sondilek
sondilek (üye)
İstanbul / Amatör

****net Evlilikleri****

İnternet evlilikleri kısa ömürlü oluyor


İZMİR, (DHA)

Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Kişilerarası İletişim Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Demet Gürüz, son zamanlarda artan internet evliliği konusunda kadın ve erkekleri uyardı, “Evlilik gibi önemli bir kararda gençlerin duygu, düşünce ve paylaşımlarını ekranda değil, yüzlerine ve seslerine yansıtmalarını öneriyorum” dedi.

İnternetten tanışıp evlenenlerin sayısı artarken, bu amaçla kurulan sitelerin sayısı da artıyor. İnternet üzerinden evlilik bir çok tartışmayı da beraberinde getirirken, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Kişilerarası İletişim Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Demet Gürüz kadın erkek ilişkilerinin sevgi ve saygı temeline dayandırılarak evlilikle noktalandırılmasının çok ciddi ve önemli bir süreç olduğunun altını çizdi. Prof.Dr. Gürüz, “Bu süreçte tarafların karşılıklı beklentileri, seçenekleri, gereksinimleri ve evlilikten beklentileri önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle, evlilik kararı verilirken tanıma sürecinin doğru zamanda, doğru kişiyle ve doğru yerlerde karşılıklı olarak gerçekleştirilmesinde yarar vardır” dedi.

Evlilikten hem çiftlerin hem de aile ve yakınlarının uzun süreli ve sağlam bir birliktelik beklediğini belirten Prof.Dr. Demet Gürüz, “Evlilik kararının doğru bir şekilde verilmesinde tanıma sürecindeki bazı önemli noktaların dikkatle değerlendirilmesi gerekmektedir.

Teknolojinin yaşamımıza kattığı avantajlar yadsınamaz. Ancak evlilik, teknolojik donanımlı bir aletin satın alınarak kullanılması gibi düşünülemeyeceğinden insan ilişkilerinin sağlıklı işleyişi, evlilik kararının doğru verilmesinde ve sürdürülmesinde kişiler arası iletişim yöntem ve becerilerinin sanal ortamda değil, yüzyüze olan bir ortamda verilmesi daha sağlıklı olacaktır” diye konuştu.

YÜZYÜZE İLETİŞİM ÖNEM TAŞIYOR

Yüzyüze iletişimde bile zaman zaman çatışma, küskünlük, reddetme gibi olumsuz durumlarla karşı karşıya kalındığını ifade eden Prof. Dr. Demet Gürüz, “Söyleyiş tarzı, ses tonu, sözcükler, beden dili gibi iletişim becerilerinin tümünün kullanılabileceği pek çok faktör olumsuz etkileşimler yaratırken sanal dünyadan, bir camın arkasından yakalanan yazılı mesajların ilişkinin sağlığındaki olumlu etkisi tartışılabilir. Bu nedenle, internet diye adlandırdığımız, yaşamımızın önemli bir parçası olan iletişim aracı, sağlıklı ve olumlu bir etkileşimin gerçekleşmesinde bazı sorunları ve geleceğe dönük sıkıntıları gündeme getirmektedir” dedi.

Prof. Dr. Demet Gürüz, gençler için bu sıkıntıların atlatılmasında evlilik gibi insan hayatında önemli olan bir kararın verilmesinde, insanların yüzyüze gelerek birbirlerini tanımalarının ve karşısındakinin beklentilerini daha iyi anlayabilmelerinin daha doğru bir yaklaşım olduğunun altını çizdi.

Son yıllarda yapılan çalışmalarda, internet evliliğinin çok kısa sürede olumsuz bir şekilde sonuçlandığını açıklayan Prof. Dr. Demet Gürüz, “Bu sonuçlar çiftler ve çocuklar üzerinde sıkıntı ve sorun yarattığı gözlemlenmektedir. Bir iletişimci olarak insanların, karşılıklı konuşmak, anlatmak ve anlaşmak çabalarının, ikili ilişkilerde, yüzyüze ve gerçek bir ortamda daha olumlu sonuçlar yaratacağını düşünüyorum. Hele ki evlilik gibi önemli bir kararda gençlerin duygu, düşünce ve paylaşımlarını ekranda değil, yüzlerine ve seslerine yansıtmalarını öneriyorum” dedi.

