nicolayy
nicolayy (üye)
İstanbul / Amatör

Şu Fotoğraflarla Oynamayın Ne Olur

arkadaşlar şu fotoğraflarla oynayıp oynayıp ondan sonra da adına sanat dmeyin lütfen. merak ediyorum kendinizi buna nasıl inandırıyorsunuz?fotoğraf nedir gerçek anlamda insanı gerçekten kaosa itiyorsunuz.hayatın bir anını dondurup üzerine oynuyorsunuz.adı üstünde oyun oynuyursunuz bence.

Tarih: 26 Şubat 2006, 00:32 - İp: yok
zapcom
zapcom (üye)
Bursa / Stüdyo Fotoğrafçısı

thalass , juggler'in söylediklerine kesinlikle katılıyorum. Bir başka değinilmeyen noktayı vurgulamak isterim.Bir objenin fotoğrafını çekip onu photoshop işlemek başkadır.*contrast renk tonlaması gibi* o obejeyi kurgu amaçlı çekip photoshopta işlemek başkadır *layer eklemek,objenin belirli bölgelerini path'lemek,katman üzerine katman koymak* bu ikisini ayırt etmek gerekiyor.ve bunun adı da sanattır.eğer siz gerçeküstü bir fotoğrafçıysanız ;* mesela kollarının ile ayaklarının yerlerinin değişmesi* bunu fotoğraflayamazsınız.amaca göre fotoğrafını çeker, photoshopta oynarsınız. ve inanın bana bunun adı da sanattır. kategorisi farklıdır fine art,manipülasyon'dur.fakat sanat olmadığını kesinlikle idda edemezsiniz çünkü bu iddanız gercek değildir. bu söyleminizi sanat değildir demekle kimse birşey kazanmaz.eğer makina sadece gördüğünü çekip bir grafik programı üzerinde oynama olmasaydı bugün o cok beğendiğiniz yüzüklerin efendisi filmleri çıkmazdı.amaca göre hizmet vardır. bu ön yargı toplumu hiçbir yere götürmez aksine geriye sürükler.bu sadece photoshop programı değil. vektörel tabanlı freehand mesela bugün o çok beğendiğiniz çizgi filmler olmazdı.karikatürler çizilemezdi.sanat kendi içersinde bir çok kategoriye ayrılır.bu şu o sanat değildir demek yerine bu kavramlar,kategorileri anlamaya çalışmak daha mantıklı.

 

Tarih: 2 Mart 2006, 11:12 - İp: 85.***.**4.189
ulasfoto
ulasfoto (üye)
Samsun / Doğa Fotoğrafçısı

Bende katılıyorum en iyi fotoğraf sade olandır ama gelde bunu müşteriye anlat..

 

Tarih: 2 Mart 2006, 20:47 - İp: 81.***.**7.248
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Akbank'amı gidiyorsunuz ?
Hayır, Akbank'a gidiyorum.
Tüh, bende Akbank'a gidiyorsunuz zannettim.

Nerden aklıma geldiyse bu eski reklam şimdi....

 

Tarih: 2 Mart 2006, 22:07 - İp: 85.***.**4.2
merve_vs
merve_vs (üye)
Ankara / Amatör

haddim olmayaraktan bende bir yorum yapmak istiyorum
bence photoshop kullanılan fotoğraflardaki duygular yok oluyo gibi.. her şeyin dijitalleştiği bir dönemdeyiz ben ne olursa olsun doğal olarak kalmak istiyorum. photoshopla düzeltebileceksem yada düzeltaceksem ben o fotoğrafı çekerkende çektikten sonrada zevk alamam ki....

 

Tarih: 3 Mart 2006, 11:11 - İp: 194.***.**1.5
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Merve hanım,
Öncelikle serbest kürsüdeki bir tartışmaya "haddim değil ama" diyerek tevazuyla başlamışsınız, bu yüzden size elimden geldiğince birşeyler yazayım.
Size birkaç tür fotograftan söz etmek istiyorum, tabii bunlar tüm fotograf türleri değil.

