cap
cap (üye)
Amasya / Stüdyo Fotoğrafçısı

Facebook

İnternet kullanıcılarının yeni eğlencesi Facebook (Kolay İstihbarat) 'un ileride sizlere nasıl sorun bir çıkarabileceğini merak ediyorsanız bu yazıyı sabırla okumanız gerekiyor.



Dünyanın en zengin insanı ve Microsoft'un sahibi Bill Gates 2006 yılı Ocak ayında Türkiye'ye geldiğinde bir gazeteci kendisine, "Siz Microsoft olarak CIA'ye bilgi veriyor musunuz?" diye sormuştu. Bu şok soru üzerine salonda kısa bir sessizlik oldu ve herkes verilecek cevaba odaklandı. Bill Gates'in cevabı ise sadece gülmek oldu. Herkes bu tebessümle cevabını almıştı.



Kısacası 10 bilgisayarın 8'inde Windows var. CIA bu yolla dünyadaki bilgisayarları n büyük bölümünün içindeki bilgileri tarayabiliyor. Kaldı ki yapmaları değil, yapmamaları anormal olurdu. Bilgiyi kontrol eden, dünyayı kontrol eder. Durum bu kadar net...



Facebook (Kolay İstihbarat)'la ilgili bir yazı kaleme almak istiyordum. Fakat ülke gündemindeki hızlı dalgalanmalar sürekli ertelememe neden oldu. Baktım ki gündem yoğunluğu sürekli ertelettiriyor, bir önceki yazımın sonunda kendimi bir bakıma bağlamak için bugün bu konuya temas edeceğimi yazmıştım. Önce Facebook (Kolay İstihbarat) hakkında malumatı olmayanlar için kısa bir bilgi verelim, ardından uyarımızı yapalım.



Facebook (Kolay İstihbarat) nedir?



Facebook (Kolay İstihbarat), üyelerin fotoğraflarının ve şahsi bilgilerinin yer aldığı bir arkadaşlık ve sosyalleşme sitesi. Birbirini tanıyan kişiler burada "arkadaş'' olabiliyor. Sitenin birçok kişide "bağımlılık'' yaratmasının nedeni ise statü ihtiyacı olarak açıklanıyor. Uzmanlar, arkadaş sahibi olmanın 21'inci yüzyılın statü sembolü haline geldiğini, Facebook (Kolay İstihbarat)'un da bunu bir çeşit sağladığını söylüyorlar.



Yılsonunda 60 milyon üyeye ulaşması beklenen Facebook (Kolay İstihbarat) daha şimdiden en büyük fotoğraf ve haber sitesi olma yolunda. Her ay 4 milyon üye ekleniyor. Ayda 600 milyondan fazla arama yapılıyor. Toplam 30 milyar sayfaya bakılıyor. Günde 9 milyon fotoğraf ekleniyor. Siteye daha şimdiden 1.8 milyar fotoğraf eklendi. Üstelik kısa sürede dünyanın en çok ziyaret edilen 7'nci sitesi haline geldi. Facebook (Kolay İstihbarat)'ta 500 bini aşkın grup bulunuyor. Facebook (Kolay İstihbarat)'un en büyük kullanıcı grubu 17-25 yaş arası kızlar (yüzde 69). Üyeleri hakkında her gün 300 milyon bilgi notu güncelleyen Facebook (Kolay İstihbarat), dünyanın en büyük kişisel haber sitesi.





Meğer Facebook (Kolay İstihbarat), 'Sexbook' olmuş!





Milliyet gazetesi konuyla ilgili bir haberinde; "Peki bu 'sevgi yumağının' altında yatan şey, sadece vefa ve dostluk duyguları mı? Hayır. Facebook (Kolay İstihbarat)'un en büyük vaatlerinden biri de seks. Hem bir olasılık olarak hem de düpedüz… Grup seks partilerinden, sapkın fantezilere sizin için Facebook (Kolay İstihbarat)'un karanlık dehlizlerinde casusluk yaptık! Facebook (Kolay İstihbarat) çapkınlarının izini sürmeye başladık. Ve tam anlamıyla bir şok yaşadık. Şok yaşadık çünkü biz safça, buranın bir sosyalleşme ortamı, bir sevgi yumağı olduğunu düşünüyorduk. Hiç de öyle değilmiş: Meğer Facebook (Kolay İstihbarat), 'Sexbook' olmuş! Facebook (Kolay İstihbarat)'ta tanışalım, Messenger’da kaynaşalım, sonra telefonlarımızı alalım ve buluşalım" şeklinde başlayıp ilerliyor işler…" değerlendirmesine yer vermiş.



Evlilik sonrası edindikleri soyadları nedeniyle Facebook (Kolay İstihbarat) üzerinden eski arkadaşlarına ulaşamayan kadınlar, bu durumun önüne geçmek için kullanıcı bilgilerini güncelleyerek kızlık soyadlarını girmeye başlamış. Bunun ne tür sakıncalar doğurduğu da hemen anlaşılmış. Her konuda olduğu gibi evli kadınlar Facebook (Kolay İstihbarat)'un ezilen kanadında çoktan yerlerini almışlar.



