as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Sony Dsc R1 İlk İzlenimler 1. Bölüm.

Arkadaşlar merhaba.
Bu hafta içinde almış olduğum Sony dsc-r1 için ilk izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Orijinal kutusunun içinden Şarj adaptörü,power kablosu,NP-FM50 model şarj edilebilir pil,objektif kapağı (lens hood),lens camını koruma başlığı,usb kablosu,video kablosu,omuz askılığı,türkçe kullanma kılavuzu ve 2 adet yazılım cd leri çıkıyor.Ayrıca makinenin yanında birde deri çanta veriliyor.R1 almayı düşünenlere tavsiyem bu deri çantayı pazarlık sırasında 50-60 ytl. fiyattan indirim yapabilirlerse almasınlar.Kullanımı hiç rahat değil onun yerine kullanımı daha rahat bir çantayı 10-15 ytl.ye dışarıdan alabilirler.
Yaklaşık 926 g. ağırlığı olan makinenin daha önce compact sınıfı makine kullananlara ağır geleceğini belirtmeliyim.
Benim şuan slr sınıfı bir makinamda olduğu için ağırlık konusunda bir sıkıntım olmadı.
Dış yapısı oldukça kaliteli siyah plastikten yapılmış olup tuşların yerinde ve kullanımında bir kaç günlük alışmadan sonra bir sıkıntı ile karşılaşmadım.
Elektronik vizörü (EVF) LCD ekrandaki tüm bilgileri gösteriyor.Geniş ve parlak evf de görüntüde piksel noktacıkları oluşmuyor.235.000 pixel ile görüntü kalitesi DSLR in optik vizör kalitesini aratmıyacak derecede iyi.Sony bu konu üzerinde bayağı çalışmış.
Serbest açılı LCD ekran 2" olup makinanın üst tarafında bulunuyor.Makinayı ilk defa görenlerin en çok şaşıracağı nokta burası.Kullanımı oldukça rahat ama 2.5" gibi olsaydı çok daha iyi olabilirdi.Çünkü insanlar bu makinaları live preview yüzünden alıyor.
LCD de isteğe bağlı olarak ekran 9 a bölünüp kılavuz cizgileri çıkartılabiliyor.Bu özellikle ufuk çizgisini tutturmakta zorlananların ve çektiği objeyi foto üzerinde istediği yere yerleştirmede kullanacakları yararlı bir özellik.
Ayrıca LCD ve EVF de yine isteğe bağlı olarak ışık histogramı,3 renk histogramı (kırmızı,yeşil,mavi)ayrı ayrı renkler için,birde zebra deseni çekim bilgileri ile birlikte gösterilebilmekte.Bu zebra fonksiyonu çekilecek fotoğraftaki aşırı parlak yerleri yatay çizgiler halinde gösterip çekim öncesi ışık patlamalarını uyararak aşırı pozlamalar için ayar imkanı sağlıyor.
R1 de tek tuşla bas çek ten başka tüm ayarlar manuel olarakta yapılabiliyor.24mm. 120mm.lik 5* Carlzeis T* sınıfı lensi ve DSLR makinalarda bulunan APS-C boyutlu sensörü (21.5-14.4mm.) R1 i diğer dslr-like sınıfı makinalardan ayıran en büyük özelliği.Kaliteli lensi renk kaymalarını ve fotoğrafın köşelerinde ki bozulmaları en aza indirirken keskin görüntüler de verebilmekte.CMOS sensörlü R1 büyük sensörü ile dslr kalitesinde noise performansı sunabilmekte.
Manuel focus ve zoom objektifin üzerindeki ,üzeri kabartmalı plastikle çevrili iki geniş bilezikle yapılabilmekte.
R1 profesyonel dslr e göre en büyük zaafı olan seri çekim ve raw formatlı çekimlerdeki yavaşlığını 2 ay kadar önce piyasaya çıkan msx serisi memory stick pro hafıza kartları ile gidermiş görünüyor.
Diğer memory stick kartlarına göre yazım hızı iki kat arttırılmış bu kart makine alımında tercihiniz olsun.Yaptığım testlerde 24 mb. lık raw +10mp.fine jpeg görüntüsünü 1.5 saniyede,seri çekim modunda deklanşöre tek basışta 3 adet 10mp.fıne jpeg görüntüyü 2sn. de çekip tekrar çekime hazır hale geldiğini gördüm.
Bu değerler R1 in piyasaya ilk çıktığında yapılan testlerine göre yaklaşık iki misli daha hızlı olduğunu gösteriyor.İlerde daha hızlı hafıza kartları ile bu performansın artacağı aşikar.
MSX serisi kartlar şuan için extrem111 cf kartlarından daha hızlı, alacakların dikkatine.
0.68.sn açılış süresi 0.0075 sn. deklanşör gecikme süresi ile R1 açılır açılmaz aynı saniye içinde çekime başlıyabiliyor.
Etkili 8-9 metre flaş menzili olan R1 1/2000 e kadar flaş senkronunu sağlıyor.Bu özelliğin bir çok dslr de olmdığını ve gece çekimlerinde ki en büyük artısı olduğunu görüyoruz.Karanlık ortamlarda auto focus flaşın hemen yanında bulunan ve turuncu renk te ışık veren bir lamba sayesinde yapılıyor.Bu ışığın 5-6 metre ye kadar hızlı bir focus daha uzağında ise focus ta gecikme ve zorlanma söz k

