ceykem
ceykem (üye)
Isparta / Amatör

Hafıza Kartlarndan Virüs Bulaşır Mı

nikon coolpix s1 makinamdaki hafıza kartını çıkarıp bilgisayarda kart okuyucu ile okutup fotografları aktartıp bir kaç tanesini de karta yükledikten sonra makinaya taktım. Makinanın menü resimleri artık okunmuyor görülemiyor hiç bir işlem yapılamıyor. bu konuda yardımcı olabilecek arkadaşlar varsa çok sevinirim.

Tarih: 25 Temmuz 2006, 12:38 - İp: 85.***.**3.45
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Kartınızı makinenin içindeyken makinenin menüsünü kullanarak formatladıktan sonra tekrar deneyin bakalım değişen bir şey olacak mı?

 

Tarih: 25 Temmuz 2006, 12:48 - İp: 85.***.**5.234
ceykem
ceykem (üye)
Isparta / Amatör

ilginize ve bilgilerinize teşekkür ederim. hepinize iyi çalışmalar diliyorum

#ceykem' tarafyndan 20.08.2006 00:11:27 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 25 Temmuz 2006, 12:55 - İp: 85.***.**3.45
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Reset All seçeneği kartı formatlamaz, makinenin tüm ayarlarını fabrikadan çıktığı konuma getirir. Format Card veya Format Memory Card benzeri bir seçenek olması gerekir, kullanmadınızsa onu kullanın. Bu da sonuç vermezse, karınızı kart okuyucuya takıp bilgisayarınız ile formatlamayı deneyin. Bu da sonuç vermezse başka bir memory kart ile deneyin ki sorun makinede mi kartda mı emin olun.

 

Tarih: 25 Temmuz 2006, 15:06 - İp: 85.***.**5.234
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

sevgili ceykem,,
makineye kart takmadan çalıştırdığında menü ekrana geliyor mu?

yada şu deneyi yapabilir isin: Makineni bir orta dalga radyonun yanına yklaştırıp power on yaptığında bir iki saniyeliğine radyodan değişik sesler duyuyor musun? (televizyonun uzaktan kumandasını da böyle test edebilirsin radyoya yaklaştırdığın kumandanın herhangi bir tuşuna bastığında radyodan frekansları duyabilirsin (sadece orta dalgadan ve ev radyosundan oto teybi değil onların yapısı farklı )

eğer radyodan flaş dolma sesi duyuyorsan sorun yok
makine ilk açılışta yazılımı gereği sırasıyla işlemleri yaparken aynı zamanda internal mi yoksa externalmi çalışacağını anlamak için kart yuvasına bakar eğer orada çözemediği tanımlayamadığı bir kartla karşılaşırsa takılıp kalır.
Bu arada evet medya kartlarından makineye teknik olarak virüs bulaşabilir.ama pratikte buna hiç rastlamadım....

 

Tarih: 3 Ağustos 2006, 02:12 - İp: 85.***.**6.19
kcbilir
kcbilir (üye)
İçel / Meraklı

Merhabalar,
Pratikte virüs bulaşma olayına rastlamamış olmak teknik olarak mümkün olmamasındandır diye düşünüyorum Makinenin kartı okumaması ise ancak dosya sisteminin makinenin desteklemediği bir tipte olmasıyla ilgilidir. Örneğin benim makinem FAT dosya sistemini tanır, aynı karta NTFS formatı atarsam çalıştırmaz.

Makinenin içindeki yazılım bilgisayarımızın C'sine kurulu bir Windows OS gibi birşey değildir. Virüs sadece onu tasarlayanın öngördüğü ortam içerisinde virüstür. İşletim sistemini içerisinde "virüs" olan dosya, fotoğraf makinesinin içerisinde sadece "yer kaplar", format atarsınız silinir gider. Hadi diyelim birisi fotoğraf makinesinde zararlı olacağını düşündüğü bir virüs yaptı ve firmware update diye yutturmaya çalıştı... Bu da mümkün değildir. Her makinenin -benzersiz olmak üzere- update dosyalarında aradığı bazı referanslar vardır. Bu referansları barındırmayan dosya hiçbir şekilde makineye yüklenemez (bu referansları bilmek Coca-Cola'nın formülünü bilmek gibi birşey). Teknik olarak mümkün olabilecek tek şey yazılımın komple silinmesi olur ki buda ancak manyetik bir müdahaleyle olur...

Sevgiler...

 

Tarih: 3 Ağustos 2006, 20:36 - İp: 85.***.**4.143
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

ceykem merhaba.
Açmış olduğun topiği konusu gereği Hafıza Kartları başlığının altına taşıyacağım.Konuyu oradan takip edebilirsin.

 

Tarih: 4 Ağustos 2006, 00:17 - İp: 85.***.**0.108
  • 1