orhan yum
orhan yum (üye)
Diyarbakır / Stüdyo Fotoğrafçısı

Fotoğraf Sanatı



fotoğraf ” sözcüğü, ışıkla yapılan resim anlamına gelir. Bir ressamın başarısında, işlediği konudan bağımsız olarak, bir sahnenin atmosferini izleyiciye ne kadar iletebildiği de önemlidir. Aynı şey fotoğrafçılıkta da geçerlidir. Kalıcı olabilmiş, usta işi fotoğrafların şans eseri çekildiğine çok ender rastlanır. Çoğu zaman, doğru anda doğru yerde olmak, sabır isteyen uzun bir çalışmayı gerektirir. Fotoğrafçı, o özel anı yakalamak için belki de, günün çeşitli saatlerinde, hatta günlerce, haftalarca o noktaya gitmiş ve o sahneyi zenginleştirecek olan ışığı beklemiştir.

Fotoğraf çekmenin her zaman ve her yerde geçerli tek bir yolu yoktur. Fotoğrafçılığın temelinde belli bir birikimin ışığında yapılan seçimler yatar. Hemen hemen her resim, ister bir manzara, ister bir grup insan, ister natürmort ya da tarihi bir anıt olsun, daha da geliştirebilir. Bu amaçla farklı bir çekim açısı, daha uygun bir diyafram açıklığı veya enstantane ya da farklı bir objektif denenebilir. Fakat bütün bunların ötesinde, sıradan bir çekimi olağanüstü kılabilecek en önemli faktör, konuyu aydınlatan ışığın niteliğidir. Işık çok değişkendir, günün belirli saatleri ve hatta yılın belli zamanlarına özgü farklılıklar gösterir. Işığı doğru yakaladınız mı, başarılı bir resmi de yakalamışsınız demektir!

Fotoğrafçılıkta fotoğraf makinasının nasıl çalıştığını öğrenmek önemlidir; ancak, daha da önemli olan bakmaktan çok, görmeyi ve görüleni anlamayı öğrenmektir. Bu yeteneği geliştirmenin en iyi yolu, belirli bir konu üstüne yoğunlaşmayı öğrenmekten geçer. Fotoğraf makinanızı alıp rastgele yollara düşmek yerine, önceden belirli bir konuyu düşünüp ona doğru yönelmek çok daha verimli sonuçlar verir. Fotoğrafçılık, her şeyden önce eğlenceli bir uğraştır. Anıları kaydeder; zamanın belirli bir anını sonsuza değin dondurmak gibi eşsiz bir yeteneğe sahiptir. Fotoğrafçılık evrensel çekiciliğini belki de buna borçludur..





#orhan yum' tarafından 20.02.2006 00:12:32 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 20 Şubat 2006, 00:06 - İp: yok
myc
myc (üye)
İçel / Stüdyo Fotoğrafçısı

Teşekkürler orhan bey açıklamaların için.Saygılarımla

 

Tarih: 20 Şubat 2006, 16:30 - İp: 85.***.**4.80
orhan yum
orhan yum (üye)
Diyarbakır / Stüdyo Fotoğrafçısı

ben teşekkürederim myc bey.
siz ve sizin gibi fotoğraf sanatıyla ilgili kişilere ihtiyacımız var.
bu yazdıklarıma, sizin gibi diğer ustalarında birşeyler katmasını beklerdim.

 

Tarih: 20 Şubat 2006, 22:25 - İp: 85.***.**6.97
a.haydar
a.haydar (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

belki alıntı olduğu için cevap verilmemiş oabilir

 

Tarih: 12 Mart 2006, 13:09 - İp: 88.***.**2.200
m.m.gökhan
m.m.gökhan (üye)
Samsun / Amatör

 

Tarih: 12 Mart 2006, 18:47 - İp: 85.***.**1.224
orhan yum
orhan yum (üye)
Diyarbakır / Stüdyo Fotoğrafçısı

haydar bey yaşınıza hürmet edilmesini istiyorsanız, lütfen biraz saygılı olun.
benden yaklaşık 10 sene büyüksünüz,
düşüncelerime katılmayabilirsiniz. ama bu size bana hakaret etme yetkisi vermez.
benim ne dediğim sadece beni ilgilendirir. sizin inanıp inanmama düşünceniz ise sadece sizi ilgilendirir.

benim bir yazıma daha hakaret etmiştiniz. beni tutarsızlıkla suçlamıştınız. ama ben o konuyu uzatmamak ve size saygısızlık yapmak istemediğim için cevabı size forumda değilde özel mesaj atarak iletmiştim.

ama sanırım bu uyarı sizin için birşey ifade etmemişki halen anlam veremediğim birşekilde sağa sola çamur atmaya çalışıyorsunuz.

lütfen bundan böyle söylediklerime yorum yazıp beni kendinizle muhattap ettirmeyin.

