sayman
sayman (üye)
Afyonkarahisar / Amatör

Türkçemiz

Türkiyede biraz mürekkep yalayanların bir kısmında yabancı kelime kullanma hayranlığı ve hastalığı başlıyor nedense.Buna ne gerek var.mesela TOPİC yerine BAŞLIK diyebiliriz.2 gün önce Türkçemizin yabancılaşması konusunda TBMM de meclis araştırması yapıldı.Türkçemiz dünyada konuşulan diller arasında 5. sırada.Lütfen...Lütfen.Yabancı kelime hayranlığı bize birşey kazandırmaz.Yabancı dil öğrenme farklı birşey.Hatta 1 değil 2 yabancı dil öğrenelim ama, Türkçemizden utanmayalım,kullanmaktan çekinmeyelim.Selam ve sevgilerimle.

Tarih: 29 Aralık 2007, 11:20 - İp: 212.***.**9.2
last hope
last hope (Objektif)
Amasya / Meraklı

Türkçemizi kullanıyorsak onu da düzgün kullanmalıyız

 

Tarih: 29 Aralık 2007, 14:10 - İp: 78.***.**2.122
sayman
sayman (üye)
Afyonkarahisar / Amatör

Dünyadaki dil bilimcilere göre eğer bir kelime herhangi bir halkın %40 ı tarafından kullanılıyor ise artık o kelimeye yabancı kelime demek yanlış olur.Artık o kelime o dilin bir parçası olmuştur.Emperyalist devletlerin yaptığı ilk iş gerek savaşla gerekse ekonomik olarak hükümranlığı altına aldıkları ülkelerde önce kendi dillerini o topluma kabul ettirmeye çalışıyorlar.İşte Osmanlı İmparatorluğunun en büyük hatası fethettiği ülkelerde o toplumların din ve dillerine müdahele etmememesidir.Dilini ve dinini kontrol edemediğiniz bir topluma uzun süre hakim olmanız mümkün değildir.
Dünyadaki ingiliz,amerikan ve fransız sömürgelerine bakacak olursak neredeyse kendi dillerini unutturacak kadar baskı yapılmıştır.Bugün Tunus,Fas,Cezayir gibi ülkelerde 7 yaşından 70 yaşına kadar herkes fransızca öğrenmek zorunda.Bizzat kendim şahit oldum.
Son zamanlarda beni rahatsız eden o kadar yabancı kelime varki.Sevgili arkadaşlar.İnanın bunlara hiç gerek yok.Mesela birini uğurlarken bay bay derler.Aslında bu ingilizce bir kelime olan by by ın Türkçesidir.Halbuki Güle güle desek ne güzel olur.Nüfusu 3-5 bin olan kasabalara girişte sanki hergün yüzlerce turist geliyor gibi Welcome yazarlar.
Hele şu KONSEPT nedir bilinmez.Sevgili arkadaşlarım biz kendimiz bu işe el atmadığımız sürece kimse bu yabancı kelime çılgınlığından ve hayranlığından bizi kurtaramaz.
Önce site yönetimi bu işe el atmalı.
Fotoğraf makinası üreticileri 10 milyon nüfuslu Yunanlular için Yunanca dil seçeneği koyuyorlar, 250 milyon Türk için Türkçe koymaktan imtina ediyorlar.Son zamanlarda biraz değişsede bu bence bilinçli olarak yapılan birşey.
Hepinize selam ve saygılarımla.

 

Tarih: 29 Aralık 2007, 18:36 - İp: 85.***.**7.72
nedimy
nedimy (üye)
Bursa / Meraklı

bilim teknik alanında gelişelim..hatırı sayılır bi seviyeye gelelim sonra bunları konuşalım..

adamlar yapıyorlar..arkadaş..

ben şimdi benim kullandığım programın içindeki ikonların türkçelerini söylemeye kalksam işimiz zor.. anlatamam...

türkçeden utanma meselesi değil bu ssadece kolayına nasıl geliyorsa öyle davranma meselesi..

 

Tarih: 30 Aralık 2007, 12:11 - İp: 88.***.**4.5