ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

Neyin Fotoğrafçısıyız?

Başlık biraz kinayeli olabilir ama zannedersem dikkat çeker Yine bir konuda takıldım ben arkadaşlar.

İsimlerimizin altında bırakılan boşluğu gerçekten dürüstçe ve bilgimiz dahilinde dolduruyomuyuz.reklam fotoğrafçısı, doğa fotoğrafçısı, stüdyo fotoğrafçısı, haber fotoğrafçısı...gibi. acaba bu kavramlar tam olarak bizleri karşılıyormu. Çünkü kendilerini stüdyo fotoğrafçısı, reklam fotoğrafçısı...v.s olarak nitelendiren bazı arkadaşlar enstantene diyafram bilgisinden bile yoksun ve yanlış yönlendirmeler yapabiliyorlar.

Ben şahsen bir kaç ay öncesine kadar yaptığım haber fotoğrafçılığı kavramını kendim için kullandım. şu anda fazla haber fotoğrafı çekmiyorum. Bugüne kadar fotoğrafın daha çok haber boyutuyla uğraştığım için kendime bu yakıştırmayı yaptım ve bu aralar gerçekten düşünüyorum bu terimi gerçek anlamda karşılayabiliyormuyum.

Bir stüdyo fotoğrafçısı ya da doğa fotoğrafçısı yada fotoğraf sanatçısı veya haber fotoğrafçısı olmak kolay değil. Lütfen terimleri doğru kullanalım ve bu işi hakkıyla yapan insanlara saygısızlık etmeyelim.

#ceko' tarafından 05.10.2005 22:44:53 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 5 Ekim 2005, 22:43 - İp: yok
viiiizzzz
viiiizzzz (üye)
İstanbul / Meraklı

Kesinlikle haklısın @ceko, maalesef elimize makinayı alınca kendimize hemen sıfatı yakıştırıyoruz.

Ama bu o kadar kolay değil maalesef. Gerçketen hakediyormusunuz o sıfatları bir düşünün. Yada o kadar kolaymı Doğa Fotoğrafçısı, Stüdyo Fotoğrafçısı... vs olmak.

Amaaa ben Nickimin altındaki sıfatı sonuna kadar hakediyorum

 

Tarih: 5 Ekim 2005, 23:55 - İp: yok
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Ceko benimkinin altında doğa fotoğrafçısı yazıyor.BEn amatör yazmıştım.Uzun zaman öyle gitti.Ama arkadaşlar artık bu olmaz dediler. Sen doğa fotoğrafçısı oldun dediler.
Arkadaş kurbanıyım.

 

stokes
stokes (üye)
İstanbul / Meraklı

Selamlar,
Bence bu ortamda isimlerimizin altında ne yazdığının hiçbir önemi yok. Ben bu sanal ortamda kendimi ne olarak görüyorsam ismimin altına onu yazarım. Kendimi fotoğraf sanatçısı olarak görüyorumdur fotoğraf sanatçısı yazarım, süpermen olarak görüyorumdur süpermen yazarım. Bu sadece beni bağlar.
Kaldı ki kendimi gerçek hayatta da fotoğraf sanatçısı olarak görüyor da olabilirim bence bunun da pek bir önemi yok. Ben fotoğraf sanatçısıyım diye ortaya çıksam bunun aksini ispat edebilirmisiniz? Beni sanatçı olmadığıma ikna edebilirmisiniz? Sadece fotoğraflarımı eleştirip kötü olduğunu, anlamsız olduğunu ve bunun sanat olmadığını söyleyebilirsiniz. Benim size cevabım ise hazırdır "kardeşim ben sanatçıyım, sen benim sanatımı anlamıyorsun". Al buyur!! napacan şimdi? Sanatçıyım işte saanaatçıııyıımmmm!!!
Üstüme gelmeyin tepiklerim.

 

Tarih: 6 Ekim 2005, 10:11 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

valla ceko, nereden aklina geliyor boyle konular... birak kim ne yazarsa yazsin.. yazmayla olabiliyorsa insanlar birakalim olsunlar..
stokes cok guzel soylemis aslinda.. tabii ki kendine yaptigin bir yakistirma ve aksini de kimse ispatlayamaz..
gercek anlamiyla karsilayabilme o sifati demissin.. belki sebastiao salgado bu sifati karsilayabilen bir fotografci, sen de oyle misin? eger degilsen neden o sifati kendine yakistirdin?..
tabii ki espri yapiyorum.. ama sonucta onemli olan hicbirsey yok..
ha dersin ki siteye yeni gelenler, bu sifatlara bakarak aldanabilirler.. ama bence aldanabiliyorlarsa birakalim aldansinlar.. kayit olurken herhangi bir sifati isteyen istedigi gibi alabildigini unutmamali insanlar..
..bence kimseye saygisizlik edilmiyor.. eger o kisiler bunlardan aliniyorlarsa ben onlarin sifatlarindan suphe ederim dogrusu..
..

 

Tarih: 6 Ekim 2005, 14:13 - İp: yok
ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

ne bilim arkadaşlar dadanagastın dediği gibi amatörler ve yeni üye olanlar bu sıfatlara bakarak yanılabiliyorlar. Sonuçta bu insanların söyledikleri yanlışları dinliyorlar uyguluyorlar. Bazı kendini bilmez bilirkişi sıfatlı arkadaşlarda bunun en iyi örneği. Hem gerçekten burası ne kadar sanal ortam olursa olsun sonuçta artık insanlar birbirin yakından tanımaya başladı.