1- Ciddi belgesel fotograflar.
Böylefotograflar metrik makinelerle çekilir. Bu fotograflarla yıkılmış bir binayı yeniden yapabilirsiniz, bu fotografa bakarak gördüğünüz nesnelerin ölçülerini bile bilirsiniz. sanırım maksat anlaşıldı, daha detaya gerek yok.
Bu türde oynama yapmak anlamsızdır, doğru renkler istersiniz, kolormetre vs kullanarak çekersiniz.

2- Bir "an" fotografları (Haber fotografları, doğa belgeselleri, aile resimleri....)
Genellikle bir an belgelenir, belgelemek istediğiniz şeyi nasıl vurgulamak isterseniz o şekilde yaparsınız, bu tür fotografta gerçeğe sadakat olmaz, geniş açıyla çekilen resim mekanda çarpıklık yapar, zoom ile çekilen resim mekanda büzülme yapar, daha buradan başlar müdahele..
Bakanların odağnı istediğiniz yere toplamak için bazen renkleri yokedersiniz.. Yani Siyah/Beyaz yaparsınız, buda çok ağır bir müdahele değilmi ? , veya biraz koyu çekilmiş bir sevgili babaannenizin fotografını biraz canlandırmak, yüzüne bildiğiniz renkleri vermek müdahele değilmi ? herzaman ideal ışık şartlarında ideal ışık ayarıyla veya ideal filmle çekim yapamazsınızki..
Yani "teknik olarak" müdahele edilmemiş fotograf yok gibidir.

Bundan sonrası biraz tehlikeli suda yüzmek olacak. Ama devam edeyim izninizle. Artık sübjektif konulardayız.
Şimdiye kadar bahsettiğim fotograflar sanat değil, bir şeyi belgelemek, kağıt üstüne düşürmek, bizim zihnimizde canlandırdığımız gibi,veya o anki gerçek algılamamıza, beğenimize uygun olması için müdahele ederek.
Bir sanatçı gözüyle bakılan vizorden çıkanlar biraz daha hoş oluyor elbette. Ben bunlara sanatçı gözüyle çekilen fotograflar diyorum kendimce. Ara Güler ben fotograf sanatçısı değilim, fotografçıyım derken birşey anlatıyor. Çok mütevazi biri de değil.

Sanat, varsa, bu noktdan SONRA başlıyor, sürrealist gökyüzü, eklemeler çıkarmalar, basit bir fotografı alıp hayal gücünün bir ucuna taşımak bence bir tür sanat. Her yapılan aynı kalitede değil, bazıları çocuklara verilen etrafı çizgili, "içini boya" türü şeyler, ama bazıları gerçekten güzel. Sitemizde fotograflarını bizle paylaşan sado34'ün fotograflarına bir bakın.

Bu tartışmada sn thalassa her fotografa sanat denemez derken bence çok haklı, sanırım bazı arkadaşlar yazdığını iyice okumadılar.
Bu tartışmada doğru yanlış yok, teknik bir konu değil, sadece benim görüşlerim. Genellikle bu konularda yazmayı sevmem, ama mütevazi giriş tarzınız bana bunları yazdırdı.


 

Tarih: 3 Mart 2006, 12:37 - İp: 85.***.**4.2
merve_vs
merve_vs (üye)
Ankara / Amatör

Şimdiye kadar bahsettiğim fotograflar sanat değil, bir şeyi belgelemek, kağıt üstüne düşürmek, bizim zihnimizde canlandırdığımız gibi,veya o anki gerçek algılamamıza, beğenimize uygun olması için müdahele ederek.
Bir sanatçı gözüyle bakılan vizorden çıkanlar biraz daha hoş oluyor elbette. Ben bunlara sanatçı gözüyle çekilen fotograflar diyorum kendimce. Ara Güler ben fotograf sanatçısı değilim, fotografçıyım derken birşey anlatıyor. Çok mütevazi biri de değil.


bu konuda haklısın aslında benım anlatmak ıstedığımde buydu ama amatör ötesi bir durumda olunca insan ama çok seviyorum fotoğraf çekmeyi çok çok teşekkür ediyorum...

 

Tarih: 7 Mart 2006, 21:06 - İp: 85.***.**7.83