as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Nikon D200 Ün Sensörü ??

Arkadaşlar Canon sürekli cmos sensörlü makinalar çıkartırken Nikon D200 de neden CCD sensör kullanmış olabilir.Bildiğim kadarı ile CCD sensörlü ilk DSLR makine bu D200.Acaba Canon da CCD sensöre dönüş yaparmı

Tarih: 5 Kasım 2005, 03:37 - İp: yok
kobra
kobra (üye)
Sakarya / Meraklı

Nikon'un D2x ve D2h-hs haricindeki tüm makinalarının sensörü ccd

 

Tarih: 5 Kasım 2005, 05:18 - İp: yok
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Benim kastetdiğim profesyonel seviyesindeki 8mp. üstü makinalar.Ayrıca 10 mp.lik CCD sensörle 10 mp.lik CMOS arasında görüntüde ne gibi farklar olabilir?

 

huzun_seli
huzun_seli (üye)
İstanbul / Amatör

D100 de gayet profesyönel bir makına...Ve 8 mp üstü profesyonel makınalar diye bir sınırlamada ilginç geldi...(hani sanki 8mp den sonrakiler profesyonel makınalar mış gibi algılanıyor cumle) bu arada bende birtane kucuk orite 3020 var CMOS kullanıyor...Sony H-1 ise CCD....

 

Tarih: 5 Kasım 2005, 13:04 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

as merhabalar..
sanirim bu konuda bircok arkadasimizin onyargilari var.. ben, bilgim oraninda yardimci olmaya calisayim..
nikon'un kullandigi uc cesit sensor var herseyden once.. LBCAST, CCD vd CMOS..
profesyonel seviyede yalnizca CMOS kullanilir diye birsey de kesinlikle yok..
..CMOS ve CCD arasindaki farklardan yola cikarak karsilastirma yaparsak, belki, nikon muhendislerinin neden cmos yerine ccd kullandiklarini tahmin edebiliriz.. ama dikkat edersen "belki" diyorum, cunku kesin birsey soylemek imkansiz.. bu makinenin uretim asamasindan pazarlamasina kadar olan bir surecin dikkate alinarak kararlastirilmis bir secenektir..
CCD sensorler aslinda CMOS sensorlerden cok daha ustundurler.. ama her iki tip sensorle de yuksek fotograf kalitesi elde edilebilir..
cmos'larin bildigim kadariyla, daha az enerji harcadiklari ve bu yuzden de daha uzun batarya omrune izin veriyorlar.. ama d200 icin dusunecek olursak, ccd kullanilmasina karsin 1800 tane fotograf cekilebilmesi mumkunmus tek bir sarjla..(yaniliyorsam duzeltin..)
diger yandan ccd sensorler aslinda cmos sensorlerden daha da pahalidirlar.. yani bugun bir canon'un veya sony'nin cikardigi makinelerde cmos kullanmasinin nedeni bence baslica budur.. yani maliyetleri dusurmek..
peki d200'de ccd kullanilmissa ne olacak? bu bizlerin hayrina olan birsey aslinda.. cunku daha fazla masraf ederek uretiyorlar ccd'leri..
neticeye gelecek olursak; CCD'nin baslica ustun yanlari daha fazla isiga hassasiyeti olmasi sensorun, daha az noise uretmesi, daha ustun performans gostermesi, daha yuksek dynamic range saglayabilmesi...vs soyleyebiliriz..bunlar su anda aklima gelenler..
yani aslinda ccd, cmos'dan cok daha yuksek maliyetli ve kabiliyetli bir sensor turudur..
ama daha onceden de soyledigim gibi her iki sensorle de yuksek fotograf kalitesi saglanabilir..
....................
iste bu noktada belki nikon, d200'de ccd yerine cmos kullansaydi; bizlerin aslinda neden cmos kullandi diye sormamiz gerekirdi.. neden ccd kullanildi diye degil..
...........................................
.........


ayrica birsey daha ilave etmek istiyorum.. nikon d200, zaten heryerde de soylendigi gibi nikon F100'un dijital karsiligi.. ve kesinlikle amator ile profesyonel arasinda bir makine de degil bana gore.. tamamen pro bir makine..
ayni canon eos3 gibi..
ama arkadaslar, bu makineyi almayi dusunuyorsaniz, cok daha farkli miktarlarda masraflara da hazir olmalisiniz.. ki daha once kobra bir konuda vurgulamisti..
..neyse..
iste boyle bizim d200'un oykusu..


not: umarim canon, d200'e cevabini tam olarak verebilir.. artik digital bence cag atladi.. umarim canon da, nikon'un ustune bir kere daha atlatir cagi..

