eraycanli
eraycanli (üye)
Ankara / Amatör

Mercek/lens Yapımı? (yardım)

arkadaslar bana cesitli mercekler lazim, ama zannettiginiz gibi fotograf icin degil bir proje yapmamiz gerek ve bunun icin cesitli odak uzakliklarinda mercekler lazim. bunlari istedigimiz ozellikte kestirebilecegimiz yer var? cam ya da benzer bir maddeden (ornegin akrilik)
ya aslinda eski objektiflerden cikan mercekler de olabilir nerden temin edebiliriz? hurdaya cikmis objektifleri soksek icindekiler de isimi gorur. elinde eskilerden kalma objektif olan arkadaslar varsa bir goruselim.
sagolun yardiminiz icin simdiden [>:D

Tarih: 18 Ekim 2007, 15:41 - İp: 144.***.**8.215
atakan
atakan (Objektif)
Bursa / Amatör

Ankarada burkay ustaya bakın
forumlarda denk gelirsiniz kendisine

 

Tarih: 18 Ekim 2007, 15:43 - İp: 81.***.**3.185
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

en yakın gözlükçüye gidin.. istediğiniz merceği istediğiniz şekilde kestirirsiniz..

 

Tarih: 18 Ekim 2007, 16:31 - İp: 85.***.**8.15
fatos k
fatos k (üye)
Yurtdışı / Amatör

yakinda olsaydiniz, istediginiz kadar mercek/lens temin edebilirdim sizin icin. yakin bir gözlükcüye gidin, o sizin icin mercek/lens üreten firmalardan temin edebilir. burda bedava veriyorlar, bilmiyorum oarad nasil.

 

Tarih: 18 Ekim 2007, 17:00 - İp: 84.***.**7.101
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

Sevgili eray,
Mercekleri 1-Havaalanı yolunda İşbir optik var (fabrika) orada istediğin merceği alabilirsin.
2-Beşevlerde Millieğitim bakanlığına bağlı ders araçlarıatölyesi var.Oradaki baş usta bu konuda profesörlere ders verecek kadar bilgili bir adam her türlü merceği imal ediyorlar.3-bana uğrayabilirisin. ben de olanlarla yetinirsin

 

Tarih: 18 Ekim 2007, 18:25 - İp: 88.***.**5.103
eraycanli
eraycanli (üye)
Ankara / Amatör

Daym'a (ders aletleri yapim merkezi) gidecegim ama tahminim orada kesim yapmayip hazir lise labaratuvarlarina gonderilen merceklerden verecekler. gozlukculere de sorayim, tahminim kesim yapmiyorlardir ama onlar araciligiyla belki birilerine ulasabiliriz. sagolun arkadaslar yardim icin.
size bir soru daha sorayim bu isle alakali olanlariniz varsa; fizikci oldugumuzdan uzun vadede belki bu isle ilgileniriz, optik cam kesme makinelerinin fiyatlari nasildir? maliyetli bir is midir bu? bilen varsa biraz bilgilendirsin bizi de. tesekkurler arkadaslar...

 

Tarih: 18 Ekim 2007, 20:04 - İp: 81.***.**7.8
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

eraycanli
. gozlukculere de sorayim, tahminim kesim yapmiyorlardir ama onlar....
gözlükçülerin işi bu.. optikçilerden bahsediyoruz.. vitrininde çeşit çeşit çerceve olanlardan. göz doktorlarından değil.. gözlükçüler doktordan gelen reçeteye göre o camı (merceği) alıp, tercih edilen çerçeveye göre keserler.. işin aslı kesmekten ziyade taşlarlar. Taşlama yoluyla o merceği çerveveye uygun hale getirirler.. Gözlük camları (mercekler) gözlükçülere ilk geldiği ham halinde yuvarlaktır.
(diye biliyorum ben.. daha ayrıntılı bilgiyi varsa gözlükçü bir üye arkadaşımız verebilir)
Senin için DAYM'a bakmıştım ben.. Oyuncak mercek dışında birşey yok.. Hatta senle ilgilenecek birini bulursan bile şanslı sayılırsın. İlk mesajımda da söylediğim gibi önce herhangi bir gözlükçüye gidip derdini anlatırsan senin için iyi olur..

