sdigis
sdigis (üye)
İstanbul / Amatör

Ara Güler Ustanın Söylemine Yorum!

Arkadaşlar merhabalar!Üstad foto muhabiri (kendisi bu sıfattan hoşlanıyormuş) Ara Güler geçen günlerde tv de "dijital fotoğraftan sanat çıkmaz"sözüne sizlerde katılıyor musunuz?Bu söylem ilgimi çekti yorumlarınızı bekliyorum.Sizce üstadın haklı olduğu yanlar yok mu?teşekkürler.

Tarih: 28 Ocak 2005, 17:19 - İp: yok
adopro
adopro (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

TABİİKİ DİJİTAL ÇIKALI HERKES KOLAY YOLDAN İŞİNİ BİTİRİYOR eski analog la r nerde kaldı ama eski fotopraf tadını alamıyoruz arkadaşlar

 

Tarih: 20 Haziran 2005, 16:17 - İp: yok
andywarhol
andywarhol (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

Ara Güler 'in söylemine tek açıdan bakmak yalnış olacatır. Şimdi fotoğrafçılık sanatı şu an içerisinde cep telefonları dijital fotoğraf makinelerinin gelişimi bilgisayar fiyatlarının düşmesi ile tırmanışa geçmiş durumda. Ama bu kalıcı bir tırmanış değil her sektör doyma noktasına kadar ilerler. Firmaların bu tür ürünler sunması pazarın her geçen gün genişlemesi yakın bir zamanda fotoğraf kirlenmesine neden olacaktır. Ama şuda var geçen zamandan sonra kirlenme doyma noktasına ulaştıktan sonra yerini bu işi iyi bilenlere bırakmak zorunda kalıcak bu işin sanatını yapanlar yakın zamanda tekrar aklanacaklardır. Ara Güler'in vermek istediği mesaj fotoğrafın objektifinin makinadan değil beyinden geldiğine dairdir. Sadece beklemeli ve kirlenmeden kaynaklanan fotoğrafların bir süre sonra gerçek fotoğraf sanatına uzanan bir yol çizeceğine inancımız tam olmalıdır. (Sanatı içerisinde dijital sistem kullanan fotoğraf sanatçısı arkadaşları tenzih ederim. Cep telefonu, oyuncağın biraz gelişmiş versiyonu olan fotoğraf makineleri ile yapılan çekimler sanat olamaz.)

 

Tarih: 26 Haziran 2005, 21:57 - İp: yok
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

Çok ilginç Lennin dahi, ben Karl Marx'ı yalnış anlamışım demişti.. Sayın Özal Cumhurbaşkanı iken ben komünizim nedir bilmiyorumu itiraf etmişti. Birileri, nedense sanata sınır çizgileri koymaktalar..Nedeni belli değil.. Buna en çarpıcı örnek heykeltraşın birinden, tüm dünyaya ders olsun diye Louvre müzesine 1980 yılların sonuna doğru şöyle bir eser koyar;Bir alafranga tuvalet taşı ve içinde bir bisiklet tekerleği..İlk başta bu durm çok saçma gelir, ama düşününce?.. Sanatın hangi alet, edevatla değil, hangi beyinle icra ediidiği önemlidir.. Sevgi ile kalın..

 

Tarih: 27 Haziran 2005, 12:18 - İp: yok
kuzeyli
kuzeyli (üye)
Ankara / Reklam Fotoğrafçısı

önümüzdeki yıllarda da analog makinelerle çekilen fotoğrafların
önemi ve değeri devam edecek kanaatindeyim. Bana göre örneğin
10 yıl sonra ara güler ve onun gibi birçok ünlü fotoğrafçı yerlerini dijitallle çekim yapan fotoğraf üstadlarına bırakacaklar diye düşünü
yorum.

 

Tarih: 27 Haziran 2005, 21:16 - İp: yok
centurion
centurion (üye)
İstanbul / Meraklı

sevgili andy warhol, kimin kirlilik yarattığını kim belirleyecek? misal, sizin de nick'inizi aldığınız andy warhol de ilk zamanlarda sizin tabirinizle "kirlilik" yaratmakla, sanatı yozlaştırmakla suçlanmıştı. zanaat'ta alet önemlidir ama sanat için aynı şeyi söylemek mümkün değil. dolayısıyla, cep telefonuyla dahi sanat yapılabilir, yeter ki yaratıcılık olsun, temel sanatsal kriterler yerine getirilmiş olsun...
sevgili thalassa, o dediğiniz obje 1980'lerin sonunda yapılmış değil. yanlış anlamadıysam rené magritte'in bir eserinden söz ediyorsunuz. eğer öyleyse, 1980'lerin sonu değil, 1900'lerin başı olmalıydı.

 

Tarih: 28 Haziran 2005, 09:10 - İp: yok
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

Selamlar , dediğinizde haklı olabilirsiniz centurion, aradan uzun bir zaman geçtiğinden yalnış hatırlıyor olabilirim.. Yalnışı düzelltiğiniz ve hatırlatmanız için teşekkür ederim.. Sevgiler..

 

Tarih: 28 Haziran 2005, 13:01 - İp: yok