GÜNÜMÜZDE ARTIK BU TÜR EVLİLİKLER ÇOĞALDI SİZ NE DÜŞÜNÜYOSUNUZ BU KONUDA...

#sondilek' tarafından 15.12.2006 06:01:06 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 15 Aralık 2006, 06:00 - İp: 85.***.**3.112
chopsuey
chopsuey (üye)
Sivas / Amatör

Bence son derece saçma bi durum internetten evlilik.
İlk önce hiçkimse objektif değil vede kendini kendisi gibi tanıtma ve yansıtma eksikliği, gerçek alemde aradığını bulamayan bayan veya erkek sanal aleme baş vuruyo gerçek alemde daha kolay tanışma ve muhabbet ortamı buda insanlara güzel geliyor, nasıl aşık olunuyor acaba netten?

 

Tarih: 15 Aralık 2006, 20:58 - İp: 88.***.**5.8
nedimy
nedimy (üye)
Bursa / Meraklı

internette evlilik derken bunlar buluşup görüşmüyolarmı uzun süreli

bizim bi arkadaşımız var 1,5 yıl önce tanıştı nette ve o zamandan beri yüz yüze de görüşüyorlar ve sonunda evleneckler...

bu şekilde bi problem olmaz herhalde

 

Tarih: 15 Aralık 2006, 22:18 - İp: 85.***.**4.215
seyyah1981
seyyah1981 (üye)
Batman / Amatör

internet bir araçtır... kısmetse neden olmassın

 

Tarih: 16 Aralık 2006, 11:53 - İp: 81.***.**2.254
mad sailor
mad sailor (üye)
Hatay / Haber Fotoğrafçısı

GERÇEKTEN SÖYLEDİKLERİNİZE KATILIYORUM AMA NET TARAFINDAN İPTAL EDİLEN EVLİLİKLER BENCE DAHA BÜYÜK SORUN VE YAPILAN ARAŞTIRMALAR NETİCESİNDE İNSANLARIN BEKLENTİLERİNİ SANAL ORTAMDA DAHA ÇOK BULABİLDİKLERİNİ KANITLAMIŞ OLUP; MESAFELERİN ARTIK ALDATMA KONUSUNDA YETERSİZ KALDIĞINI VURGULAMIŞTIR. BU NEDENLE NET TE YAPILAN EVLİLİKLERDE KISA ÖMÜRLÜ OLMAKTADIR DİYE DÜŞÜNÜYORUM.

 

Tarih: 16 Aralık 2006, 21:49 - İp: 81.***.**6.138
mucahid-i
mucahid-i (üye)
Bursa / Amatör

İlk adım için bence olabilir.uzun süre yüz yüze görüşüldükten sonra çok uyumlu çiftte olunabilir diyorum bence.Sonuçta gerçekten kısmettir bu.nereden ne şekilde olacağı bilinemez.Ama tam tanımadan yapılan evliliklerinde neticesi belli.

 

Tarih: 21 Ocak 2007, 22:11 - İp: 88.***.**8.7
rektör
rektör (üye)
İstanbul / Meraklı

benim bir türlü anlam veremediğim şey, adam akıllı biri internetten neden biri ile arkadaşlık kurmaya çalışsın. bu ister erkek ister bayan olsun farketmez. bence bunlar sosyalleşememiş kişiliklerdir. ve bunlar duygularını bu şekilde bastırarak kendilerini bu anlamda tatmin ediyorlar.
güzel bir arkadaşlık çevresi olan birinin çet odalarına takılıp arkadaş arıyabileceğine ihtimal vermiyorum. eğer o ortamı gerçek alemde bulamamışsa zaten o sorunlu biridir demekki.
ama bazı seviyeli plartformlar var buna benzer yerler gibi. aynı hobilere ilgi duyan kişilerin ilgili plartformlarda uzun bir süre sonra sördürdükleri normal arkadaşlıkları kişileri birbirine yakınlaştırabilir. ama en başta bu amaçla yaklaşan kişiler sorunlu kişiliklerdir.