 

Tarih: 5 Kasım 2005, 13:12 - İp: yok
huzun_seli
huzun_seli (üye)
İstanbul / Amatör

Dada...nın Çağ meselesine değinecek olursak...Ben asıl ciddi ve teknolojik gelişmeyi sınırların çizgilerin dışına çıkmayı Sony den bekliyorum...Son zamanlarda artan Fotoğrafcılık yonune Teknolojik birikimiyle beraber D-SLR piyasasına çok ciddi gireceğini tahmin ediyorum...F828--R-1 gibi mıdellerde hep şaşırtmasını bildii...Ortalık çok yakında toz dumana karışacak gibi...

 

Tarih: 5 Kasım 2005, 13:19 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

huzunseli merhaba.. evet dedigin gibi sensorunun turunden bir yerlere varmaya calismak gereksiz.. ama iste herkes, su anda, bu makineyi cok istediginden dolayi en ufak yerine kadar sormak ve ogrenmek istiyor.. ki as da bu yuzden soruyor zannedersem.. hakli olarak..
..................
huzunseli bu makine gercekten inanilmaz.. gercekten de d2x'in kardesi.. ve artik pro fotografcilarin bile kullanacagi bir alet.. ve inanilmaz bir fiyata..
beni aslinda en cok merak ettiren konu multi-cam1000 AF sistemi.. cunku yeni bir sistem bu.. d2x ve d2h(s)'de multi-cam2000 kullaniliyor..
bazi dergilerin aciklamalarina gore, multi-cam1000 da ayni 2000 gibi inanilmaz hizli fokus yapabilecek bir sistem olacakmis.. hatta bazilari multicam1000 icin daha bile hizli olacak diyorlar..
neyse.. nikon bir sekilde bazi farkliliklar koymak zorundaydi ama iste canon'la da mucadele edebilmek icin herbirseyden koymaktan cekinmedi..
tabii olay bize yariyor..
..bu arada bilgi olsun diye soyluyorum, nikon f100'de de multi-cam1300 kullanilmis.. buradan aslinda f100'un daha hizli autofocus yapabildigini cikarmak mumkun.. ama acaba multicam1000 denmesinin altinda yatan baska seyler var midir demeden de edemiyorum dogrusu..
neyse.
bir baska konu ise vizoru d200'un.. fotografin %95'ini kapsamasina ragmen %94 de buyultmesi varmis.. d100'de de %95 kapsiyor fakat %80 buyultme olarak biliyorum.. (ayni sekilde 350D de d100 gibi.. fakat 20d'de %95-%90, yani yine de d200 kadar degil..)
bu aslinda vizordeki goruntunun neredeyse o %100'luk makineler kadar oldugunu gosteriyor.. zaten soylenenlere gore d2x'in vizoru gibi genis goruntu veriyormus..
......
yani d200'da yok yok..

 

Tarih: 5 Kasım 2005, 13:26 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

ben acikcasi senin gibi dusunmuyorum huzunseli.. cunku nikon ve canon fotografcidir.. bu isin nasil olmasi gerektigini cok iyi bilirler.. ama sony bu iste yeni.. tamam minolta ile beraber calismasinin nedeni de bu yuzden, ama, yine de nikon ve canon'la mucadele edemez gibime geliyor.. en azindan onumuzdeki 3-5 sene..
tabii belki de cok yanlis bir kanida bulunuyorum, belki seneye konica minolta d9'u cikaracak ve yeri gogu inletecek.. ama su an icin bir nikon d200, nikon'un F100'u gibi ozelliklere sahip.. hani su da neden soyle degil diyebilecegin neler var d200'da? yani insanlarin ama surasi soyle diyebilecekleri birsey var mi ki d200'da konica'yi bekleyelim?.. sony iyi veya kotu bir sekilde piayasaya girdi ve cok da basarili oldu, bunun aksi soylenemez.. ama bir canon veya nikon gibi olmasi icin de bence biraz daha beklemek gerekir.. hemen gelecek seneyle olmaz..

