meraklisi
meraklisi (üye)
İstanbul / Meraklı

Dijital Makine Olayında İşin Suyu

“Dijital makine olayında işin suyu çıktı…” diyeceğim. Cep telefonu modelleri gibi her geçen gün ufak bir değişiklik ve ürün piyasada, sebep ise bizleriz, elindeki ile yetinmeyi bilmeyip hep en yenisini almayı severiz. Ürünü yapan firma ise eskisi gibi ömürlük değil de kullan at diye bahsedebileceğim makineler üretiyorlar ve bizler de koşarak satın alıyoruz. Sebep? ... Bugün çıkardıkları bir modeli altı ay ya da bir yıl öncesinde çıkarabilme teknolojisine sahip mi değiller, sahipler ama amaç “$” zengin olmak…

Küçük bir örnek vermek istiyorum; fotoğrafla hiç alakası olmayan, ama ben biliyorum bu işi diyen çok arkadaşım var, bir tanesinde Canon Elan7E ve 28-135IS USM lens vardı ve filmle baş edemedi ve 5D aldı, çektiği fotoğraflara bakıyorum da 6 yaşındaki yiğenim A75 ile daha güzel kadraj içerisine yerleştiriyor. Çocuğa değil de makineye acıyorum...

Birkaç yıl öncesine kadar fotoğrafçı diye bir yer vardı, vesikalık çektirirdik, yakında tarih olacak...
Üzülüyorum halimize...


Tarih: 20 Mart 2006, 21:09 - İp: yok
huermen
huermen (üye)
İstanbul / Amatör

Aynen katiliyorum. Diger ülkelerdeki benzer fotograf sitelerine bakinca, ayni konunun devamli forumlarda tartisildigini görüyorum. Sanirim bu dünyanin her yerinde olan bir pazarlama stratejisidir. Arkadasim yilbasinda D20 aldi, simdi onun yerine D30 cikti piyasaya, ya satsam da D30mu alsam deyip duruyor.

Bence, ancak makine teknik yönden yetersiz kaldigi zaman yenisine ihtiyac duyulmasi gerekiyor.

Bazilari teknik donatimin cok önemli oldugunu düsünüyor, bir yere kadar dogrudur ama unutmamak geekiyorki, gören ve deklansöre basan biziz, makine degil.

 

Tarih: 20 Mart 2006, 21:42 - İp: 88.***.**1.85
m.yapici
m.yapici (üye)
Muğla / Amatör

çok güzel bir konuya değinmişsin.ben de yeni canon 350d aldım ve karar aşamasında canım çıktı.canon mu nikon mu o mu bu mu derken insan çıldırıyor.ve bu pazarlama teknikleri insanı sıkmaya başladı artık.aldığınız ürünün 3 ay sonra 2 milyon pixel gelişmişi çıkıyor.neyse ya bencede önemli olan bizleriz makinalar bize bu kadar hükmetmemeli...

 

Tarih: 21 Mart 2006, 11:43 - İp: 85.***.**2.204
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Haklısınız gönül rahatlığı ile bir makina kullanamıyoruz valla. onu al, bunu sat. Değiştir tereddüt et.

 

Tarih: 21 Mart 2006, 12:58 - İp: 85.***.**0.238
ruhiodev
ruhiodev (üye)
İzmir / Amatör

Ben bu konuda size katılmıyorum. İşin suyu çıkmadı. Çıkarıldı. Bu kadar tatmin olmayan , aldığını yüzde yüz verimli kullanmayan toplum yaratıldığı için , tüketim toplumu haline getirildiğimiz için , firmalar bu durumumuzdan faydalanıyorlar.
Cep telefonu satan bir dükkanda 13-15 yaş arası çocukların , yeni çıkan modellerin fiatını sorduğunu ve elindekini kaça geri alacağını sorduğunu gördüm. Ailelerde de var suç. Bu genç yaşta az şeyle mutlu olmayı öğretemiyorlar çocuklarına.
Fotoğraf makinası olayına gelince, ihtiyacı olan uygun bir makinayı değil , en iyisini almaya çalışıyor. Bu güzel de , kötü olan; bir üst modeli çıkınca elindekini beğenmemeye başlıyor. Yeni modeli almaya çalışıyor. Türkiye tüketim toplumu oldu bunun neticesi de , firmalar satış yapsınlar diye yeni yeni ,küçük değişikliklerle makina üretiyorlar. Olan bizlerin dolarlarına oluyor.
Dünyada da böyle olduğu için , bizim yapabileceğimiz fazla birşey yok. Biz kendi paramıza sahip çıkalım. İyi birer makina alıp , ondan maksimum verimi almaya çalışalım.
Herkese sevgiler...............

