cap
cap (üye)
Amasya / Stüdyo Fotoğrafçısı

Facebook

İnternet kullanıcılarının yeni eğlencesi Facebook (Kolay İstihbarat) 'un ileride sizlere nasıl sorun bir çıkarabileceğini merak ediyorsanız bu yazıyı sabırla okumanız gerekiyor.



Dünyanın en zengin insanı ve Microsoft'un sahibi Bill Gates 2006 yılı Ocak ayında Türkiye'ye geldiğinde bir gazeteci kendisine, "Siz Microsoft olarak CIA'ye bilgi veriyor musunuz?" diye sormuştu. Bu şok soru üzerine salonda kısa bir sessizlik oldu ve herkes verilecek cevaba odaklandı. Bill Gates'in cevabı ise sadece gülmek oldu. Herkes bu tebessümle cevabını almıştı.



Kısacası 10 bilgisayarın 8'inde Windows var. CIA bu yolla dünyadaki bilgisayarları n büyük bölümünün içindeki bilgileri tarayabiliyor. Kaldı ki yapmaları değil, yapmamaları anormal olurdu. Bilgiyi kontrol eden, dünyayı kontrol eder. Durum bu kadar net...



Facebook (Kolay İstihbarat)'la ilgili bir yazı kaleme almak istiyordum. Fakat ülke gündemindeki hızlı dalgalanmalar sürekli ertelememe neden oldu. Baktım ki gündem yoğunluğu sürekli ertelettiriyor, bir önceki yazımın sonunda kendimi bir bakıma bağlamak için bugün bu konuya temas edeceğimi yazmıştım. Önce Facebook (Kolay İstihbarat) hakkında malumatı olmayanlar için kısa bir bilgi verelim, ardından uyarımızı yapalım.



Facebook (Kolay İstihbarat) nedir?



Facebook (Kolay İstihbarat), üyelerin fotoğraflarının ve şahsi bilgilerinin yer aldığı bir arkadaşlık ve sosyalleşme sitesi. Birbirini tanıyan kişiler burada "arkadaş'' olabiliyor. Sitenin birçok kişide "bağımlılık'' yaratmasının nedeni ise statü ihtiyacı olarak açıklanıyor. Uzmanlar, arkadaş sahibi olmanın 21'inci yüzyılın statü sembolü haline geldiğini, Facebook (Kolay İstihbarat)'un da bunu bir çeşit sağladığını söylüyorlar.



Yılsonunda 60 milyon üyeye ulaşması beklenen Facebook (Kolay İstihbarat) daha şimdiden en büyük fotoğraf ve haber sitesi olma yolunda. Her ay 4 milyon üye ekleniyor. Ayda 600 milyondan fazla arama yapılıyor. Toplam 30 milyar sayfaya bakılıyor. Günde 9 milyon fotoğraf ekleniyor. Siteye daha şimdiden 1.8 milyar fotoğraf eklendi. Üstelik kısa sürede dünyanın en çok ziyaret edilen 7'nci sitesi haline geldi. Facebook (Kolay İstihbarat)'ta 500 bini aşkın grup bulunuyor. Facebook (Kolay İstihbarat)'un en büyük kullanıcı grubu 17-25 yaş arası kızlar (yüzde 69). Üyeleri hakkında her gün 300 milyon bilgi notu güncelleyen Facebook (Kolay İstihbarat), dünyanın en büyük kişisel haber sitesi.





Meğer Facebook (Kolay İstihbarat), 'Sexbook' olmuş!





Milliyet gazetesi konuyla ilgili bir haberinde; "Peki bu 'sevgi yumağının' altında yatan şey, sadece vefa ve dostluk duyguları mı? Hayır. Facebook (Kolay İstihbarat)'un en büyük vaatlerinden biri de seks. Hem bir olasılık olarak hem de düpedüz… Grup seks partilerinden, sapkın fantezilere sizin için Facebook (Kolay İstihbarat)'un karanlık dehlizlerinde casusluk yaptık! Facebook (Kolay İstihbarat) çapkınlarının izini sürmeye başladık. Ve tam anlamıyla bir şok yaşadık. Şok yaşadık çünkü biz safça, buranın bir sosyalleşme ortamı, bir sevgi yumağı olduğunu düşünüyorduk. Hiç de öyle değilmiş: Meğer Facebook (Kolay İstihbarat), 'Sexbook' olmuş! Facebook (Kolay İstihbarat)'ta tanışalım, Messenger’da kaynaşalım, sonra telefonlarımızı alalım ve buluşalım" şeklinde başlayıp ilerliyor işler…" değerlendirmesine yer vermiş.



