b.turker
b.turker (üye)
Antalya / Amatör

Resim Çizilir Fotoğraf Çekilir

arkadaşlar.
ağzınıza sakız olmuş resim kelimesini artık bi kenara bıraksanız iyi olmaz mı?
resim ile fotoğraf biribirinden tamamen farklı iki şeydir.
resim çeşitli boyalarla,karakalem ile kömür,çamur,kan v.s. gibi aklınıza gelebilecek tüm renk veren maddelerle sert,yumuşak,pürüzlü,düz herhangi bir zemine çizilen,boyanan şekiller bütünüdür.ayrıca sabit bir şekil olması gerekmez.
fotoğraf ise gümüş tozu kaplanmış bir yüzeyin üzerine bir mercek yardımıyla karanlık bir kutunun içinde belli bir miktarda ve sürede ışık pozlanması ile görüntünün elde edilmesi yöntemidir.günümüzde ışık miktarını,dalga boyundan renkleri algılayabilen dijital fotoğraf teknikleri vardır.
kısaca resim eşit değildir fotğraf.resim çektiğini söyleyen insanlardan olmayalım.yaptığımız işi bilerek hakkını vererek yapalım.
dediğim gibi resim çizilir fotoğraf çekilir.

Tarih: 3 Eylül 2004, 10:12 - İp: yok
yusdem
yusdem (üye)
Ankara / Meraklı

B.Turker kardeş.
"Bir Demet Tiyatro"daki Mükremin'in annesine anlatır gibi ayrıntılı olarak anlatmışsın resim ile foto farkını. :-)) Teşekkür ederiz. Ancak bu ayrım, artık eskisi gibi kesin çizgilerle değildir. Photoshop gibi phote-editör programları geliştikçe de aradaki fark gittikçe flulaşacaktır.
Yoksa sen şimdiye kadar fotoğraf makinesiyle çizilen bir resim görmedin mi?

#yusdem' tarafından 03.09.2004 11:32:07 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 3 Eylül 2004, 11:30 - İp: yok
b.turker
b.turker (üye)
Antalya / Amatör

arkadaşlar içinde fotografik öğe taşıyan şeylere resim diyemeyiz.ressamlıkla fotoğrafçılık arasında farklar vardır.ayrıca Photoshop uygulamalarıyla değiştirilmiş olan fotoğraflar resim olmamışlardır.onlar hala fotoğraftır.elle renklendirmeler,kolajlar,photoshop uygulamaları vs. bütün uygulamalarda temel öğe fotoğraf olduğu sürece benliğini koruyacaktır.elle çizilmiş fotoğraf yapılamıyacağına göre fotoğraf makinasından çıkma resim yapılamaz.eğer fotoğrafın birebir resmi çizilmemişse.o zaman zaten o kendi fotografik değerini yitirmiş olacaktır.fotoğraftan alıntı bir resim.
bu açıklamalardan sonra bu konuyu açma sebebimi anlatayım insanlar vesikalık fotoğrafa resim der çünkü ne dediği önemsizdir onun kullanım değeriyle ilgilenir.ancak fotoğraf ile fotoğrafcılık ile ilgilenen bir insanın 30x40 siyah beyaz bir baskıya bakıp da iyi resim demesi ya da çektiğim resimleri nerede tab ettirebilirim demesi pek makul değildir.her şeyden önce yaptığımız işin ismini doğru telaffuz edelim.
teşekkürler

 

Tarih: 3 Eylül 2004, 17:04 - İp: yok
murat 856
murat 856 (üye)
Çanakkale / Doğa Fotoğrafçısı

tebrik ederim türker arkadaşım arada böyle arkadaşları uyarıpta yanlışlarını düzeltmek hem onlar için hemde resimle fotoğrafın aralarında dünyalar kadar farkı söyleyip ayır etmek iyi bir şey..

 

Tarih: 30 Kasım 2004, 22:39 - İp: yok
seckint
seckint (üye)
Ankara / Meraklı

Ben de senin gibi yıllardır bütün çevreme bu iki kavram arasındaki farkı anlatmanın savaşını veriyorum. tebrikler...

 

Tarih: 7 Ocak 2005, 00:02 - İp: yok
barsoy
barsoy (üye)
Burdur / Meraklı

arada sadece 1 fark olmakla birlikte(birini insan ötekini makine çiziyor); bu ayrımın mutlaka yapılması gerektiğini sanmıyorum. Kaldıkı Türk Dil Kurumu biliyorsunuz şimdilerde dilimize yerleşen her yabancı kelime için alternatif türkçe eşanlamlılar buluyor bazan saçma olsada.
Ayrıca fotoğrafın icat edildiği batı'da bile fotoğraf yerine picture(resim), fotoğraf çekmek yerine taking pictures denebiliyor. Onlar bile bunu yapıyorsa biz niye bu yabancı kelimeye sahip çıkalım ki???

