apache
apache (üye)
Bursa / Amatör

Macro Ve Dslr

bu konunun yeri burasimi bilmiyorum ama forumda aratım bulamadım...

bende sony s85 makina var artık bu beni kesmiyo hedeflerim s9500,dmz-fz30 ve en sonunda Sony R1 kadar çıktım ama beni bu noise olayı çok etkiledi ve R1 cmos kullandığı için beni daha etkiledi.. ama gördümki mağliyet 1700 ytl kadar çıktı iyide dedim niye bir kere alayım ve DSLR almiyayım dedim... sorum şu: bende fotorafçılık deyince 2 unsur aklıma geldi çok uzak ve çok yakın eee bunun en az 300mm(lens uzaklığı) ve 1-10cm arası macro çeken lense ihtiyacım olacak(body harici) hedi lenslerim 300mm açıklamalarla tahmin edebiliyoz ama macro konusunda kimse bişey yazmiyo mesela canon 350d 70-300mm kiti ile nekadar macro çekebilirim? yada kaç paralık bi lens ve özelikleri işimi görür??? yoksa dslr-like talimmi....

ha bide şey var yav bu adamlar 1300ytl makina veriyo(s9500) gibi bu Dslr makinaların lensleri niye çekemiyo bunu...(yoksa yazılımlamı yapıyorlar!)

herkese koaly gelsin

#apache' tarafından 12.01.2006 08:13:18 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 12 Ocak 2006, 01:01 - İp: yok
omerbey
omerbey (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

merhaba.

slr kararı iyi bir karar olabilir. hele de fotoğraf çekmeye devam etmeyi düşünüyorsanız.

slr makinelerin lenslerinin slrlike makinelerin verdiği sonuçları veremediğini düşünüyorsanız bunu naifliğinize vermekten başka yapacak birşey yok

çok uzak ve çok yakın derken ne demek istediğiniz belli değil. ama sanırım geniş açıdan bahsetmiyorsunuz. ama istediğiniz her ne ise slr makinelerin geniş lens spektrumu ile istediğiniz aralık ve özellikleri elde etmeniz tam sizin istediğiniz gibi bir slrmsi makine bulmanızdan daha kolay..

şunu söylemek isterim ki, fotoğrafı oluşturan lenstir, bunu filme yazan da bodydir. yani odak mesafesinin body ile bir alakası yok.

1-10cm arası macro çeken lense ihtiyacınız olduğunu söylemişsiniz. lakin bu tek başına yeterli değil. 400mm ve minimum odak mesafesi 10cm olan lens bulamazsınız mesela yani hangi lens için bunu istiyorsunuz o belli değil. lakin deseniz ki, ben 2 metre uzaktan kelebek fotoğrafı çekmek istiyorum, o zaman bir şey denilebilir. bilmem anlatabiliyor muyum. macroda önemli olan faktör magnification ratio denen hadisedir. 1:1 1:2 1:3 vs gibi. close up lar ile bu 2:1 3:1 gibi oranlara dahi çıkabilir.

sizin ve okuyacak diğer insanların bilgilenmesi için bu kadar detaylı yazıyorum. ukalalık yapmıyorum yani.

fiyatlara gelince, amerika fiyatları ile konuşacak olursak,
Konica Minolta 5d 550$ ~
tamron 90mm macro 450$ ~

şeklinde macro ve portre ihtiyaçlarını mükemmel bir şekilde karşılayacaktır.

temelde uzakları yakınlaştırmak için gereken tele lenslerin iyisini almak için biraz vakit lazım.

bir alternatif olarak, elinizdeki makine ile çekmeye devam edip, slrsi olan fotoğrafçı arkadaşlar edinerek, slrnin avantaj ve dezavantajlarını yakından öğrenerek karar vermek de doğru bir yaklaşım olacaktır.

sevgiler.

