b5h3g8
b5h3g8 (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Yemek Fotoğrafçılığı Makine Önerisi

Gastronomi okuyorum yani yemek yapıyorum ve yaptığım yemeklerin fotoğraflarını çekmek için bi makineye ihtiyacım var telefondan çekince o yemekler hoş görünmüyor.Fotoğrafçılıkla ilgili pek bir bilgim yok fazla bütçe de ayıramıcam bunun için ve zaten başlangıç seviyesi için makine önerirmisiniz.

Tarih: 1 Mayıs 2015, 17:52 - İp: 92.***.**7.133
turkyilmaz23
turkyilmaz23 (üye)
Eskişehir / Meraklı

Merhaba ben yemek fotoğrafları çekiyorum. İlk makinem Nikon D5100 dü elbette yanında gelen 18-55 kit lensi ile birkaç çekim yaptıktan sonra lensimi değiştirmeye karar vermiştim. Nikon'un 50 mm 1.8G lensini aldım ve onunla fotoğraflar çekmeye başladım. Zaman ilerledikçe yemek fotoğrafçılığının sanatsal düzeyine de ilgi duymaya başladım. Bunun için yatırım yapmam gerekti. Nikon D810 aldım. Bunun yanında önceden var olan 50 mm lik 1.8G lens ve yeni aldığım 105 mm lik lensimi de kullanıyorum. Bu kez fotoğrafı doğru işlemek için sistem değişikliğine gitmeye karar verdim. İmac 5K retina aldım ve Golden Eagle 1500 led ışık sisteminden iki adet aldım. Böylelikle yaptığım yemekleri daha iyi sergilemek için küçük çaplı bir stüdyo kurdum. Daha sonra ise malzeme yatırımına yöneldim. İstanbul Ankara İzmir Mersin Aydın gibi şehirlerden çeşitli örtüler tahtalar köylerden mat (özellikle mat olması çok önemli) kaşık çatal bıçakları değişik tarzlarda tabaklar toplamaya başladım. Zaman ilerledikçe topladığım malzemeler birikmeye ve yer işgal etmeye başladı. İlk önce bir mobilya atolyesine malzemelerime kolay ulaşabileceğim dolap yaptırdım ama zamanla o dolapta yetmemeye başladı. Bu dönemde evimizin kapalı balkonu da topladığım birçok malzeme tarafından işgal edilmiş durumda. Bildiğin üzere aynı tabakta ve aynı örtüde veya aynı tahta deseni üzerinde farklı yemekleri çekemiyoruz. Balık için ayrı bir tasarım gerekirken kırmızı et veya dondurma için apayrı tasarımları düşünmek zorundayız. Sonuç olarak şunu söyleyebilirim. Yemek fotoğrafçılığına ciddi yatırım yapmak istiyorsanız. D5100 ve 50 mm lens ile başlamanız hiç de fena olmayacaktır. Başlangıçta ışık sistemi yatırımı yapmak istemezseniz en uygun çekim ortamı cam kenarında doğal güneş ışığı ve beyaz reflektör kullanarak karşıdan gelen ışığın yumuşak dağılım sağlandığı bir ortamda çekim yapmak zamanla ilerlemek önemli olacaktır. Foodgawker, Tastespotting gibi sitelerden önemli yemek blogcularının çektiği fotoğrafları iyi analiz ederek gözlerinizi bu konuda eğitirseniz daha hızlı yol alabilirsiniz. İyi çalışmalar...

 

Tarih: 3 Mayıs 2015, 11:45 - İp: 94.***.**5.200
b5h3g8
b5h3g8 (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Gerçekten çok iyi açıklamışsınız teşekkür ederim söylediğiniz modelin incelemelerini izledim fiyatlarına da baktım ve çok yüksek gelmedi yani 2. el için.Ama bahsettiğiniz lens makinenin orjinal üstünden çıkan lensi değil galiba.Lens de eklenince fiyat biraz yükseliyor.bunun yanında üzerinde 50mm lens bulunan makinelere de bakmam gerekiyor sanırsam ?

 

Tarih: 3 Mayıs 2015, 13:35 - İp: 92.***.**7.132
turkyilmaz23
turkyilmaz23 (üye)
Eskişehir / Meraklı

50mm lens bulunan makine bakmak yerine makineyi lenssiz body olarak daha ucuza alıp 50mm lensi de ayrıca alabilirsiniz. Böylece başlangıç kiti olan ve aslında ileride hiçbir zaman işinize yaramayacak 18-55 lensten kurtulmuş olursunuz. 50mm G lens benim aldığım dönemde fiyatı 700 kusur tl idi. Bu lens otomatik netleme yaptığı için tercih etmiştim. Ama bunun bir de D serisi var. yani 50 mm 1.8D bunun fiyatı ise 300 tl civarında idi. Aralarındaki tek fark D lensi manuel netleme yapmak zorundasınız.

Neden D lensi tercih etmediğimi şöyle anlatayım. Masanın üzerine bir elekle un serpeledim. Bu un alanının üzerine belirli mesafelerde tripord üzerinden makinenin bakış açısına göre hamur topları dizdim. orta alanda bir boşluk bıraktım ve arkadaşımdan masanın üzerine eliyle sertçe vurup elini kaldırmamasını söyledim. Elini vurduğu anda havaya hızla toz halinde yükselen unların yavaş yavaş dökülme aşamasında 50mm 1.8G lensimle hızlı netlemeyle birçok fotoğraf çektim Unların havadan hamur toplarının üzerine ve masadaki elin üzerine dökülüşü havada asılı kalışı gibi önemli kareleri yakaladım. Elimde 300 tl lik 1.8D lens olsaydı bu süre içinde birkaç foto zor çekerdim ama aynı zamanda makineye müdahale ettiğim için büyük ihtimal fotoğraflar net çıkmayacaktı. 1.8D durağan fotoğraflarda netlemeyi doğru yaparsanız iyi çıkarır fiyatı ucuzdur.

1.8G ise hareketli bir fotoğraf karesi yakalamak istiyorsanız örneğin arka fon siyah ve kaynamış suyun içinden dumanı tüten makarnayı çıkardığınız an net bir kare almak isterseniz tencereye akan su zerreciklerini ve makarnadan yukarı yükselen yoğun dumanı da yakalamak isterseniz hızlı netlemek önemlidir. Elbette bu lensi kullandıkça ileride başka serilere çıkmak da isteyeceksiniz. Makineniz değişecek ışık sisteminiz olacak vs vs. Ama dediğim gibi bir yemek fotoğrafçısı için başlangıç lensi 50mm olmalıdır ve iyi bir seçimdir. fiyat ve performans açısından sizi yolda bırakmaz

#turkyilmaz23' tarafından 05.05.2015 13:31:07 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 4 Mayıs 2015, 14:33 - İp: 94.***.**5.200
esinyilmaz
esinyilmaz (üye)
İstanbul / Meraklı

Merhaba, yemek fotoğrafçılığı için lens hakkında şu linkte detay bilgi var.
https://www.gastroshot.com/yemek-fotografciligi-lens-secimi/Lens Secimi

Yemek fotoğraçısı için çeşitli blog yazıları da mevcut, bilgi için...
https://www.gastroshot.com/blog/Yemek Fotoğrafçılığı Bloghttps://www.gastroshot.com/blog/

#esinyilmaz' tarafından 24.09.2020 12:52:37 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 24 Eylül 2020, 12:51 - İp: 24.***.**0.46
  • 1