buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

Cep Telefonuyla Fotoğraf Çekmek?

Aaaaa ne diyorsun sen buffalo, buffaloluğun tutu yine, tüüüüü Allah cezanı versin cep fotosu yüklemiş , benim fotom onaylanmıyor ama cep telefonuyla çekilenler onaylanıyor , git kardeşim kendine bir cep kompakt makine al 200 liraya bile var....


Görmezden gelebilir miyiz?

Hafta sonundaki Uzungöl gezimden sonra msn' de arkadaşlarla fotoğrafları paylaşıyorduk. Bende DSLR vardı, onlarda kompakt. Birinde de cep telefonu. Garibim sağı solu çekmeye çalışıyordu, cep telefonunu doğrultuyor deklanşöre basıyordu...

Fakat msn den bana yolladığı bir fotoğrafı görünce hayretler içinde kaldım. exifi filan kontrol ettim, doğruydu. Üstelik bu cep telefonu 1/3200 enstantanede çekmişti bu fotoğrafı.

Cep telefonuylşa çektiğimiz şeye aslında tam olarak fotoğraf diyemey,z. Biz deklanşöre bastıktan sonra telefon bizim kaydetmek istediğimiz anı değil, 1-2 saniye içindeki en uygun anı yakalar. Buna fotoğrafçılık diyemeyiz.

Ama amatör bile olmayan, kendince bir şeyler üretmeye çalışan insanları daha ne kadar hor görebiliriz? Cep telefonalarıyla çekilen fotoğraflar bu gün yepyeni bir akım yarattı. İnsanlar günlük hayatlarını, yaşadıkları şehirleri, gezdikleri yerleri, çocuklarını çekiyor, belki taaaa Amerika daki yakınlarıyla 1-2 saniye içinde paylaşıyor bunları. Cep telefonu fan klüpleri ve cep telefonu galerileri var.
Sony Ericsson ünlü bir fotoğrafçıyla anlaşmıştı reklam için. Fotoğrafçı elindeki cep telefonuyla koca Amrika kıtasını gezecek ve telefonun resmi sitesine her gün fotoğraf yükleyecekti. O adamın fotoğrafları belki bir dslr den çıkan fotoğraf kalitesinde değildi ama sonuçta hepsinde çok hoş enstantaneler vardı.

Biz ister kabul edelim ister etmeyelim bu gün cep telefonu fotoğrafçılığı diye bir olgu var. Bu yeni dal, fotoğrafçılığın teknik bilgilerinden, yani enstantane, diyafram, iso gibi kavranlardan habersiz insanların çektiği şeylerden oluşuyor. Hatta bu insanların büyük kısmı asla fotoğraf makinesi almayacak ya da alamayacak insanlar. Bir kısmı ise aşağıdaki fotoğrafı çeken benim arkadaş gibi, sizin 2000 doları bir makineye harcamanıza anlam veremez.
Yine de insanların bir şeyler üretmesi güzeldir.

Eğer ki fotoğraf en demokratik sanatsa, bu sanatla uğraşmak herkesin hakkıdır efendim.... İnsanlar belki de gidip dslr hatta kompakt makine alacak bütçeye sahip değiller. Ama fotoğraf çekip bir galeriye eklemek onların da hakkıdır.

Şu veya bu şekilde insanların sanatla uğraşmasını hep olumlu bulurum. Resim yapan, fotoğraf çeken, şiir yazan insandan asla zarar gelmez. Ürettikleri şeyler belki çok vasattır ama sonuçta bir şeyler üretmekteler.

Bize düşen sanırım onları küçümsemek değil...Cep telefonuyla da fotoğraf çekilir, yeter ki kadraj düzgün olsun, yeter ki muhteşem bir serüven olan insan hayatının bir anını ölümsüzleştirsin.

Bunların sitede yayınlanmasına gelince, kadraj düzgünse, netlik keskinlik yeterliyse , neden olmasın?

Abarttığımı düşünüyorsanız buyrun bakalım;

Tarih: 14 Ağustos 2007, 21:50 - İp: 88.***.**2.205
sereze
sereze (üye)
Karabük / Meraklı

Cep telefonları nasıl fotoğraf çekiyor, biraz daha teknik bilgi verebilir misiniz? Yani diyafram ve örtücü olmadan. Ben de bufalo'ya katılıyorum. Belki cep telefonunda teknik ayarlar yok ama pekala kompozisyon yapılır.

 

Tarih: 17 Ağustos 2007, 20:42 - İp: 85.***.**3.110
cancaner
cancaner (üye)
Yurtdışı / Firma

Her seyin kaynagi ISIK, isik varsa fotograf olusur.Eger o isigi goren goz, gormesini biliyorsa makinanin ne oldugunun pek onemi yok.

