as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Sony Dsc R1 İlk İzlenimler 1. Bölüm.

Arkadaşlar merhaba.
Bu hafta içinde almış olduğum Sony dsc-r1 için ilk izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Orijinal kutusunun içinden Şarj adaptörü,power kablosu,NP-FM50 model şarj edilebilir pil,objektif kapağı (lens hood),lens camını koruma başlığı,usb kablosu,video kablosu,omuz askılığı,türkçe kullanma kılavuzu ve 2 adet yazılım cd leri çıkıyor.Ayrıca makinenin yanında birde deri çanta veriliyor.R1 almayı düşünenlere tavsiyem bu deri çantayı pazarlık sırasında 50-60 ytl. fiyattan indirim yapabilirlerse almasınlar.Kullanımı hiç rahat değil onun yerine kullanımı daha rahat bir çantayı 10-15 ytl.ye dışarıdan alabilirler.
Yaklaşık 926 g. ağırlığı olan makinenin daha önce compact sınıfı makine kullananlara ağır geleceğini belirtmeliyim.
Benim şuan slr sınıfı bir makinamda olduğu için ağırlık konusunda bir sıkıntım olmadı.
Dış yapısı oldukça kaliteli siyah plastikten yapılmış olup tuşların yerinde ve kullanımında bir kaç günlük alışmadan sonra bir sıkıntı ile karşılaşmadım.
Elektronik vizörü (EVF) LCD ekrandaki tüm bilgileri gösteriyor.Geniş ve parlak evf de görüntüde piksel noktacıkları oluşmuyor.235.000 pixel ile görüntü kalitesi DSLR in optik vizör kalitesini aratmıyacak derecede iyi.Sony bu konu üzerinde bayağı çalışmış.
Serbest açılı LCD ekran 2" olup makinanın üst tarafında bulunuyor.Makinayı ilk defa görenlerin en çok şaşıracağı nokta burası.Kullanımı oldukça rahat ama 2.5" gibi olsaydı çok daha iyi olabilirdi.Çünkü insanlar bu makinaları live preview yüzünden alıyor.
LCD de isteğe bağlı olarak ekran 9 a bölünüp kılavuz cizgileri çıkartılabiliyor.Bu özellikle ufuk çizgisini tutturmakta zorlananların ve çektiği objeyi foto üzerinde istediği yere yerleştirmede kullanacakları yararlı bir özellik.
Ayrıca LCD ve EVF de yine isteğe bağlı olarak ışık histogramı,3 renk histogramı (kırmızı,yeşil,mavi)ayrı ayrı renkler için,birde zebra deseni çekim bilgileri ile birlikte gösterilebilmekte.Bu zebra fonksiyonu çekilecek fotoğraftaki aşırı parlak yerleri yatay çizgiler halinde gösterip çekim öncesi ışık patlamalarını uyararak aşırı pozlamalar için ayar imkanı sağlıyor.
R1 de tek tuşla bas çek ten başka tüm ayarlar manuel olarakta yapılabiliyor.24mm. 120mm.lik 5* Carlzeis T* sınıfı lensi ve DSLR makinalarda bulunan APS-C boyutlu sensörü (21.5-14.4mm.) R1 i diğer dslr-like sınıfı makinalardan ayıran en büyük özelliği.Kaliteli lensi renk kaymalarını ve fotoğrafın köşelerinde ki bozulmaları en aza indirirken keskin görüntüler de verebilmekte.CMOS sensörlü R1 büyük sensörü ile dslr kalitesinde noise performansı sunabilmekte.
Manuel focus ve zoom objektifin üzerindeki ,üzeri kabartmalı plastikle çevrili iki geniş bilezikle yapılabilmekte.
R1 profesyonel dslr e göre en büyük zaafı olan seri çekim ve raw formatlı çekimlerdeki yavaşlığını 2 ay kadar önce piyasaya çıkan msx serisi memory stick pro hafıza kartları ile gidermiş görünüyor.
Diğer memory stick kartlarına göre yazım hızı iki kat arttırılmış bu kart makine alımında tercihiniz olsun.Yaptığım testlerde 24 mb. lık raw +10mp.fine jpeg görüntüsünü 1.5 saniyede,seri çekim modunda deklanşöre tek basışta 3 adet 10mp.fıne jpeg görüntüyü 2sn. de çekip tekrar çekime hazır hale geldiğini gördüm.
Bu değerler R1 in piyasaya ilk çıktığında yapılan testlerine göre yaklaşık iki misli daha hızlı olduğunu gösteriyor.İlerde daha hızlı hafıza kartları ile bu performansın artacağı aşikar.
MSX serisi kartlar şuan için extrem111 cf kartlarından daha hızlı, alacakların dikkatine.
0.68.sn açılış süresi 0.0075 sn. deklanşör gecikme süresi ile R1 açılır açılmaz aynı saniye içinde çekime başlıyabiliyor.
Etkili 8-9 metre flaş menzili olan R1 1/2000 e kadar flaş senkronunu sağlıyor.Bu özelliğin bir çok dslr de olmdığını ve gece çekimlerinde ki en büyük artısı olduğunu görüyoruz.Karanlık ortamlarda auto focus flaşın hemen yanında bulunan ve turuncu renk te ışık veren bir lamba sayesinde yapılıyor.Bu ışığın 5-6 metre ye kadar hızlı bir focus daha uzağında ise focus ta gecikme ve zorlanma söz k

