sercan-mtb
sercan-mtb (üye)
İstanbul / Meraklı

Paraflaş Yapılabilir Mi?

Merhaba. Başlıkta sorduğum soru biraz saçma oldu bence, elbette ki devre şeması ve malzemeler verildikten sonra elektronik mühendisi (ya da alanla ilgili başak bir meslekten kişi) yapabilir.

Aslında merak ettiğim aramızda (ya da yurtdışında vs.) bildiğiniz birisi var mı, yapan ya da en azından bu işe kalkışan? DIY (Do it yourself) deyip, araba bile üretiyor elin Amerikalı'sı. Bizde de yapanlar var elbet, ama genelde ülkemizde ''yapamazsın, edemessin''ciler çok olduğundan, insanın hevesi kursağında kalıyor.

Benden başka merak eden, ya da imkan olsa yapmak isteyen insan eminim vardır. Bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.

(Konuyu açacak yer bulamadım, bundan dolayı da serbest kürsüye açtım, umarım doğru yer burasıdır.)

Tarih: 18 Aralık 2007, 00:48 - İp: 88.***.**1.159
mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı

Sektörden değilde bir meraklı olduğunuz için bilgilendirmek istiyorum, umarım ukalaca yazımı hoş görürsünüz...


Yerli bir markamız var.. Sektörümüzde yüz akımız.. fuarlarda hep bulunur ve ürünlerinden memnuniyet hep dile getirilir..

http://www.metesflash.com.tr/

sizin konuyu görünce tekrar araştırmış oldum... 1979 dan beri üretimdeler.. (ben yeni öğremiş oldum)

Bu vesileyle onlara başarılar diliyoruz...

 

Tarih: 18 Aralık 2007, 09:51 - İp: 85.***.**2.137
erkanbayir
erkanbayir (üye)
İzmir / Özel Gün Fotoğrafçısı

10 yıl kadar önce bende paraflaş yapabileceğimi düşünüyordum, bir metes paraflaş buldum ve tüm parçalarını piyasadan temin ettim ama devre şemasını maalesef yapamadım ve astarı yüzünden pahalı çıktı aslında elektronik bilgisi olan herkes yapabilir başarılar dilerim

 

Tarih: 18 Aralık 2007, 09:55 - İp: 85.***.**3.190
sercan-mtb
sercan-mtb (üye)
İstanbul / Meraklı

Teşekkür ederim Mete ve Erkan Abi.

Ben öğrenci olduğumdan dolayı, hazır bir flaş alacak bütçeye sahip değilim, bundan dolayı kendimiz yaparsak hem maliyet düşeceğinden, hem de ''kendin yap!'' olayı benim bir hobim olduğundan (daha önce anfi, gitar, vb. yapmışlığımız var), bu işe girişmek istiyorum. Metes'in fiyatlar nedir, bilmiyorum, ama tahminimce yine bütçemi aşacak derecede olduğunu düşünüyorum. Bir de dün internette şema vs. ararken şu yazıyı buldum.

TIKLAYINIZ

Yazıyı yazan beye mail attım, yardım istedim. Kısacası kafama koydum ve elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağım. Umarım sonunda kullanılabilir, işlevsel bir paraflaş yapabilir ve sizlerle paylaşabilirim.

Eğer yapmayı düşünen, destek olmak isteyen olursa, her türlü yardımı bekliyorum.

Bir de merak ettiğim bir şey var: ''Paraflaşların ışığı belli bir süre sarıya döner'' denmiş. Bu şekle geldiğinde, sadece ampul değiştirilerek eski haline döndürülebiliyor mu? Yani tek ampul satılıyor mu? Şayet satılıyorsa, işim daha da kolaylaşacaktır, ışık arama derdi azalacak bir nebze.

Tekrar cevap veren, ilgilenen herkese teşekkür ederim.

 

Tarih: 18 Aralık 2007, 15:48 - İp: 88.***.**6.90
planetfoto
planetfoto (üye)
Antalya / Reklam Fotoğrafçısı

merhaba kendimi tanıtıyım once ben elektronik teknikeriyim programlanabiir micro kontroller üzerine calısmalar yaptım fotografla ilgileneli 3 yıl oldu ama flash la tanısmam cok yakın almanyada okurken dugun fotografcılıgı yaptım orda tanıstım fllashlarla evet pahalı oldukca ama ben evimde yeni bi proje gerceklestirmeye calısıyorum 1000 w lık halajon ısıgını onune koyacagım beyaz filitre ile beyaz ısıga yakınlastırmak ilk düşüncem ancak burda tabiki güz düsecektir bunu hesaplana bilir yada bilemiyorum ne olur ancak karsıdakinin gozunu almaması ıcın ilk etapta %10 gücle hafıf bi ıiık verip fotorafın cekme hızıyla tam gücü cekip tekrar geri almayı yani %10 güce düşürmeyi planlıyorum su aralar mekan sıkıntısı cekiyorum bunu denemek ıcın ama en kısa zamanda deniycem ama xenon ile yapılacak devrede ne olur bilemem kondansator sarj olup xenon farın uzerine desarj ettirilmesi gerek heralde ama zaman guc kavramları nasıl ayarlanır bu xenon ampullerde bu konuda bilgimyok
benim sistem ise 10 ytl gibi bir maliyet olabilir ama oldukca amator beyaz halojen bulursanız banada haber verin

 

Tarih: 18 Aralık 2007, 16:26 - İp: 88.***.**7.101
sercan-mtb
sercan-mtb (üye)
İstanbul / Meraklı

Karaköy'de Selanik Pasajı var, orada muhtemelen halojen ampul vardır. O tarafa gittiğim zaman sizin için araştırırım.

