz , diğerini f16'da Belki birinde merkeze noktasal focus yaptırdınız , diğerinde kadrajın başka bir noktasına ... Mesela yatay dediğiniz fotograf daha düşük bir hızda çekilmiş gibi de geldi bana ... ( Focus da sanki 9 numarada )

Oncelikle hareketli bir enstantaneyi - yukarıdakiler gibi bir futbol mücadelesini - kullanarak kıyaslama yapmayın . Aynı objeyi , bazı değişkenlerle 10-20 defa çekmeniz gerekecek çünkü .

Oncelikle yakın,orta , uzak mesafelerde birer obje belirleyin . Açık bir diyafram seçin ki , alan derinliği mumkun olduğu kadar az olsun - focus hatalıysa anında görünsün .

Ilk iş , bu 3 objeyi once Auto sonra Manuel focus'ta çekin ....Eğer AF 'de bir kalibrasyon hatası filan varsa ve manuelde sorun yoksa , 6 karede olayı çözmüş olursunuz .

AF/MF arasında bir fark yok ise bu sefer 3 ayrı mesafedeki objeyi , zoomunuzun değişik aralıklarında ( mesela 70 , 135,200 ve 300 mm focal uzunluklarda ) çekin ....

Daha sonra Deck arkadaşın onerdiği gibi IS ozelliğini kapatarak çekin ....

Bir de yukarıdaki çekimleri dik kadrajla yapın .

Sonra sakin bir kafa ile tek tek bakıp değerlendirin , problemin hangi seçenekte oluştuğunu bulun .

---------------------

Bir başka öneri - eğer Canon'un kullandığınız PC programında " focus point'leri goster " ozelliği varsa , onu açın . ( Nikon View NX'de boyle bir ozellik var . Her çekilen karenin focus noktasını tek dugmede gosteriyor ) . Bir bakın bakalım , makinanın o hatalı karelerde focus noktası neresi .

Eğer bir kullanım hatası yoksa ve dikey-yatay arası hakikaten focus farkı varsa , tahminim lensinizin bir darbe sonucu hasar gordugu ...Bilmem mümkün müdür ama belki de lens elemanları sadece bir yönde kaymıştır

Sonucu bize de soyleyin de merakımızı giderelim

 

Tarih: 4 Ağustos 2009, 07:33 - İp: 96.***.**9.175
fomadijital
fomadijital (üye)
İzmir / Firma

objektifte bir sorun olabilir göbekteki lens yuvaları oynamış olabilir
bir tamirciye göstersen iyi olur

 

Tarih: 11 Ağustos 2009, 02:52 - İp: 81.***.**5.105
  • 1