Giderek artan uyarılar…



İngiliz askeri yetkilileri, kişisel bilgilerini Facebook (Kolay İstihbarat)'a koymamaları konusunda tüm orduya bir uyarıda bulundu. O kadar ki, Kraliyet Askerleri'ne bağlı 888 askerin isminin Facebook (Kolay İstihbarat)'

Tarih: 21 Kasım 2007, 20:28 - İp: 88.***.**1.218
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

ben facebok olayını çok anlamayadım zaten..
ama yazdıklarınızdan anladğım kadarıyla
ebed.. ebed... ebed
sona doğru da
abad.. abad... abad..
olayı
ben şimdi bunu nasıl açıklasam ki..

 

Tarih: 24 Kasım 2007, 13:22 - İp: 88.***.**0.215
bisquit
bisquit (üye)
Antalya / Meraklı

tehlikeli yanını bilmem ama microsoft bu sitenin yüzde 10'unu bilmem kaç milyar dolara satn aldı. Ellerinde devasa bir maillist oluştu. Bunu reklam şirketlerine bi güzel satacaklar. ondan sonra bu spamlar bu reklamlar nereden geliyor diye düşünüyoruz

 

Tarih: 24 Kasım 2007, 13:32 - İp: 88.***.**0.126
bishaunen
bishaunen (üye)
Antalya / Doğa Fotoğrafçısı

Açıkçası ben facabook a üyeyim ve birkaç kişisel fotografım var. Açıkçası alsınlar satsınlar bir işlerine yarıyorsa. türkiyede kişisel bilgi güvenligi yasası var mıdır siber alem için ?
Bu site de aynen sizin kişisel bilgilerinizi isterse herhangi bir yere verebilir. Türkiye içinde herhangi bir site bilginiz bizde kalacak garantisi vermek zorunda değildir. Ben üyeyim ve arada takılıyorum mail gelmiyor yada başka şey zararını görmedim daha ama yararını gördüm. Eski arkadaşlarımı falan bulmadım ama 17 yaşında bir ingiliz gelip "Ben Antalya'ya geleceğim ama hiç birşey bilmiyorum. bilgi verir misiniz" deyip bilgi alabiliyor. Yada yardım grupları ile yardımlaşma hayvansever grupları ile evsiz hayvanlara yuva arama gibi olaylarda var herşeye fört olarak bakmayan kişilerde çok orda.

 

Tarih: 27 Aralık 2007, 14:31 - İp: 88.***.**4.13
suenomer
suenomer (üye)
Trabzon / Amatör

hahaha benim için sorun yok bütün bilgilerim yanlışş

 

Tarih: 27 Aralık 2007, 14:33 - İp: 88.***.**0.189
nedimy
nedimy (üye)
Bursa / Meraklı

yazı bi anlamada doğru biraz fazla abartılmış gibi sadece o kadar...

bende zamanında çok sorguladım nedir u site ne işe yarar felan diye..
hatta ve hatta çooook sonradan üye oldum siteye...

bana getirisi ne mi oldu?
en basitinden geçenlerde tüm liseli arkadaşlar toplanıp hasret giderdik.. çok iyide oldu..kim ne yapıyormuş.. ne ediyormuş.. hatta görüşme sonunda bir iş teklifi bile aldım diyebilirim...

ee şimdi ne oldu..sana saçma gelen benim işime yaradı...


bizim sıkıntımız ne biliyormusunuz?..
genellemeleri .çok seviyoruz.

sanki sosyoloji yada herneyse psikoloji uzmanıyız bir arkadaşımız ergenlikmiş yok şöyleymiş böyleymiş....

ee o zaman burda neden yazı yazıyoruz burda da yazmayalım.. netten elimizi ayağımızı çekelim..


eskiler..görücü usulu ile evlenirlermiş...

sonradan camdan mendil atmalar felan çıkmış..

parkalarda buluşmlara kada ilerlemiş...

sonraları cafe ler çıkmış..insanlar cafelerde tanışır olmuşlar..
yada okulda birbirine not verirken tanışmış kaynaşmışlar..

ee bu gelmiş gelmiş nete dayanmış..

bunu kabullenmek lazım artık..evet oraya partner bulmak için kaydolan çok...

bunu yadırgamak anlamsız...

sen nasıl cafede ootururken yan masadaki karşı cinsinle bakışıyorsan oda yazışıyor..

mesele bu kadar......

netten sevgili edindimmi HAYIR...deyip sanki kendimi savunuyormuş durumunada düşmeyeyim..

 

Tarih: 27 Aralık 2007, 23:07 - İp: 88.***.**8.10
nedimy
nedimy (üye)
Bursa / Meraklı

artık tüm işlerimizi netten halletmeye başlamışken o iş hiç eksik kalırmı??


insan ne için yaşar...

insanın çok fazla bi gayesi yoktur...

aş...eş...din...idealistlik....ve birde SEKS

#nedimy' tarafından 27.12.2007 23:16:43 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 27 Aralık 2007, 23:09 - İp: 88.***.**8.10
cap
cap (üye)
Amasya / Stüdyo Fotoğrafçısı

bu bir paylaşımdır paylaşım metnidir

fikirlerinize saygılıyım arkadaşlar hepinizin

isteyen istediğini çıkarabilir paranoyak , CIA... flört , erotizm ,.......aklınıza ne gilyorsa

gene diyorum

BU SADECE BİR PAYLAŞIM METNİDİR

 

Tarih: 27 Aralık 2007, 23:19 - İp: 88.***.**7.44
keremmm
keremmm (üye)
İstanbul / Özel Gün Fotoğrafçısı

cap yorumlar bu paylaşım metni için senin için değilki....

 

Tarih: 28 Aralık 2007, 16:14 - İp: 85.***.**7.228