Evlilik sonrası edindikleri soyadları nedeniyle Facebook (Kolay İstihbarat) üzerinden eski arkadaşlarına ulaşamayan kadınlar, bu durumun önüne geçmek için kullanıcı bilgilerini güncelleyerek kızlık soyadlarını girmeye başlamış. Bunun ne tür sakıncalar doğurduğu da hemen anlaşılmış. Her konuda olduğu gibi evli kadınlar Facebook (Kolay İstihbarat)'un ezilen kanadında çoktan yerlerini almışlar.



Giderek artan uyarılar…



İngiliz askeri yetkilileri, kişisel bilgilerini Facebook (Kolay İstihbarat)'a koymamaları konusunda tüm orduya bir uyarıda bulundu. O kadar ki, Kraliyet Askerleri'ne bağlı 888 askerin isminin Facebook (Kolay İstihbarat)'

Tarih: 21 Kasım 2007, 20:28 - İp: 88.***.**1.218
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

cok paranoyak bır yaklasım.
teknolojıdekı gelişmeler insanları gıtgıde daha paranoyak yapıyor.
facebookda bır ınsanın benım hakkımda ayrıntılı fıkır sahıbı olmasını saglayabılecek hıcbırsey yok.

 

Tarih: 21 Kasım 2007, 21:03 - İp: 88.***.**8.225
cap
cap (üye)
Amasya / Stüdyo Fotoğrafçısı

bu bir paylaşımdır

fikirlerinize saygılıyım arkadaşlar

isteyen istadiğini çıkarabilir paranoyak , CIA...

 

Tarih: 21 Kasım 2007, 21:16 - İp: 88.***.**1.218
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

cap bu yazı zaten dolaşımda olan bır yazı.
bu tıp gelişmelerde hemen komplo teorileri uretılır.yonjadada var aynı seyler,hatta bırcok arkadaslık sıtesınde var,en basıtınden myspace dıye bıryer var..peki neden facebook???
hukumetlerın facebookdan bizim kişisel bilgilerimizi alıp bize karsı kullanacagı fikrine evet diyorsun ama bunun paranoya olması fıkrıne supheyle bakıyorsun.
----
bukadar paranoid yaklasmayalım olaylara,en basıtınden burada adımız sanımız ve siyasi gorusumuz belli,bu site uzerındende fişleniyormuyuzdur acaba????
----
soylediklerimizi kendine saldırı olarak alma,sadece bu fikrin paranoyak bir yaklasım oldugunu soyluyorum.soyluyoruz.

 

Tarih: 21 Kasım 2007, 22:16 - İp: 88.***.**8.225
kadirirkin
kadirirkin (Objektif)
İzmir / Profesyonel Fotoğrafçı

son yıllarda komplo teorileri o kadar çok popülerleştiki,gerçek ve kurgu birbirine karışacak.Bilgi toplamak için yüzlerce yöntem var,niye çok hızla büyüme kaydeden Facebook a özel bu ithamlar anlamıyorum(basındaki yazılar).ne tip gizli bilgisi var ki insanların facebook ta,kötüler elegeçirsinler.Bu gazetedeki yazılar yüzünden çok kişinin gözü korktu.korkmayın hiç bir şey olmaz.

 

Tarih: 21 Kasım 2007, 22:32 - İp: 85.***.**4.72
t.y.
t.y. (üye)
Samsun / Meraklı

doğru paronayak bir yaklaşım...

birkaçgün önce bu cap arkadaşın anlatmış olduğu gibi bir üyelik sitesinde kişi askerlik fotoğraflarını yayınlamış yasakmı? tabiki değil resimlerden anlaşıldığı gibi bulunduğu yerde askerler gözetleme kulubelerinde nönetci yok (yada o an yoktu) çekilen fotoğraflarda silahlarda jarjör yok birliğe bağlı zırhlı araçlar anlaşılabiliyor askerlerin hatıra adında paylaştıkları konular ile daha değişik yorumlar ve oradaki disiplin hakkında bilgi edinilebilir.

doğru paronayak bir yaklaşım ama çok da basit bir şekilde üstünden atlamamk lazım.

Diye düşünüyorum saygılar

 

Tarih: 22 Kasım 2007, 00:46 - İp: 81.***.**1.162
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

t.y bu dediklerini askere giden hatta gitmeyen herkes biliyor zaten.
kaldıki askeriyede fotograf cekmek yasakken bu tıp bir fotograf cekildiyse eger bu askerin kurallara uymamasındandır.
bilmem hangi universitenin bilmem hangi ogrencisi bir site yapayımda turkiyede askeriyede cekilmiş hatıra fotograflarından istıhbarat saglayayım demez sanırım.
(hmm er mehmet ankarada asker ve arkasında cephane kamyonu var.sarjorude yok er mehmetı en son vuralım.yazın bir kenara ileride lazım olur.)
uydudan sacının rengine arabanın plakasına kadar gorebilen bir teknolojiye sahıpken bu bıraz fazla havada kalan ve daha paranoyakca bır yaklasım.

