ozzyalp
ozzyalp (üye)
İzmir / Amatör

Fotoğraf Kültürü

Fotoğraf yasağı ile ilgili başlığı okuyunca aklıma geldi.
Yaklaşık 10 gün önce açıkhavada, tripod üzerinde çekim yapıyordum. Daha doğrusu makineyi yeni yerleştirmiş birkaç kare birşeyler çekmeye hazırlanıyordum. Kİ yanıma ellerini belinde bağlamış orta yaşlı bir bey yaklaştı. Sonraki kısa ama öz diyalog şöyle:
-Kolay gelsin.
-Sağolun.
-Yol mu geçecek buradan?
-???
-Nereden geçireceksiniz ki yolu burda? Parka yazık olur.
-Bu fotoğraf makinesi beyefendi!
-Haa! Kolay gelsin o zaman.

Sanırım arkadaşın tripod üzerindeki makineyi neye benzettiğini anlamışsınızdır.

Aslında bu adamın hiçbir günahı yok. O en yakın gördüğü aletle ilişkilendirdi gördüğü makineyi. Sorun şu aslında. Objektifi tarihi bir binaya yahut birlikte olduğunuz arkadaş grubunuza değil de herhangi başka bir obje-insan'a çevirdiğinizde hep sıkıntı yaşıyorsunuz. (Resmi çekilen insanlardan söz etmiyorum)İnsanlar tuhaf birşey yapıyormuşsunuz gibi bakıyorlar size. Tuhaf geliyor bu onlara. Bazen de karışıyorlar.
Çünkü bizde fotoğraf sadece düğünlerde, nişanlarda, doğumgünlerinde falan çekilir. Fotoğrafçıda stüdyo dışında sadece böyle durumlarda fotoğraf çeker. Aksi hep garip gelir bizim insanımıza. Ne kadar kabahatliler, ya da kabahatliler mi bilmiyorum. Sadece bunun bana fotoğraf çekerken biraz rahatsızlık verdiğini biliyorum.
Sadece paylaşmak istedim. Herkese iyi çalışmalar.

Tarih: 15 Aralık 2005, 17:05 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

ozzyalp merhaba..
"yol mu gececek buradan?" sorusu gercekten hem aci hem de komik..
...

 

Tarih: 17 Aralık 2005, 15:58 - İp: 62.***.**2.10
ozzyalp
ozzyalp (üye)
İzmir / Amatör

Aslında daha acısı ve daha komiği dadanagast, gördüğü makinenin zannettiği şey olmadığını anladığında sadece kolay gelsin deyip çekip gitmesi belkide. Fotoğraf yahut fotoğrafçı onu en son ilgilendiren şey muhtemelen.
Madalyonun diğer tarafından bakarsak "Ayı mı oynuyo lan burda?! Neyi fotoğrafını çekiyon sen?!" deyip beni dövmeye çalışmadığına dua etmeliyim belki de, kimbilir))

 

Tarih: 17 Aralık 2005, 21:45 - İp: 82.***.**4.75
portigo
portigo (üye)
İstanbul / Meraklı

valla ben de resim çekmeye çalıştığımda biyerde ya bu adam ne yapıyor gibi bakıyolar yada hangi gazeteden diye soruyolar

 

Tarih: 17 Aralık 2005, 22:28 - İp: 85.***.**2.106
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

kolay gelsin deyip cekip gitmesini, ancak, orada olup duyan, yani sen bilebilirsin.. ben okurken, daha cok, "ha, tamam oyleyse, ben yanlis anlamisim" manasinda anladim.. ama tabii senin dedigin gibi cok daha komik ve aci verici olabilir..
...
"ayi mi oynuyo burada" lafina da bayilirim dogrusu.. ayi oynamazsa, hicbirsey yapilmamalidir gibi..
haklisin.. fotograf kulturu insanimizda gelismis bir noktada degil ne yazik ki..
ama merak da etmemek lazim, cunku, dijital sayesinde, kisa bir zamanda, fotograf kulturunu almamis olanlar da alacaklar..
..........
samimi olarak soyluyorum, burada, disariya ciktiginda, elinde kamera veya video kamerasi olmayan yok elinde..herkesin elinde birinden.. flash'lar patliyor.. pozlar veriliyor.. harika yani..
..hatta, bir yerde (atli karinca'nin falan oldugu eglence yerinde..), ayri ayri, 10 kisi gordum belki; elinde dslr'i ile cekim yapmaya calisan meraklilardi hepside..
insallah, turkiyede de boylesine ilgi ve merak baslar fotografciliga..