Benim düşüncem de, bildiğimiz paraflaş yapmak, hazır alınanlardan farksız (ya da çok az farklı) şekilde. İkinci mesajımda verdiğim linkte yazılanları okuyunca, daha da bi ümitlendim, en azından yapılabiliyormuş, kopya da olsa, herhangi bir paraflaşı yapmak isterim, sonuçta ticari kaygılı bir üretim değil, tamamen kendi hobim ve imkânların kısıtlı oluşundan kaynaklanan bir zorunluluk benim için. Yeter ki her fonksiyonu çalışacak (kablosuz tetikleyici bağlayabilme devresi dahil) bir devre şeması bulalım, gerisi yavaş yavaş hallolacaktır.

Bir de ''doldurup, boşaltmadan'' kastınız nedir? Flaşın patlayıp, tekrar dolup, diğer patlamaya hazır olması mıdır kastınız? Acaba işin en zor kısmı bu mudur?

 

Tarih: 18 Aralık 2007, 17:14 - İp: 88.***.**6.90
planetfoto
planetfoto (üye)
Antalya / Reklam Fotoğrafçısı

doldur bosalt sorun degil ancak xenon lambaların gücünü kontrol etmek anlamında bi bilgim yok o tip devreleri kopyalamak oldukca pahalı olmalı uzerinde butlaka filitre veya herhangi maksatla kullanılar roleler vardır ama dedigim gibi basit yondemi oldukca ucuz halojenli ile bi cozum belkide makinanın beyaz ayarını bile ayarlanır ve düzeltilebilir sarılık ama dedigim gibi bende deneyemedim hala yakında denerim umarım

 

Tarih: 18 Aralık 2007, 17:38 - İp: 88.***.**7.101
sercan-mtb
sercan-mtb (üye)
İstanbul / Meraklı

Aradığınız halojen lambanın bir örnek fotoğrafı varsa ekler misiniz? Mümkünse özelliklerini de yazarsanız sevinirim.

 

Tarih: 19 Aralık 2007, 18:56 - İp: 88.***.**1.208
planetfoto
planetfoto (üye)
Antalya / Reklam Fotoğrafçısı

halojen icin bi fotograf yok antalya da sorfugum firmalarda ise beyaz halojen yok dediler yani beyaz ısık veren bi halojen gerekli ki ısık sıddetini kontrol edebilmek icin belki baska bilmedigim yontemlerde vardır

 

Tarih: 19 Aralık 2007, 19:51 - İp: 88.***.**7.101
koç2513417
koç2513417 (üye)
Aydın / Özel Gün Fotoğrafçısı

yapılır da iyi sonuç vermez.sen vazgeç. artı eksi güç denge ayarı olmadan güzel olmuyor.

 

Tarih: 19 Aralık 2007, 20:42 - İp: 88.***.**2.169
sercan-mtb
sercan-mtb (üye)
İstanbul / Meraklı

İşte bundan yakınıyorum. ''Vazgeç!'' Neden ki? Vazgeçmek için değil, amacıma ulaşmak için niyetlendim. Ayrıca dediğiniz özellikler, gerekli devreler yapıldığında (ki kastınız ışığığın gücünü değiştirmekse, oldukça kolay, basit bir potasyometre ile halledilebilir) tüm özellikler yapılabilir. Bunları yapanlar da insan en nihayetinde.

Bir iki kişiyle daha konuştum, ''sadece devre şemalarını bulmana bakar bu iş'' dediler. Bu kişiler elektrik-elektronik mühendisleri.

Önceki mesajlarımda sorduğum bir soru vardı, onun cevabını alabilirsem, araştırmalara başlayacağım. Sorum, hazır şekilde alınan paraflaşların ampullerinin değiştirilip değiştirilemediğiyle ilgiliydi. Yani belli bir süre sonra sarı ışık vermeye başladıklarından dolayı, sadece ampullerinin değiştirilme gibi bir durumu varsa, yedek olarak satılan ampullerden alıp, onu kullanırım. Eğer değişmiyorsa da, paraflaşlarda kullanılan ampulün cinsi hakkında bilgi verirseniz sevinirim. Xenon sanırım, ama ne tip bir xenon?

 

Tarih: 19 Aralık 2007, 21:54 - İp: 88.***.**1.208