 

Tarih: 17 Ağustos 2007, 23:41 - İp: 88.***.**1.29
tunj
tunj (üye)
İstanbul / Meraklı

@burkay,

cep telefonlarının nerdeyse hepsinde perde ve diyafram mevcuttur. hatta bazıları okadar akıllıdır ki akan suyun net çıkması için(haraketli objelerin diyelim) otomatik olarak perde değerini düşürür, diyaframı açar, iso ile oynar.

yani demek istediğim cep telefonlarıda birer "fotoğraf makinesi" dir. ama çektikleri şey fotoğrafmıdır bilem. malüm post-processing mi ne öyle bir olay varmış diye duydum ki bu fotoğrafı fotoğraf olmaktan çıkarıyormuş. fotoğrafa bakarak resmini çizmek gibi bişey yapıyorlarmış. bana sorarsan yapmaları lazım çünkü onların sensörü ve lensinden çıkacak ham fotoğraf pek sevimli olmayabilir.

 

Tarih: 2 Eylül 2007, 01:24 - İp: 88.***.**3.64
mrtbyzsln0
mrtbyzsln0 (üye)
Gaziantep / Profesyonel Fotoğrafçı

YA GİT İŞİNE BUNU CEP TLFONU İLE ÇEKTİYSEN KAFAMI KESCEM

 

Tarih: 6 Eylül 2007, 20:07 - İp: 81.***.**8.228
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

YA GİT İŞİNE BUNU CEP TLFONU İLE ÇEKTİYSEN KAFAMI KESCEM

böyle kaba uslüb kullanmana gerek yok pro fotoğrafçı arkadaşım. pro olduğuna göre exif ne demek biliyorsundur, sağ tıklayı bilgisayarına indir ve exif bilgilerine bak,w810i yazısını zaten görürsün.

 

Tarih: 8 Eylül 2007, 21:45 - İp: 88.***.**2.214
kumköy34
kumköy34 (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Evet,doğrudur.Sony Cep telf.
Gazetelerde de reklamı var.
Netice güzel,kusursuz.

 

Tarih: 9 Eylül 2007, 02:30 - İp: 88.***.**8.236
tararseven
tararseven (üye)
Ankara / Stüdyo Fotoğrafçısı

Walla ben son baktığımda annemin karnından ellerim boş doğmuştum ))

Ki babam fotoğrafçılığı meslek olarak yapmamasına rağmen hobisini fazla ciddiye almış ve kendi karanlık odasını evin müsait odasında "yaratmış" biriydi. Benim o odaya ve cancağız makinelerini kurcalamam haliyle yasaktı

İçimde ukte kaldı, onu kaybettikten yıllar sonra içimde örtpas olmuş kenara itilmiş hevesimi ortaya çıkardım. Bir buçuk hafta boyunca kullandığım makinem compact bir makineydi, Samsung S730. İlk iki kurgumu olan Su Perisi ve Mezarlık'ı da onunla çektim. Daha sonra benden büyük bir üstadımın ısrarı üzerine 400D evlat edindim. Hala eski makinemi kurcalıyo muyum?? Evet... Elimde 1 aylık seviyeme göre çok iyi bir makine olmasına rağmen hala arada o bir kısmın "uyduruk" olarak gördüğü makinemi elime alıyorum ve kullanıyorum. Daha önceki telefonum fotoğraf çözünürlüğü konsunda daha iyiydi ve onuda çok kez kullandım Samsung'uma sahip olmadan önce. Manzara fotoğafları çektim, gün batımı, gün doğuşu...

Sonuçta demek istediğim bir yerlerden başlamak lazım... Ben şanslıyım, istediğim gibi bir makine sahibi oldum. Benim kadar şanslı olmayanlar muhakkak var, ama bu onlara bir şans vermememiz anlamına gelmez. Eğer telefondan da çekilmiş olsa (ki günümüzde çözünürlük kalitesi cam gibi olmaya yakın bir çok telefon var) bile onları "sen telefon kullanıyosun, hade git makine al da gel" der gibi kenara itmek bence de yanlış bi davranış.

