gavroche
gavroche (üye)
Bursa / Amatör

Sir Williams J. Newton1853

Bu yazı fotografya.gen.tr adresinden alıntıdır... Metnin orjinal kaynağı; " Photography, essays and images, Illustrated readings in the history of photography, The Museum of Modern Art, New York "

...herkesin okumasını düşündüğüm bir yazı bu arkadaşlar... umarım uzunluğu gözünüzü korkutmaz...
---------------------------------------------------

1853 yılında bir grup amatör ve profesyonel fotoğrafçı, çok kısa bir sürede fotoğrafın teknik, bilimsel ve estetik bakımdan tartışıldığı ve bilgi alışverişlerinin yapıldığı bir merkez haline gelen Londra Fotoğraf Topluluğunu kurdular. Yapılan ilk toplantıda Sir Williams John Newton ( 1785 – 1869 ), fotoğraf makinesinin sanatçı için önemini anlatan bir metin okudu. Aynı toplantıda Newton’ un: “Objeyi bir miktar netsizleştirin, böylece fotoğrafınızın etkisini arttırmış olursunuz.” diyerek fotoğrafçılara tavsiyede bulunması, büyük tartışmalara yol açmıştı.

Şüphesiz fotoğrafın sanat olup olmadığı bu gün tartışılmıyor artık. Günümüz fotoğraf dünyasında tartışılan konular 1800’lü yıllara göre çok daha farklıdır. Bununla birlikte fotoğrafın bu ilk yıllarında neler düşünüldüğünü ve nelerin tartışıldığını bilmek, kim bilir belki de bir an için bazı şeyleri yeniden gözden geçirmemize yol açabilecektir...

Artistik Açıdan Fotograf ve Sanatla İlişkisi

Sir Williams J. Newton1853

Günümüzde fotoğrafın çok gelişmiş olması ve görsel sanatlarla birlikte pek çok bilim dalında da uygulanabiliyor olması, bir fotoğraf topluluğu kurma fikrini güçlendirmiştir. Fotoğrafın sanat ve bilim için öneminin bir sonucu olarak, böyle bir topluluğun kurulduğunu şu anda büyük bir mutlulukla ilan ediyorum.

Amacım bu yazıda fotoğrafın bilimle olan ilişkisini tartışmaktan çok, fotoğrafın sanata dair yönünü ve en önemlisi de bir fotoğrafçının yapıtında kullanacağı objeleri nasıl kullanması gerektiğine dair önerilerde bulunmaktır.

Şimdi bu yapıtlar üzerinde duralım: Konular eser sahibinin beğenilerine / istemlerine / tercihlerine göre değişir. Hatta şu anda duvarları süsleyen bu koleksiyon da (muhtemelen o anda konuşmanın yapıldığı mekânın duvarlarında asılı olan bir sergiyi işaret etmektedir) tercihlerin çokluğu hakkında fikir vermektedir. Seçilen bütün konular büyük bir titizlikle kriterlere uygun bir şekilde fotoğraflanıp sergilenmiş, doğada bulunan bütün tonlar fotoğraflarda gösterilmeye çalışılmıştır.

Doğa fotoğrafı çalışmayıp sadece gözlem yapan birisi, doğal örtünün sergilediği atmosferi, objelerin birbirlerinden farklı oldukları kadar, aynı zamanda bir bütünlük içinde bulunduklarını görmekte zorlanır. Sonuç olarak günümüzde gerçek ışık ve gölgelerin fotoğrafa aktarılması bir zorunluluktur. Bu da ancak “güzel” diye tanımlanabilecek bir eserde bulunabilir.

Fotoğrafçılar hangi dersi almalılar? Laboratuvarda çalışıp, fotoğraflarındaki objelerin en küçük detaylarını bile karta aktarmaya çalışsınlar. Şunu hiç unutmamalılar ki seçtikleri konular ve nesneler doğanın birer parçasıdır ve onların gücünü / etkisini ancak bu şekilde yansıtabilirler. Dolayısıyla bu görüntüler, daha önceden dünyaya gönderilmiş resim ve oymalar gibi olmamalıdır. Fotoğraf, sadece kimyasal ve sanatsal olarak güzel olmamalıdır.