 

Tarih: 24 Ocak 2007, 01:29 - İp: 88.***.**1.57
sondilek
sondilek (üye)
İstanbul / Amatör

rektör'e
haklısınız, ama ne yazıkki toplumumuz artık net kölesi olmaya başladı ve günlerini hatta saatlerini net başında geçiren insanlar var ve buda insan hayatından çok büyük bir zaman kaybıdır.
nette arkadaş bulmak yerine, örneğin bi spor salonu, herhangi bir kurs, ve bunun gibi benzeri şeyler...
zamanını bu tür şeylere harcayan insanlar hem kendini yetiştirmiş ve geliştirmiş insanlar oluyor hemde arkadaş çevresi genişliyor ve netede pek ihtiyaç duymuyorlar genelde...
biz böyle düşünüyoruz diye ,herkesde böyle düşünmek zorunda değil..ama bilinen gerçek ise netde birisiyle daha rahat ve açık konuştuktan sonra yüzyüze geldikleri anda konuşacak birşey bulamıyor ve çekiniyorlar.aslında insanlar gerçektende egolarını nette tatmin ediyorlar birazda, gerçek hayatta diyemediklerini veya konuşamadıklarını net ortamında daha rahat konuşuyorlar..buda insanların kendisine yeteri kadar güvenmediklerinden kaynaklanıyor..
arada bazılarıda net ortamını gerçek hayata taşımıyı başaranlarda oluyo tabi...ama ne kadar sürer bilinmez...

#sondilek' tarafından 24.01.2007 01:49:19 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 24 Ocak 2007, 01:46 - İp: 85.***.**9.89
nedimy
nedimy (üye)
Bursa / Meraklı

net ortamından bu derece illet ettirecek olay nedir ben bunu anlamış değilim..

tamam insanlar işin suyunu çıkardılar yok chat odaları tanışma arkadaşlık siteleri bunlara bende karşıyım..

yalnız şu da var.
ben zamanınım çoğunu intenette geçiren biriym.. bağımlılık diyebilirsiniz kabul ediyorm. ama biraz da uğraşınla ilgili bi mesele bu..

grafik tasarım konusuyla ilgilendiğim için ister istemez intenetle içli dışlı olman gerekiyor.. döküman toplama olsun,örneklere bakma olsun, iş imkanı olsun, yardımlaşma ve paylaşım olsun.. kısacası dünya bir tık kadar yakın.. neden faydalanmayasın ki....

dediğim gibi bu da insanı bi süre sonra işin ile ilgili olmasa da net aleminde dolaşmaya itiyor.çünkü alışmışsın bir kere bi anlamda sigara diyebilirz.


yalnız şundan hoşlanmıyorum.. herkes şu genellemeyi yapıyor.. internette sörf yapmayı seven yada internetle ve bilgisayarla fazla ilgilenen asosyal dir. bu nedemek. doktorda o zaman para kazanamak için hastalarıyla fazla ilgileniyor.. ne bileyim mühendiste gidip bi fabrikada bi makinannın başında saatlerce durabiliyor..

şunu anllamış değiliz. internet ve bilgisayar ortamı bir çalışma alanıdır. yani onlarla uğraşma başlı başına bir meslektir..

bu mesleği icraa edenlere durupta arkadaş sen asosyalsin işte bu kadar diyemezsiniz....)demekki bu genellemeyi yapanlar internete girip karşı oldukları şeyleri yapıyorlar diye düşünüyorum..)(unutmayın şu an net ortamındayız)

bu kadar bilgisayarla ilgili olmama rağmen bi o kadar da çok arkadaşım vardır ve devamlı gezer takılır eğleniriz...

artık internet ve bilgisayarı öcü gibi göstermeye bi son vermek lazım...
özellikle yazılı basında bu konu hep kötü yonleriyle inceleniyor. yok internet bağımlılıkk yapar. psikoloji bozulur. ahlaki çöküntü olur falan filan...
daha aydın takımımız internetin bir iş ortamı olduğunu kabul etmezken toplumun tüm bireylerinden bunun kabul edilmesini istemek te doğru değil herhalde neyse...