Tekrar hatırlatıyorum; kimse ana karnından bi elinde tripod, diğerinde 5d, göbek kordonu yerine kablo deklanşör sarkarak, arkasından kardeş niyetine bi paraflash ile gelmedi Hepimiz gayet cıbılcıbıl ve elimiz kolumuz boş geldik

 

Tarih: 9 Eylül 2007, 09:01 - İp: 85.***.**5.159
kansukara
kansukara (üye)
Isparta / Amatör

cep telefonunun çektiği fotoğraftır. Belli parametrelere daha az müdahale imkanınız vardır fakat en gelişmiş fotoğraf makinası ya da cep telefonunun görüntü taklit etmekle ilgili birimi aynı prensiple çalışırlar. İkisi de görüngüler dünyasından bir bölümü bize sabitleyerek sunarlar. Cep telefonun bünyesindeki basit bir fotoğraf makinasıdır şüphesiz. Üstelik hareketli görüntüyü bile çekebilmektedir. Youtube de sıklıkla karşılaştığımız bu şeylere de video kaydı değil demeliyiz herhalde...

Görüntüyü, ışığa karşı duyarlıklı cam, kâğıt vb. bir yüzey üzerinde özel makine ile tespit etme yöntemi. (Türk Dil Kurumu)

Aynı telefondan kardeşimde de var ve neredeyse benimkine rakip olma yolunda sayıya doğru ilerleyen bir arşivi. Bunların kimisini de photoshopta kısıtlı bilgisiyle işliyor falan bu arada.

 

Tarih: 10 Eylül 2007, 06:23 - İp: 88.***.**1.115
suzuki
suzuki (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

İnan bana bende şu ana kadar hep cep telefonumla çektim fotolarımı.(samsung d900) gayette hoş pozlar yakaladım nasıl yollanacağını bilsem yolluyacam çektiğim fotoları.Ama kısmet olursa yakın zaman da makinaları tanıdıktan sonra bi nikon n90s gibi bişey alacam .Bu arada tabiki telefon sizdeki makinalar gibi net çekim yapamaz ama enlam vermeye gelince o insanın elindeki makina ile alakalı değil tamamen hayal gücüyle alakalıdır...Saygılar

 

Tarih: 16 Eylül 2007, 23:30 - İp: 81.***.**4.161
legoara
legoara (üye)
İstanbul / Amatör

Merhabalar.
Bende nacizane fikrimi paylaşak istedim sizinle. Kabul edilen, bir cep telefonu ile (D)SLR fotoğraf makinasının çektiği fotoğraf kalitesine ulaşamazsınız. Kalitesiz fotoğraf fotoğraf değildir anlamına gelmez. Belki deklanşöre bastıktan 1-2 saniye sonrasını kayıt ediyordur ama fark sadece istediğiniz anı çekememiş oluyorsunuz. Uzun pozlamalı çekimlerde de çekmek istediğiniz bir an var mı? Şimdi diyebilirsiniz bu teknik bir uygulama. Doğrudur, ama kişide çektiği fotoğrafla çekmek istediği zamandan daha güzel bir anı yakalamış olabilir. Bu günlerde, artık kameralı cep telefonları yerine demek yerine, cep telefonlu kameralar diyeceğiz herhalde. Çünkü birçok compact makinanın yapamadığı işlevleri yapabiliyorlar. Bence cep telefonu ile fotoğraf çekilmez demek yerine, fotoğraf inceleme kriterleriyle değerlendirmek gerekir diye düşünüyorum. Aşağıda özellikleri olan cep telefonunu bir inceleyin isterseniz.

2000 yılında dünyanın yerleşik kameralı ilk cep telefonunu piyasaya süren Samsung, Ekim 2004’te çıkardığı 5 megapiksel (SCH S250) ve 2005’te çıkardığı 7 megapiksellik( SCH V700) kameralı telefonlarla da yine ilklere imza atmıştı. Sözü edilen modellerden daha ince ve hafif olan B600, 10 megapiksellik kameranın yanı sıra Uydu standardında mobil TV izleme olanağı da sunuyor.

Piyasadaki 10 megapiksellik dijital kameralarla aynı kalitede resim çekebilen B600’ün kamerasında 3x optik ve 5x dijital yakınlaştırmanın yanı sıra oto fokus desteği ve 10 megapiksellik çekimlerde optimum performans sağlayan bir de flaş bulunuyor. B600’ün kamerasının yanında yer alan LED oto fokus özelliği, uzaklığı otomatik olarak belirlediğinden, karanlık ortamlarda yapılan çekimlerde bile net sonuç elde ediliyor. Ayrıca beyaz ayarı desteği ve manuel netlik ayarının yanı sıra sürekli ve aralıklı fotoğraf çekimi özellikleri bulunan B600 ile kullanıcılar mükemmel fotoğraflar çekmek için ihtiyaç duydukları her şeye kavuşmuş oluyor.

Saygılar.

 

Tarih: 24 Eylül 2007, 13:49 - İp: 81.***.**1.58