uatumen
uatumen (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Fotoğraf Ve Resim Arasındaki Fark

Değerli, Fotoğraf Dostları

Çukurova Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesinde fotoğraf eğitimim sırasında yeni başlayan bir çok öğrenci, fotoğraf'a RESİM dediğinde çok değerli fotoğraf hocam sn. Sina COŞKUN ; hatayı hemen düzeltir ve resmin, insan eliyle yapıldığını, fotoğrafın ise fotoğraf makinası ile çekildiğini sürekli olarak hatırlatırdı. Belki çoğu kişi, ne farkeder, ha resim ha fotoğraf diyebilir ama fotoğraf çok önemli ve saygı duyulması gereken bir sanat dalı.

Fotoğraf sanatının en zor kısmı ise; anlatmak istediğiniz olayı sadece 1 kare ile anlatmak zorunda olduğunuzdur. Eğer 1 kare ile hiç bir yorum yazmadan, anlatmak istediğinizi anlatabiliyorsanız, ancak o zaman fotoğraf sanatçısı olma yolundasınız demektir. Ancak bu süreç çok uzun bir süreçtir. Ben 18 yıldır fotoğraf çekiyorum ve yeni yeni sanatsal bir şeyler yakaladığımı düşünüyorum. Bu kadar uzun bir zamanda, zorlukları aşarak edindiğimiz bu tecrübeleri (FOTOĞRAFLAR) yorumlayıp, değerlendirirken lütfen; RESİM kelimesini kullanmayalım.

Işığınız bol olsun.

Teşekkürler,
Saygılarımla
Ümit Alper TÜMEN

Tarih: 1 Nisan 2007, 10:57 - İp: 81.***.**9.228
kızfoto
kızfoto (üye)
Afyonkarahisar / Stüdyo Fotoğrafçısı

Bu konu hakında bende yakın cevremle ve fotoğrafa resim diyen kişilerle çok tartıştım ve onalrında dediği arasıdnaki fark ne en basit 2 örnekle ceneleri kapanıyo ve onalrda fotoğraf demeye başlıyolar.
1. fotoğraf da renkelr orjinaldir siz belirleyemzsini ama resimde ise siz istediğniz rengi seçersini o sizin zevkinize kalmış.
2.fotoğraf sn yede alınan bir kare iken resim saatleri belkide güneri alan bir kare
Ama bunu biizm insanımıza analtmak çok zor

 

Tarih: 17 Nisan 2007, 00:38 - İp: 88.***.**3.27
ral
ral (üye)
İstanbul / Amatör

sn uatmen bey...
mesleğiniz gereği bu konuda hassas davranmanız çok normal ..ingilizcedeki picture kelimesine vurgu yapan bir arkadaşımıza, biz türküz türkçe kullanıyoruz demişsiniz ve foroğraf kelimesinin anlamını açıklmaşsınız, buradaki tezata dikkatiniz çekmek isterim ki, sonuçta fotoğraf ta türkçe bir kelime değil, türkçede tam karşılığı olan bir kelime olsaydı , %100 size katılırdım.
evet , fotoğraf anı yakalar, resim ise bir kurgudur hayaldir(herzamandeğil). bu anlamda bazen bir fotoğraf resime daha yakın , bazen ise bir resim, fotoğrafa daha yakın olabilir(anlatım şekli açısından).

umarım saçmalamamışımdır.

saygılar

 

Tarih: 17 Nisan 2007, 10:55 - İp: 88.***.**8.34
uatumen
uatumen (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Sayın Ral, Merhaba

Elbette FOTOĞRAF Türkçe bir kelime değil ama benim
bu konuyu açmaktaki amacım; Fotoğraf ile Resim kavramları arasındaki yanlış kullanımı önleyerek, yapılan işin doğası gereği ( Fotoğraf makine ile çekilir, resim elle veya fırça ile yapılır..) yaptığımız işe uygun kavramın kullanılmasını sağlamaktı. Son söylediklerinize de dijital fotoğrafçılığa geçildikten sonra katılmamak mümkün değil. Teşekkürler,
Saygılar,

 

Tarih: 20 Nisan 2007, 22:30 - İp: 81.***.**9.228