 

Tarih: 21 Mart 2006, 13:09 - İp: 85.***.**0.142
a.haydar
a.haydar (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

aslında bu konu sadece fotoğraf makinaları için değil
bilgisayar telefon hemen hemen tüm elektronik cihazlar için gecerli.

 

Tarih: 21 Mart 2006, 15:51 - İp: 85.***.**4.224
meraklisi
meraklisi (üye)
İstanbul / Meraklı

Fikirlerinize katılıyorum, cümlelerimi ifade ederken eksik aktardığım kısmı Ruhi bey tamamlamış, teşekkür ederim.

Dijital makina olayında işin suyu çıktı cümlesini kurarken, bilgisayar ve cep telefonundan sonra da fotoğraf makinasında benzer olayları yaşamaya başladığımızı düşünüyorum. Tüketici toplumu olmaya itilen bizleriz ama itirazımız yok her yeni çıkan modelin bizde olmasını isteyoruz, elimizdeki ne kadar iyi olursa olsun, bize yetersiz gelmesinden, ihtiyaçlarımızı karşılamamasından değil, sadece ve sadece bir üst modeli olmasından dolayı değişim yapıyoruz. Sonuçta kaybeden yine bizim toplumumuz, çözümü ise, yeni çıkan ne olursa olsun elimizxdeki üründen en üst seviyede yararlanmalıyız.

Sevgiler...

 

Tarih: 22 Mart 2006, 09:23 - İp: 85.***.**6.193
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selamlar..

ben bircok konuda katilmiyorum tartisilanlara..
degisimler, ufak tefek olmuyor kanimca.. evet, compact makinelerde oyle gorunuyor, ama olmasi gereken de o.. cunku modayi takip ediyorlar sadece.. mesela 2.5" lcd'ler.. artik hepsine koymak zorunda gibiler.. cunku halk oyle istiyor..
diger yandan, compact modellerde, bircok kullanici icin ozelliklerden ziyade olay tamamen nasil gorundugu makinenin.. bir arkadasim pembesinden olympus compact aldi mesela.. ama butun arkadaslari da istiyor ayni renginden..
gorunum degisiyor ve bu gerekli olan birsey..
ayni giyimde oldugu gibi.. giyimde de yeniler cikiyor.. durmadan.. ama kimse bak bu sefer de %40 oraninda yun kullanilmis diye bakmiyor olaya..
o yuzden compact'lardaki ufak degisimleri kafaniza takmayin derim..
dslr olayinda durum tamamen farkli zaten.. bakin iste, olympus, bir de live preview'i ekledi.. panasonic de L1'da kullaniyor.. iste gecen sene, 6 megapixellik zamandi, simdi 10-12'lik makineler cikiyor.. bunlar bence hic de kucumsenecek gelisimler degiller..
photokina'da daha kac yeni makinenin tanitilacagini bilmiyoruz bile..

bence, sizlere oyle gelmesinin bir nedeni de olaylari, daha dogrusu gelisimleri gunu gunune takip etmenizden kaynaklaniyor.. birkac ay ara verin gelismelere, bakin neler olacak..

..........
ertesi gun bir fazla megapixelli kamera cikti diye degistiren insanlar var tabii.. hatta bazilari iki-uc marka kamerayi ayni anda bile kullaniyorlar..(dslr'lardan bahsediyorum..) ama bu sadece turkiyeye ozgu birsey degil arkadaslar.. bu dunyanin heryerinde ayni..
burada da insanlar, bir sonraki gun 1 fazla megapixelli kamerayi almaya calisiyor..
onemli olan sizlerin, sizleri iyi bilmesi.. eger ki ihtiyaciniz yoksa, bir sonraki gun yeni bir kamera almayacaksinizdir.. alirsaniz da bu sizin aptal oldugunuzu gostermez, tamamen kendinizi iyi hissetmek icin aldiginiza isarettir.. ve bu konuda kimsenin birsey soylemeye hakki yoktur; cunku para sizin karar sizin..

huermen, arkadasin, 20d'den 30d'ye upgrade etmek isteyebilir.. evet aralarinda megapixel farkliligi yok ama aslinda gorunum ve ozellikler acisindan pek de ayni kameralar degiller.. mesela en basitinden, bircok insani biliyorum, sadece spot metering'den dolayi 20d'den 30d'ye upgrade edecekleri..