 

Tarih: 16 Mart 2006, 00:01 - İp: 85.***.**3.145
mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı

Orhan...

a.haydar bey'le muhatap olmak, hepimiz için onurdur...

senden ricam; kırdığın, amatörce soruları yüzünden azarlar tavra girdiğin kimselerden özür dilemen... anormal fiyat tekliflerini açıktan değil özel mesajlarla yapman... ve bundan sonra aklı başında davranışlar sergilemen...



#mete007' tarafyndan 16.03.2006 09:29:05 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 16 Mart 2006, 09:27 - İp: 85.***.**3.108
a.haydar
a.haydar (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

Bu sitede hiç kimseye şaka ve eleştiri sınırları ötesinde hakaret etmedim.
pazarbey'e çağrımdır sitenin hukukcusu olarak bilirkişi olmaya çağırıyorum.
(belki alıntı olduğu için cevap verilmemiş oabilir) parantez içindeki cümlede hakaret ve çamur atma nerde gören varmı?
sürçü-lisan ettiysek af ola
bu arada mete bey'e nazik iltifatından dolayı teşekür ederim.

 

Tarih: 16 Mart 2006, 10:19 - İp: 85.***.**0.83
mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı

Estağfurlah Hocam ne iltifatı...

Yeri değil ama ikinci el araba alma bence... krediler uygun... gel sana sıfır güzel bir dizel araba alalım.. megane'ın 1.5 dizel versiyonu var... pahalı dersen opel corsa 1.3 dizel var.... biri fransız biri alman... amma tutarsızlaştım yahu.. hani alman- fransız- amerikan malı almıycaktım.. gittim sana onları tavsiye ediyorum....

 

Tarih: 16 Mart 2006, 10:48 - İp: 81.***.**9.254
a.haydar
a.haydar (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

mete arkadaş
krediler uygun biliyorum da mesleğin hali ni biliyorsun ne olur ne olmaz bu işin sonunda züğürt ağa nın durumuna düşmek te var bu arada biraz tutarlı ol da hangi atraba yı alacağımızı billelim yaw

 

Tarih: 16 Mart 2006, 11:40 - İp: 85.***.**1.3
myc
myc (üye)
İçel / Stüdyo Fotoğrafçısı

Sevgili arkadaşlarım abilerim ablalarım ,burada bilgileri paylaşıyoruz.Bilgiler alıntıda olsa bazı arkadaşlarımız için bu bilgiler yeni olabilir herkesin bu bilgileri okumasına imkan yok taktir edersinizki.
Orhan geçenlerde vesikalık çekim inceliklerini vermişti ben o konuya ilk kez raslamıştım hoşumada gitmedi değil daha sonra orhanın anlattığı konuyu başka bir yerde bir dergide okudum orhana saygı duydum kimse babasının hayrına işini bırakıpta onca şeyi yazmaz kanımca orhan paylaşmak için yazdı onca şeyleri bu açıtan bakalım 3 gün öncenin gazetesini okumamış biri için bence o gazete yeni bir gazete gibidir,okunmamıştır.
Orhan bey siz paylaşımcı bir insansınız takip edebildiğim kadarı ile ama çabukta parlayan ,kızan bir kişiliğiniz var ben burada kişilik analizi yapmıyorum kimse ve siz yanlış anlamayın.Ama birbirimize karşı daha dikkatlı ve düzgün kelimeler kullanır isek Allah c.c bizlerden hoşnut olur öyle değilmi Cenabi Allah c.c herkesi aynı yaratmıştır kimsenin kimseden bir üstünlüğü yoktur.Tek üstünlük takva üstünlüğüdür arkadaşlar sizden ricam birbirimize karşı iyi daranalım kırıcı olmayalım unutmayalımki ölüm var yarın mahşerde hesap vermek var burada kırıcı olan kullar kul hakkını nasıl öderiz diye düşünmeli ve ona göre yorum yapmalıdır bu vesile ile kimi incitti isem onlardan özür diliyor ve helallıklarını istiyorum.Saygılarımla

 

Tarih: 16 Mart 2006, 11:59 - İp: 85.***.**5.178