zax
zax (üye)
İzmir / Reklam Fotoğrafçısı

Amerikan Mallarını Kullanmayalım.

Rivayete göre Mc Donald's ve Coca-cola gibi firmalar gelirlerinin büyük bir kısmını amerikan ve israil ordusuna bağışlıyormuş.Artık ne kadar doğru bilemicem ama ben hiç bir amerikan malını almıyorum.Onun yerine Türk malı alırsak hem kapanan fabrikalara dur demiş oluruz hemde Türkiye bütcesinin kısır döngüsüne yardımcı olmuş oluruz.
Bir çok şeyinde Türk versiyonu var.
Coca-cola---->Cola turka
Buger King Mc Donald's--->Lahmacuncu,dönerci
bunun gibi daha bir çok şey var.
Tabi ki karar sizin saygılarımla

Tarih: 29 Temmuz 2006, 23:34 - İp: 81.***.**9.11
malcom
malcom (üye)
İstanbul / Amatör

bunun ulkesi, siyaseti, ırkı vs olamaz. en iyiyi kim yaparsa o alınır. yani ben boyle dusunuyorum

 

Tarih: 29 Temmuz 2006, 23:41 - İp: 85.***.**5.224
zax
zax (üye)
İzmir / Reklam Fotoğrafçısı

Tabi aslında bakarsan gerçekten abd malları çok kaliteli oluyor mecburen almak zorunda kalabiliyorum ancak bazı durumlar oluyor ki aynı kalitede,aynı lezzette vs. şeyler oluyor,işte benm dediğmde bu durumlarda Türk ürünleri alırsak çok daha iyi etmiş oluruz.

 

Tarih: 29 Temmuz 2006, 23:46 - İp: 81.***.**9.11
omergin
omergin (üye)
Kayseri / Meraklı

yabancı hicbir yiyecek maddesi almaya ihtiyac oldugunu dusunmuyorum ulkemizde zaten hersey mevcut.. ama gelin gorun ki abd ye gobegimizden baglıyız bilgisayarının islemcisinden ictigin ilaca kadar bu durumda yaptıgımız tasarrufların pek bir anlamı kalmıyor sadece icim rahat oluyor..

 

Tarih: 29 Temmuz 2006, 23:54 - İp: 88.***.**2.74
harmanci
harmanci (üye)
İzmir / Amatör

Selamlar;
Bunun mantıklı bir yaklaşım olduğunu düşünmüyorum.Artık 'yeri malı yurdun malı' değildir.Artık Türkiye bir dönemin ders kitaplarında da yer alan ''kendi kendine yeten yedi ülkeden biri'' değildir.
Şöyle düşünelim.Şeftali yiyorsunuz,içiniz rahat hani yerli malı ya.Değil.Şeftali üreten çiftçi üretim aşamasında tarımsal ilaç kullanıyor pek tabii ki ithal.Şeftalisini taşıdığı tarktörün lastikleri Bridgeston,kullandığı mazot BP den alınmış.Örnekler çoğaltılabilir.
Bu durumda ABD malı kullanmayalım,İtalyan malı kullanmayalım demek içi boş bir slogan olarak kalacaktır.
Dünyaya bakışınızı ABDleştirmemek bu tarz sloganlardan çok daha faydalı olacaktır en azından kendiniz açısından.
selamlarımla...

 

Tarih: 30 Temmuz 2006, 00:41 - İp: 85.***.**3.47
chopsuey
chopsuey (üye)
Sivas / Amatör

bunlarla bi yere varamayız sevgili dostum zax
harmancinin dediği gibi en ufak bişeyi alıp üretim aşamasını bi düşünsen bağıntının ucunun yine amerikaya dayandığını görebilirsin hem senin benim onun mc donalds tan bi ürün almamamız yada coca cola içmememizle bu firmalara en ufak bi eksisi olacağına inanmıyorum sadece şahsen rahatlayabilirsin benim param amerikan ordusuna yada israile gitmiyor diye.

