cap
cap (üye)
Amasya / Stüdyo Fotoğrafçısı

% 20 Zam !! Fotograf Makınalarına

4.2 milyar dijital fotoğrafa vergi gölgesiyle flulaşacak


Ceyhun KUBURLU



1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girecek olan dijital fotoğraf makinelerindeki özel tüketim vergisi (ÖTV) düzenlemesi fiyatları yüzde 20 artıracak. Yalçınlar Fotoğrafçılık Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Yalçın, "Yılda 4.2 milyar fotoğraf çekiyoruz. Pazar hergeçen gün büyüyordu. Yeni düzenleme ile resmi ithalat yüzde 30’a düşecek" dedi.


MALİYE Bakanlığı’nın yaptığı Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) düzenlemesi dijital fotoğraf makinelerinde kayıtdışılığı artıracak. 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girecek olan düzenleme ile dijital fotoğraf makinelerinin fiyatları yüzde 20 artacak. Bu uygulama ile 200 milyon dolarlık fotoğraf makinesi pazarında kayıtdışılığın artacağını söyleyen Yalçınlar Fotoğrafçılık Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Yalçın, "Yılda 4.2 milyar fotoğraf çekiyoruz. Pazar hergeçen gün büyüyordu. Sektörde yüzde 30 olan kayıtdışı bu düzenleme ile yüzde 70’e yükselecek" diye konuştu.

750 bin ürün satılıyor

Türkiye’de yılda 750 bin adet fotoğraf makinesi satışı gerçekleştiğini belirten Hakan Yalçın sektör hakkında şu bilgileri verdi: "Yurt dışından getirilen ürünler sektörü zorluyordu. Ancak son dönemlerde fiyatlar birçok ülke ile neredeyse aynı seviyeye geldi. Resmi yollarla ithal edilen ürünlerin oranı yüzde 60 civarında. Ancak bu düzenleme ile bu oranların yüzde 30 düşeceği hesaplanıyor. Yapılan düzenlemeler ile belki ithalat düşürülmek isteniyor. Ancak bu uygulama kayıtdışılığı artıracaktır. Çünkü fotoğraf makineleri yurtdışından kolayca getirilebilecek bir ürün. Yurtdışına çıkan bavuluna koyup getiriyor."

Sektör yüzde 20 büyüyordu

Türkiye’deki dijital fotoğraf makinesi fiyatlarının avantajlı rakamlarla tüketiciye sunulduğunun altını çizen Hakan Yalçın şöyle konuştu: "Sektör her geçen gün büyüyordu. Satış rakamları düşüyor. Tüketicinin fotoğrafa olan ilgisi de artıyordu. sektördeki yıllık ortalama büyüme oranları yüzde 20 civarında seyrediyordu. Ancak yapılan düzenlemeler sektöre çok büyük zarar getirecektir. Çünkü bu fiyatların üzerine yüzde 20’lik bir ÖTV artışı ilgiyi düşürecek ve kayıtdışılığı artıracaktır. Yasal olmayan yollarla Türkiye’ye getirilen ürünlerin çoğu Amerika ve Dubai gibi ülkelerden geliyordu."

Dünya pazarı 31 milyar dolar

En çok Amerika’da satılan ürünlerin dünya pazarı 31 milyar dolara yaklaşıyor. Yılda 126 milyon adetlik satış rakamı bulunan dijital fotoğraf makineleri Amerika ve Dubai gibi yerlerde düşük fiyatlara satılıyor. Türkiye’de vergiler hariç dijital fotoğraf makinelerinin fiyatları gelişmiş ülkelerdeki fiyatlara yaklaşıyordu.