 

Tarih: 19 Mart 2005, 21:56 - İp: yok
daqlon
daqlon (üye)
Yurtdışı / Doğa Fotoğrafçısı

Bence bu durum dil bilimsel bir olay. Dil biliminde bir kelime yıllar boyu bir şeyi anlatmak için kullanılabiliyor. (Aslında türkçede tam bir örnek bilemiyorum) Mesela diyelim ki "gerizekalı", aslında bu kelime ilk olarak zihinsel özürlü insanlar için kullanılmış olabilir. Ancak günümüzde bu kelime aynı zamanda bir argo için kullanılıyor. Yada ingilizcede ki "scary" kelimesi 30 yıl önce çok güçlü bir kelime iken şimde "horrible" kelimesi o kelimeden daha güçlü kabul ediliyor. Oysa bu kelime yıllar önce çok daha güçsüzdü. Yada bazı kelimeler kayboluyor, kullanılmıyor artık. Bu durum dil bilimsel bir olar ve insanlara anlatmakla olacak birşey değil. Yani "resim mi, fotoğraf mı" gibi bir tartışmayı ne kadar sürdürürseniz sürdürün bu kelime zaten artık dilimizde "aynı amaçlı kullanılıyor". Dolayısı ile bu konuya dil bilimsel olarak bakarsak, bunun savaşını vermek yerine resim kelimesinin anlamını genişletebiliriz. Yani bana sorarsanız, kesinlikle fotoğraf kelimesini tercih ederim. Ama bir dil bilimciye sorarsanız, bu duruma gülüp geçecektir. Çünkü insanların doğaçlama bir şekilde seçimi ile ilgili bir durum.

Ne yani şimdi ben fotoğrafa resim deyince "işimi bilmeden yapan biri mi oluyorum". Neyse ben bu komik tartışmaya devam etmek yerine, sizlere biraz sosyology, anthropology ne bileyim dil bilimi çalışmaya yönlendireyim. Böylece kimse böyle komik tartışmalara devam etmez ama fotoğraf(resim) çekmeye devam eder.

Ayrıca resim çekmek dediğimiz zaman kim resim çizmek olarak anlayacak onuda bilmiyorum. Çünkü ikiside farklı iki fiille kullanılıyor, bu da dil bilimsel bir olay ama galiba bu kadarı bile yeterince derin bu komik tartışma için.

 

Tarih: 18 Mayıs 2007, 05:49 - İp: 70.***.**4.13
okavas
okavas (üye)
İzmir / Amatör

daqlon'a şiddetle katılıyorum bence bu anşamsız polemik yaratmaktan başka birşey değil.Bir zaman TRT nin bir programıydı sanırım Ara Güler konuktu programa katılan b.turker gibi bir arkadaşımız sayın Ara beyi bu şekilde uyarmak istedi.Sanırım cevabını aldıktan sonra hic ağzımı acmamalıydım hatta bu programa bile katılmamalıydım diye bile düşünmüş olabilir Ara beyin cevabını tam hatırlamıyorum ama sonucta ana fikir suydu;kendini ispatlamak icin anlamsız tepkiler vermek bazen insanı komik duruma düşürebilir ne olmuş yani resim diyorsam ozaman aklına tablomu geliyor beni bir ressam olarakmı hatırlıyorsun yaptığın iş ne olursa olsun insanlar bunu anlayabiliyorsa istersen o işe b.k bile diyebilirsin.sonucta cekebildikten sonra istesen fotoğrafı telaffuz bile deme gibilerinden birey soylemişti bizde cok gülmüştuk ailecek

 

Tarih: 12 Haziran 2007, 03:56 - İp: 195.***.**9.245
gitco
gitco (üye)
İstanbul / Amatör

yalniz eski donemlerde siyah beyaz fotograflara kara kalem uygulayarak bi takim etkilerde bulunabiliniyormus diye biliyorum ben.o zaman bu sozle ilgili biraz daha konusmamiz lazim sanirim.fakat yinede fotografla resim arasinda fark oldugunu dusunuyorum.

 

Tarih: 15 Ağustos 2007, 21:15 - İp: 85.***.**4.172
doganbatur
doganbatur (üye)
Antalya / Reklam Fotoğrafçısı

Sayın B.Turker,
Fotoğraf latincedir, ilk defa 1830'larda Fransız bilimler akademisinde deklere edilmiştir, ondan önce fotoğrafın adı yine latince olan ''hologram'' idi ve ''güneş ile yapılan'' anlamına gelir.
Fotoğraf ise ''Işık ile yazı yazmak'' anlamı geliyor.

Dünya dillerinin hepsinde FOTOĞRAF olarak geçer.


 

Tarih: 11 Kasım 2007, 01:52 - İp: 88.***.**4.173
gercekci
gercekci (üye)
İstanbul / Firma

Arkadaşlar, temel bilgilerin eksikliği insanı çok hazin durumlara düşürebiliyor;
Elence (Yunanca): φoς-fos „Işık“, „Aydınlık“ ve γράφειν-grafein, „çizmek“, „kazımak“, „resmetmek“, „yazmak“ kavramlarından oluşturulan fotoğraf kavramı, ilk defa 25 Şubat 1839 tarihinde, Berlin kentinde yayınlanan Vossische Zeitung gazetesinde “Photographie” şeklinde kullanılmıştır. Yukarıdaki açıklamadan da anlaşılacağı gibi: Işık vasıtası ile resmetmek anlamına gelir.
Doğada bulunan her şeyin suretine (Kopyasına) ise: Resim denir.

Sonuç: İster tebeşir veya fırça ile, isterse ışığı yönlendirerek (Fotoğraf çekerek) elde edilsin; tüm suretlere resim denmesi gerekir. Fotoğraf kavramı ise, sadece akademisyen ayırımcılığı vurgulamak için geliştirilmiş olan yapay bir kavramdır.

İkinci sonuç: İsteyen, istediği kavramı kullansın; önemli olan: Bilinçli kullanmaktır!

 

Tarih: 11 Kasım 2007, 21:59 - İp: 85.***.**3.28