mavi_izci
mavi_izci (Objektif)
Ankara / Amatör

Photoshoplu Fotoğrafçılık

Arkadaşlar bu konuda çok sıkıntılıyım.Bazı insanların fotoğraflarını görüyorum gerçekten güzel çekimler,ama sonra bir bakmışsınız fotoğrafa yaptığı bir iki müdaheleyle mükemmele yaklaşıyor fotoğrafları.

Ben de kullanıyorum,bazı müdaheleler yapıyorum,ama bazen içim yanıyor çünkü uğraşsam da onlarca yorum alacak çok beğenilecek bir şaheser yaratamam bildiğim tekniklerle.

Sizce bunlar zamanla öğrenilecek işler mi ya da başka bir şekliyle sormam gerekirse öğrenilmesi günümüz şartlarında zorunlu olan bir şey mi?

Ya da şöyle sormalıyım fotoğrafçılık deklanşöre bastığın andaki enstanteneden ibaret olmaktan çıktı da çekim sonrası en doğru müdaheleyi yapanların sanatına mı döndü



#mavi_izci' tarafından 25.07.2007 14:51:16 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 25 Temmuz 2007, 14:50 - İp: 85.***.**2.248
last hope
last hope (Objektif)
Amasya / Meraklı

ben orjinalliği bozulmasın diye en ufak bir crop dahi yapmıyorum sadece siteye yüklemek kolay olsun diye boyut düşürüyorum. fotoğrafçılıkta deklanşörden çıkan sonuç değerlendiriliyor sanırım photoshopçuluk değil

#last hope' tarafından 25.07.2007 16:26:59 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 25 Temmuz 2007, 15:22 - İp: 81.***.**7.150
hata
hata (üye)
Ankara / Meraklı

Bende katılıyorum. Fotoğraf çekmek ayrı birşey o fotoğraf üzerinde değişiklik yapıp başka bir hale getirmek ayrı birşey. Bence siteye sadece orjinal fotoğraflar yüklenmeli üzerinde oynanmış resimler başka bir başlık altında sergilenmeli diye düşünüyorum. Fotoğrafçılık bas deklanşöre resim ne olursa olsun üzerinde oynarsın al sana güzel bir resim olmamalı.

 

Tarih: 25 Temmuz 2007, 16:15 - İp: 85.***.**3.87
mavi_izci
mavi_izci (Objektif)
Ankara / Amatör

Photoshop belki daha ağır bir ifade,ama basit müdahelelerin bile fotoğrafta çok şeyi değiştirdiği açık,artık bakıyorum da değğiştirmeden de edemiyorum.Hangi çizgide gidilmesi gerektiğinde emin olamıyorum Ustaların görüşlerini bekliyorum.

 

Tarih: 25 Temmuz 2007, 17:59 - İp: 85.***.**2.248
eraycanli
eraycanli (üye)
Ankara / Amatör

fotograf makinelerinde sizin gozunuzun gordugu gorunutuyu renkleriyle, isigiyla aynen fotografa gecirecek teknoloji yok malesef. simdi mesela siz renkl filtreler kullanmiyorsunuz ama fotografa istediginiz havayi vermeniz icin isik musait degil, yani filtre sart. nasil yapacaksiniz? ya da cogu objektif ve makineden kaynaklanan renk solgunlugunu, fotografin onundeki perdeyi nasil kaldiracaksiniz? eger bunlari yapmadan koyarsaniz fotografi renkler vs. konusunda pek iyi yorumlar almazsiniz. ama soyle birsey vardir; fotografi ceken kisi cok iyi PS kullaniyodur, fotograftan birkac figuru cikarmistir, birseyler eklemistir o cok ayri bir konu. o zaman bunu yapan guzel kare yakalamak icin yer degistirmemis, dogru zamani beklememis istedigi kareyi bir nevi kendisi olusturmustur. bu mesele dogru olmayabilir, etik de olmayabilir ama her PS mudahelesi yanlis demek de dogru olmaz. en usta fotografcilar bile karanlik oda/PS kullanir. bu teknoloji ile alakali birsey dogru film kullanmak, dogru filtre kullanmak gibi. baska bir ifade ile fotografin gereklerinden

 

Tarih: 25 Temmuz 2007, 18:02 - İp: 81.***.**7.8
elalarini
elalarini (üye)
Ankara / Amatör