"Küçük bir örnek vermek istiyorum; fotoğrafla hiç alakası olmayan, ama ben biliyorum bu işi diyen çok arkadaşım var, bir tanesinde Canon Elan7E ve 28-135IS USM lens vardı ve filmle baş edemedi ve 5D aldı, çektiği fotoğraflara bakıyorum da 6 yaşındaki yiğenim A75 ile daha güzel kadraj içerisine yerleştiriyor. Çocuğa değil de makineye acıyorum..."

6 yasindaki cocuk gercekten o kadar iyiyse, bence butun imkanlarinizi kullanip, bu isin egitimini aldirmaniz gerekir..
ama olay sadece hangi makinenin kullanildigi degildir.. kabiliyettir de.. 6 yasindaki cocugun fotografik kabiliyeti fazla olabilir.. arkadasin da ayni benim gibi kabiliyetsiz olabilir..
ama iste bu demek degildir ki, benim kabiliyetim yoksa, bosver, makine falan almam demeyi.. hayir ben alirim.. param olsa, en iyisinden alirim.. gucum yettigince.. cunku bu benim icin bir hobi..

kadraj olayina gelirsek; slr makine kullanmanin bir compact'dan farkini soylemeye gerek yok sanirim.. evet, giris seviyesindeki dslr'larla kadraji kurabilmek pek de kolay olmuyor ama bir compact'a gore cok daha kolay.. neyi cektiginizi acik secik gorebiliyorsunuz..
oysaki para olsa, bir orta format kamera kullanirdim.. kadraji kurmak cok daha kolay olurdu..

son olarak, evet, 6 ay once de cikarabilirlerdi ayni makineleri.. eminim bir canon'un mesela, bir 25-30 megapixellik kamerasi da vardir fabrikalarinda.. ama deneme ve gelistirilme asamasindadir.. ve zamani gelmedigi icin de piyasaya cikarmiyorlar..
oncelikle ellerindeki diger stoklari bitirmek zorundalar.. sonrasinda yeni makineyi cikaracaklardir..
hersey is hayati yani.. ticaret..
parayi, zamani ve rakipleri yerli yerinde kullanabilme..

bilemi

 

Tarih: 22 Mart 2006, 17:07 - İp: 62.***.**2.10
botoxx
botoxx (üye)
İstanbul / Özel Gün Fotoğrafçısı

sevgili dadanagast konuya son noktayı koydun daha ne diyelim

 

Tarih: 24 Mart 2006, 06:23 - İp: 81.***.**8.122
huzun_seli
huzun_seli (üye)
İstanbul / Amatör

Arkadaşlar bu tartışanın sonunun pek olmadığını biliyosunuz.. ne çekmek istiyosanız imkanlarınız olcusunde çekme istediğiniz amaca göre bir makına alın ve o makınanın limitlretini zorlayın...yetmediğini düşündüğünüz ve sizin isteklerinize cevap vermediğinzi düşündüğünüz an değiştirmek artık hakkınızdır...Ben H-1 kullanıyordum bildiğinzi gibi fakat zamnala geniş açısı düşük ışık şartlarındakı yetersizliği lens keskinliği gibi nednelerden dolayı artık benım ihtiyaçlarımı karşılamamaya başlamıştı cunkı...bu saydığım gerekceler bir cok yenı başlayan ıcın onemlı olmaya bilir ama bunu farkettiğiniz an değiştirmeli o arkadaşş...makınanın size sağladığı etki biryere kadar kabul ediliebilinir tabı...ama yinede onu insan cekecek göz görmedikten ayarlarını yapamadıktan diyaframını tutturamadıktan sonra D2x kullanmışsınız neye yarar.. ben şuan 1978 model bir canon A-1 kullanıyorum ve inanın oylesine memnunum ve oylesine zevklıki ondan daha pahalı bir çok makınadan alamadığım geniş açı lezzetini 20mm lik bir lensle A-1 den alabiliyorum...

son soz... ama dada nın dediği gibi parası çok ve ahrcamak icin yer arayan arkadaşlarınız varsa onlar içinde kendiniz yormayın bırakın alsın alsın satsınlar...siz çekımınıze bakın...

