afrikalı
afrikalı (üye)
Yurtdışı / Amatör

Fotograf Mı Resim Mi?

Arkadaşlar takıldım açıkcası. İçimden hiç resim demek gelmiyor ama yazım kolaylığından mı ne hep arakadşlarımız "resim" demeye devam ediyorlar. Photo, ışık; graph ise çizgi anlamına gelen iki kelimeyi birleştirp Photograph demişler, ama resim de türkçe teğil ki. Sizce hangisini kullanmak doğru ifade ediyor. Ben, hep Fotograf diye yazıyorum ama arkadaşlarım "resim" diye yazarken acaba bende böyle mi yazayım diyorum.

Tarih: 13 Kasım 2005, 18:19 - İp: yok
mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı




Veysel amcamızı, ne zamandır görmemiştik.. Kendisine selamlarımızla; Babalar gününü kutluyoruz..

 

Tarih: 20 Haziran 2010, 09:28 - İp: 94.***.**3.226
freaks
freaks (üye)
İstanbul / Meraklı

Resim başlıbaşına görsel ,plastik sanatların temelini oluşturur..Resim ve heykel tekil ve uygulama olarak insan elemeği ile uygulamaya dönüşen sanat dalları.Resim ve heykel sanatından sanayileşmenin etkisi ile türeyen bir dizi sanat dalı var.Örneğin grafik sanatlar.
Fotoğrafın genellikle dökümanter,belgeci ,görsel ve estetik yanı ağır basmakta.Ancak günümüzde fotoğraf ayrı bir sanat dalı olarak kabul görmektedir.Kısaca fotoğrafı resim olarak değerlendirmek ve adlandırmak doğru değil...

 

Tarih: 21 Haziran 2010, 10:55 - İp: 212.***.**5.41
afrikalı
afrikalı (üye)
Yurtdışı / Amatör

Mete 007 kardeşim sağolasın. Valla uzun zamandır yazmıyordum ama nerden çıktıysa bu başlığı güncelledi dostlarımız. Sizlerinde her gününüz özel olsun. Bu vesile ile gene yazmış olmaktan mutlu oldum. Afrikadan, Libyadan selam hepinize...

 

Tarih: 21 Haziran 2010, 17:59 - İp: 41.***.**2.33
buzlucam
buzlucam (üye)
Yurtdışı / Meraklı

ayrıntıda boğulmaya gerek yok karşınızdaki nedediğinizi anlıyorsda sorun yok rbence resim olmuş fotoğraf olmuş..

 

Tarih: 27 Haziran 2010, 18:39 - İp: 88.***.**8.5
kikicix
kikicix (üye)
Ankara / Amatör

fotoğrafla resmin farkını bilmek için ikisinden biriyle ilgilenmek gerekmiyor ki Türkçe dersinde zaten öğretiyorlar, anlatım bozukluğu olarak çıkıyor sorularda. ben ne zaman biri "resim" dese "fotoğraf" diye düzeltip gerekirse tartışmasını da yapıyorum şahsen eski bir konu ama günümüzde de geçerliliğini koruyor malesef... tanıdığım yüksek lisans yapmış insanlar bile yapıyor bu yanlışı.

keşke herkes hassas olabilse biraz...

 

Tarih: 10 Temmuz 2010, 22:36 - İp: 78.***.**5.228
selcuk.t
selcuk.t (üye)
İstanbul / Amatör

Bu konuda çok uyarı görüyorum bu sitede. Fakat Türk dil kurumu sözlüğüne göre resim kelimesi fotoğraf anlamına da geliyormuş.
Bu durumda neden illa fotoğraf densin, resim denmesin diye ısrar ediliyor ki?
Geçenlerde İngilizce bir fotoğraf kitabında (Photographer's eye) fotoğrafı kastederken "picture" tabirinin kullanıldığı dikkatimi çekti ve hemen aklıma bu ve benzeri başlıklarda yapılan itirazlar geldi. Belli ki onlar bizim kadar uğraşmıyorlar bu ayrımla.
Üstelik makinalarda bile "picture settings" diye bir menü başlığı var.
Ayrıca dil gelişen birşey ve katı kurallara o kadar da tabi değil. Mesela "bu, bittiğimizin resmidir" cümlesine bile "resim" kelimesi kullanılabiliyorken fotoğraf için kullanılamaması bana aşırı sınırlama gibi geliyor.

 

Tarih: 14 Temmuz 2010, 02:15 - İp: 130.***.**3.130