Fotoğraf önce beyinde oluşmalıdır. Başka bir deyişle, fotoğraf makineleri sanatın kurallarını öğretmezler. Ancak, deneyimli beyinler oluşturdukları görüntüleri (imgeleri), fotoğrafın olanaklarını (fotoğraf dilini) kullanarak aktarırlar. Sanatçıların nesnelerdeki en küçük ayrıntıları fotoğrafa aktarmalarının şart olduğunu söylemeye çalışmıyorum. Fakat bununla birlikte doğanın bize sunduklarını bir fotoğrafçının fotoğraf makinesi yardımıyla eserine aktarabiliyor olmasını önemli sayıyorum. O nedenle fotoğrafta bulunan nesnelerin “net” olması gerektiğini düşünmüyorum. Tersine, bazı nesnelerin fotoğrafta bir miktar “netsiz” bırakılmasının pek çok durumda daha çarpıcı bir etki oluşturduğunu gördüm. Netsiz objeler fotoğrafta daha farklı

Tarih: 21 Ocak 2006, 01:02 - İp: yok
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

Genc dostum , cidden eline sağlık.Büyük bir keyifle okudum yayınladığın yazıyı.

sevgiler

 

Tarih: 21 Ocak 2006, 04:23 - İp: 85.***.**0.97
mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı

Dostum, yazını güncelleştirmek istedim.. daha fazla arkadaş okumalı...

Saygılarımla... mete..

 

Tarih: 11 Ağustos 2006, 13:33 - İp: 85.***.**4.171
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

Bu yazının sadece 85 kez okunması , fotoğrafla uğraşan 50 bin kişinin barındığı bu site için ibret vericidir.
Sözlerin bittiği yer bu olsa gerek.

Gavroche fikrimce bu sitede fotoğraf adına ilersi içn en çok umut vadeden gençlerden bir tanesi idi..uzun zamandır da yok galiba..

Mete bey, bu yazıyı gün yüzüne çıkardığınız için kendi adıma teşekkür ederim.

sevgiler

 

Tarih: 11 Ağustos 2006, 15:01 - İp: 81.***.**9.130
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Bir kez daha keyifle okudum.
1853 te söylediği sanat yönüne ilşkin sözlerin hepsi, teknik önerilerin çoğu hala geçerli.

 

Tarih: 11 Ağustos 2006, 15:53 - İp: 85.***.**7.251
mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı

Değerli Cem ve Fatih ağabeylerim.. Ustalarım.. saygılar.. Gavroche, şu anda GSF giriş sınavları ile uğraşıyor olmalı.. kendisine başarılar diliyoruz.. Portfolyosunu, arkadaşlara incelemesini tavsiye ediyorum..

 

Tarih: 11 Ağustos 2006, 15:58 - İp: 85.***.**2.114
niki
niki (üye)
İstanbul / Meraklı

ellerinize sağlık bencede herkes okumalı bu yazıyı tekrardan teşekkürler. bu arada sınavlarda başarılar diliyorum bol şans sevgilerle...

 

Tarih: 26 Ağustos 2006, 12:44 - İp: 85.***.**0.178
gordi
gordi (üye)
Antalya / Firma

Evet uzun zaman oldu gavroche aramızda değil,,fakat nasıl olduda bu konu gözden kaçtı?sanırım konu başlığının ingilizce olması..ama gerçekten okunması gereken bir yazı..

 

Tarih: 26 Ağustos 2006, 13:28 - İp: 85.***.**0.229
banvit82
banvit82 (üye)
Aydın / Amatör

Sonsuz teşekkürler yazan ve güncelleyen arkadaşlarıma.BU PARAGRAF ÇOK HOŞUMA GİTTİ. Sonuç olarak; sanat öğrencilerine, sanatın gerçek ilkelerini öğrenmeden ellerine fotoğraf makinesi almalarını tavsiye etmiyorum. Eğer, bir ön hazırlık aşaması gerçekleştirmeksizin, salt fotoğraf makinesinin, istedikleri fotoğrafı çekmelerini sağlayacağını düşünüyorlarsa, sonradan telafisi mümkün olmayan bir yanılgıya düşmüş olacaklardır.NE KADAR DOĞRU BİR TESPİT.
Kendi adıma.Sevgiler herkese.Başarılar gavroche.

 

Tarih: 26 Ağustos 2006, 14:19 - İp: 88.***.**7.179
kcbilir
kcbilir (üye)
İçel / Meraklı


Merhabalar,

Seni yeniden görmek çok güzel Gavroche, welcome back! Alıntı için de tekrar tekrar teşekkürler, ama okunma oranı gerçekten düşündürücü...

Sevgiler...

 

Tarih: 26 Ağustos 2006, 16:55 - İp: 88.***.**6.144
adem yener
adem yener (üye)
İstanbul / Amatör

gerçekten de çok güzel ve anlamlı bir yazıymış

amacım bu yazıyı herkesin okuması bu yüzden yorum yazdım

 

Tarih: 15 Mart 2007, 13:09 - İp: 85.***.**5.206