Tarih: 10 Mart 2006, 06:28 - İp: yok
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

Kıvanç o insanın içini gösteren filtre olayına ben düşüncemi yazdım ama az süre sonra yazan arkadaş başlığını ve mesajını silmiş.. neden acaba..
-None-
olmuş başlığı
istiyorsanız ben filtrenin tanıtıldığı sayfanın adresini verebilirim.

 

Tarih: 22 Temmuz 2006, 15:56 - İp: 85.***.**5.232
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

adnan 4 saniyelik fotografda blur olusmus..
o fotograflari ben tripod'suz cekecek adami taniyorum.. adi martinik.. [>

 

Tarih: 23 Temmuz 2006, 18:51 - İp: 62.***.**2.10
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

İlker doğru söylüyorsun Martinik o fotoğrafları tripodsuz da çekerdi.Hatırlıyorsan biz Konak ta gece çekim yaparken tripodu sırayla kullanıyorduk onun ise bize baktığı bile yoktu.Takır takır bütün fototğrafları elde çekti.
Bu aralar martinik kayboldu farkındamısın.Tatile falan mı gitti acaba.

R1 fan club fotoğrafları bu sefer İzlanda menşeli .Fotoğraflar yine çok sıkıştırılmış geldiği için sıkıştırmadan kaynaklı bozulmalar oluşmuş.Ee 3-4mb.lık fotoğraflar 150-200 kb.a düşünce maalesef bozulma kaçınılmaz oluyor.

Sony DSC-R1






 

Tarih: 23 Temmuz 2006, 23:56 - İp: 85.***.**8.237
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Sony DSC-R1





 

Tarih: 24 Temmuz 2006, 00:01 - İp: 85.***.**8.237
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

evet ortadan kayboldu nedense..
martinik foruma don lutfen.. artik h1'in kotu cekiyor diye ugrasmayacagim seninle..

 

Tarih: 24 Temmuz 2006, 11:36 - İp: 62.***.**2.10
gantry
gantry (üye)
Aydın / Amatör

ben birisinden şüpheleniyorum ama yanlışlıkta yapmak istemem.başka bir adla aramızda olmasın. as gökyüzünün rengi çok güzel görünüyor üstteki fotoğraflarda.

 

Tarih: 24 Temmuz 2006, 11:56 - İp: 88.***.**0.187
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

gokyuzu guzel gorunuyorsa plarize filtre kullanmislardir gantry..

..
gantry gercekten martinik baska bir nick kullaniyor diye mi supheleniyorsun? eger oyleyse, ne gerek var boyle islere anlayamiyorum dogrusu..

 

Tarih: 24 Temmuz 2006, 12:24 - İp: 62.***.**2.10
behri
behri (üye)
İstanbul / Amatör

merhaba arkadaşlar,

R1 testi 2. bölümede bu mesajı koydum. (her ihtimale karşı)

Temmuz CHIP dergisinde 190.sayfada R1 ile ilgili (firmware 2.0) güncellemesinden bahsetmiş!

SONY nin sitesinde rsatlamadım! neyin nesi? Haberiniz var mı?

 

Tarih: 24 Temmuz 2006, 12:52 - İp: 81.***.**6.0
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Valla bir kere yapmıştı bunu.Bir daha yapmayacağı ne malum.

 

Tarih: 24 Temmuz 2006, 12:55 - İp: 85.***.**4.162
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Behri merhaba

R1 ilk çıkışından yaklaşık bir ay kadar sonra Sony frimware güncellemesi yaptı.Ancak o ana kadar Türkiye ye R1 girişi olmadığı için Türkiye ye gelen R1 ler güncellenmiş olarak geldi.Söylediğin güncelleme daha yeni ise ben böyle bir şey duymadım ama varsa da yakında duyulur.

İlker martinik başka bir nick kullanıyorsa bilki senin yüzündendir.İzmir de makinasının hafızasındaki fotoğrafların hepsine baksaydın böyle bir şey yapmazdı. Bi de adama makinasının vizörü bantlı diye demediğini bırakmadın.
Yakında Kıvanç bile senin dilinden kurtulmak için nick ini değiştirebilir.Adamın aklına MarkII yi de sen soktun.
Kıvanç artık Mark II ye öyle bir takmış ki Fuji ona S9500 yerine S3pro verse memnun olmayacak.
Hayır Mark II yi almadan sana L serisi lens leri sormaya başlamış.Sanırım onu da kaybettik.

 

Tarih: 25 Temmuz 2006, 00:57 - İp: 81.***.**7.143