yurt dışında avrupa ve amerika gibi yerlerde bu çok iyi bir şekilde oturmuş durumda...internet ve bilgisayar artık bi iş alanı..
işe başvurusu yaparken cv de (bilgisayarı sadece açmayı kapamayı becerenler) bilgisayar kullanmayı çok iyi biliyorum demekle olmuyor bu iş.... bi program bile yükleyemeyen adam gidiyor bilgisayarı biliyorum arkadaş hele de internett üfffff.. chat yapıyorum.. foruma yazı yazıyorum.. galeriye fotoğraf ekliyorum.. google da arama yapıyorum... neler neler...
adama css ne demek diye sorsan bi cevap veremez susar kalır. oysaki o yaptıklarının çoğunu o değil o yazdığım css kodlama yöntemi yapıyor...

bu konuda bi yaram vardı iyi deng geldi birazuzun oldu kusura bakmayın..


#nedimy' tarafından 24.01.2007 02:58:42 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 24 Ocak 2007, 02:48 - İp: 85.***.**7.94
nedimy
nedimy (üye)
Bursa / Meraklı

ayrıca arkadaşlık meselesine de gireyim...

tamam interneti sırf bunun için kullanmak doğru değil yalnız şu da var...

hani artık herkes bu saaatten sonra teknoloji çağındayız diyorya....

eskiden tanışmalar olmaz görücü usulu ile evlenmeler olurmuş.. daha sonra bu parklarda bahçelerde buluşma şekline dönüşmüş.. sonraları bi arkadaş grubunda tanışıp beraberr takılıp birbirini tanıma pozisyonu almışşş...

şimdi ise olay yavaş yavaş internet ortamına kayıyorr...
taamam yüzyüze görüşmeden sevgili olunmasına bend ekarşıyım ama tutuptaa mesela messenger ile ben amerikadaki arkadaşımla hasret gideriyorum buna asosyaleşme deniyor.. .. yada benimle aynı tarz uğraşıları olan biriyle niye net aracılığıyla yardımlaşmayayım...işte bunlar sosyalleşmektir hemde en üst sınırı
tamam konuştuğunuz görüştüğünüz kişi ileride sevgiliniz olur olmaz o sizin meselniz ama internette görüşmeyi de normal arkadaşlık ortamı gibi görmek lazım(yalnız yanlış anlaşılmayayım chat odalarından felan bahsetmiyorum yada arkadaşlık sitelerinden..)

bak burda mesela ne güzel herkes düşüncelerini yazıyor..birisi çıkıyoa arkadaşlar bugun şu ilde saat bilmem kaçta etkinlik var diyor toplanılıyor...
galeriye fotğraf eklenip yorumlar alınıyor. kişi kendini geliştiriyor... kendine yakın gördüğü ve ders almak istediği kişilere de özelden ulaşıyor...
mesele işte budur..

ama bunu ne zaman aşarız orası daaa muallak...

#nedimy' tarafından 24.01.2007 03:14:24 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 24 Ocak 2007, 03:09 - İp: 85.***.**7.94
sondilek
sondilek (üye)
İstanbul / Amatör

nedimy'e
ewt haklısın benimde bahsettiğm zaten iş, arkadaşlarınla haberleşme,bilgi toplama, fikir alma, ve bazı sebeplerden dolayı elbetki nete girmek ve teknolojinin faydalarından yararlanmak gerekir...
örneğin, adamın biri nerdeyse 24 saat nette geçiriyor ve yemeğini pc başında yiyor, suyunu içiyor, dışarıyla pek bağlantısı genelllikle olmuyor, ailesiyle ilgelenmek yerine neti tercih ediyor.
netin çok iyi yönleri olduğu gibi gerçekten kötü yönleride var, insanı bağımlı hale getiriyor.
bizim konumuz ise nette tanışıp evlenmek, bu çok tartışılması gereken bir konu, insanların yüzdelirini verdik diyelim şu kadar insan nette tanışıp evlendikten sonra fazla evli kalamıyolar ve boşanmalar yaşanıyor diyelim, diğer yndan yüzden şukadarıda evli kalmayı başarabiliyor ve mutlu olabiliyor, ve burdaki sözümüz ise neti iğrenç boyuta getirenler ve zamanın çoğunu gereksiz yere nette harcıyanlar için




#sondilek' tarafından 24.01.2007 14:27:57 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 24 Ocak 2007, 13:58 - İp: 88.***.**4.254