Tarih: 10 Mart 2006, 06:28 - İp: yok
zyilmaz
zyilmaz (üye)
İstanbul / Amatör

ya şu R1 in kaliteyi gördükçe H1'i elime alasım gelmiyor. Tamam o da iyi hoş güzel ama Abisine (R1) özenti var

 

Tarih: 11 Temmuz 2006, 13:44 - İp: 85.***.**9.171
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

can, isin gercegi su ki, ki kendimden ornek vermem gerekirse; bir cekimi yaparken fazla dusunmuyoruz.. hangi ayarlarda olursa mukemmel olacagini hesaplamadan basiyoruz shutter'a.. dolayisiyla, dikkatle cekilecek bir fotografin basarisini yakalayamiyoruz..
bunun icin kesinlikle zaman gerekiyor.. hangi ayarlarda yapilacagina zamanla, akil, otomatikman cevabi buluyor ve cekimi cok hizli bir sekilde gerceklestirebiliyoruz..
mesela izmirde adnan'larla cekim yaparken benim aklima kesinlikle mirror lock-up yapmak gelmedi, ki yapsaydim ayni o bizim arka bahcenin fotografi keskinliginde fotograf cekmem mumkun olacakti.. ki 70-200 ile keskinlik inanilmaz olacakti..

dergilerde, yazarlar, fotografi cekmeden once 5 dakika kadar durup dusunmemizi tavsiye ediyorlar.. hangi acidan alinirsa daha iyi oluru bulmak lazim, akabinde, hangi ayarlarda olmali sorusunu sormali kisi kendine..
oncelikle viewfinder'dan (veya lcd'den) ortami taramak gerekiyor.. (gozlerimizle gordugumuzu hemen cekmek degil..) sonra kadrajda hosumuza giden yere dogru odaklamak lazim kamerayi.. ardindan da olcumu, diyaframi, enstantaneyi vs'yi saptamak..

adnan'in tecrubesi vardir bu konuda, cunku film makineyle de uzun yillar fotograf cektigini soylemisti.. hemen kamerayi biryere cevirip fotograf cekmezdi oncesinde sanirim.. ne de olsa film pahali.. ama iste dijital bedava, o yuzden basiyoruz shutter'a.. dolayisiyla iyi cikan ya oluyor ya da hic olmuyor..

 

Tarih: 11 Temmuz 2006, 13:51 - İp: 62.***.**2.10
malcom
malcom (üye)
İstanbul / Amatör

bu da benden son cektiklerim arasından. Cektigimi belli etmemek icin akla karayı sectim. tabi lcd nin oynar baslıklı olması baya bi avantaj sagladı



#malcom' tarafyndan 11.07.2006 16:34:59 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 11 Temmuz 2006, 15:59 - İp: 85.***.**8.234
dtcan
dtcan (üye)
Tekirdağ / Amatör

İlker söylediklerinde haklısın. Bende genelde hareketsiz objeleri çektiğim için alan derinliğiyle ilgileniyorum. Bu nedenle diyafram öncelik modu kullanıyorum. Sen daha alışıksındır.. Ben makina ayarlarında biraz vakit harcıyorum. Bir süre sonra gözü kapalı yapar duruma gelir herhalde insan Baktığın fotolarımdaki kadrajlar nasıl sence? Kendimi geliştirebilmek için kompozisyonu da düşünmeye çalışıyorum. Çekim anında olmasa bile cropla kadraj değişebiliyor ama ben çekerkende dikkat etmeye çalışıyorum.