 

Tarih: 12 Ocak 2006, 16:17 - İp: 85.***.**4.113
apache
apache (üye)
Bursa / Amatör

ben pek teknik terimlerden anlayan biri değilim ama 28mm - 300mm arazı lensin 10X optik zum alakalı olabileceğini tahmin edebiliyorum ama macrolar hakinda hiç bir tanim yok yani yukar1daki arkadasin yapti tanimda oldugu gibi 2m uzaktaki objeye 10cm yak1nlasmis gibi macro çekebilirmiyim bide ben nereden anliyacam yani forumda bu terimlerin bir sözlügü varmi su andaki piyasada olan CANON EOS 350 D + EF 18-55 LENS + 90-300DC LENS İle KİT al1rsam beni hem macro da hem geni_ açida tatmin edecekmi....

#apache' tarafyndan 13.01.2006 00:46:14 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 13 Ocak 2006, 00:07 - İp: 85.***.**8.182
omerbey
omerbey (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

sevgili genç arkadaşım. 28-300 lensin 10x zoom yaptığını anlamışsın. bu güzel. peki sorduğun soru ile alakalı ne gibi bir çözüm sağlıyor bu?

yazdıklarımı bir okursan sevinirim.

 

Tarih: 13 Ocak 2006, 00:12 - İp: 85.***.**4.113
okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Bende bir iki soru sorayım bari macro lenslerle ilgili.

Almayı düşündüğüm sigma 105 mm macro ve/veya sigma 70-300 apo macro lenslerle ilgili.

Sigma 105 mm macronun büyütme oranı 1/1. Peki 1/1 büyütme oranında çekerken objeye olan uzaklığı ne kadardır ? Yani kac cm den objeyi 1/1 oranında çekebiliriz? Mesafeyi gövdeden değil objektifin ucundan itibaren soruyorum. Çünkü kelebek yada böcek fotoğrafı çekerken objeye ne kadar uzaktan 1/1 oranını yakalayabiliyorsak ben bunu bir avantaj olarak görüyorum.

Aynı soruyu sigma 70-300 apo macra için de soruyorum. Bu objektifin büyütme oranı da 1/2. Maksimum büyütme oranındayken bu objektifin objeye uzaklığı ne kadar olabiliyor, yine gövdeden değil objektifin ucundan itibaren olan objeye kadar olan mesafeyi öğrenmek istiyorum.

Sevgili apache, ömer arkadaşın da belirttiği gibi, ne kadar yakından makro çekebildiği pek önemli değildir. ÖNemli olan büyütme oranıdır ki mesela 1/1 oranı gayet tatminkardır. SAnıyorum 1/1 oranından daha büyük büyütme yapabilen objektifler de çok pahalı ve özel objektifler oluyor. Ayrıca makro çekim mesafesinin kısalığı ( mesela 1 cm olması ) tek başına pek bir anlam taşımıyor. 1 cm den 1/4 büyütme yapabilmesi 30 cm den 1/1 büyütme yapabilmesinden çok daha kötü macro çekim açısından. Macro çekimde çekim mesafesi değil büyütme oranı ölçü alınmalıdır. Ayrıca objektifin büyütme oranıyla birlikte, makinenin crop faktörü ve piksel sayısı da doğrudan doğruya macro çekimi etkileyen unsurlardır kanımca. Bu yüzden 1,5 crop faktörlü bir makine, full frame bir makineden, macro çekim için daha avantajlı olacaktır. Ayrıca dediğim gibi piksel sayısı da önemli. 1/1 macro objektifle 6 mp bir makinede çektiğimiz macro ile 10 mp bir makinede çektiğimiz macro, görüntü açısından oldukça farklı olacaktır. Burda da pikseli yüksek makine macro açısından avantajlı olmaktadır.

Dslr makinelerde macro olayını kompak makinelerdeki gibi kaç cm den macro çekiyor gibi değerlendirmek doğru değildir. Önemli olan kullandığın objektifin büyütme oranıdır, etki eden diğer faktörler ise crop çarpanı ve makinenin piksel sayısıdır.

 

Tarih: 13 Ocak 2006, 15:38 - İp: 81.***.**3.112
okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Ayrıca ilaveten, 28-300 gibi çok geniş aralıklı lensler, fotoğrafla ciddi olarak ilgilenen insanlar için pek tercih edilmezler. Aralık genişledikçe kaliteden ödün verilmektedir. Tele kullanmayı düşünüyorsan, teleyi ve geniş açıyı en azından iki ayrı objektifle kullanırsan daha iyidir ( 18-70 ve 70-300 gibi iki ayrı lensle ). 70-300 bir lensi dslr bir makinede kullandığın zaman ( makine full frame değil ise ) crop faktöründen dolayı yaklaşık 450 ya da 480 mm gibi bir uzaklık elde edeceksin ki bence tele için gayet tatminkar bir odak uzaklığı olacaktır.

