dergedizer
dergedizer (üye)
Kocaeli / Meraklı

Fotoğrafçılık Bir Aktarım Sanatı Mı

Bir Fotoğraf çektiğinizde, eğer çekim esnasında, kaydettiğiniz görüntünün başkaları tarafından izlenilmesini amaçladıysanız, işte o zaman fotoğrafçılıkta aktarımdan söz edebiliriz. Buna bir çeşit aktarım sanatı diyebiliriz.
Bu sözü edilen aktarım esnasında, fotoğrafçının objesine takılan görüntüde, fotoğrafçı; fotoğrafa ve böylelikle izleyicisine ne kadar sübjektif olanı (kendi bakışını) yansıtabiliyor? Görüntü; izleyicisine kendi gerçekliliğini mi sunuyor? yoksa fotoğrafçının sübjektifliğini mi?

Tarih: 19 Mayıs 2006, 02:28 - İp: 85.***.**6.199
a.haydar
a.haydar (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

biraz felsefe okumam lazım galiba sanırsam.

 

Tarih: 19 Mayıs 2006, 17:35 - İp: 88.***.**3.53
ahmetozt
ahmetozt (üye)
İstanbul / Meraklı

dergedizer slm
bi aralar çok meşhurdu 3boyutlu rerimler dikkat edilmediğinde ebruli gibi olup iyice bakıp içindeki bait resimleri görürdük

mesele bence onun gibi bi resme iki defa bakmalıyız fotografı çeken resimde kendi bakış açısını belirleyecek ve nesneye baktığında gördüğü kısmı öne çıkarmaya çalışacak ki ilk bakışta bunu görmeye çalışmalıyız ikinci bakış ise kendimiz için olmalı biz ne görüyüruz yada şöyle diyim fotografın fotografını çekseydik biz nasıl çekerdik

bi fotografçı için bi kendimiz için

 

Tarih: 19 Mayıs 2006, 18:15 - İp: 193.***.**3.70
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

selamlar,
Aktarım teknik ile , sanat düşünceler ile ilişkilidir.Fotoğraf ile sanatın görsel olguları bir araç gibi kullanarak düşünceyi yansıtmaktır.Sadece aktarım sanat olarak kabul göremez.Bu kesindir. Ayasofya'yı fotoğraflamak sanat değildir, Ama Ayasofya'yı araç olarak kullnarak ifade edebileceği bir düşüncesi varsa ve bu düşünce daha önce başkaları tarafından çokça işlenmediyse ve de yine bu düşüncenin sahibi ,düşüncesinde yeterli ve eksik değil, onu savunabilecek , davet ettiği gözbeyinlere bu da var diye haykırabilecek biri ise sanat olarak kabul görebilir. Sorunuzun cevabı vizörün ardında kimin olduğudur.Sabit Kalfagil , fotoğraf sanatçısıdır, onunla benzer obje ve kompozisyonları gören, ama sadece kompozisyon görmeye yetkin herhangi biri sanatçı değildir.Benzer kompozisyonlar kopyalanarak üretilebilir,ama birinin kompozisyonunda öncelik düşünseldir..Bu yazdıklarımdan yalnış bir anlaşılma oluşmasın. Bu herkezin felsefe konuşabileceği ama tümünün filozof olduğunu varsayamazsınız kadar açık ve seçiktir.

sevgiler..

 

Tarih: 19 Mayıs 2006, 22:03 - İp: 85.***.**9.55
hippy
hippy (üye)
İstanbul / Amatör

Subjektif algıyı objektif aktarmak

 

Tarih: 20 Mayıs 2006, 07:51 - İp: 85.***.**4.208
  • 1