meraklisi
meraklisi (üye)
İstanbul / Meraklı

Dijital Makine Olayında İşin Suyu

“Dijital makine olayında işin suyu çıktı…” diyeceğim. Cep telefonu modelleri gibi her geçen gün ufak bir değişiklik ve ürün piyasada, sebep ise bizleriz, elindeki ile yetinmeyi bilmeyip hep en yenisini almayı severiz. Ürünü yapan firma ise eskisi gibi ömürlük değil de kullan at diye bahsedebileceğim makineler üretiyorlar ve bizler de koşarak satın alıyoruz. Sebep? ... Bugün çıkardıkları bir modeli altı ay ya da bir yıl öncesinde çıkarabilme teknolojisine sahip mi değiller, sahipler ama amaç “$” zengin olmak…

Küçük bir örnek vermek istiyorum; fotoğrafla hiç alakası olmayan, ama ben biliyorum bu işi diyen çok arkadaşım var, bir tanesinde Canon Elan7E ve 28-135IS USM lens vardı ve filmle baş edemedi ve 5D aldı, çektiği fotoğraflara bakıyorum da 6 yaşındaki yiğenim A75 ile daha güzel kadraj içerisine yerleştiriyor. Çocuğa değil de makineye acıyorum...

Birkaç yıl öncesine kadar fotoğrafçı diye bir yer vardı, vesikalık çektirirdik, yakında tarih olacak...
Üzülüyorum halimize...


Tarih: 20 Mart 2006, 21:09 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

botoxx tesekkur ederim..
...
huzunseli, sen d200 aldin zannediyordum.. yoksa almadin mi? sanirim ben yanlis hatirliyorum.. veya yine karistirdim..
....
ruhi abi merhaba..

soylediklerinizi burada kopyalayarak cevap verecegim.. (soylediklerinizi hatirlamam acisindan.. )

" Benim eleştirdiğim elindeki makinaları en son çıkan modellerle sık sık değiştirmesi. Bunu yapan kişi ülkemizin dövizini gereksiz yere harcıyor diyebiliriz."

tabii ki sizin gibi insanlarimiz olabilir.. ama bir yerde bu biraz da, kisinin verecegi satinalma icgudusuyle ve cebindeki butcesiyle alakali oldugundan; ulkeyi etkileme durumlari listede son siralara duser.. acikcasi, ulkem kaybedecek diye degil, ben kaybedecegim diye alirim veya almam.. ama tabii ki bu benim dusuncem; sizin de dusuncenize saygi duyarim..
benim dusuncemce, durmadan makine degistiriyorsa birisi ve bu sekilde butcesi sarsilmiyorsa; tamamen, kendi bilecegi istir.. onemli olan memnuniyettir.. alinan hazdir..
hos, butcesi de sarsiliyor olabilir, ama kisinin buna kendisinin karar verebilmesi gerekir..

"Elbetteki para kişinin , karar kişinin. Birgün bir makina alıp , ertesi günü bir başka makina da alabilir kişi. Ama bir önceki makinanın hakkını vermeden , daha yenisi çıktı diye alıyorsa bu yanlış .İnsan kendini daha iyi hissetmek için alışveriş yapıyorsa bu yanlıştır.
Benim sözüm amatörler için aslında. Aldığı makinanın özelliklerini zorlayıp , tüm güzelliklerini kullanmalıdır."

ruhi abi, hakkini verme konusu cok derin bir konu bence.. acikcasi, hakkini vermenin limitlerini de bilememekteyiz..
bir fotografci, isinde kullanacagi, canon 350d ile milyonlarca kare cekebilir..
oysaki ben, ayni makineyle binlerce kare cekerim..
o fotografciya gore hakkini vermemisimdir henuz.. ama iste neye gore hak verme soz konusu?
ben bir kare bile cekmekle, kendimce hakkini veriyorum gibi hissedebilirim de..
veya unutulmaz bir gezimde kamerami kullanmis olmakla..hakkini verme konusunu tartismak bence yanlis.. cunku kisinin kendisine baglidir dedigim gibi.. benim ille de milyonlarca kare cekmem gerekmez, veya hergun cekim yapmam veya her ozelligine tamamiyla ihtiyac duyuyor olmam..

...
bazi insanlar ellerindeki makineleri, piyasadan kalkmadan once degistirmekteler.. bu da o kadar yanlis degil.. neden?
cunku dijital alemde yasiyoruz.. elimizdeki makineler dijital.. bir yil sonra eskisi gibi para etmeyecek.. ve elimizde de tutarsak, elimizden cikarmak icin cok gec olabilecektir.. bugun 3 mp'lik bir makineyi elinizden cikarma sansiniz nedir mesela?
ama 3 mp'lik makine yetmiyor mu sorusu.. yetmez cevabi belki cok maymun istahli gibi gorunebilir, ama gercek olan birsey var ki, o da, olayin psikolojik yonudur.. arkadaslarim 10 mp'lik makine kullanirken ben de kullanmak isterim..

daha iyi hissetme konusu.. tabii ki zaten butun alisverislerimizi sirf bu yuzden yapmiyor muyuz? sirf kendimizi daha iyi hissedebilelim diye degil mi?
niye yeni giyecek aliyoruz? niye eskisi yirtildi diye mi?
niye yeni otomobil aliyoruz? niye sampanya alip iciyoruz? niye plazma screen alip televizyon seyrediyoruz?
hepsi kendimizi daha iyi hissedebilelim diye degil mi? hepsi, calisilip da kazanilan parayi kullanip da hayattan zevk alabilmek icin degil mi?
fotograf makinesinde de olay ayni..
isin gercegi, 1000 pound'u bir lense harcamak ne kadar da buyuk bir para.. ne kadar cok para.. ve hersey kendimizi daha iyi hissedebilelim diye sonunda.. dunyada kac amator aynisini yapiyor..
bilgisayar ekraninda baktigimiz fotograflarda biraz daha az noise olsun diye, aman biraz daha keskin olsun diye degil mi? halbuki alinan baskilar 8x10" en fazla.. ne farkedecek?
ama.. amasi oldugunu zannetmiyorum dogrusu.. para kisinin, secim hakki yine kendisinindir.. kimsenin de yanlis oldugunu soylemeye hakki yoktur..
aksine, yanlis oldugunu duymaktansa insanlar, ne kadar guzel bir makine sahibi oldugunu duymak isteyecektir..
eminim, herkes cebindeki parayla ne yanlislar yapiyordu

 

Tarih: 24 Mart 2006, 20:28 - İp: 62.***.**2.10
gizem84
gizem84 (üye)
Muğla / Haber Fotoğrafçısı

helede kameralı telefonların uyu cıktı...sureklı yenılerı cıkıyor ve cokda pahalı ee toplumumuz sevıyor enıyısını almayı yada gosterısı.. onemlı olan ınsanın kullandığı bir eşyasını sevmesi.. ben suanda yeni bir fotoraf makiesi almak istiyorum ve kafam karmakarışık durumda okadar cok marka ve model varkı ...

 

Tarih: 26 Eylül 2007, 06:32 - İp: 78.***.**3.243
mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı

konuyu ilk okuyanlardan olduğum halde izleyici kalmak daha uygun deyip, cevap yazmamıştım..

son parağrafında yazdığın fotoğraf stüdyolarından birini yaşatmaya çalışıyorum Sevgili Celil..

 

Tarih: 6 Ekim 2007, 10:43 - İp: 85.***.**7.164