Yerinde müdahaleler yapıldıktan sonra olmalı bence. Neden derseniz.. Mesela bir fotoğraf çekiyorum. Kadraj yamuk, renkler soluk.. O halde benimde gözüme hoş görünmüyor tabi. Galerimde bir adet kelebek fotoğrafım var. Bana göre gayet güzel bir fotoğraf. Yalnız ham halini göstersem, inanın bir sürü eksik yanı vardır. Aman aman birşey yapmadım zaten. Sadece biraz yamuktu dediğim gibi, birazda kontrast verdim. O kadar. Çok abartılacak bir şey yaptığıma inanmıyorum doğrusu. Ama ekle çıkar tarzı müdahalelere bir şey diyemem. Photoshopu da kendim öğrendim. Fazla bir şey bildiğimde yok gerçi. Elimden geldiği kadar düzeltmeler yapmaya çalışıyorum. "abartmadan" . . . . .

#ege77' tarafından 25.07.2007 20:28:08 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 25 Temmuz 2007, 20:27 - İp: 85.***.**7.100
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

merhaba daha onceleride konusulmus bir konu..
fotograf filmin makinaya takılıp kurumaya asılmasına kadar gecen bir suredir..aynı sekilde makinanın acılıp psde işlenip save as denilene kadar gecen surectir..
her iyi fotografcı fotografın makinadan ckınca işlenmesi sureci hakkındada bilgi sahibi olmalıdır..
sonucta estetik kaygılarla hareket edilen bir dal fotografcılık ve estetige ulasmada kullanılacak basamakları cıkmak gerekiyorsa cıkmalısın..

galerimdeki mesafe fotografı hiçbir mudahaleden gecmemiş ham bir fotograf mesela ama gunbatımı fotografı tamamen dijital ortamda yaratılmıs..
ikisi apayrı fotgraflar ve etkileride haliyle farklı,ama ne birinin ham olması ne digerinin işlenmiş olması bu bakımdan degerlerini artırıp azaltmaz..
sadece biri iyidir yada kotudur biri daha iyidir yada daha kotudur..
fotograf makineleri bizim gormek istedigimizi bilemeyecegi için dijital mudahalelere basvurmak cokda sorun degil bence..
kişinin usta olmadıgını yada kolaya kactıgını soylemekte haksızlık olur acıkcası..

 

Tarih: 26 Temmuz 2007, 00:48 - İp: 88.***.**9.136
mavi_izci
mavi_izci (Objektif)
Ankara / Amatör

fotograf makineleri bizim gormek istedigimizi bilemeyecegi için dijital mudahalelere basvurmak cokda sorun degil bence..

Bu söz tam cuk oturdu desem yeridir.

Sağolun
gaijin
ege77
eraycanli
Hata
last hope

Ben o kadar ihtiyaç hissediyorum ki benim gördüğüm şeyi görsün diye makine ama hayır olmuyor.

İddia ediyorum 50-100 yıl kadar sonra hiç makine kullanmadan gözümüzün algıladığı görüntüyü bir kağıda yansıtmayı başarırlarsa ki bence mümkün bu görüntü sanatında çığır açıcaktır. İşte o zaman da benm gibi fotoğrafçıları tutana aşk olsun

 

Tarih: 26 Temmuz 2007, 01:08 - İp: 85.***.**2.248
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

baskalarının goremedigini gormek asıl mesele,gerisi biraz calısmayla olur..
şişirilmiş fotografcılardansa ustaların otograflarını incelemek bile cok sey katacaktır..
aynı zamanda ps yıogrenmeye bak..emin ol photoshop bolumunde soylendigi gibi acayip zor karısık vs. bir program degil. tek yapman gereken pratik..
aasıra bende cok oynama yapıyorum fotograflarda,hatta sana işlenmiş ve işlenmemiş iki fotograf gostereyim,bu konunun ustune fikrin tamamen degişsin

 

Tarih: 26 Temmuz 2007, 01:13 - İp: 88.***.**9.136
elalarini
elalarini (üye)
Ankara / Amatör



#ege77' tarafından 15.07.2013 21:49:56 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 26 Temmuz 2007, 01:21 - İp: 88.***.**1.80
mavi_izci
mavi_izci (Objektif)
Ankara / Amatör

Kadrajda devrim yapmışsın
sanırım kontrast arttırmışsın ?

 

Tarih: 26 Temmuz 2007, 01:22 - İp: 85.***.**2.248