 

Tarih: 11 Temmuz 2006, 16:20 - İp: 81.***.**2.162
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

valla can bence problem yok kadrajda; adnan, renkleri veya keskinligi falan olmuyor deyince soyledim birseyler.. eger ki dusunup de cekiyorsan fotografini sorun yok demektir.. tabii ki aslinda crop yaparken, asil kadraj olusturuluyor eger ki fotografini cektigimiz yer cok karisik ise..
kadraji kurmak tamamen sana kaliyor can.. senin canin nasil isterse o sekilde kesip bicersin fotografi..
....
bulent merhaba.. fotografin harika dogrusu.. (benden 5 yildiz fotografina..)
yalniz cerceve yaparsan cok daha iyi olur, cunku sadece kafa gorunuyor sayfalar beyaz oldugundan..



gibi..

 

Tarih: 11 Temmuz 2006, 16:38 - İp: 62.***.**2.10
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

hayret.. simdi fotografini gorebiliyorum bu sayfada bulent.. demin fotografin linkini kopyalayip yeni bir sayfada acmam gerekti, sayfa da bembeyaz oldugundan, kadrajin nasil oldugunu secebilmek mumkun degildi.. o yuzden cerceve yaparsan daha iyi olur dedim.. halbuki fotograf burada olunca, zaten kadraj belli oluyor..

 

Tarih: 11 Temmuz 2006, 16:40 - İp: 62.***.**2.10
malcom
malcom (üye)
İstanbul / Amatör

ilker yorumun icin cok tesekkur ederim gercekten. yalnız bi sey sormak istiyorum, cerceveyi nasıl yapıcam?

 

Tarih: 11 Temmuz 2006, 18:37 - İp: 81.***.**5.135
osmanlı
osmanlı (üye)
İzmir / Amatör

Selam arkadaşlar.
İlker sen bana S7RAW diye bir program önermiştin.Ben bu programda RAW dosyaları açıyorum.Ve bu 18.5MB lık RAW dosyaları küçülltmek istiyorum.1024x768 JPEG yapmak için ne yapmalıyım?
Sen bana basamak basamak gösterirmisin?

Arkadaşlar bugün Adnan abi ile çok keyifli bir gezi yaptık.
R1'i kullanma fırsatım oldu.Sony yapmış abi.Makina dediğin böyle olur.Bu akşam Adnan abi de fotoğrafları ekleyecektir.
Birlikte bir karşılaştırma olsun diye aynı diyafram değeri ile aynı açıda(28mm de) bir yeri çektik.Ben orayı R1 ile,Adnan abi de S9500 ile çekti.Sanırım benim çekimim daha kaliteli olacak
Bunun dışında söylemeliyim ki 24mm kendini hemen hissettiriyor.Benim karenin içine sokamadığım görüntü alanı ile R1 çok kolay başa çıktı.En zor durumda dahi R1'i diklemesine tutarak yüksek yerleri fotoğrafladık.

Bende birkaç fotoğrafı buraya aktaracağım.Birde şu RAW fotoğrafı küçük boyutlu bir Jpeg'e çevirirsem iyi olacak.İlker yardım!

 

Tarih: 11 Temmuz 2006, 19:02 - İp: 85.***.**0.134
dtcan
dtcan (üye)
Tekirdağ / Amatör

İlker selam,
Bugün önerdiğin capture one pro'yu indirdim. Ama klasör açılmıyor.
.............
Adnan benim fotoların orjinalini sana mail attım geldimi.

 

Tarih: 11 Temmuz 2006, 20:14 - İp: 88.***.**3.244
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

teker teker gelin lutfen..

....

bulent merhaba..

cerceve yapmak cok kolay photoshop'da..

sari ile belirttigin image'a gidip canvas size'i sec.. sonrasinda yine sari ile belirttigim yerlerdeki degerleri, mesela 1'er santimetre arttir.. sonra yine sari ile belirttigim yerdeki extension color'i sec.. ben siyahi sectim mesela senin fotografinda.. sonra da okay yap.. iste sana cerceve..
birkac kere birden canvas size da yapabilirsin.. mesela ilk once yarim santimetrelik gri eklersin sonra da 1 santimetrelik siyah.. sana kalmis birsey..

 

Tarih: 11 Temmuz 2006, 20:51 - İp: 62.***.**2.10