 

Tarih: 19 Ekim 2007, 10:12 - İp: 85.***.**8.15
atakan
atakan (Objektif)
Bursa / Amatör

evet özlük camları ham halde iken yaklaşık olarak 6-7 cm çapında daire şeklindedirler sonra makine de kesim yapılıyor

hatta bir gözlük camı deposu bulursanız çok uygun fiyata alırsınız
gözlükçülerde yaklaşık olarak 5-6 misli fark var bunu çok iyi biliyorum

 

Tarih: 19 Ekim 2007, 10:14 - İp: 81.***.**3.185
eraycanli
eraycanli (üye)
Ankara / Amatör

arkadaslar sagolun yardimlariniz icin. bana capi buyuk ve istedigim kalinlik ve odak uzakliginda kesim yapan bir yer lazim. yani cnc tezgah gibi, bir cam parcasini alip cevirerek istedigim egriyi verebilecek, taslamasini ve kaplamasini yapacak biryer lazim. uzun vadede de boyle bir sistemi kendim de kurmayi dusunebilirim (maliyetine gore) cok pahali bir olay olacagini zannetmiyorum, yapimini izlemistim birkac kez. neyse sagolasiniz yardimlariniz icin

 

Tarih: 19 Ekim 2007, 14:17 - İp: 144.***.**1.224
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

oldu canım oldu mirim..

sinnarı, sigması, tamronu, canonu, nikkoru bu işe milyorlarca dolar harcayıp labrotorik ortamlarda lens imalatı yapabilmek için feriştah düzeyinde adamlar istihdam etsinler.. sen iki cnc ile cırt cırt al sana 12-415 USM IS APO calipso..

oldu gözlerim doldu..

 

Tarih: 19 Ekim 2007, 14:45 - İp: 85.***.**8.15
eraycanli
eraycanli (üye)
Ankara / Amatör


yok yaa mesele uretim degil, uretim asamasi isin en kolay kismi aslinda. tasarim cok zor bu meselede. tek element tasarlayip kromatik isiga istedigin sekilde sapma yapmadan yon vermek bile basit birsey degil. buyuk sirketlerdeki lens yapimcilarina saygimiz sonsuz adamlar 15-20 elementi hesapliyorlar, isin icinde zum ve fokus meselesi var, mukemmel seyler cikariyorlar. benim simdi yapmak istedigim bu lens tasarim meselesinde sadece kagit uzerinde kalmamak, biraz ise asina olmak. bu alana cok ilgim var, eger disime gore bulursam yolumu bu dogrultuda cizerim. fizikte optik konusunda Turkiye'de kayda deger bir calisma ya da bu is uzerinde calisan kisiler diger konulara gore cok az. genelde belli-basli birkac konu uzerine yogunlasiyor insanlar. aslina bakarsaniz dunya capinda bu isin bu kadar ileri seviyede olmasi da dediginiz istihdam edilen "feristah duzeyinde adamlar"dan degil, bahsettiginiz firmalarin birikiminden kaynaklaniyor.
optikte konular kisitlidir, kesfedilecek cok fazla birsey (hatta neredeyse hicbirsey) kalmamistir. zaten bu koca koca sirketler de icat ya da bilgi degil de teknoloji konusunda sidik yaristiriyorlar. hangisinde daha iyi tasarim, bu tasarimlarin hesabini yapacak bilgisayarlar ve labaratuar imkani ve uygulama sansi daha iyiyse onlar ondedir. yani bu meselede super-deha-mucit insanlara gerek yok. zaten super-deha-mucit insan da boyle bir iste calisip atil pozisyonda birakmaz kendini, gider onu acik meselelerde calisir, arastirma yapar, 3-5 formul etrafinda butun omrunu gecirmez kim daha kaliteli malzeme kullanirsa (leica gibi) avantaji vardir.
ama biz meseleye boyle bakarsak daha coook seneler buyutecle yetinmeye, ya da Cin'den ithal etmeye talim oluruz
mercek kesme meselesine gelince, eger maddi imkanim olursa, ya da okul vasitasiyla birseyler icinde bulunursak (malesef yok optik adina calisma) sadece ogrencilikte en azindan prime bir objektifin altindan kalkabilirim diye dusunuyorum. "APO calipso" iddiamiz da yok, ama olursa inan sana hediye ederdim :D

 

Tarih: 19 Ekim 2007, 23:25 - İp: 81.***.**7.8