mersun80
mersun80 (üye)
İstanbul / Amatör

Hangisini Alayım Diye Soranlara..

Arkadaşlar,

Bulunduğumuz bu forum, internet üzerindeki dijital fotoğrafçılıkla ilgili en geniş kaynağa ve kullanıcıya sahip türkçe forum. Dolayısıyla biz fotoğrafseverler için büyük bir kaynak. Bu uğraşla yeni yeni ilgilenen arkadaşların da ilk durağı. Genelde bu arkadaşların da ilk soruları "hangisini alayım, hangisi daha iyi, hangisi daha güzel" şeklinde oluyor, üzülerek söylemeliyim ki, bu arkadaşların bir çoğu da cevaplarını aldıktan sonra sırra kıdem basıyor.
Bazı arkadaşlar ısrarla iki üç model önerip hangisini almalıyım diye yardım istiyorlar.
Arkadaşlar, lütfen buradaki kullanıcıların büyük bir çoğunluğunun her makineyi denediğini, baskılarını gördüğünü, makineyle haşır neşir olduğunu düşünmeyin. "Ne almalıyım" diye sormak, kanımca biraz fazla armut piş ağzıma düş olmakta.

Tarih: 23 Ağustos 2004, 02:22 - İp: yok
mersun80
mersun80 (üye)
İstanbul / Amatör

Peki ne yapalım, hiç anlamıyoruz, nasıl karar vereceğiz diye soranlar varsa;
1- Bir kere makineleri iyice araştırın, bu forumu ilk sayfasından itibaren okuyun, yabancı forumları gezin, makinelerin özelliklerine bakın, hatta şunu tavsiye ederim, düşündüğünüz makinelerin netten kullanma kitaplarını bulup indirin. Böylece hem yavaş yavaş makineleri ve özelliklerini tanımaya başlayacak, hem de ileride çok faydasını göreceğiniz bilgi dağarcığına sahip olacaksınız.
2- Bir fotoğraf makinesinin özelliklerini, nasıl ve ne amaçla kullanıldığını artık biliyorsunuz, dolayısıyla size nasıl bir makine uygundur buna karar verin. Hangi özellikler işinizi görür, hangi özellikler mutlaka sizin makinenizde olmalı? Neler sizin için gerekli neler fazla lüks? (örneğin birisi için optik zoom çok önemldir, bir başkası için megapixel, bazısı için ikisi de bazısı için hiç biri!) Tüm bunları kafanızda bu işe ayırabileceğiniz net maddi kuvveti de gözönüne alarak sentezleyin.
3- Seçenekler azaldı. Durun hala foruma "hangisini alayım" diye sormayabilirsiniz, acele etmeyin! Şimdi bu finale kalan seçenekleri daha detaylı inceleyin, gene bu forumu ve yabancı forumları iyice gezin, belki makinelerden birisinin öne çıktığı bir özellik vardır, belki kronik bir arıza, belki kullanıcıların hoşlanmadıkları bir özellik.

 

Tarih: 23 Ağustos 2004, 02:30 - İp: yok
mersun80
mersun80 (üye)
İstanbul / Amatör

4- Hala bir karar veremediniz, tüm seçenekler hem özellik, hem fiyat açısından birbirine yakın, üstelik internette kesin ve net bir şey de bulamadınız.(çok zor ya, hadi neyse) İmkanınız varsa, satın alacağınız yere gidip kanlı canlı makineleri görün. Elinize alın, kadrajından bakın, mümkünse bir kaç deneme çekip çıktılarını inceleyin (satıcıya kulak asmayın, muhtemelen siz şu anda en az onun kadar bilgi sahibisiniz) Plastik kalitesine, sağına soluna, hatta elinizde duruşuna bakın, göreceksiniz, bu tercihinizde büyük rol oynayacak.
5- Makineyi de göremediniz. Şu ana kadar geldiğimizde noktada bir seçeneğin daha öne çıkmaması imkansız gibi birşey ya, hadi diyelim ki oldu. Hala kararsızsınız. O halde artık serbest foruma sorabilirsiniz tavsiyeyi. Ancak unutmamanız gereken bir şey var, sorunuzu sorarken "hangisini alayım"dan ziyade "şunlar şunlar önemli, şu şu makineler şu şu özellikleri ile seçeneklerim, bu makineleri tanıyan arkadaş varsa hangsini önerir" şeklinde sormak daha doğrusu. Zira burada çoğumuz sadece kullandığımız makineleri tanıyoruz, ne at gözlüğüyle kendi makinemizi övmek, ne de bilmeden kullanmadan başka makineleri kötülemek doğru olur.

 

Tarih: 23 Ağustos 2004, 02:39 - İp: yok
mersun80
mersun80 (üye)
İstanbul / Amatör

Netice itibariyle, lütfen bu soruları sanki birileri cevaplamak zorundaymışçasına ısrarla ve biraz fazla hazıra konayım anlayışıyla sormayın. Herşeyden önce bu konuda yapacağınız araştırmalar (burada araştırmadan kastım hepsi burdadan fiyatlara bakarak şu olsun bu olsun diye liste çıkartmak değil) sizi makinenizi elinize aldığınızda hem yabancılık çekmekten hem de genel anlamda temel fotoğrafçılık bilgileri açısından fayda sağlayacak. Lütfen bu yazı için de kimse alınmasın, yazı genel bir anlam taşımakta ve dijital fotoğrafçılıkla ilgilenecek kişilerin yararına olması açısından yazıldı. Unutmayın ki, hayatta güzel kareleri yakalamak gibi, güzel ve size uygun bir makineyi satın almak da biraz sabır ve çaba işi. Herkese sevgiler.

 

Tarih: 23 Ağustos 2004, 02:49 - İp: yok
nba
nba (üye)
İstanbul / Amatör

Valla hocam "kısaca" özetlemişsiniz..
Ben de tamamen size katılıyorum ama insanlar genellikle "birilerinin canı yandıysa onu almayayım sonra benim canım da yanmasın" şeklinde yaklaştıkları için bir soralım bakalım diyerekten bu mesajları yazıyorlar bence..
Tekrar edeyim size katılıyorum...

 

Tarih: 23 Ağustos 2004, 22:51 - İp: yok
abice
abice (üye)
Bursa / Meraklı

mersun80 hocam...

Yazdıklarının altına bende imza atabilirmiyim... Teşekkürler..

 

Tarih: 24 Ağustos 2004, 11:48 - İp: yok
  • 1