 

Tarih: 17 Aralık 2005, 22:29 - İp: 62.***.**2.10
portigo
portigo (üye)
İstanbul / Meraklı

bu ilgi zaten başlamış durumda ama genele nezaman yayılır bilemem

 

Tarih: 17 Aralık 2005, 22:35 - İp: 85.***.**2.106
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

portigo selam.. yazdigin mesaji gormedim..
aslinda burada da bana bazilari o gozle bakiyorlar.. tabii dslr sahibi olmamdan dolayi.. uzerine de beyaz objektifi takinca iyice is cigrindan cikiyor..
..gecen gun cok komik birsey oldu.. trene binen, bir ayyas evsiz kadin, bana, 10 pound karsiliginda kendisinin fotografini cekebilecegimi soyledi.. trendeki herkes bana donup bakiyordu.. ben de kadina; fotograf cekersem sayet, 10 degil 100 pound edecegini en azindan, ama ne yazik ki o kadar param olmadigi icin cekemeyecegimi soyledim..
kadinin paraya ihtiyaci vardi.. ama yine de tesekkur etti bana..
..neyse.. bak nereden nereye.. soylemek istedigim, beni sanirim gazeteci zannettiginden oyle soyledi..
.............
bence, fotograf makinelerinin yayilmasini kolaylastiracak tek yol fiyatlarin makul seviyelere inmesi.. o kadar pahaliya satilip da bu kadar cok fotograf severin olmasi gercekten zor..
buradaki fiyatlar gercekten de pahali olmadigi icin herkeslerde var.. ama turkiyedeki fiyatlar, normal ortadirek icin cok yuksek sanirim......

 

Tarih: 17 Aralık 2005, 22:56 - İp: 62.***.**2.10
portigo
portigo (üye)
İstanbul / Meraklı

haklısın fiyatlar yüksek
artık insanlar fiyatları daha makul olan noname makinaları seçiyolar

 

Tarih: 17 Aralık 2005, 23:03 - İp: 85.***.**2.106
ozzyalp
ozzyalp (üye)
İzmir / Amatör

Fiyatlar bence de insanların heveslerini köreltiyor yahut kursağında bırakıyor. Herkes almışken iyisini almak istiyor haklı olarak. Birde herkes almışken DSLR almak istiyor. Bunun ne kadar haklı bir istek olduğunu bilemiyorum.
Fiyatlar düştükçe insanların ilgisi alıma doğru yönelecek bence de. Fotoğrafın kıyısından bile geçmek insanları değiştirir, geliştirir diye düşünüyorum. Daha önce de konuşulduğu gibi "bakmanın yanısıra GÖRMEYİ" de öğrenir insanlar en azından.

 

Tarih: 19 Aralık 2005, 17:12 - İp: 82.***.**4.50
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Valla ben çoğu zaman utana sıkıla çekiyorum fotoğraf.Dediğiniz gibi acaip aciap bakıyor herkes. Bu büyük bir sıkıntı. Belkide sövüyorlar arkamdan. Onun için dağlara çıkıyorum.Kimse birşey demiyor o zaman.Birde turistik yerlerde.

 

Tarih: 19 Aralık 2005, 17:19 - İp: 85.***.**8.27
afrikalı
afrikalı (üye)
Yurtdışı / Amatör

Şu alenen fotoğraf çekme sıkıntısını herkes çekmiş demek ki.Bir zamanlar fotoğraf çantamı omuzumda taşıyamazdım. En başta eşim karşı çıkar, " Kafana bir fötr şapka tak, tüylü olsun!" der, Bende: "Teyp ile makineyi karıştırıyorsun" diye sitem ederdim. Ama çok şükür artık o da çantasında bir T1 taşıyor artık. Hep derim bir tatlı virüstür fotoğraf tutkusu. Üç komik analtımlı insan siz yazın biz okuyalım; çok dobra ve güldürücü analtıma sahipsiniz ve yazdığınızı okumadan geçmiyorum doğrusu.(Ceko,Dadanagast;Pazarbey)

 

Tarih: 19 Aralık 2005, 18:24 - İp: 195.***.**2.86