afrikalı
afrikalı (üye)
Yurtdışı / Amatör

Sık Sorulan Soru Hangi Makine Alınır

Bu sorunun cevabı gayet basit. her şeyi mali durum belirler. Giriş seviyesi, orta seviye ve ileri seviye yani Profesyönel kullanıma uygun üst seviye üretim makineler arasında tercih yapmak için önce parasal seviyeyi tespit etmek lazım.

Nikon veya Canon yüksek Mp bir makine alacaksanız -36-50 mp gibi olandan söz ediyorum- ciddi bir para harcamayı göze almalısınız. Çünkü performans alacağınız yeni seri lensler pahalıdır. Hele 14 24 lens veya Tamron 15 30 aldınız. Filtre sistemi için en az bin dolar ödersiniz. LEE, Wonderpana, Nisi, Haider gibi markalar sanki lens üretmişler gibi deli fiyatlar belirlemişler. Bu Canon için de aynıdır. Ancak 20-25 MP makineler en azından önceki seri lensler ile de başarılılar. Ayrıca Nikon Lensler pahalıdır. Bir dış kaynaklı sitede,Nikon'un pahalı olma faktörlerinden birisi de Nikon bayonet çapları küçüktür bu nedenle cam dizilim dizaynı farklıdır bu nedenle daha pahalıdır gibi bir yazı okumuştum.

Gövde özelliklerine gelince, öylesine teferruatlar yüklediler ki kullanıcı deneme için bile kullanmayacağı özellikler var ve bunlar maliyete yansıyor. Çoğu kişi bas çek A veya P modunda çekiyor. Bu kullanıcıların pahalı makineler alması israf olur. Ama hevesli ve her türlü deneme yapanlar için ileri seviye alınır. Bu işi bilenler zaten neyi alacaklarını bilirler. Bir de markalar arası rekabet Aynı emsal makinelerin belirleyiciliği gövde sağlamlığı ve lens bulunurluğu olmalıdır. Yoksa o bundan üstün, bu ondan üstün demek çok doğru olmaz. Özellikleri karşılaştırıp kullanıcının tercihi hangisine uyuyorsa onu almalı. Ben D810 kullansam da Nikon DF benim için en güzeli, en iyisi demiyorum en güzeli ve eski F3 kullanıcısı olarak edinmek istediğim yeni makine bu. Amatörler için her şey gönül işi bence...

Crop sensörlü makineler aslında amatör için avantajlı. Çok büyük boy baskı almayacaksanız ideal makineler. Özellikle Tele objektif kullanımında crop nedeni ile Canon 1,6, Nikon 1,5, olympus 2 kat daha yaklaştırma özelliği olacaktır. Aslında yaklaştırma değil, ful size fotoğrafı kroplamak gibi bir olay ama bunu canlı olarak ve mp kaybı olmadan yapıyorsunuz. peki gene hangisini almalıyım dediğinizde, bu sınıfta kıyasıya bir yarış var. Pentax k3 serisi gövde olarak süper ama lens bulma sorun deniliyor. Nikon D500 mükemmel veya 7100-7200 gayet güzel. Canon 70-80d ve 7D mark2 harika gövdeler. Bunlardan birisi ile zevkle fotoğraf çekeceğinizden eminim. Ama kaliteli lens almaya bakın. Çünkü objektifin ışık geçirme ve renk tayflarını doğru düşürme yeteneği çok önemli.


#afrikalı' tarafından 14.08.2016 08:33:20 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 13 Ağustos 2016, 11:04 - İp: 92.***.**1.223
fotojenikkiz
fotojenikkiz (üye)
İstanbul / Amatör

arkadaşlar canon mu nikon mu ne dersiniz

 

Tarih: 5 Eylül 2016, 16:39 - İp: 81.***.**8.29
afrikalı
afrikalı (üye)
Yurtdışı / Amatör

Eskiden 5 büyükler denilirdi. Nikon, Canon, Olympus, Pentax, Minolta. Hepsinden de kullandım. Olypus OM 4 Ti vardı süper zevkli idi, İlk Autofocuslardan Minolta 9000 almıştım sonra Dynax 9 serisine kadar kullandım ve çok güzeldiler. Ama benim hep yanımdan ayırmadığım Nikon F3 olmuştu. FA modeli de hep 2. makine olarak kullandım. Canon F1 ve T90 kullandım sonra EOS sistem geldi. Fakat piyasaya uyarak Canon-Nikon arasında gidip geldim. Son kullandıklarımdan Canon 6d idi. Sonra Nikon 800e ve şu anda D810 kullanıyorum. Neden anlatıyorum bunları? Bu makinelerin kullanıcıya haz vermeleri dışında fotoğrafa yansıyan birbirinden üstün tarafları yok. Muadil olanlar için söylüyorum. Ha şimdi de acaba canon 5D R mi yoksa mark4 mü denesem diye düşünüyorum. Ama asla bir artı katkısı olmayacak biliyorum. Sadece güzel şekilli bir gövde ile kendi heves ve zevkleri söndürmekten öte çok şey ifade etmeyeceklerdir. Son teknoloji bir çok özellik koyuyorlar ama ne kadarı hayati önem arzediyor? GPS, dokunmatik ekren,Wifi gibi kolaylıklar ciddi para farkı demektir. Ama fotoğrafa katkısı ne olur asıl soracağımız soru bu?

 

Tarih: 6 Eylül 2016, 08:30 - İp: 46.***.**9.107
cagan144
cagan144 (üye)
Konya / Profesyonel Fotoğrafçı

Canon ve Nikon iki büyük şirket olmasına rağmen hepsinin kendine göre eksileri artıları vardır. tabiki bu artılar eksiler kullanıcılara bağlıdır, sizin makineyi ne için kullanacağına bağlı bana sorarsan canon tabikide..

 

Tarih: 16 Eylül 2016, 02:02 - İp: 88.***.**0.255
  • 1