 

Tarih: 30 Temmuz 2006, 00:53 - İp: 85.***.**1.48
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

Selamlar ,
Genç olan arkadalar için yazdıklarım.
arkadaşlar, Amerika gibi bir ülkenin ekonomisini bu yolla etkiliyemezsiniz. Dünyanın en büyük ekonomosi oldıuğunu , hatta dünyanın ekonomik dengesi ile dengesizliği onlara bağlı. İkiz kuleler olayından sonra dünyanın ekonomik dengeleri altüst oldu. Bugün üretilen her malın %50 sine talip bu ülke,dünyada çıkan petrolun %80 nini satın alıp tüketiyorlar. teknolojilerin %70 ne de onlar neden oluyor.
ve de dünyanın en borçlu ülkesi, ama dünyanın en büyük ekonomisi de aynı zamanda.payasalarda dolanan amerikan parasının da en az % 20 si sahte. Buna rağmen ekonomilerinin büyüklüğünden sarsılmıyorlar. sarsılmanın ufukta göründüğü an , dünyanın bir taraflarında savaşlar çıkıyor.Bunu onların yapması şart değil , onlar yapmazsa başkaları onlara yaptırılar. Çünkü ayakta kalmak zorundalar .Onların çökmesi dünyanın sarsılması anlamına geliyor.O nedenle , her zaman haklılar , o nedenle hez zaman diğer ülkeler onlara bağımlılar..
Bizim ise ekonomimizin dünyada esamesi okunmaz .Dünyanın toplam ekonomisinin içerisindeki yerimiz %0.2 bile değil.Yani bu şu anlama geliyor.Bu küçük ekonomiye sahip bir ülkenin satın alacağın kola hamburger felan hepsi hikaye.
Ama yapılabilecek daha doğru düzgün işler var.Yenilikler üretmek, ekonominin büyümesine sebep olacak işler yapmak.Her şeyin daha iyisini yapmak, daha fazlasını satmak, daha fazla üretmek, daha geniş yepaze de ticaret yapmak.Memur zihniyetinden vazgeçmek. Bilim ve felsefe , sanata daha çok vakit ayırmak. Onların tek korktukları bu 3 kavramdır. Bu kavramların bilincine sahip toplumlar onlara hızla yaklaşır, her işi daha doğru yapar. O nedenle de her işe karışırlar ama bu konuları gerçekten işe yarayacak formülllerin desteği asla olmazlar. Ab bu konuda en iyi örnektir. Bakınız, her işinize karışıyor, ama eğitime çıtları çıkmıyor. Neden diye sorunuz kendinize.
Hocanın okullarının dünyanın her tarafında destek olmaları da ondandır.
Herhangi bir taraf olmaya gerek yok, sadece görün ve işinizi ve her ne yapıyorsanız onu iyi yapmanız zaten onları yeteri kadar düşüdürüyor.Başka da bir şeye gerek yok..

sevgiler

 

Tarih: 30 Temmuz 2006, 00:55 - İp: 85.***.**4.228
omergin
omergin (üye)
Kayseri / Meraklı

aslında amerikan mallarını almamadaki amac amac amerikayı batırmak degill kendi ülkeni kalkındırmak sedece amerika degil tum yabancı firmalara karsı uygulanmalı bu bence inanın benim aklım almıyor danone gelip burda tesis kuruyor senin ineginin sutunu kullanıyor, senin elektrigini suyunu kullanıyor ama para fransaya gidiyor insanların bunu bile bile gidip danone almaya devam ediyorlar ve bence halt ediyorlar..

 

Tarih: 30 Temmuz 2006, 12:42 - İp: 88.***.**2.221
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

Selamlar sn omergin.

İşte bu bahsettiğinizin oluşabilmesi için daha etkili yöntemler var. Örnekle: Petrole olan bagamlılığı azaltabilmenin çaresi; Brezilya'nın yaptığının daha da iyisini yapmak var.Metanol üretmek mesela. Hem de bu yolla, milyarlarca doları tarım işçi ve köylüsüne aktarmak da cabası.Şeker pancarı ise bu iş için son derece müsait. Ziraatçiler bunu gayet güzel anlatabilirier.
Sadece tarım yolu ve 50 /100 milyon dolarlık yatırım ile
Yılda 8 milyar dolar dolar gibi bir rakkamı ülkede tutabilirsiniz. yani bu toplam ihracatımızın %10 'u ediyor.Hem de daha temiz hava, üstelik de araç motorlarında %20 lik bir hp artışı da oluyor.

Bir de daha önemlisi , onlardan mal almayıp tasarrufu düşünmemizin bir mantığı yok. Biz onları nasıl bizim mallarımıza bagımlı kılabilirizi düşünmemiz gerekiyor.Bunun olmaması için hiç bir neden yok.Bu işi iyi beceren bir inşaat sektörümüz var mesela, hayran kalmamak elde değil. Otomotiv sektörü , önümüzdeki on yıllar içersinde deli atılımlar yapacak Türkiye de. Beyaz eşya da zaten iyi gidiyoruz. Daha fazla bu ve benzeri yollar için çabalamalı. Bu ülkeden insan ihracı ile yıllarca döviz sağlandığını unutmamak gerekir. Almancılar denilen , her türlü hakkı yenilen insanlarımız mesela.

