gordi
gordi (üye)
Antalya / Firma

Neden Fotoğraf?

Neden fotoğrafı seçtiniz.Evet fotoğrafta bir sanatın dalı..bir şiir veya resim çizmek gibi.Neden hayal gücümüze bir makinayı alet ettik..sadece sanatın bu dalında bir öge(makina)insana alet oluyor.Sizce bu bir avantajmı..yoksa işi basıte getırmekmı?Makinayı her elıne alan birşeyler çekipte ben fotoğraf sanatçısıyım diyebilirmi..?Çektiği resimlerin bir sanat olduğuna kim karar verecek..Bizlermi yoksa tarihmi..acaba şu anda beğenilmeyen resimleriniz yıılar sonra buda bir sanattır diye sergilerdemi çıkacak..?

Tarih: 12 Kasım 2005, 21:27 - İp: yok
ercanicke
ercanicke (üye)
İstanbul / Amatör

ne dion ya

 

Tarih: 12 Kasım 2005, 21:55 - İp: yok
xnpurple
xnpurple (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

İşte bu da benim yüksek lisans tezimin konusunu içeriyor! Yorumları takip edicem ama pek bi fazla soru somuşsunuz gordi ya
İşlerin sanat olup olmadığına nasıl karar verileceği (tez konumdaki haliyle, fotoğrafın müzeye girme ölçütü) nasıl olacaktır. Benim asıl ilgilendiğim o. ama bunun cevabının bulunamayacağından eminim. sonsuza kadar göreceli bir mevzuuuuuuu olarak kalıcak

 

Tarih: 12 Kasım 2005, 22:04 - İp: yok
ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

"Yapılmayanı yapmak çekilmemişi çekmek ve bundan 30-40 yıl sonra da işte .....'nın fotoğrafı dedirtebilmek"

 

Tarih: 12 Kasım 2005, 22:24 - İp: yok
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

valla benim çok hoşuma gidiyor fotoğraf çekmek. Şu anda hastalık halinde.

 

Tarih: 12 Kasım 2005, 22:25 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

gordi harika bir konu bu.. bu konuyu cok uzun suredir tartisiyoruz saniyorum.. neyin sanat oldugu neyin olmadigi.. ve buna benzer bircok konu..
...
ercanicke'nin sorusu gercekten komik olmus senin yazindan sonra.. niye bu kadar derinlerden dusunuyorsun gibi..
(ercanicko, lutfen beni yanlis anlama.. sahsina karsi degil olayin komik olmasindan bahsediyorum.. )
..............
bu arada, ceko, cok dogru bir cevap yazmis.. o kocaman bilmeceyi tek bir cumleyle aciklamis gibi..
...
cok yakinda ben de dusuncelerimi yazacagim.. coook yakinda..

 

Tarih: 12 Kasım 2005, 23:10 - İp: yok
omerk
omerk (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Buna engüzel cevabı kendilerine fotoğraf sanatçısı ibaresiyle burada bulunanlar vermeli , Fotoğraf çekmek kimi için hoby kimi için geçici bir zevk kimi içinde ömür boyu sürecek bir yaşam tarzı.

 

Tarih: 13 Kasım 2005, 10:01 - İp: yok
gordi
gordi (üye)
Antalya / Firma

Aslında arkadaşlar soru karışık değil..birbirini tamamlayıcı unsurlar.bu sitede çok iyi fotoğraf sanatçıları var..onlar kendilerini biliyor sadece neden fotoğrafı seçtiler..bu işe nasıl başladılar?ikinci soru ise gayet açık..fotoğrafın değerini kim belirler.bizmi yoksa tarihmi,?

 

Tarih: 13 Kasım 2005, 11:24 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

sanirim o gercek sanatcilarin cevap yazmalari gerekir; ama zahmet edip de yazarlar mi acaba?.. bence, kimse kalkip da: "evet ben gercek sanatciyim ve cavabim da sudur.." demez.. biri cikip derse de suphe duyarim acikcasi..
fotograf isine nasil basladiklari bence cok da onemli degil bizler acisindan.. mutlaka, hepimiz gibi siradan nedenlerle baslamislardir.. yani simdi hangisi cikip da: "bir gun yolda yuruyordum, ayagim takildi ve bir cukura dustum.. cukurda bir fotograf makinesi vardi.. kaptim hemen.." demez.. mutlaka, ilgi duyuyordur ve baslamistir bir sekilde..
eminim butun sanatcilar, deger gormek istiyorlardir.. cunku insanin dogasi bu.. her ne kadar bazilari, deger gormekten hoslanmaz gibi gorunse bile dogru degildir bu..bu yuzden her sanatci, tarih icresinde oldugundan daha cok yasadigi gunlerde deger gormek isteyecektir.. ama tabii ki unutulmamak harika bir his olur bence..
...................

simdi de bir sanatci olsaydim nasil cevaplardim acaba onu dusuneyim..
pekala buldum..
..bir gun pencereden disariya bakiyordum, o an, gordugum o essiz goruntuyu odamin icerisine tasimayi hayal ettim.. ve fotografla tanismam boyle basladi..
.....fotografin degerini mi?..ben belirlerim.. digerleri onaylar veya onaylamazlar..

(umarim yaptigim bu esprilerden dolayi yanlis anlamazsin beni gordi.. )

 

Tarih: 13 Kasım 2005, 14:04 - İp: yok
gordi
gordi (üye)
Antalya / Firma

dadanagast eleştiriler güzeldir..iyi yada kötü..insanlar bunu kabullenmek zorundadır..ben bu konuyu neden ortaya attım soyleyeyım..7 senedır guzel sanatların içindeyım.moskovada 4 sene egıtım aldım.fakat egıtım benım için sınırlı degıldır.tecrube daha onemlıdır.bu konular uzerınde degerlendırme yapanların fıkırlerı tamamlayıcı unsurlardır.kımseye kızdıgım yok.ben fotografa resımle basladım.oncelerı cızıyordum fakat cizdiğin seyler sınırlıdır..guzel şeyleri bellı bır sınırda tabloya yansıtırsın.güneşin batışındaki o kırmızılığı,denize vuran bir ay ışığı bunları fotoğrafta görmeyi tercih ederim

 

Tarih: 13 Kasım 2005, 15:50 - İp: yok
afrikalı
afrikalı (üye)
Yurtdışı / Amatör

Güzel bir mevzu-u ama bunun cevabını, Rambrand'lar, ve fotoğraf dalında Ara Güler; Şemsi Güner, sıtkı Fırat,İ. Zaman,izzet Keribar, N.B.Ceylan gibi ustalar bile veremez. Sanırım, Fotoğraf onları seçti belki de.. Ama kesin olan bir şey var sanatçıyım denilmekle olunmaz, "Sanatçı" derler. Bunu başarmak da kolay değil. Bence tuvalini de hiç bırakma. Bizim İ.Çallılara daha çok ihtiyacımız var.

 

Tarih: 13 Kasım 2005, 16:55 - İp: yok