Yılda 4.2 milyar kare fotoğraf çekiyoruz

TÜRKİYE’deki fotoğraf çekimleri hakkında da bilgi veren Hakan Yalçın şu değerlendirmeyi yaptı: "Dijital fotoğraf makineleri ve görüntülü telefonlar çıktıktan sonra çekim adetleri en az 5 kat arttı. Bundan 5 yıl önce yıllık kişibaşı fotoğraf çekimi 12 adetti. Bu gün bu oran 60 adete çıktı. Yılda en az 4 milyar 250 bin adet fotoğraf çekiliyor. Bunların çoğu hafıza kartlarında saklanıyor. Bu çekim adedine göre fotoğraf baskı sayısı beş kat artmamış ama eski baskı adetlerini korumuştur. Çekilen fotoğrafların çoğu bilgisayar ortamında saklanmaktadır. Ancak müşterilerimiz arasında yaptığımız araştırmda özellikle yaşlılar ve bayanlar fotoğrafların bastırılmasını istiyor."

Rakamlar fotoğraf makinesi sektörü

Türkiye

Yılda 750 bin adet ürün satılıyor.

Pazarın büyüklüğü 200 milyon dolar.

İthalatın yüzde 60’ı resmi.

Yıllık büyüme oranı 20 civarında.

Dünyada

126 milyon satış gerçekleşti.

31 milyar dolarlık bir büyüklüğü bulunuyor.

Yıllık büyüme oranı yüzde 15

En çok Amerika’da satılıyor.



http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/9285775.asp

#cap' tarafından 27.06.2008 09:09:45 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 27 Haziran 2008, 09:08 - İp: 88.***.**3.242
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

 

Tarih: 27 Haziran 2008, 17:04 - İp: 88.***.**2.4
stumer
stumer (üye)
İzmir / Amatör

Tüm fotoğrafseverler %20'lik ötv zammını protesto etmelidir. Fotoğraf lüks bir tüketim değildir. Herkesin, her ailenin en azından anılarını, sevinçlerini, güzel gözlemlerini görüntülerle saptaması en doğal hakkıdır. Zam sözde video kameralara ama video çeken tüm digital makineler de kapsam içinde. Söyleyin allah aşkına bazı dslr'ler dışında acaba video özelliği olmayan bir digital fotoğraf makinesi varmı? Cep telefonları bile video çekiyor. O zaman onları da kapsam içine alsınlar. Vasıtasız vergileri gereğince toplayamayanlar, fiş kesmeyenlerin yeterince üzerine gidemeyenler sıkışınca olmadık kalemlere el atıyor. Bu zam fotoğraf severlere yapılan en büyük darbelerden biridir. Fotoğraf çekmek acaba sadece zenginlerin mi hakkıdır? Zaten onlar yurt dışından istedikleri zaman hiçbir vergi ödemeden istedikleri makineyi alıp getirebiliyorlar. Şimdi olan, yurt içinden kıt kanaat, dar olananakları ile vergisini de ödeyerek bir digital fotoğraf makinesi alıp fotoğraf tutkusunu sürdürmek isteyen veya yeni başlamak isteyenlere olacak. Çok yazık...

 

Tarih: 27 Haziran 2008, 17:06 - İp: 85.***.**4.206
kumköy34
kumköy34 (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Ayın otuzunda piyasada bayağı geç saatlere kadar ağırlık kompak olmak üzre, mak satışında hareketlilik yaşandı,gerçek..

Şimdi sessizlik hâkimdir..

 

Tarih: 4 Temmuz 2008, 03:10 - İp: 88.***.**6.161
mehmetklyr
mehmetklyr (üye)
İstanbul / Amatör

hamdolsun herşey yolunda

 

Tarih: 24 Ekim 2008, 01:34 - İp: 88.***.**6.191
muratcicek
muratcicek (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Durmak yok yola devam !!!

 

Tarih: 24 Ekim 2008, 10:13 - İp: 92.***.**2.12
kumköy34
kumköy34 (Objektif)
İstanbul / Meraklı

 

Tarih: 25 Ekim 2008, 21:58 - İp: 88.***.**3.0