hbaykal
hbaykal (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

Liveview İcin Zamanlama Dogru Mu?

Liveview gerkli mi, gereksiz mi? tartismasindan once, teknolojisi yeterli mi sorgusunu yapmak gerekecek gibi gorunuyor. Tabi DSLR makinalar icin konusuyorum. Slr-like ve compact`larda bir sorun yok.

DSLR makinalarda sensor boyutu buyuk oldugu icin video cekimlerinde asiri derecede isinma oluyor. Bu yuzden de ister CCD, ister CMOS olsun hic bir DSLR`ye video ozelligi koyulamamisti bu gune kadar. Liveview da da ayni sistem gecerli, bir farkla ki bunda kayit yapilmayip goruntu LCD`ye aktariliyor. Yani sensor yine (fotograf cekimine kiyasla) uzun sure calismak durumunda kalacagi icin isinma sorunu devam ediyor.


Dpreview`da Canon forumunda `liveview` ile ilgili sorun ve tartisma simdiden baslamis bile.

Bir 40D kullanicisi 80F`da (yaklasik 27 C derecede) cekim yaparken “Camera internal temperature is getting too high, can’t take pictures.” (kamera ic sicakligi cok yuksek, fotograf cekilemez) mesaji cikiyor ve cekim yapamiyor.
Anlasildigi kadariyla bu durum sadece bu kullaniciya ozel bir sey de degilmis. Makinanin kullanim klavuzunda da belirtilmis.

Page 107
"If LV shooting is done under direct sunlight or other high-temp environments, the warning for high temp in the camera may appear on the screen...(degrading image quality)..."
"If it the warning icon is displayed (and temp increases) shooting will be disabled..."
Page 108
"During LV shooting, do not point the camera toward the sun. The sun's heat can damage the camera's internal components."

Kabaca cevirirsek:

Gunes isigi altinda veya diger yuksek sicaklikli ortamlarda Liveview ile cekim yapilirsa, ekranda `yuksek sicaklik` uyarisi gorunur (goruntu kalitesi kaybi)Eger uyari ikonu gorunurse (ve sicaklik yukselirse) cekim yapilmasi engellenir.Liveview ile cekim yaparken kamerayi gunese dogrultmayin, Gunes isisi kameranin ic parcalarina zarar verebilir.

Henuz liveview teknolojisinin bu gun icin yeterince olgunlasmadigi, compact ve Slr-like maakinalardan gelenleri tavlamak amaciyla aceleye getirilmis bir ozellik oldugu goruntusu veriyor. Sanki verimli kullanilabilmesi icin biraz daha gelistirilmesi gerekecek gibi. Sadece denemek icin biraz kullanip sonra tumden kapatanlara (ya da kapatmak zorunda kalanlara) rastlamak zor degil..

Sanirim Canon da bunun farkinda oldugu icin bu fonksiyonu "DEFAULT" yapmamis hatta aciga bile koymayip menunun icine gizlemis...

Canon Liveview Forum



#hbaykal' tarafından 07.10.2007 00:23:56 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 6 Ekim 2007, 14:42 - İp: 88.***.**1.6
hbaykal
hbaykal (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

40D de ikinci sensor soylentilerini ben de duydum ama bunun gercek olup olmadigiyla ilgili somut bir bigiye ulasamadim. Ne Dpreview, ne Imaging Resource ne de baska bir yerde boyle bir bilgi verilmemis.

A-hamit, ikinci sensorun var olup olmadigi ve eger varsa calisma prensibi ile ilgili bir kaynak bulabildin mi?, varsa linkini paylasabilirmisin?

Ancak, Canon kullanma klavuzunda bu uyrilari yapma geregi duyduguna gore isinma sorununun cozulemedigi anlasiliyor.

Bu arada, Liveview kullanimi sadece P,A,S ve M modlarinda gecerli. Portre, Close-up, Spor, Manzara gibi hazir cekim modlarinda kullanilamiyormus.

 

Tarih: 6 Ekim 2007, 23:40 - İp: 88.***.**7.209
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı


Penta mirror veya penta prizmanin kullanilmayan, atil durumda bir yuzeyi var. Neden oraya buzlu cami (ground glass) gorecek sekilde kucuk bir kameracik yerlestirmiyorlar ? WEBcam kadar cozunurlugu ve kalitesi olan birsey olsun yeter.

 

Tarih: 7 Ekim 2007, 02:33 - İp: 85.***.**9.206
hbaykal
hbaykal (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

Webcam olayı yeter bence de,
Üstelik maliyete de fazla etkisi olmaz...



#hbaykal' tarafından 07.10.2007 03:08:58 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 7 Ekim 2007, 03:05 - İp: 88.***.**7.209
canmahmut
canmahmut (üye)
Ankara / Amatör

Live View kullanılırken Autofocus yapılamıyormuş.
netlemeyi el ile yapmak gerekiyormuş. Bu doğrumu???????

 

Tarih: 8 Ekim 2007, 14:54 - İp: 212.***.**7.181
dunesea
dunesea (üye)
İstanbul / Amatör

lag yapmaz mı sence antika...yansıyan görüntünün capture edilmesi ve ekrana yansıltılması...şu an benim diyen LCD de bile lag var hafifinden...

bence hiç gerekli bir teknoloji değil...

Yaşasın vizör...en büyük hayalim Analog makinalardaki kallavi vizörlerden....alan derinliğinin ve tüm detayların eşşek gibi gözüktüğü o muhteşem parlak vede kocaman vizörlerden olsa kimse LCD istemez

 

Tarih: 8 Ekim 2007, 15:40 - İp: 85.***.**3.140
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Dunesea,

Şimdiki teknoloji ile lag yapar tabii, olayin doğasında var. Görüntüyü ister makinanın sensöründen al, ister dediğim gibi pentaprizmanın üzerine yerleştirilmiş WEBcamden al, hiç farketmez.

Burada hani bazilari diyor yaaa kalabalıkta makinayı yukarıda tutunca göremiyoruz falan, işte biz de DSLRı maymuna çevirmeden cözüm üretmeye çalışıyoruz.

Benim önerdiğim cözümde ne sensorü ısıtarak kebap yapma derdi var, ne de AF hızından feragat etmek var, ne de aşırı maliyet bindirici bir bileşen var.

Bugün DSLR diye bildiğimiz ulvi varlığı, özünü bozmadan nasıl yeni özelliklerle yüceltebiliriz, onu tartışıyoruz burada

 

Tarih: 8 Ekim 2007, 16:38 - İp: 81.***.**5.159
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Burada hani bazilari diyor yaaa kalabalıkta makinayı yukarıda tutunca göremiyoruz falan

LCD aşağı doğru bükülmedikçe, yine göremeyecekler.

 

Tarih: 8 Ekim 2007, 16:59 - İp: 212.***.**5.84
aok
aok (üye)
Bursa / Amatör

Bence ısınma olsaydı daha önce piyasaya çıkan mark III dede şikayetler gelirdi.
Dedikleri doğru bencede makinayı yükseğe kaldırdığınızda belli açıdan sonra görüş sıfır oluyor o yüzden eğilip bükülebilen olması daha kullanışlı

 

Tarih: 9 Ekim 2007, 16:22 - İp: 88.***.**4.185
canmahmut
canmahmut (üye)
Ankara / Amatör

Isınma olmasa Canon niye durduk yere kullanım klavuzuna ısınma konusunda uyarı koysun ki. Böyle bir problem var ki adamlar uyarı yapmış.

 

Tarih: 9 Ekim 2007, 17:37 - İp: 212.***.**7.181