buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

Cep Telefonuyla Fotoğraf Çekmek?

Aaaaa ne diyorsun sen buffalo, buffaloluğun tutu yine, tüüüüü Allah cezanı versin cep fotosu yüklemiş , benim fotom onaylanmıyor ama cep telefonuyla çekilenler onaylanıyor , git kardeşim kendine bir cep kompakt makine al 200 liraya bile var....


Görmezden gelebilir miyiz?

Hafta sonundaki Uzungöl gezimden sonra msn' de arkadaşlarla fotoğrafları paylaşıyorduk. Bende DSLR vardı, onlarda kompakt. Birinde de cep telefonu. Garibim sağı solu çekmeye çalışıyordu, cep telefonunu doğrultuyor deklanşöre basıyordu...

Fakat msn den bana yolladığı bir fotoğrafı görünce hayretler içinde kaldım. exifi filan kontrol ettim, doğruydu. Üstelik bu cep telefonu 1/3200 enstantanede çekmişti bu fotoğrafı.

Cep telefonuylşa çektiğimiz şeye aslında tam olarak fotoğraf diyemey,z. Biz deklanşöre bastıktan sonra telefon bizim kaydetmek istediğimiz anı değil, 1-2 saniye içindeki en uygun anı yakalar. Buna fotoğrafçılık diyemeyiz.

Ama amatör bile olmayan, kendince bir şeyler üretmeye çalışan insanları daha ne kadar hor görebiliriz? Cep telefonalarıyla çekilen fotoğraflar bu gün yepyeni bir akım yarattı. İnsanlar günlük hayatlarını, yaşadıkları şehirleri, gezdikleri yerleri, çocuklarını çekiyor, belki taaaa Amerika daki yakınlarıyla 1-2 saniye içinde paylaşıyor bunları. Cep telefonu fan klüpleri ve cep telefonu galerileri var.
Sony Ericsson ünlü bir fotoğrafçıyla anlaşmıştı reklam için. Fotoğrafçı elindeki cep telefonuyla koca Amrika kıtasını gezecek ve telefonun resmi sitesine her gün fotoğraf yükleyecekti. O adamın fotoğrafları belki bir dslr den çıkan fotoğraf kalitesinde değildi ama sonuçta hepsinde çok hoş enstantaneler vardı.

Biz ister kabul edelim ister etmeyelim bu gün cep telefonu fotoğrafçılığı diye bir olgu var. Bu yeni dal, fotoğrafçılığın teknik bilgilerinden, yani enstantane, diyafram, iso gibi kavranlardan habersiz insanların çektiği şeylerden oluşuyor. Hatta bu insanların büyük kısmı asla fotoğraf makinesi almayacak ya da alamayacak insanlar. Bir kısmı ise aşağıdaki fotoğrafı çeken benim arkadaş gibi, sizin 2000 doları bir makineye harcamanıza anlam veremez.
Yine de insanların bir şeyler üretmesi güzeldir.

Eğer ki fotoğraf en demokratik sanatsa, bu sanatla uğraşmak herkesin hakkıdır efendim.... İnsanlar belki de gidip dslr hatta kompakt makine alacak bütçeye sahip değiller. Ama fotoğraf çekip bir galeriye eklemek onların da hakkıdır.

Şu veya bu şekilde insanların sanatla uğraşmasını hep olumlu bulurum. Resim yapan, fotoğraf çeken, şiir yazan insandan asla zarar gelmez. Ürettikleri şeyler belki çok vasattır ama sonuçta bir şeyler üretmekteler.

Bize düşen sanırım onları küçümsemek değil...Cep telefonuyla da fotoğraf çekilir, yeter ki kadraj düzgün olsun, yeter ki muhteşem bir serüven olan insan hayatının bir anını ölümsüzleştirsin.

Bunların sitede yayınlanmasına gelince, kadraj düzgünse, netlik keskinlik yeterliyse , neden olmasın?

Abarttığımı düşünüyorsanız buyrun bakalım;

Tarih: 14 Ağustos 2007, 21:50 - İp: 88.***.**2.205
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

Sevgili bufallo,
Fotografla time laps görüntü birbirinden farklı şeylerdir.

Fotograf: ışığın süresini ve miktarını ayarlayabildiğin / kontrol edebildiğin cihazlarla elde ettiğin görüntünün kayıt edilmiş halidir.
Cep telefonunda ise ışığın süresini ve miktarını ayarlayabilme şansın yok (diyafram ve örtücü yok) o nedenle elde edilmiş görüntünün adı da fotograf olamaz.