Canon 75-300 ya da 90-300 lenslerin macro büyütme oranını bilmiyorum ancak bahsettiğin lenslerin macro lensleri olmadığı anlaşılıyor. Bu yüzden beklenti düzeyini bilmemekle birlikte bu lenslerin macrosunun seni tatmin edeceğini sanmıyorum. Bunların yerine çok beğenilen sigma 70-300 apo macro yu düşünürsen ( büyütme oranı 1/2 ) daha iyi bir seçim yapmış olacağını sanıyorum. Belirtilen lens oldukça beğenilen bir lenstir. Hem tele hem de macro ihtiyacını karşılamış olacaktır. Ancak canon body almayı düşünüyorsan bu lenslerin canon makina ile uyumsuzluk yapıp yapmadığı konusunu iyice araştırmanı isterim. Nikon larda ise uyumsuzluk yaşandığını şimdiye kadar duymadım.

Benim fikrimce, eğer 1 milyar ya da üzeri fiyata bir kompak almaktansa, kesinlikle dslr makine almayı düşünmek daha iyi olacaktır.Kompak makine seni var olan özellikleriye sınırlı tutmaktadır. Ayrıca sensör küçüklüğü de noise gibi problemlere neden oluyor. Yine kompaktlarda bir dslr deki özelliklerin tamamı problemsiz ya da eksiksiz şekilde bulunmuyor. Ayrıca benim için önemli olan bir konu da kompak makinelerdeki alan derinliğine fazla müdahale şansının olmaması.

 

Tarih: 13 Ocak 2006, 15:51 - İp: 81.***.**3.112
apache
apache (üye)
Bursa / Amatör

w w w .e g r i d e r e .c o m

bende DSLR-like ile ç1kt1m yola dedim 1500ytl civarı bi makine alayım ama baktım kimi slr body ler 1300'e bile bulmak mumkum slr ile like'ların arasında dağlar kadar fark olduğunu gördüm bu parayı vereceksem slr alayım dedim ama bu işin içine giren kendini kaptırıyoda kaptırıyo hastalıkmı nedir bilinmez ben hep küçük makinalarla uğraştım için pek 1/1 nedir gibi terimlerden anlamam ama zor bişey olmasa gerek sadece merakım var bu işe bu biraz şey gibi B sınıfı ehliyetli birinin TIR sınıfına geçişi gibi birşey..... bide sanırım genel anlamda Dslr makinaların Çoğu özelik olarak birbirine yakın sadece ufak tefek şeylerle öne çıkabiliyorlar. birde ben hep bilirim Slr ler CMOS kullanır ama Olympus E-500 CCD kulanıyo ilginç geldi forumda CCD ve CMOS larla ilgili bir bilgi varmı acaba ... teşekürler

Ya bende çok uçmak istemiyorum DSLR en kötüsü
DSLR-like'lardan iyidir heralde...

bizim sitemiz var Bulgaristanın Ardino Şehrine ağit bir site yaptık ben orda doğdum... Baya resimelr çektik tabi ozaman Canon ixus makine vardı ama 5000 tane resim çektik ortaya bu site çıktı tabi hepsini koyamadık.. şimdi siteyi güncelicez yeni resimler lazım onun için iyi bir makine gerekli...

w w w .e g r i d e r e .c o m


#apache' tarafyndan 14.01.2006 01:16:08 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 14 Ocak 2006, 01:08 - İp: 85.***.**5.137
edemirci
edemirci (üye)
Denizli / Profesyonel Fotoğrafçı

Bence sen makinada karar kılmalısın. 50 ile 100 ytl arasında bir fiyata alacağın filtrelerle zaten bu problemi istediğin gibi halledebiliyorsun...
Kolay gelsin

 

Tarih: 17 Ocak 2006, 12:42 - İp: 193.***.**2.248
  • 1