Şimdi komik gelecek ama , bence biraz da Museviler gibi davranmak gerekiyor.Amerika da yaşayan Ortasınıf ailelerin çocuklarından bir kısmını iyi yetişmesi için, en iyi okullarda yetiştirip, onların bugünkünden daha güçlü lobi faliyetleri yürütmesine olanak sağlamak gibi.
Bakınız , minicik bir ülke ile kimseler başa çıkamıyor. Nedeni, sadece akıl ve bu akıl ile yönlendirilen lobi hareketleri.

Her türlü yolla daha büyük bir ekonomi yaratmanın cabası içinde olmamız gerekiyor. Büyük ekonomi sizi ve başınızı satın alma gücünüzden dolayı beladan uzak utar.En büyüklerin size olan ihtiyaçları demektir bu çünkü.. Patronlar siyasetinde kazanmak gerekiyor.Onlar kendi menfaatlerini düşünerek sizi siyasetin içindeki saçmalıklardan koruma ihtiyacı hissederler o zaman. Çünkü siz artık büyük müşterisiniz.

Düşünün , bir işyeriniz var ve çok da büyük bir müşteriniz, ve bir çalışanınızla takışıyor günün birinde , kimden vazgeçersiniz?


sevgiler

#thalassa' tarafyndan 30.07.2006 14:27:07 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 30 Temmuz 2006, 13:57 - İp: 85.***.**2.253
cappadociaman
cappadociaman (üye)
Artvin / Doğa Fotoğrafçısı

Arkadaşlar sizleri hayretler içinde okuyorum.Nedir bu konu böyle? Yabancı mal almayalım mı? O zaman yarından tezi yok hepimizin evindeki fotoğraf makinalarını,lensleri,internete bağlanıp yazıştığımız bilgisayarları,cep telefonlarımızı, bindiğimiz otomobilleri ve hayatımızın her alanına girmiş olan TV radyo vs her şeyi kaldırıp atalım.Eeee sonra.....
Adamların birkaç hamburgerini veya kolasını içmezsek ne olur ki.Siz koskoca Amerikanın kola ve hamburger ekonomisiyle mi ayakta durduğunu sanıyorsunuz.İnternet Explorer yazıyor sayfanın üst tarafında...Microsoft ürünü yani...Peki microsoft bir amerikan firması değil mi? Bu ve benzer sitelerde sıkça okuduğum bir yazı var. Efendim diyorlar ki ülkemizde bilmem kaç dolara satılan Nikon,Canon vs makina,lens Amerika çok ucuz...oradan getirtmek için şunlar yapılmalı.Demek ki işimize gelirse Amerikaya para kazandıralım işimize gelmezse kazandırmayalım.
Sayın arkadaşlarım ben Amerikancı değilim...Ama şövenistlik yapmaya da gerek yok. Piyasada bir ürünü kim en kaliteli ve ucuz yapıyorsa gidip ondan alırım.Birinci önceliğim elbetteki yerli maldır ama ülkemde üretilmeyenler ne olacak??? Bir arkadaşımız diyor ki Bir firma gelip ülkemizin sütünü ülkemizin elektriği harcayıp parayı kendi ülkesine götürüyormuş.Peki şimdi birçok ülkede ticari faaliyetlerine devam eden yüzlerce Türk firmasıda aynı şeyi yapmıyor mu? Artık ticaretin millisi veya milliyeti kalmadı.Şartlar ve menfaatler neyi gerektiriyorsa o yapılıyor.Çok uluslu bir çok dev şirket var.Onlar ne yapsın?
Son olarak şunu söylemek istiyorum.Kullandığımız ürünün milliyetine bakmak yerine onu en iyi nasıl kullanabiliriz bunun hesabını yapmalıyız yani durumumuza uygun bir örnek vermek gerekirse bir fotoğraf makinasını kim yapmış kaygısı yerine onu en verimli nasıl kullanırım kaygısını taşımalıyız.Bütün arkadaşlara selamlar saygılar...

#burkay08' tarafyndan 01.08.2006 03:32:32 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 1 Ağustos 2006, 03:29 - İp: 85.***.**7.84
atakan
atakan (Objektif)
Bursa / Amatör

BUrkay'a katılıyorum, böyle düşünürsek hiçbirimizin fotoğraf çekmeye kullanacağı bir makinası bile kalmaz. ABD nin de bu konuda ne kadar etkileneceği malum....

 

Tarih: 1 Ağustos 2006, 09:24 - İp: 81.***.**0.226