Cep telefonlarının fotografçılığa katkısı inkar edilemez ve gittikçede çok gelişiyorlar.

 

Tarih: 15 Ağustos 2007, 11:21 - İp: 88.***.**7.190
meliksahu
meliksahu (üye)
Denizli / Meraklı

bence kişinin az imkanıyla çok iş başarması değerlidir. haliyle asıl olan fotoğraftır. hangi makinayla çekilirse çekilsin fotoğraf güzelse sorun yoktur. eğer fotoğraf güzel olduğu halde makinaya göre değerlendirme yapıyorsak hata ederiz. makina amaç değil araçtır. değil mi?

(iyi makinanın hakkını vermek veya vermemek ise bambaşka bir konu)

 

Tarih: 15 Ağustos 2007, 11:22 - İp: 88.***.**2.231
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

Sevgili Burkay;
Ben de bunu anlatmaya çalıştım ama sizin kadar iyi ifade edemedim.
Bence de elde edilen görüntü fotoğraf olmaz. zaten hiç bir ayar imkanı yok bunlarda. Hatta bence asıl sorun şu, deklanşör vazifesi gören şeye bastığımızda o anı değil, değil 1-2 sn. sonrasını kaydediyor telefonlar. Geçmişte kullandığım bir kompakt makineden bu nedenle soğumuştum. Net fotoğraf verebilmek için sanırım 1-2 saniyelik süreçte en net görüntüyü yakalamaya çalışıyorlar. Buna fotoğraf diyemeyiz evet.

Ama belirttiğiniz gibi çok kuvvetli bir akım var, bu da işin güzel yanı.

 

Tarih: 15 Ağustos 2007, 11:47 - İp: 81.***.**7.49
meliksahu
meliksahu (üye)
Denizli / Meraklı

ama mesele bir anı durdurmak ve bir şekilde kayıt altına almak değil midir? fotoğraf bu değil midir? ilk fotoğraf makinası da 8 saat pozlamayla çekim yapabiliyormuş. artık o 8 saatte neelr görürse. haliyle ona da fotoğraf makinası demeyecek miyiz? veya basit kompak makinalara da mı fotoğraf makinası diyemeyiz? onların çektiği fotoğraf değil midir? bence fotoğrafın tanımını yanlış yapıyoruz.
tdk "Görüntüyü, ışığa karşı duyarlıklı cam, kâğıt vb. bir yüzey üzerinde özel makine ile tespit etme yöntemi." demiş. siz bunu ister slr ile ister dslr ile ister kompakla yaparsınız. ama ürün kalitesi mutlaka farkeder. birçok fotoğraf karşılaştırılmaz bile belki. ama yine de basit bir makinayla çok iyi ürünler de elde edilebilir.
bununla ilgili ng foto okulu eğitimde yazılar da vardı. hatta 30-40 $lık komoaklarla cd kapakları yapanlar vardı. ama çektikleri de güzel ve kaliteliydi

 

Tarih: 15 Ağustos 2007, 14:27 - İp: 88.***.**2.231
eraycanli
eraycanli (üye)
Ankara / Amatör

efecan dogru demis slr kullananlar disinda (hatta slr kullananlar bile zaman zaman) kim ayarlari otomatik kullanmiyor ki? cok az insan. kompakt makinelerle pek farki kalmamis cep telefonlarinin, gecen bir yakinimin telefonuna baktim N73 model, kompakt makinelerle (flas disinda) pek farki yok. eger galeriye kabul edilirse (ki cogu kabul ediliyor ) olumlu yorum yapmak gerek. cunku her insan fotografa profesyonel denilecek makinelerle baslamiyor. kompakttan sonra eger disine gore bulursa fotografciligi ileri bir makine aliyor. tesvik etmek gerek insanlari
onay demisken aklima geldi. fotografinizin onaylanmasi icin heralde takvim fotolarina benzer fotolar yuklemeniz gerek. birkac hafta once bir fotograf cektim. aslinda cekmek istemiyordum ama bir NG fotografcisinin ona cok benzeyen fotografi vardi, ben de kopya yaptim, onun gibi kisa pozlama ile cektim (1/10), isik da cok benzerdi. eve gelip karsilastirdigimda cok benzettigimi farkettim. yaratici bir fotograf degildi, kopyaydi, sonucta amator oldugumuz icin bazen kopyalamak kendimizi gelistirmek icin guzel olabiliyor. mesela resim cizdigim zamanlarda unlu ressamlarin resimlerini aynen cizmeye calisirdim, cok faydasini gordum. neyse yani kisacasi guzel bir fotografti bana gore cektigim, 2 kere gonderdim onaylanmadi tamam, onaylamayin ama galeriyi gezince insan neden diye sormaktan alamiyor kendini. gunes batarken direk ona cevirsem kadraji, ortalasam bassam deklansore kesin onaylanir ve guzel yorumlar alirdi
neyse konuyu dagitmayalim, bol fotografli gunler neyle cekerseniz cekin

