biologus
biologus (üye)
Yurtdışı / Amatör

Dünyaca Ünlü Fotoğrafçı:

GUzel bir haverdi paylasmak istedim
Dünyaca ünlü fotoğrafçı: En sevdiğim fotoğrafları Hac'da çekiyorum

Hac fotoğraflarını dünyaca ünlü National Geographic, Geo, Bunte gibi dergilerin kapağına taşıyan ünlü Türk fotoğrafcı Mehmet Biber, Kabe'de çektiği fotoğraflarda bir ruh olduğunu ve en sevdiği fotoğrafları Hac seyahatleri sırasında çektiğini söyledi. 1968 yılında Alman Bunte dergisinde yayınlanan Hac fotoröportajının ardından National Geographic ve Geo gibi dergilerden teklifler üzerine kutsal toprakları görüntüleyen ünlü fotoğrafçı Biber, 10'un üzerinde de olimpiyat takip etti.




Biber, foto muhabiri olarak ilk kez deklanşöre bastığında 19 yaşındaydı. Kısa sürede Türk basının aranan isimleri arasına girdi. 1952 yılında İstanbul Fotoğraf Ajansı'nda başlayan kariyeri ABD başkanlarıyla birlikte yurtdışı seyahatlerine katılması ve sayısız önemli olayı takip etmesiyle devam etti. Kamerasına takılanlar arasında Nixon, Ronald Regan, George Bush, Muhammed Ali, Adnan Menderes, Celal Bayar, Turgut Özal, Şah Rıza Pehlevi gibi isimler var.


1952 yılında İstanbul Express'te fotoğraf çekmeye başlayan Biber, "Spor muhabiri olarak işe başladım; fakat foto muhabirlerinin hep önde, olayın içinde olma tarafı beni kendine çekti. İşe başladığım dönemde ajansta yatıp kalkardım. İstanbul Express bir okul gibiydi. Sami Kohen, Halit Kıvanç hep birlikte çalıştık. Büyük format makinelerle çalışıyordum. Gittiğim her iş için tek bir kare çekme şansım vardı. Şimdi her şey çok kolay, kimse ne kadar çektiğini sormuyor." dedi.

Spordan politikaya her alanda fotoğraf çeken Mehmet Biber, aynı dönemde NBC televizyonu için de kameramanlık yaptı. Ünlü fotoğrafçı Biber, "Türkiye'de televizyon yoktu fakat ben NBC için haber görüntüsü çekiyordum. Boğazdan Rus gemilerinin geçişi, Kissenger'in Türkiye gezisi derken hem fotoğraf hem video görüntüsü olarak sayısız olayı belgeledim." dedi.

1962 yılında Dünya Güreş Şampiyonasını takip etmek için Amerika'ya gelen ve renkli film öğrenmek için kalan Mehmet Biber, o dönemde çalıştığı gazeteden izin ister; fakat gazeteden talebine bir türlü cevap gelmez. 6 ay sonra işe gelmediği için tazminatsız olarak işten çıkarıldığına dair bir mektup alır. 1962'de Amerika'ya zorunlu olarak yerleşen fotoğrafçı, 1971 yılına kadar New York'ta Birleşmiş Milletler'de çalışır.

"HÜRRİYET'E ÇOK ŞEY VERDİM; FAKAT KARŞILIK ALAMADIM"

Dünyanın tüm liderleri en az bir kez o dönemde Mehmet Biber'in kamerasına takılır. Türkiye ve çevresinde olup biten tüm olayları Time, Stern, Der Spiegel gibi dergiler için takip eden ünlü fotoğrafçı o dönem sadece işini yaptığını ifade ediyor. Mehmet Biber, "Yaptığım işlerin çığırtkanlığını hiç bir zaman yapmadım. Sadece işimi yaptım. Ben sanat fotoğrafçısıyım ya da fotomuhabiriyim diyerek ortalıkta dolaşmadım. Türkiye'den kimse yaptığımız işlerin farkında değildi. Leıca gibi bir firma, bana lens gönderiyor, makine gönderiyor; 'lütfen deneyin ve değerlendirin' diyor." dedi. 92-95 yılları arasından Erol Simavi'in fotoğraf editörlüğü sistemini Hürriyet'e kurması için çağırdığı Mehmet Biber, Hürriyet'e çok şey verdiğini; fakat karşılığını alamadığını ifade etti.

10 yaz 7 kış olimpiyatını fotoğraflayan Mehmet Biber, kaçırdığı çok bir şey olmadığını bir tek Küba'ya gidemediğini ifade etti. Mehmet Biber, "Küba'ya o dönemde dünyaya kapalıydı. Türk gemileri Küba'ya buğday taşıyordu. Gazeteye yazdım ve bu işi organize etmelerini istedim. Bir cevap gelmedi. Gökşin Sipahioğlu aynı yöntemi kullanarak gitti. En çok üzüldüğüm olaylardan biridir." dedi.

Türk basınında durumunun pek iç açıcı olmadığını ifade eden ünlü fotoğrafçı, "Basın, fabrika oldu. Her şey fabrikasyona döndü. Patronlar kendi çıkarları doğrultusunda gazeteleri kullanıyorlar. Politikacılar da onlarla müşterek çalışıyor. Çalışanların durumu ise daha kötü. Sigortasız çalışan onlarca insan var. Fotomuhabirinin makinesi kırılıyor kimsenin umurunda değil. Yapılan işe kıymet verilmiyor. Ben National Geographic kadrolu el

Tarih: 28 Eylül 2007, 17:00 - İp: 192.***.**9.70
fotoasli
fotoasli (üye)
Aydın / Stüdyo Fotoğrafçısı

yazıyı okudum memleketimizin fotoğrafa ve emeğe bakışı hakkında bir fikrim oldu,zahmetiniz için teşekkürler

 

Tarih: 29 Eylül 2007, 10:29 - İp: 88.***.**8.113
  • 1