redfive
redfive (üye)
İstanbul / Amatör

Makinanıza Aşık Olmak Ve Tavsiyeler

Merhaba sevgili dostlar,

Bir Sony A-350 kullanıcısıyım. Hani yeni makina alacaklara hep tavsiye edilir ya, alacağınız makinayı önce bir elinize alın,mümkünse açın inceleyin,içiniz ısınırsa alın diye, çok doğru. Ben makinamı çok severek aldım ve hala da çok seviyorum.

Performansının beni üzdüğü durumlar da oluyor ama biliyorum ki bunun önemli bir sebebi kullandığım yetersiz objektif(yakında yenisini alacağım).
Makinamla ilgili keşke şurası da söyle olsaydı diye yakındığım tek şey ISO başarısızlığı. Makinamın sensörü CCD değil de CMOS olsun isterdim açıkcası. Ama menü ve tuşlarının benimle iyi anlaşması ve makinamı alçak yerlere koyarak çekim yaptığımda bana süper yardımcı olan ve DSLR makinaların hiçbirinde hala olmayan hareketli ekranı beni makinama aşık ediyor.

Bu işlerden anlamayan bir çok kişi hala SONY DSLR makina mı alınır der. Bunlar SONY alfa serisi tüm makinaların çok köklü bir geçmişi olan MINOLTA makinaların elektronik devi SONY makyajlı halleri olduğunu bilmiyorlar. Elbette NİKON ve CANON bu konuda dünya devi ve performans olarak da çok başarılılar, kabul ama bizim ülkemizde bu iki marka dışındakilere oyuncak muamelesi yapılmasının büyük sebeplerinden biri de yıllardır Türkiye fotoğrafçılık piyasasında objektif ve aksesuar ağının en geniş ve dolayısıyla kulağa en aşina markalar olmasıdır. (örneğin video kamera denildiğinde de ilk akla gelen SONY'dir. Oysa CANON'un video kameraları da çok başarılıdır.) Üstelik dijital makinaların teorik olarak analog makinalarla tek ortak yanları objektifleridir. Body olarak düşünüldüğünde dijital fotoğraf makinaları video kameralarla kardeş, scannerlarla da kuzendirler.

Amerika ve özellikle Avrupa'da PENTAX markasının çok kıymetli olduğunu yada fotoğrafçılığı çok ileri düzeyde yapanların LEICA yada HASSELBLAD(asıl dünya devi olduğunu çok kişi söyler) kullandığını biliyor muydunuz?

SONY DSLR alınmaz diyenlerin birçoğunun HASSELBLAD'ın bir futbolcu ismi olduğunu düşündüklerine eminim.


"Yeni başlayacağım, ne önerirsiniz?" ; "Kompakt makinadan DSLR'ye geçiyorum, bu işe kellemi koydum, maddi manevi ne gerekiyorsa yapacağım" ; "Bu benim en büyük zevkim ama stüdyo fotoğrafçılığı yada katalog çekimleri de yapacak halim yok"diyenlere sesleniyorum.

DSLR makina alacaksanız CANON, NİKON, PENTAX, SONY, ... hangisini alacaksanız gönül rahatlığıyla alın. Gidin almayı düşündüğünüz makinayı elinize alın,dokunun, deneyin. Sonra da hangi ortamda hangi ayarlarla çekim yapacağınızı öğrenmeye başlayın. Ve kendinize kaliteli bir objektif alın. paranızı objektife yatırmaktan korkmayın. İnanın diyafram değeri daha iyi olan ,lens dizilimi ve cam kalitesi daha iyi olan bir objektife 500-600TL daha fazla verdiğinizde; örneğin CMOS sensorlü alayım diye CCD sensörlü bir makinaya göre 1000TL fazla vermenize göre sizi daha mutlu edecek performanslar yaşatacaktır.

Objektif , Sensör , İşlemci. Bunların hepsi en kaliteli olursa ne ala. Ama birincisi, en kaliteli diye bir şey yoktur; ikincisi verdiğiniz para - aldığınız performans artışı oranı en güzel olan elemana ağırlık vermek daha doğru gözüküyor.

Buradaki üstatlarımdan ilk günlerde duyduğum ve yıllardır hep kulaklarımda çınlayan bir söz var.

"Fotoğrafı göz çeker"

Hepinize sevgiler...

Tarih: 8 Ocak 2009, 12:31 - İp: 88.***.**2.93
drvolki
drvolki (üye)
Ankara / Meraklı

Hanım d300'üme kumam diye hitab ediyor. Haklıdır da

 

Tarih: 8 Ocak 2009, 17:59 - İp: 193.***.**9.53
mavi_izci
mavi_izci (Objektif)
Ankara / Amatör

Doğrudur fotoğraf makineleri gerçekten bir partner.

redfive senin görüşlerine de şiddetle katılıyorum.

 

Tarih: 8 Ocak 2009, 19:41 - İp: 78.***.**0.130
sateslier
sateslier (üye)
Aydın / Amatör

Nikon D200 ve D2x kullandıktan sonra (ki hala sahibiyim) Sony A700 aldım ve bu iki makinayı da kullanmaz oldum (sadece stüdyoda küçük eser çekimlerinde kullanıyorum).. A700'ümü cüzdan gibi yanımdan ayırmam.. Ben nereye gidersem o da benimle birlikte gelir.. A700 ve CZeiss 16-80 ile çektiğim fotoğraflardan aldığım zevki başka hiç bir cihazdan almadım.. Titreşim engelleyici SSS'in çok faydasını gördüm.. Özellikle DRO ve DRO +5 ile çektiğim karaler diğer makineler ile çektiğim pozlarla karşılaştırdığımda çok daha başarılı.. Eğer Zeiss setini kurabilirsem ki mutlaka kurmayı düşünüyorum, Sony ile devam kararı aldım.. Zeiss lensler içinde özellikle 16-35 ve 24-70'i fotoğraf çekerek inceleme fırsatı buldum.. İnanılmaz kaliteli lensler.. 17-55 Nikon'uma göre çok daha keskin olduklarını belirtmeliyim.. Sanıyorum pek yakında tutkulu bir Sony Alpha fotoğrafçı kitlesi oluşacak.

 

Tarih: 9 Ocak 2009, 17:43 - İp: 194.***.**8.240
sercan85
sercan85 (üye)
İzmir / Amatör

Peki bunun sebebi nedir? insan ister istemez merak ediyor epey kişi aynı şeyi söyleyince.

 

Tarih: 9 Ocak 2009, 23:42 - İp: 88.***.**9.119
  • 1