cio
cio (üye)
İstanbul / Meraklı

Raw-tiff

merhaba,
fotograf makinelerinin genelde sikistirilmis sekilde fotograf kaydettiklerini ama normalde raw ve tiff fotograf cekebildiklerini biliyorum.
peki bu formatlardan hangisi dahakaliteli sonuc veriyor.ornegin elimdeki makine raw ve tiff formatlarindan ikisinide destekliyorsa hangisinde nerede daha iyi sonuc alabilirim.
bu konuda bilgisi olanlar benide bilgilendirirlerse sevinirim.
saygilar.

Tarih: 17 Eylül 2004, 13:52 - İp: yok
kobra
kobra (üye)
Sakarya / Meraklı

raw kayıpsız sıkıştırma biçimidir raw olarak kayıt yapılan foto bilgisayarda tiff e çevrilir makinelerin hafıza kartında daha az yer tutması açısından raw kullanılr

 

Tarih: 17 Eylül 2004, 18:30 - İp: yok
gezgin
gezgin (üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı

raw formatında çektiğin fotoğrafların diyafram değerlerini pc'de değiştirme şansın var. büyük kolaylık...

 

Tarih: 18 Eylül 2004, 03:06 - İp: yok
cio
cio (üye)
İstanbul / Meraklı

cevaplar icin tesekkur ederim.fakat tiff uzantili fotograf cekiyorsa makine bu durum rawdakinin aynisimi olur?

 

Tarih: 18 Eylül 2004, 08:41 - İp: yok
kobra
kobra (üye)
Sakarya / Meraklı

evet

 

Tarih: 18 Eylül 2004, 14:16 - İp: yok
kobra
kobra (üye)
Sakarya / Meraklı

evet

 

Tarih: 18 Eylül 2004, 14:19 - İp: yok
h.sen
h.sen (üye)
Çanakkale / Meraklı

Bildiğim, Raw formatında makine üzerinde yapabildiğin tüm ayarları fotoğrafı çektikten sonra pc üzerinde de yapılabiliyor olması. Tıff ise kayıpsız bir resim formatı ama boyutları çok yüksek. Sıkıştırma anında (jpeg) fotoğrafta bazı kayıplar oluyor.

 

Tarih: 19 Eylül 2004, 13:09 - İp: yok
gezgin
gezgin (üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı

h.sen doğru söylüyorsun ama büyük ebatta baskı yapılmayacaksa (afiş gibi) jpeg ile tiff arasındaki farkı ayırt etmek çok zor.

 

Tarih: 20 Eylül 2004, 03:53 - İp: yok
muratsrn
muratsrn (üye)
Ankara / Meraklı

olympus c serisi makinamda raw çekmek için raw hack arıyordum, birşeyler buldumda ama bu konuyu okuyunca bu riske girmekten vazgeçtim çünkü zaten 24bit tiff çekebiliyorum. ben tiff de de belli bir miktar sıkıştırma olduğunu zannediyordum.
Konuyu biraz aydınlatır isek jpeg çekimlerde ccd ye düşen ışık işleme tabi tutulur ve bazı düşük değerler göz ardı edilir, sıkıştırılır bunu tüm fotoğraf geneline yayar isek çıktımızın kalitesi düşer.
Raw formatta ccd ye düşen her ışık fotonu kaydediir işleme tabi tutulmadan ham hali ile belleğe yazılır kalite tabi ki artar. bu yüzden raw format çok yer kaplar.

#muratsrn' tarafından 15.02.2005 19:09:58 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 8 Şubat 2005, 18:50 - İp: yok
profesor
profesor (üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı

Gezgin sen diyaframın raw da değiştirilebileceğini yazmışsın. Bu nasıl oluyor diyafram değiştiği zaman net alan derinliği artar veya azalır. Ve bu makinenin içinden çıkabileceği bir şey değil diye düşünüyorum. Düşünün öyle olmuş olsa, tam odakta bir top olduğunu ve bu top fotosunda diyafram değerinin artırıldığını, net alan derinliği azalacak merkezden dışa doğru fluluk artacaktır fakat .....
3 tane ağaç aşağılarda bir koyun ve size doğru da bir ayçiçek var ve ben koyunu fokuslamış olsam bunu program nasıl anlayacak ?

 

Tarih: 10 Şubat 2005, 22:12 - İp: yok
ozgur foto
ozgur foto (üye)
İstanbul / Firma

MERHABA
TIFF dosyaları JPEG dosyalara oranla daha büyük boyutlarda basılabilir ve özellikle matbaa ortamında çok daha iyi sonuçlar verebilirler.
Her iki biçimde de ham veri bazı kalıplarla şekillendirildiği için , sonradan yapılacak görüntü düzenleme işlemleri fotoğraftaki detayların kayıp olmasına yol açar. Fotoğraflar çekilirken yapılan hataların telafisi genelde mümkün değildir , çünkü fotoğraf üstünde ağır işlemler yapmak büyük kayıplara yol açar.
İşte bu noktada RAW formatının önemini ortaya çıkar. RAW formatı basitçe CCD’den gelen ham veri yani piksellerin okuduğu renk değerleridir. Bu veriler, cihazın görüntü işleme algoritmalarına girmediği için üzerinde hiçbir işlem uygulanmamıştır. Bu sayede RAW görüntüler çekimden sonra istenildiği gibi kayıpsız olarak işlenebilir. Kısacası RAW formatı fotoğrafı çektikten sonra sanki çekimden önce uygun ayarları yapıyormuş gibi geçmişe dönebilmemize yarar.
RAW görüntüler istenildiğinde her türlü farklı dosya tipine dönüştürebilir. JPEG, TIFF(RGB), TIFF(CMYK) vs. gibi. Ayrıca bütün fotoğraf makineleri JPEG ve TIFF biçimlerinde 8 bitlik görüntülere izin verirken, RAW çeken makinelerde istenilirse görüntüler 12 veya 16 bit ‘lik TIFF dosyaları olarak saklanabilir. Bu da fotoğrafta çok daha yumuşak renk geçişleri ve daha fazla detay demektir.
RAW çekilen fotoğrafların beyaz ayarı çekimden sonra bilgisayarda istenildiği gibi değiştirilebilir. Renk, doygunluk, keskinleştirme, kontrast gibi işlemler, BELLİ SINIRLAR içerisinde pozlama müdahalesi kayıpsız olarak çekimden sonra uygulanabilir.

 

Tarih: 11 Şubat 2005, 15:44 - İp: yok