 

Tarih: 6 Ekim 2005, 15:30 - İp: yok
stokes
stokes (üye)
İstanbul / Meraklı

Valla benim gördüğüm burası yaşayan bir forum. Birisi soru sorduğunda anında on tane cevap alıyor. O yüzden verilen cevaplardan yanlış olanlar hemen düzeltiliyor bazen de kavga çıkıyor zaten bu yüzden yanımda bi kamyon adamla dolaşıyom artık. Bi de foruma bişi yazarken yazı yazılan kutunun solundaki yuvarlak adamlar var ya gıcık oluyom ben onlara yazı yazarken gözümü alıyorlar.
O yüzden bu forumda soru soran bişeyler öğrenmek isteyen insanlar yanlış bilgi edinmiyorlar bence, en fazla kafaları karışıyor.

 

Tarih: 6 Ekim 2005, 15:40 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

dininiininnnn.. gelecek bir kavganin kokusunu almaya basladim nedense.. sanki sadece bir kisiye gonderme var ceko..
valla ne diyeyim.. sonucta; dedigin gibi yeni gelmis insanlar aldanabilirler bu sifatlara.. ama aldanip aldanmamak da ellerinde olan birsey..
herkesin akli var ve kimse cok iyi arastirmadan birsey almamasi gerektiginin bilincinde saniyorum.. ha ama degillerse, zaten hayatin hicbir alaninda dogruyu bulamazlar..
ama bence en onemli konu, tarafsiz olabilmek forumda.. bunu basarabildiginiz olcude, insanlar kabullenecektir baskalarinin sifatlarini..

 

Tarih: 6 Ekim 2005, 15:45 - İp: yok
alobar
alobar (üye)
Antalya / Amatör

Herhangi bir reklamcı da (Broşür basan matbaaları da bu sınıfa sokuyorum, aslında daha çok onları kastediyorum) basit bir ürün fotoğrafı çeken insan Reklam Fotoğrafçısı adını alabiliyor. Burada bu sıfatı alanın değil bu sıfatı verenin kabahati var. Fotoğraf çekmek özellikle de reklam fotoğrafı çekmek (gerçek anlamda) kolay değildir. Ama ülkemizde reklam fotoğrafı herhangi bir şey olabilir. Yani köşedeki Bakkal amca dükkanının fotoğrafını çeker ve reklam amacıyla kullanırsa bu reklam fotoğrafı olarak algılanır dolayısıyla fotoğrafı çeken fırıncı mahmut bile olsa reklam fotoğrafçısı olarak görünür. (Reklam fotoğrafçıları alınmasın sadece örnek olsun diye seçtim). Türkiyede (Belki Dünyada da böyledir bilmiyorum)fotoğrafın ne olduğu hala sorgulanıyorken bence sıfatların da önemi yoktur. Ben 15 senedir fotoğraf çekiyorum ve hala amatörüm. Bundan da gayet memnunum. Hep amatör kalacam ne güzel.

 

Tarih: 6 Ekim 2005, 18:06 - İp: yok
banvit82
banvit82 (üye)
Aydın / Amatör

Bakın ben hala meraklıyım.Ne güzel.Bence sıfatlar kişilere verilmez kişiler kendileri alırlar,yine de cekonun dediği gibi fotoğraf sadece pratik değildir yada teorik bilgin yoksa pratik çalışman her zaman birşey ifade etmeyebilir.(Kafa karışmamıştır umarım)veya ;konunun uzmanı olmadan sıfat alınmamalı.Hem belki önce sıfatı alıp sonra uzmanlığı hedefliyor olabilirler ne dersin ceko gene buradan şu sonuçta çıkabilir herkez kategorisini(sıfatını)bilinçli yazmıyor olabilir. Çok yaşayın forumdan eksik olmayın.

 

Tarih: 14 Ekim 2005, 00:31 - İp: yok
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

Selamlar,
Bence rayına oturacak herşey de biraz zaman istiyor gibi. Takılara sahip olanların,kendilerini bu alanda kanıtlayanların örnek fotoğrafları görülebilse burada bir sayfada..Ve de düşünceleri , sanırım daha iyi anlaşılacak kimin neden kim olduğu..Sadece bu ülke de değil , diğer ülkelerde de benzer olaylar yaşanıyor.. Bir örnekle: Yunanistan'da yaşayan bir fotoğrafçı dostum Afrika'da doğa fotoğrafları pozlamak için yaklaşık 1 sene geçirdiği kamp hayatına karşılık ürettiği binlerce fotoğrafa karşın ki yaşamını bu işten kazanıyor, diğer yandan safari turuna katılmış 10 günlük zaman içinde toprağa ayak basmamış birileri de kendilerini doga fotoğrafçısı ilan edebiliyorlar. Yargı seyircinin olduğu kadar, sorun fotoğrafların da en büyük yalancılar olmasından kaynaklanıyor..Ama kesin olan bir şey varsa;
zaman değeri kendi içinde veriyor..ARa sıra hatalar olsa da!Birileri daha doğruya gerçekle mutlaka taşınacaktır.Onları görecek ve alkışlayacağız..

sevgiler

 

Tarih: 14 Ekim 2005, 14:40 - İp: yok