cio
cio (üye)
İstanbul / Meraklı

Raw-tiff

merhaba,
fotograf makinelerinin genelde sikistirilmis sekilde fotograf kaydettiklerini ama normalde raw ve tiff fotograf cekebildiklerini biliyorum.
peki bu formatlardan hangisi dahakaliteli sonuc veriyor.ornegin elimdeki makine raw ve tiff formatlarindan ikisinide destekliyorsa hangisinde nerede daha iyi sonuc alabilirim.
bu konuda bilgisi olanlar benide bilgilendirirlerse sevinirim.
saygilar.

Tarih: 17 Eylül 2004, 13:52 - İp: yok
bresson
bresson (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

merhaba özgür foto arkadaşımız çok güzel anlatmış profosör arkadaşımız dogru sölüyor raw da hiç bir şekilde f stop degerini degiştiremessin sadece rawda yapabilecegin keskinlik ve ışıma yani ışık arttırma +1 +2 veya -1 -2 gibi bagzı üst model makinaların yazılımlarında gölge aydınlatma ve fazla ışıklı bölgelerin ışığının alınması gibi ayarlar var ama bunlar f stop degeri değildir. bu programlar hiç bir şekilde alan derinligine etki edemezler. nedeni ise diyaframın objektifin üzerinde olmasıdır, ccd objektifin arkasında oldugu için ccd düşen görüntü diyaframdan geçmiş alan derinligi sabitlenmiş bir görüntüdür bu noktada üsttede degigim gibi ancak ışıma keskinlik ve kontrast la oynamalar yapılmaktadır hepinize bol fotograflı günler dilerim iyi çalışmalar.

 

Tarih: 13 Şubat 2005, 05:33 - İp: yok
muratsrn
muratsrn (üye)
Ankara / Meraklı

Raw nedir Tiff nedir bu pek anlatılmamış.
Raw formatı önceki yazılarda anlatıldı, peki Tiff nedir? Tiff in farkı nedir? Tiff çeken bir makinada Raw un olmaması bir eksik midir?

Raw çekilen bir fotoğrafta exposure u ve iso yu değiştiremezsiniz diğer tüm özellikleri değiştirebilirsiniz ancak bu da zor çünkü bilgisayar yazılımları raw formatı tanıyamazlar, algılayamazlar bunun için özel programlara atılmaları ve orada işlenmeleri gerekir. photoshop her makinanın raw formatını desteklemiyor. Daha doğrusu her program her makinanın raw formatını desteklemez.
Raw formati bir çok son model dijital makinelerde 12bit lik bir dosyadır bu her pixelde 4096 değişik keskinlik derecesi demektir. 8bit lik bir dosyada (mesela jpeg) ise her pixelde 256 değişik keskinlik derecesi vardır. bize bu derece yeterlidir zira tüm baskılar 8bit ile yapılmaktadır. Peki öyle ise neden 12bit dosya bize lazım olsun? Çünkü bize üzerinde fotoğraf kalitesini düşürmeden tüm ayarlarda geniş perspektifte oynama yapma imkanı sunar, üzerinde oynamalar yapıp tekrar 8bit e çevrilir ve baskıya verilir.
Eğer 12bit lik bir Raw dosyasının 12bit inede erişmek isterseniz onu 16bit lik bir TIFF dosyasına dönüştürmek durumundasınız peki neden 16bit? çünkü 12bit lik bir Tiff dosyası yok yani böyle bir format yok da ondan,. 8bit, 16bit ve 24bit lik var. Yani siz 12 bit lik bir veriyi 16bit lik bir bidona boşaltıyorsunuz bidondaki veri yine 12bit değişen bir şey yok görüntü yine ham halde olduğu gibi ancak bidonun %25 i boş %75 i dolu.
Peki 12bit lik raw formatı 8 bit lik Tiff e çevirirsem kalite kaybı olur mu,
Bir Raw dosyasının stringlerini ele alalım “14745296577777659762222224356789” bu veri öyle bir saklansın ki hem kısalsın ve kısaldığı için az yer kaplasın ve değeri değişmesin.
“1474529657[5]659762[6]4356789” işte size kayıpsız ancak sıkıştırılmış 8bit lik bir Tiff dosyası.

Makinelerinde Raw formatı olmayan ancak Tiff olan arkadaşlar, aslında hem Raw çekiyorsunuz hem de pc de izlemek için fellik fellik software dönüştürücü(Converter) aramıyorsunuz.. Tiff çekerken 8bit mi 16bit mi çekeyim sorusu akla gelebilir onuda yukarda açıkladım yani üzerinde oynamayacaksanız fark etmez.

 

Tarih: 13 Şubat 2005, 22:13 - İp: yok
misterno
misterno (üye)
İstanbul / Amatör

http://www.fotokritik.com/forum_goster.php?konu_id=697 adresindeki yazı eminim bu konudaki birçok sorunuza cevap verecektir.

 

Tarih: 15 Şubat 2005, 12:54 - İp: yok