 

Tarih: 5 Kasım 2005, 13:32 - İp: yok
huzun_seli
huzun_seli (üye)
İstanbul / Amatör

Bu arada biraz once EOS D1S i biraz daha inceledim ve saniyede 4 kare çekebildiğini farkettim bu D200 de 5 D2x de 7...Bizim gibi kullanıcılara çok ihtiyaç olmasada teknoloji olarak ve profesyonelleri hedef alması açısından Canon dan bu noktada da daha ileriler...

 

Tarih: 5 Kasım 2005, 13:33 - İp: yok
huzun_seli
huzun_seli (üye)
İstanbul / Amatör

Sevgili Dada... Tabiki kastım 1Ds D2x segmentinde makınalar değildiii..Giriş ve orta seviyede iyi makınaları olacak diye tahmin ediyorummm...Başlangıç ve sonrasında orta seviye bir makına çıkaracaklarını tahmin ediyorum...Kastettiğim değişiklikler ise Farklı olarak koyacaklarını tahmin ettiğim bir kaç fonksiyon olacak...Mesela R-1 de kocaman sensör koyarak şaşırtmış F828 de 8 mp le adını çokça dillere düşürmüştü...D-Slr lerinde de One cıkan bir ozellik olacak diye tahmin ediyorum

 

Tarih: 5 Kasım 2005, 14:02 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

hayir huzunseli.. canon'un da hedefi pro fotografcilar..
canon 1D Mark II modelini inceleyecek olursan, 8.5fps'de cekim yapabildigini gorebilirsin.. inanilmaz bir hiz bu..
diger yandan nikon'un karsiligi ise D2Hs'dir.. saniyede 8 kare cekiyor bu makine de..
.......
nikon d2x ise aslinda 5fps'de cekim yapabiliyor.. ama iste 6 megapixelde cekim yapildiginda 8 fps'e cikiyor bu hiz..
d200 ise her hizda 5 fps.. ama inanilmaz bir buffer'i var..
.....
canon 1DsMII'da ise 4 fps evet.. ama dikkat edersen 16.7 milyon pixel boyutunda fotograf yaziyor.. yani boru degil..
d2x ise 12.4 milyon pixelde 5 kare yazabiliyor.. yani aslinda canon 1DsMII daha hizli..
son olarak..
ben 350D kullaniyorum.. 3fps'de 6 tane raw cekebiliyor veya bilmem kac tane jpeg.. neyse.. bu makine ile bile ne kadar hizli fotograf cektigine inanamiyorsun huzunseli..
ama iste d200 ile (canon 20d de 5fps'de cekim yapiyor ama 6 tane raw cekebiliyor yalnizca..) 5fps'de 23 tane raw cekebileceksin..
yani istedigi kadar hizli olsun, kacirman imkansiz gibi olacak..
iki gundur, dpreview'den indirdigim d200'in shutter'inin sesini dinliyorum..
http://www.dpreview.com/articles/nikond200/page5.asp adresinden indirip sen de dinle istersen.. cok hizliiiiii!!!!..
cok hizli focus ve cok hizli cekim... yeme de yaninda yat yani..
ve birsey daha ilave etmek istiyorum.. d200'un raw dosyalarinin buyuklugu yaklasik 16 mb buyuklugunde.. yani 16x23, 368 mb demek.. yani bu makinenin buffer'i da inanilmaz genis.. soyle kiyaslama yap istersen.. d70s mesela.. raw dosyasinin buyuklugu 6 mb..(sanirim..) ve 3fps'de 4 tane raw alabiliyor.. yani toplam 4x6 mb'dan 24mb yazabiliyor..
24 nireeeeeee 368 nire?..
d200 cok gelismis bir makine.. inkar edilemeyecek kadar iyi..

 

Tarih: 5 Kasım 2005, 14:10 - İp: yok