 

Tarih: 22 Kasım 2007, 14:25 - İp: 88.***.**5.57
t.y.
t.y. (üye)
Samsun / Meraklı


'' doğru paronayak bir yaklaşım ama çok da basit bir şekilde üstünden atlamamk lazım.''

 

Tarih: 22 Kasım 2007, 17:16 - İp: 81.***.**6.113
alikeser
alikeser (Objektif)
Ankara / Profesyonel Fotoğrafçı

ahahah o zaman ben yandım CIA benı buldu aboooo saklancak yer lazım bana yaau

gercekten bınlerce sıteye uye olunuyor bılgıler verılıyor neler oluyor neler ama hıc bırı faceBOOK kadar abartılmıyor bence sıkıntı yaratcak bıse yok gıbı ama bakalım...

 

Tarih: 24 Kasım 2007, 01:00 - İp: 88.***.**1.210
onrkorkmaz
onrkorkmaz (üye)
İstanbul / Meraklı

ilk zamanlarında başlayıp şimdiye kadarki olan gelişminde bu sitenin mantığını her sorduğum adam bana eski arkadaşlarını dostlarını bulabilirsin gibi masum nedenler söyledi ama iş tamamen kökünden saçma geldi bana hani sevdiğim ve görüşmek istediğim birini zaten bi şekilde bulurum, telefonu vs. bende olur madem eskide kalmış demekki işeyaramaz bi adammış yani kasmaya ne gerek varki..bu site "genellikle" sanal bir çevre oluşturma amacıyla (kimse üzerine alınmasın) ergenlik dönemine bağlı olarak beyni ile cinsel organı yer değiştirmiş afacanların gezdiği bir site gibi geliyor bana

ne genelleme yaptım bea

 

Tarih: 24 Kasım 2007, 03:17 - İp: 212.***.**0.101
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

amac evet eski arkadasları bulmak(tı).
yonjada oyle bir siteydi ilk cıktıgında.
sonra isim soyadın yerını yavas yavas nıckler aldı.
e insanı nickinden bulacak eski arkadasta yoktur.
avatarlar daha bir dişi daha bir maço olmaya basladı..
e arkadaslara iyi gorunmek lazım..
facebookda bu yolda ilerliyor.
--
neyse işte,maksat kız/erkek partner bulmak.
bana bile şimdiden tanımadıgım bırkac ınsandan davet geldi.
fotografını begendim ekledim dedi hepsi,sildim.
arkadas listesini bu sekilde olusturan birinden beklenecek cok sey yok zaten.
begenilecek tek fotograf benimki olmadıgına gore.
---------------------------
neyse işin ozune donelim
ilkokul arkadasını bulan cagdas ne yapar?
cem yılmazın dedigi gibi
"beyaz yakalar vardı hatırlıyormusun" diyecek hali yok.
e hayatının kendini bilmedigin 5 yılında tanıdıgın bir adamla ne konusulur???valla aklımada bişey gelmiyor.
kolayı ezip mac yapardık muhabbetide tek cumle nede olsa.
---

facebookda bir topic vardı
"yolda gorsen selam vermezsin,facebookda listene eklersin" diye.
adamın biri yorum yazmıs
"ilkokul arkadasını bulmussun.aradan gecmiş 15 sene.
adam hödük olmuş.
"sen hödük olmuşsun ben seninle konuşmıycam" diyemezsinki,listende duracak o mecbur"
cok gulmustum ilk okudugumda.durumda bu aslında.
birileride asıl niyetini ortaya dokmustu
"amac yenı kısılere ulasmak degilmi onun ustunden baskalarına ulasırsın" dıyerek.
-------
bu tip sitelerin amacı belli,
turk milletinin yapısıda belli.
dudak bukup seksi olan!! platın saclı kaşar hatunlar,
yakasını bagrını acıp araba anahtarıyla poz kesen ve mutlaka kirli sakallı erkekler vs.vs.vs
bende kirli sakallıyım trasmı olsam ne???
-------

gevezeleştim yıne
sonuc olarak
bikac lise arkadasım beni buldu,
dunyalarımız tamamen degişmiş,anca rakı sofralarına balık yolluyoruz bu saatten sonra...buyuk nimet su facebook



 

Tarih: 24 Kasım 2007, 06:09 - İp: 88.***.**1.2