 

Tarih: 24 Mart 2006, 15:38 - İp: 81.***.**5.0
ruhiodev
ruhiodev (üye)
İzmir / Amatör

Sevgili dadanagast, biz kimseye niye kaliteli makina alıyorsun , teknolojiyi takip ediyorsun , eski makinanın suyu mu çıktı ,onu kullansana filan demiyoruz. Benim dediğim ,aynı senin dediğin gibi , makina piyasasının da modası olduğu. Artık bazı kişilerin bu modayı takip ettiği. Ben bunun yanlış olduğunu söylüyorum. Bu tüketim toplumunun bir özelliği.Yeni çıkan makinaları takip edip , elimde en son piyasaya çıkan makina olsun düşüncesi yanlış. Yoksa bir kişinin teknolojiyi takip etmesi tabii ki güzel birşey, hele bu işten ekmek yiyorsa teknolojiyi takip etmemesi yanlış olur. İyi bir makinası olan bir arkadaşın , gönlünün sevdiği güzel kompact bir makina alması da yanlış değil.İster rengini sever pembe alır, ister tipini sever küçücük bir makina alır. Benim eleştirdiğim elindeki makinaları en son çıkan modellerlesık sık değiştirmesi. Bunu yapan kişi ülkemizin dövizini gereksiz yere harcıyor diyebiliriz. " burada da insanlar, bir sonraki gun 1 fazla megapixelli kamerayi almaya calisiyor.. onemli olan sizlerin, sizleri iyi bilmesi.. eger ki ihtiyaciniz yoksa, bir sonraki gun yeni bir kamera almayacaksinizdir.. alirsaniz da bu sizin aptal oldugunuzu gostermez, tamamen kendinizi iyi hissetmek icin aldiginiza isarettir.. ve bu konuda kimsenin birsey soylemeye hakki yoktur; cunku para sizin karar sizin.. "
Elbetteki para kişinin , karar kişinin. Birgün bir makina alıp , ertesi günü bir başka makina da alabilir kişi. Ama bir önceki makinanın hakkını vermeden , daha yenisi çıktı diye alıyorsa bu yanlış .İnsan kendini daha iyi hissetmek için alışveriş yapıyorsa bu yanlıştır.
Benim sözüm amatörler için aslında. Aldığı makinanın özelliklerini zorlayıp , tüm güzelliklerini kullanmalıdır.
Bir amatör olarak; ben de 3 megapixel bir makina kullanmak istemem bugün. Şöyle bir 6 , 8 megapixel olmalı en azından. Bugün alacağım makinada bu özelliği tabii ki isterim. Kullandığım makinanın bir hayli üstünde özelliklerde makina üretildiğinde , bana artık eski makinam yetmiyor veya eskiyip tamir istediğinde ,daha gelişmişini alırım. Bu tür satın almaya karşı değilim.
Laf olsun diye her sene makinasını değiştirenlere karşıyım......Karşı olsam ne yazar ya......

Sevgili huzun_seli hoşgeldin, seni aramızda görmek ne hoş.Biz tartışmıyoruz. Sadece kendi düşüncelerimizi söylüyoruz. Yoksa kimsenin neyi nasıl alıp sattığını , kullandığını karışmak gibi bir niyetimiz yok. Önlemek istesek bile bu mümkün mü?

Sevgili pazarbey , sen de boşver , gönül rahatlığı, ağız tadı ile istediğin makinayı kullan. Fotoğraflarını çek. Galerideki fotoğraflarına zevkle bakıyorum, keyif alıyorum. Ara sıra bazıları çıkıp "adam hiç fotoğraf yüklememiş yorum yazıyor" gibi laflar ettiğinden yorum yazmıyorum. Senin fotoğraflara bakmıyorum sanma.
Tüm fotoğraf dostlarıma sevgiler........

 

Tarih: 24 Mart 2006, 18:31 - İp: 85.***.**0.142