 

Tarih: 15 Ağustos 2007, 18:21 - İp: 81.***.**7.8
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

Sanırım anlamakta zorlandığınız kısım makinenin otomatik ayarı yada manuel çekim seçeneği özellikleri vs...ama benim bahsettiğim bu değil.
Ben ışığın süresini (perde ) ve miktarını (diyafram) ayarlayarak elde edilen görüntülerden bahsediyorum ...Ama bu ayarlamayı elle yaparsınız yada otomatik olarak yaparsınız o size kalmış bir tercih önemli olan sürenin ve miktarın ayarlanabildiği cihazın olması (biz bu cihaza fotograf makinesi diyoruz)

 

Tarih: 15 Ağustos 2007, 19:18 - İp: 88.***.**6.198
meliksahu
meliksahu (üye)
Denizli / Meraklı

düşüncem değişmedi. hala cep telefonuyla fotoğraf çekilebileceğini düşünüyorum. tabii ki kalitesinin de bir yere kadar olacağını söylüyorum.
acaba bilmediğimiz birşey mi var bu konuda? onun için mi aynı fikirde değiliz? bir de time laps görüntü ile cep telefonu arasındaki bağlantıyı çözemedim.

 

Tarih: 16 Ağustos 2007, 12:39 - İp: 88.***.**2.231
fipar
fipar (üye)
Afyonkarahisar / Meraklı

burkay, merak ettim:
"Fotograf: ışığın süresini ve miktarını ayarlayabildiğin / kontrol edebildiğin cihazlarla elde ettiğin görüntünün kayıt edilmiş halidir."
"Ben ışığın süresini (perde ) ve miktarını (diyafram) ayarlayarak elde edilen görüntülerden bahsediyorum ..."
bu tanım size mi ait?

"ışığın bir objektif veya iğne deliğinden geçerek, duyarlı yüzeyde kaydedilmiş haline fotoğraf denir"
böyle desek olmaz mı?
ben de dijital manipülasyona uğramış şeylere fotoğraf denemeyeceği düşüncesindeyim. (neticede elde edilen ürün sanat eseri kabul edilebilir, buna ayrı bir isim verilerek bir sanat dalı olarak da kabul edilebilir ki buna hiç bir itirazım yok)
Bir sanat dalı olarak fotoğraf ve bir belge olarak fotoğraf gibi bir ayrıma gidilebilir belki ama, manuel çekilmiş-otomatik pozlanmış fotoğraf çok da kullanışlı bir ayrım gibi durmuyor.
Gecikme meselesine gelince bu sanki daha çok işlemci gücünden kaynaklanıyor gibi geliyor bana.
Nitekim eski dijital makinelerde de benzer gecikmeler olabiliyordu.
Yani sadece düzgün kadraj bile ürünü fotoğraf, çekeni de fotoğrafçı yapar.
Bunun ötesi zorlama olur ki resim- fotoğraf çekişmeleri veya analog-dijital kavgasında da bu zorlama mevcuttu.

 

Tarih: 16 Ağustos 2007, 13:40 - İp: 85.***.**3.210
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

Evet sevgili fipar bu tanımlama bana ait (belki başkaları benden önce buna benzer bir cümle kurmuş olabilir )

"ışığın bir objektif veya iğne deliğinden geçerek, duyarlı yüzeyde kaydedilmiş haline fotoğraf denir" bu şekilde fotografı tanımlarsak o zaman fotograf makinesiyle cep telefonunu birbirinden ayıramayız.Gelişen teknoloji bize ışığın miktarını ve süresini ayarlama kontrol edebilme imkanı sunduğuna göre o zaman bizim camera obscura modelinden çıkmamız tanımımızı çağdaş teknolojiye uygun yapmamız gerekir.

 

Tarih: 17 Ağustos 2007, 02:05 - İp: 88.***.**6.198
yetisbey
yetisbey (üye)
Kütahya / Doğa Fotoğrafçısı

bununla çekilmiş bi görüntü olursa iş değişir telefon deyip geçmeyin bakın isterseniz


http://www.letsgodigital.org/tr/news/articles/story_6858.html

 

Tarih: 17 Ağustos 2007, 14:23 - İp: 88.***.**4.20